SOS - Αδυναμία login στο Ubuntu

philip | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 2' | 13

Δεν είναι δυνατόν να κάνω log in  στο UBUNTU 7.04

Μόλις φτάσει στο σημείο που ζητάει user name & password, τα δίνω κανονικά και παίρνω πίσω το μήνυμα:

GDM could not write to your authorization file.  This means that you are out of disk space or that your home directory could not be opened for writing.  In any case, it is not possible to log in. Please contact your system administrator.

Βοήθεια, σιγουρα δεν έχω πρόβλημα χώρου (το ubuntu το έβαλα σε partition 50GB).  Αν γίνεται step by step.  Μπήκα με resque αλλά μου ζητάει password που δεν είναι αυτό που χρησιμοποιώ. 

Φαντάζομαι ότι πρέπει να γίνει κάτι με disk resizing, αλλά πως;;;;

Το μόνο που έκανε την τελευταία φορά που μπήκα ήταν να φτιάξω ένα directory στο desktop και να αποθηκεύσω φωτογραφίες.

Ευχαριστώ για την βοήθεια.

ΥΓ:  Είναι απίστευτο να γράφω από ΧΡ

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πάτα ALT+F1 στην οθόνη σύνδεσης. Θα σε πετάξει σε ένα τερματικό (μαύρη οθόνη με ένα login κάπου κάτω αριστερά).

Συνδέσου ως κανονικός χρήστης, π.χ. philip.

Και μετά δώσε:

sudo chown -R philip:philip ~

Κάνε reboot και λογικά θα συνδεθείς.

dimitris2007-5-22 23:54:40

Κοίταξε το πρόβλημα δεν το έχει η διανομή. Απλά έχεις γεμίσει το χώρο της κατάτμησης χωρίς να το καταλάβεις.

Αυτό θα φανεί πολύ εύκολα, δίνοντας ένα
df -h
από την κονσόλα/τερματικό. Θα δεις ότι είτε το / είτε το /home δεν έχουν χώρο. Απλά πήγαινε να διαγράψεις τα πλεονάζοντα αρχεία που έχεις στο home.

Επειδή λες ότι το τελευταίο πράγμα που έκανες ήταν η διαγραφή ενός φακέλου (φαντάζομαι όχι με Shift+Delete ), θα πρέπει (από την κονσόλα και πάλι) να δώσεις το εξής:

rm -rf ~/.Trash/*

Μετά λογικά θα συνδεθείς.

Δες κι εδώ έναν άλλο που είχε το ίδιο πρόβλημα με εσένα:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=450342

Στις ερωτήσεις σου τώρα -

Για το πρώτο που ρωτάς (αν και ξαναλέω δεν είναι αυτό το πρόβλημα), από το τερματικό (όπως βγήκες τέλοσπάντων), δίνεις:

sudo chown -R philip:philip ~
sudo chmod -R 755 ~

Για τη δεύτερη ερωτήση, το format, στο Linux, γίνεται μόνο όταν έχουν τελειώσει όλες οι υπόλοιπες λύσεις - και αυτό πολύ σπάνια γίνεται.

Για την 3η ερώτηση, η έκδοση του Ubuntu του LF15 είναι beta. Ή μάλλον είναι μέχρι να της δώσεις τις εξής τρεις πολύ απλές εντολές:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Μετά θα έχεις το τελικό προιόν που έχουν όλοι.

Πάντως για την ερώτησή σου "έκανα κάποια βλακεία (φοβερή ερώτηση) ή επειδή είναι beta  η έκδοση απλά πάσχει ακόμη;", νομίζω ότι αν ακολουθήσεις τις οδηγίες θα απαντήσεις μόνος σου. 

Για την τελευταία ερώτηση, υπάρχουν πολλές σταθερότατες διανομές - πολύ πιο σταθερές από τα Windows. Γι´ αυτό τις βάζουμε και στο DVD.

linuxformat2007-5-23 19:28:24

Στο ερώτημα "Υπάρχει τελικά κάποια έκδοση linux που να είναι σταθερή για χρήση σε
οικιακό υπολογιστή ή να μαζέψω τα κομμάτια μου και σαν βρεγμένη γάτα να
γυρίσω πίσω στην αγκαλιά του κου GATES?" η απάντηση είναι απλή.
Όλες οι διανομές Linux είναι σαφέστατα πιο σταθερές από windows.
Και σε περίπτωση κολήματος πάντα μας λένε ένα γιατί, και δεν μας πετάνε blue screen.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα προσπαθήσω να λύσω το πρόβλημα και θα αναφέρω, αυτά από το απόγευμα.

ΥΓ:  Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχει ένας φύλακας άγγελος να σου προσφέρει βοήθεια όταν πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, ως νέος κολυμβητής.

Τις θερμές μου ευχαριστίες, έκανα ότι είπατε και συνδέθηκα κανονικά.  Βλέπω όμως από την διαχείριση δίσκου ότι το /home  είναιν σχετικά μικρό για καταχώρηση εικόνων κλπ.  Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα partitions γενικά, Πού πρέπει να δημιουργούμε νέα directories  ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;

Μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να ξανακάνω εγκατάσταση;  Resizing των partitions ας πούμε;  Μπορώ να κλέψω κάτι από το partition των XP μια και τα έχω υπό κατάργηση;

Μπορώ (και πως;) να κάνω format στο XP partition και εκεί να φτιάξω ένα /data και να είμαι ΟΚ; 

philip2007-5-24 18:57:5

Πολύ καλό πρόγραμμα για διαχείριση των partition είναι το gparted ή το qtparted. Σου συνιστώ resizing για αρχή και όταν είσαι τελείως εξοικιομένος με linux, κατάργηση.

Ναι, δίκιο έχει. Ένα reboot με το Knoppel Live CD αρκεί. Περιέχει το Gparted για να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς γραμμή εντολών. 

Καλημέρα,

Λοιπόν εκαψα ένα live cd Knoppel πήγα στο Gparted, αλλά δεν με αφήνει να κάνω resizing.  Κανένας καμιά ιδέα;  Επίσης να ζητήσω εκ των προτέρων μερικές συμβουλές μια κι όποως φαίνεται πάμε για format.
 1.  Μπορώ να κάνω format σε όλα τα partitions εκτός απο το /root?  Αυτό το θέλω διότι έχω ήδη καταβάσει κάποιες εκατονταδες αναβαθμίσεις και  θα γλυτώσω πολύ χρόνο. (έχω ορίσει το /root = 4GB) είναι αρκετό;

2. Από ότι θυμάμαι κατά την εγκατάσταση όρισα (λανθασμένα) το /root size και το /swap size 2X ram.  Όλα δε τα άλλα τα έφταξε το σύστημα μόνο του.  Τι με διασφαλίζει ότι αν ορίσω το /home (πχ 20 GB) δεν θα το μορφοποιήσει όπως θέλει το σύστημα;

3.  Παρά την προσπάθειά ακολουθώντα πιστά τις οδηγίες για εγκατάσταση του NETGEAR WG111 v2 wireless dongle.  Δεν κατέστει αυτό δυνατόν.  Παίρνω μήνυμα "invalid driver" στην εντολή
ndiswapper -l.  To ndiswrapper εγκαταστάθηκε χωρίς πρόβλημα.

4.  Τώρα στα ώραία (λέγε με κατάργηση ΧΡ) έχω από ΟΤΕΝΕΤ ένα cd με το setup του wireless modem router με ρυθμίσεις κλπ κλπ.
Είναι φυσικά μονο για ΧΡ, πως το εγκαθιστώ;

Ευχαριστώ και πάλι.

Ποσα Giga δισκο εχεις?? & τι θες να κανεις ακριβως?? Duall boot η να βαλεις μονο linux???  Πες & θα σου πω βημα-βημα τι να κανεις.

Κώστα,

Τώρα βρήκα χρόνο να απαντησω.  Έκανα τελικά format και επανεγκατάσταση και όλα δείχνουν ΟΚ.  Που μπορώ να βρω PCLINUXOS? 

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.