Πρωτάρης στο Debian (+ εξαρτήσεις ModelNet)

Luke | Σάβ, 08/22/2009 - 14:51 | 1' | 23

Γεια σας! Χρειάζομαι τη βοήθειά σας.

'Εχω εγκαταστήσει το Debian 5.0.2.a αλλά ως απλός χρήστης δε μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα!

Ούτε καν τη σύνδεση στο Internet δε μπορώ να φτιάξω. Ό,τι αλλαγές κάνω μέσω του metwork manager τελικά δεν αποθηκεύονται. Επίσης από κονσόλα δεν τρέχουν απλές εντολές όπως ifconfig (μόνο αν ανοίξω την κονσόλα του superuser).

Επίσης θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να κάνω για να εγκαταστήσω εργαλεία με γραφικό περιβάλλον για διαχείριση πακέτων (π.χ. synaptic) και διαμερίσεων (π.χ. gparted).

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με Ubuntu αλλά δεν είχα τέτοια απλοϊκά προβλήματα.

Ευχαριστώ πολύ για όποια βοήθεια.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ως υπερχρηστης...σε κονσολα su και μετα τον κωδικο σου...ακολουθως apt-get update και apt-get install synaptic gparted...επισης χρησιμο το gnome-app-install...μην ξεχασεις να προσθεσεις τα multimedia αποθετηρια απο εδω debian-multimedia.org/    Υπαρχει και βοηθεια στο forum εδωwww.linuxinsider.gr/

Α, ωραία έτσι μία μόνο φορά το su. Διότι ήταν πολύ κουραστικό να πληκτρολογείς πριν από κάθε εντολή su πρώτα...

Επίσης όσον αφορά το δίκτυο ξέρεις τι μπορεί να συμβαίνει και γιατί δε με αφήνει να το σετάρω; Χωρίς αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να κατεβάσω κανένα από τα πακέτα που προτείνεις παραπάνω.

Τις ρυθμίσεις (ips, dns, κλπ) ξέρω ότι τα έχω περάσει σωστά, όμως όποτε μπαίνω στον network manager ενώ οι ρυθμίσεις έχουν παραμείνει σωστά τα wired connections φαίνονται γκριζαρισμένα σαν να είναι ανενεργά. Το interface που χρησιμοποιώ (eth1) το έχω τσεκάρει και είναι up... Για καποιο λόγο όταν κλείνω το παράθυρο του network manager είναι σαν να χάνονται οι ρυθμίσεις...

Φίλε Luke,

αν αρχίσεις κ πειράζεις τα interfaces από το ifconfig, ifup/ifdown (ή από το αρχείο /etc/network/interfaces), τότε "απενεργοποιούνται" από τον network-manager.

Αν η σύνδεση σου είναι κλασσική (πλέον) DSL, με τον υπολογιστή σου πάνω στο router, τότε κανονικά δεν πρέπει να βάλεις ούτε IP, ούτε DNS, ούτε τίποτα, κ να αφήσεις τον network-manager να μιλήσει μόνος του με το router κ να τα στήσει όλα αυτόματα. Αλλιώς, ο n-m καταλαβαίνει ότι έχεις κάνει δικές σου ρυθμίσεις κ "αποσύρεται" για να μη στα χαλάσει.

Όσο για το ότι δεν βρίσκεις το ifconfig σαν απλός χρήστης, οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι στο φάκελο /sbin που το debian δεν τον βάζει στο path των κανονικών χρηστών. Αν θες να το τρέξεις σαν απλός χρήστης πρέπει να δώσεις "/sbin/ifconfig". Φυσικά, θα μπορείς μόνο να πάρεις πληροφορίες, όχι να ρυθμίσεις τα interfaces σου (εκεί θέλει δικαιώματα root.

Τέλος, για να τρέχεις πράγματα σαν root, φαντάζομαι το ξέρεις κ από ubuntu, υπάρχει κ το sudo. Δες αυτή την κουβέντα για περισσότερες λεπτομέρειες.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Το ifconfig απλά το άνοιξα για να τσεκάρω. Τα υπόλοιπα (static ip κ.ά.) τα είχα δώσει και κατά την εγκατάσταση και μάλλον δεν τα είχε αποθηκεύσει. Δεν έμπαινε στο Internet και δοκίμασα να τα ξαναπεράσω. Δεν έκανα κάτι προχωρημένο, τα ίδια είχα κάνει και στο ubuntu για να δουλέψει.

Επίσης, πώς μπορώ να κάνω mount κάποιο από τα άλλα partitions εκτός filesystem; Όταν διπλοκλικάρω μου βγάζει το μήνυμα

Cannot mount volume.

You are not privileged to mount this volume.

Μπορείς να περιγράψεις λίγο τη σύνδεση σου; Έχεις DSL; Αν ναι, με το router σου συνδέεσαι μέσω USB, ethernet, ή ασύρματα;

Πάντως, όπως σου είπα κ πριν, αν -ήδη από την εγκατάσταση- έδωσες static IP, DNS, κλπ, ο network-manager θα κάνει πίσω, κ θα σου βγάζει το συγκεκριμένο interface γκρι. Για να το αναλάβει ο network-manager πρέπει να το βρει απείραχτο.

Αν δεν σου κάνει κόπο, κάνε ένα copy-paste τα περιεχόμενα του αρχείου /etc/network/interfaces. Λογικά εκεί θα βρεις τις ρυθμίσεις που έδωσες κ κατά την εγκατάσταση.

Τέλος για δικαιώματα mount κ οτιδήποτε άλλο, στις ρυθμίσεις του συστήματος, έχει κάπου ένα εργαλείο για να ρυθμίζεις τους χρήστες. Εκεί μπορείς να βρεις για τον χρήστη σου, μεταξύ άλλων, κ τι δικαιώματα έχει. Ξεκίνα από εκεί λοιπόν.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]Μπορείς να περιγράψεις λίγο τη σύνδεση σου; Έχεις DSL; Αν ναι, με το router σου συνδέεσαι μέσω USB, ethernet, ή ασύρματα;

DSL ενσύρματη μέσω ethernet και router το Linksys WAG200G.

gnu_labis] Πάντως, όπως σου είπα κ πριν, αν -ήδη από την εγκατάσταση- έδωσες static IP, DNS, κλπ, ο network-manager θα κάνει πίσω, κ θα σου βγάζει το συγκεκριμένο interface γκρι. Για να το αναλάβει ο network-manager πρέπει να το βρει απείραχτο. Αν δεν σου κάνει κόπο, κάνε ένα copy-paste τα περιεχόμενα του αρχείου /etc/network/interfaces. Λογικά εκεί θα βρεις τις ρυθμίσεις που έδωσες κ κατά την εγκατάσταση.

Αν και τελικά το πείραξα μήπως και καταφέρω τίποτα το αρχικό μετά την εγκατάσταση ήταν αυτό:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
    address 192.168.1.10
    netmask 255.255.255.0
    network 192.168.1.0
    broadcast 192.168.1.255
    gateway 192.168.1.1
    # dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
    dns-nameservers 192.168.1.1

To eth1 είναι γιατί έχω 2 κάρτες δικτύου στο pc και είχα επιλέξει αυτή και όχι την eth0.

gnu_labis]Τέλος για δικαιώματα mount κ οτιδήποτε άλλο, στις ρυθμίσεις του συστήματος, έχει κάπου ένα εργαλείο για να ρυθμίζεις τους χρήστες. Εκεί μπορείς να βρεις για τον χρήστη σου, μεταξύ άλλων, κ τι δικαιώματα έχει. Ξεκίνα από εκεί λοιπόν.

Το είχα τσεκάρει ήδη από εκεί αλλά δεν έγινε τίποτα. Τίκαρα να μου δώσει δικαιώματα σε όλα όσα αναγράφονταν αλλά και πάλι...

Λοιπόν, αυτό που σου προτείνω είναι να κάνεις ένα backup κάπου το αρχείο /etc/network/interfaces, κ στη συνέχεια να σβήσεις όλες τις γραμμές εκτός από:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

Εναλλακτικά, αντί να τις σβύσεις, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μπροστά από τις γραμμές που πρέπει να φύγουν (όλα τα περί eth1) το χαρακτήρα "#".

Στη συνέχεια σώζεις το αρχείο, κάνεις ένα restart, κ βλέπεις αν η κάρτα σου παίρνει IP κ DNS (μέσω DHCP) από το router σου, κ αν ο network-manager βλέπει πλέον τη σύνδεση.

Αν όχι, τότε το πιο πιθανό είναι ότι έχεις κλειστό το DHCP στις ρυθμίσεις του router.

Δύο σχετικά links που βρήκα που το εξηγούν καλύτερα το "πρόβλημα" είναι αυτά:

http://wiki.debian.org/NetworkManager
https://help.ubuntu.com/community/NetworkManager

Όσο για το mount των δίσκων, αυτό που θα έκανα (δεν ξέρω αν είναι η πιο εύκολη οδός), θα ήταν να προσθέσω τους δίσκους που θέλω στο /etc/fstab, με option "user" ή "users". Αν έχεις βασική κατανόηση Αγγλικών, το παρακάτω link τα λέει όλα αναλυτικά:
http://www.debian.org/doc/manuals/debian-tutorial/ch-disks.html

Αν έχεις πρόβλημα, το κάνουμε κ μαζί.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ευκολο γραφικο εργαλειο για mount των partition ειναι το προγραμματακι disk-manager...apt-get install disk-manager

@gnu_labis

Διάβασα τα link αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα σε κανένα από τα 2. Εξηγώ αναλυτικότερα:

  1. Όσον αφορά τη δικτύωση το DHCP δε λειτούργησε και δε μπορώ να μπω καν στο interface του router. Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει το αρχείο /etc/NetworkManager/nm-system.-settings.conf (ούτε καν ο φάκελος) για το οποίο γινόταν λόγος στο 1ο link.
  2. Όσον αφορά το mounting κάτι έγινε κάνοντας προσάρτηση στο /media/media αλλά παρ' όλο που στα options έχω θέσει rw μου βγάζει "The folder contents could not be displayed". Tουλάχιστον άλλαξαν τα μηνύματα.

Βασικά όλα τα προβλήματα που προκύπτουν είναι επειδή δεν έχω πλήρη δικαιώματα. Μπορώ με κάποιο τρόπο να είμαι συνέχεια superuser στο γραφικό περιβάλλον; Το Debian το εγκατέστησα γιατί θέλω απλά και μόνο να περάσω και να λειτουργήσω το ModelNet (εξομοιωτή δικτύων) για την πτυχιακή μου το οποίο τρέχει μόνο σε FreeBSD και Debian. Το πρώτο το είχα δοκιμάσει αλλά δε μπορούσα να εγκαταστήσω το γραφικό και μου έπεσε βαριά σκέτη κονσόλα. Θέλω να πω ότι θέλω να κάνω τη δουλειά μου (και ο χρόνος πιέζει) και για την ώρα απλά ψάχνομαι με άλλα προβλήματα που είναι τετριμμένα σε άλλες διανομές.

 

@vriareos

Αν καταφέρω ποτέ να φτιάξω το Internet θα το δοκιμάσω.

Κατάλαβα.

Να σου κάνω μια ερώτηση όμως: στο ίδιο μηχάνημα έτρεχες το ubuntu κ έπαιζε το δίκτυο;

Κ προτρέχοντας λίγο, να σου πω ότι πας για μεγάλους μπελάδες με το modelnet. Έριξα μια ματιά στο internet σχετικά με το θέμα κ είδα ότι υπάρχει πρόβλημα με το εν λόγω πρόγραμμα.

Κατέβασα το πακέτο, το οποίο λέει τα εξής:

Package: modelnet
Version: 0.99-1
Section: net
Priority: optional
Architecture: i386
Depends: libc6 (>= 2.3.2.ds1-21), libgcc1 (>= 1:3.4.1-3), libstdc++5 (>= 1:3.3.4-1), libxerces23, gexec, libxml-simple-perl, libgraph-perl
Installed-Size: 388
Maintainer: David Becker

To πρόβλημα που θα συναντήσεις είναι λοιπόν στην εξάρτηση στο πακέτο libxerces23. Πρόκειται για πολύ παλιό πλέον πακέτο, που δεν υπάρχει στις σύγχρονες εκδόσεις του Debian (ούτε του ubuntu). Έχει αντικατασταθεί από το libxerces-c28 πλέον.

Έτσι όταν θα πας να το εγκαταστήσεις, θα σου χτυπήσει στις εξαρτήσεις του πακέτου. Η πιο "εύκολη" λύση είναι να κατεβάσεις παλιό Debian (το sarge ή το woody), που είχαν ακόμα αυτή τη βιβλιοθήκη.

Εναλλακτικά, μπορείς να κατεβάσεις κ αντίστοιχα παλιό ubuntu. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εγκαθίσταται το πακέτο deb κ σε ubuntu, αν αυτό σε βολεύει περισσότερο. Αλλά κ πάλι μιλάμε ότι θα πρέπει να βρεις παλιό ubuntu (edgy, feisty, άντε ίσως κ gutsy), ώστε να έχει τη βιβλιοθήκη libxerces23.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ναι, το Ubuntu έτρεχε στο ίδιο μηχάνημα, σε άλλο δίσκο όμως.

Αρχικά το δοκίμασα στο Ubuntu στην 8.04 που έχω αλλά δεν έπαιξε. Στα forums του Ubuntu που με έβγαλε η αναζήτησή μου μέσω google διάβασα ότι δεν έπαιζε σε Ubutnu αλλά σε Debian έπαιξε. Γι' αυτό και περίμενα ότι μια οποιαδήποτε καινούρια έκδοση θα έκανε τη δουλειά της. Το σχετικό thread βέβαια είναι λίγο παλιό (άρα μιλάμε και για παλιά έκδοση Ubuntu) και άρα με τις πληροφορίες σου βγαίνει νόημα. Το ίδιο πρόβλημα με αυτό του thread έβγαζε και σ' εμένα.

Και τώρα κατέβαζα την DVD έκδοση του 5.0.2a μήπως και γινόταν τίποτα αλλά ευτυχώς μου γλίτωσες κάποιες ώρες. Αξίζει να δοκιμάσω με την cd έκδοση του sarge (είναι η 3.1_r8 αυτή που κατεβάζω τώρα) ή να πάω κατευθείαν για την DVD; Δεν ξέρω αν αξίζει να το ρισκάρω να δοκιμάσω με παλιότερο Ubuntu...

Παίζει repository για modelnet σε ubuntu εδώ, οπότε κ να μην παίξει το deb από το site, μπορείς να βάλεις αυτό από το repository:
http://gsd.di.uminho.pt/members/nac/ubuntu-packages

Αν κατάλαβα καλά το σχόλιο στην παρένθεση, παίζει μόνο σε ubuntu edgy το πακέτο του modelnet που έφτιαξαν.

Αν τελικά διαλέξεις debian το sarge σε cd θα είναι μια χαρά, αρκεί να έχεις internet να κατεβάσεις ό,τι πακέτα χρειαστεί το modelnet σαν εξαρτήσεις.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Δοκίμασα αρχικά με Edgy αλλά δεν τα κατάφερα. Μετά έβαλα το sarge (δοκίμασα και με την cd και με την dvd έκδοση) αλλά δε μου εγκαθιστά το γραφικό περιβάλλον. Όταν επιλέγω να κάνει εγκατάσταση ενός desktop environment (ή κάπως έτσι το λέει η επιλογή) παρουσιάζει πρόβλημα (νομίζω με τα sources) και δε συνεχίζει. Το /etc/apt/sources.list το έχω αλλάξει και έχω προσθέσει κι άλλα αποθετήρια αλλά τίποτα. Κατέβασα και κάποια πακέτα ακολουθώντας οδηγίες από εδώ κι εδώ αλλά μου λέει ότι δεν βρίσκει την οθόνη (μάλλον κάτι με την κάρτα γραφικών παίζει - ΑΤΙ 9250).

Δοκίμασα από κονσόλα κατεβάζοντας τα πακέτα του modelnet αλλά και πάλι είχα πρόβλημα με το libxerces και το gexec από θέμα εξαρτήσεων.

Μετά από λίγο έπεσε και η σελίδα του modelnet απ' όπου μπορώ να το κατεβάσω και δεν μπορώ να το κάνω ούτε compile από τον πηγαίο. Οδύσσεια σκέτη...

Ευχαριστώ πάντως πολύ για την υπομονή και τις οδηγίες ως τώρα.

Luke, τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με το modelnet; Ρωτάω γιατί, εφόσον είναι τόσο μεγάλη Οδύσσεια, ίσως να κουτσο-κάνεις τη δουλειά σου με κάποιο άλλο εργαλείο

 

 

Φίλε Luke,

κανένα πρόβλημα, για βοήθεια είμαστε εδώ. Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε πρέπει να γίνεις πιο αναλυτικός.

Χωρίς καμία διάθεση για κύρηγμα, μη με παρεξηγήσεις, νομίζω ότι όταν αναφέρεις ένα πρόβλημα κ ζητάς βοήθεια, καλό είναι να δίνεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ακόμα κ αν εσένα σου φαίνονται άχρηστες.

Ας πούμε όταν λες:

1) "Δοκίμασα αρχικά με Edgy αλλά δεν τα κατάφερα", τι πρόβλημα συνάντησες κ σε ποια φάση; Μηνύματα λάθους που σου έβγαλε;

2) "Μετά έβαλα το sarge (δοκίμασα και με την cd και με την dvd έκδοση) αλλά δε μου εγκαθιστά το γραφικό περιβάλλον. Όταν επιλέγω να κάνει εγκατάσταση ενός desktop environment (ή κάπως έτσι το λέει η επιλογή) παρουσιάζει πρόβλημα (νομίζω με τα sources) και δε συνεχίζει.", αυτό πάλι πώς το εννοείς; Τι μηνύματα σου έβγαλε ακριβώς;

3) "Δοκίμασα από κονσόλα κατεβάζοντας τα πακέτα του modelnet αλλά και πάλι είχα πρόβλημα με το libxerces και το gexec από θέμα εξαρτήσεων.", το ίδιο κ εδώ: τι μήνυμα λάθους σου έβγαλε ακριβώς; κ με ποιες εντολές κατέβασες κ προσπάθησες να εγκαταστήσεις τα πακέτα;

Όπως καταλαβαίνεις, χωρίς τις παραπάνω πληροφορίες, κ εσύ χάνεις χρόνο, κ εμείς δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε εύκολα.

Τέλος, θα συμφωνήσω κ με το Δημήτρη, ότι αν εξηγήσεις λίγο το θέμα που έχεις αναλάβει κ το ρόλο του ModelNet σε αυτό, κ αν δεν παίζει πρόβλημα με τον καθηγητή σου, ίσως να υπάρχει κ καλύτερο/πιο πρόσφατο εργαλείο για τη δουλειά σου.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Τα παραπάνω τα έγραψα απλά για να ενημερώσω για την εξέλιξη που είχε το όλο εγχείρημα και όχι για παραπάνω βοήθεια (τουλάχιστον για την ώρα ).

Σε σχέση με το Edgy δε μπορώ να πω τι μηνύματα έβγαλε γιατί πέρασα το Debian από πάνω. Από την άλλη σε σχέση με το γραφικό περιβάλλον δεν ξέρω πώς μπορώ να βγω πάλι στο μενού εγκατάστασης (απ' όπου επέλεξα την επιλογή desktop environment) αν δεν τα ξαναπεράσω όλα από την αρχή. Για την ώρα δεν το κάνω γιατί έχω κατεβάσει κάποια εξτρά πακέτα δικτυακά και θα τα χάσω. Τέλος για το modelnet δίνοντας

<blockcode>apt-get install modelnet</blockcode>

δίνει

Some packages could not be installed. This may mean that you have requested an impossible situation or if you are using the unstable distribution that some required packages have not yet been created or been moved out of Incoming.

Since you only requested a single operation it is extremely likely that the package is simply not installable and a bug report against that package sould be filed.

The following information may help to resolve the situation:

 

The following packages have unmet dependencies:

modelnet: Depends: libxerces23 but it is not installable

                Depends: gexec but it is not installable

Δεν μπορώ να ποστάρω κάτι πιο συγκεκριμένο για την ώρα, όταν μπορέσω θα το κάνω. Θέλω να το ψάξω λίγο ακόμα μόνος μου, πάντως με έχουν βοηθήσει οι παραπάνω κατευθύνσεις.

Όσον αφορά την επιλογή του modelnet, αυτό είναι εγκατεστημένο στο εργαστήριο του καθηγητή και από την αρχή μου είχε πει ότι θα γίνουν τα πειράματα πάνω σε αυτό οπότε είμαι λίγο δεσμευμένος σε αυτό το θέμα. Εγώ απλά επιχείρησα να το εγκαταστήσω και στο σπίτι για να κάνω πιο άνετα κάποιο μέρος της δουλειάς που χρειάζεται (η οποία όμως τελικά θα πρέπει να μπορεί να παίζει κι εκεί).

 

Off-topic αλλά πώς μπορώ να κάνω παράθεση κώδικα; Με χρήση <code> και <blockcode> δε δουλεύει...

Μάλλον έφτασε η ώρα για τη βοήθεια.

Το site του modelnet έφτιαξε και πήγα και το κατέβασα για να το μεταγλωττίσω από τον πηγαίο κώδικα. Το πρόβλημα που έβγαλε είναι με το xerces:

E: Couldn't find package libxerces23-dev

Και τώρα που το βλέπω νομίζω ότι το ίδιο σφάλμα μου έβγαζε και στο Edgy. Μήπως γνωρίζετε από ποιο αποθετήριο μπορώ να το κατεβάσω ή μήπως το έχουν αποσύρει τελείως;

 

Τροποποιώ λίγο και τον τίτλο γιατί ξεκίνησε από πολύ γενικό το θέμα αλλά έχει επικεντρωθεί στο modelnet.

Λοιπόν:

1) Αντικατέστησε το apt-get με aptitude (aptitude install μπλα-μπλα). Αν δεν το έχει στο sarge (που δεν νομίζω) τότε κάνε το μια εγκατάσταση με apt-get install aptitude

2) Εγκαθιστώντας το πακέτο tasksel (αν δεν είναι ήδη installed) κ τρέχοντας "tasksel" σε ένα τερματικό, θα δεις τις επιλογές που σου έβγαλε κ στην εγκατάσταση του συστήματος, περί desktop environment κλπ

3) Με την εντολή apt-cache policy "όνομα πακέτου" μπορείς να δεις αν υπάρχει ένα πακέτο στο σύστημα, αν είναι εγκατεστημένο, κ σε ποια έκδοση. Πχ:


dimitris@gibbons:~$ apt-cache policy tasksel
tasksel:
Installed: 2.80
Candidate: 2.80
Version table:
*** 2.80 0
990 http://ftp.nl.debian.org testing/main Packages
500 http://ftp.nl.debian.org unstable/main Packages
100 /var/lib/dpkg/status

4) Αν λοιπόν σου παραπονιέται για κάποιο πακέτο (πχ gexec), δώσε την παραπάνω εντολή κ κάνε copy-paste τα αποτελέσματα στο forum να σου πούμε.

5) Αν θες να το κάνεις compile, λογικά το πακέτο, όπως σου λέει άλλωστε είναι το libxerces23-dev. Οπότε τσεκάρεις καταρχήν με την εντολή που σου είπα, κ λογικά θα το βρεις στα βασικά repositories.

6) Επίσης, κάνε ένα post το /etc/apt/sources.list του sarge.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Luke, για εισαγωγή κώδικα έχουμε ένα κουμπάκι "GeshiPro" πάνω στο editor του forum (δεύτερο από αριστερά, σαν marker). Κλικ σε αυτό, εισαγωγή κώδικα, επιλογή γλώσσας, Enter.

gnu_labis]1) Αντικατέστησε το apt-get με aptitude (aptitude install μπλα-μπλα). Αν δεν το έχει στο sarge (που δεν νομίζω) τότε κάνε το μια εγκατάσταση με apt-get install aptitude

Με χρήση aptitude γράφει

Couldn't find any package whose name or description matched "libxerces23-dev"

The following packages have been kept back:

και ακολουθεί μία λίστα 10-15 γραμμών που αναφέρει πακέτα. Απλά δεν μπορώ να τα γράψω τώρα γιατί είναι πάρα πολλά και δεν έχω βρει κάποιο τρόπο να μεταφέρω το μήνυμα με ένα flash drive στο pc από το οποίο γράφω τώρα.

Επίσης δοκίμασα και με libxerces23 και έδωσε

No candidate version found for libxerces23

και ακολουθεί πάλι η λίστα με τα πακέτα που διατηρεί.

2) Εγκαθιστώντας το πακέτο tasksel (αν δεν είναι ήδη installed) κ τρέχοντας "tasksel" σε ένα τερματικό, θα δεις τις επιλογές που σου έβγαλε κ στην εγκατάσταση του συστήματος, περί desktop environment κλπ

OK δουλεύει το tasksel, μάλλον θα το ξαναδοκιμάσω να το εγκαταστήσω το desktop environment κάποια στιγμή.

4) Αν λοιπόν σου παραπονιέται για κάποιο πακέτο (πχ gexec), δώσε την παραπάνω εντολή κ κάνε copy-paste τα αποτελέσματα στο forum να σου πούμε.

"apt-cache policy gexec"]

gexec:

           Installed: (none)

           Candidate: (none)

           Version Table:

"apt-cache policy libxerces23"]

libxerces23:

             Installed: (none)

             Candidate: (none)

             Version Table:

"apt-cache policy libxerces23-dev"]

W: Unable to locate package libxerces23-dev

6) Επίσης, κάνε ένα post το /etc/apt/sources.list του sarge.

#deb file:///cdrom/ sarge main

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 3.1 r8 _Sarge_  - Official i386 Binary-1 (20080413)]/ unstable contrib main

 

#deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free

#deb http://non-us.debian.org/debianinon-US stable/non-US main contrib non-free

#deb http://security.debian.org stable/updates main contrib non-free

 

deb http://security.debian.org/ oldstable/updates main contrib

 

deb ftp://debian.internet.gr/debian/ oldstable main

deb-src ftp://debian.internet.gr/debian/ oldstable main

 

deb ftp://ftp.fr.debian.org/debian/ oldstable main

deb-src ftp://ftp.fr.debian.org/debian/ oldstable main

 

deb http://issg.cs.duke.edu/modelnet/debian sarge main

deb-src http://issg.cs.duke.edu/modelnet/debian sarge main

dimitris]

Luke, για εισαγωγή κώδικα έχουμε ένα κουμπάκι "GeshiPro" πάνω στο editor του forum (δεύτερο από αριστερά, σαν marker). Κλικ σε αυτό, εισαγωγή κώδικα, επιλογή γλώσσας, Enter.

Μάλιστα, το εικονιδιάκι με μπέρδεψε και ούτε που το φανταζόμουν ότι αφορούσε κώδικα αυτό το κουμπί.

Χμμμ, αρχίζω κ καταλαβαίνω τι πάει στραβά. Καθώς ψάχνω για τη λύση, κάνε κάτι σε παρακαλώ, για να σιγουρευτούμε:

δώσε ένα apt-cache policy για κάποιο πολύ βασικό πακέτο, πχ το bash:

apt-cache policy bash

Αν σου πει ότι κ για αυτό δεν υπάρχει διαθέσιμη έκδοση (πέρα από αυτή του CD σου), τότε μάλλον ξέρω τι πάει στραβά κ δεν βρίσκει τα πακέτα (κ γιατί σου χτυπούσε λάθος όταν του έλεγες να εγκαταστήσει desktop environment).

edit: όχι, δε θα σου πει ότι δεν υπάρχει έκδοση για το bash, αλλά θα σου πει ότι υπάρχει έκδοση που θα είναι όμως νεώτερη από αυτή που είχε ο sarge. Τέλος πάντων, δώσε την εντολή κ βλέπουμε...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

"apt-cache policy bash"]

bash:

      Installed: 2.05b-26

      Candidate: 3.1dfsg-8

      Version Table:

             3.1dfsg-8 0

                  500 ftp://debian.internet.gr oldstable/main Packages

                  500 ftp://ftp.fr.debian.org oldstable/main Packages

        *** 2.05-26 0

                 500 cdrom://[Debian GNU/Linux 3.1 r8 _Sarge_  - Official i386 Binary-1 (20080413)] unstable/main Packages

                 100 /var/lib/dpkg/status

Ωραία λοιπόν, έχω καλά κ κακά νέα...

Πρώτον, αυτό που εσύ χρησιμοποιείς ως oldstable, δεν είναι ο sarge, είναι το επόμενο debian, κωδική ονομασία etch (v4.0).

Στο παράδειγμα του bash, ο sarge είχε έκδοση 2.05 (που είναι κ στο cd σου), ενώ ο etch είχε 3.1, (που βλέπεις διαθέσιμη στα αποθετήρια).

Κοινώς το sources.list σου δείχνει σε debian etch, όχι sarge.

To sarge είναι τόσο παλιό που έχει αποσυρθεί από τα repositories. Υπάρχει διαθέσιμο στο ακόλουθο link, μαζί με όλα τα παλιά debian (παλαιότερα κ από oldstable):

http://archive.debian.org/

Αν θες λοιπόν να δεις όλα τα πακέτα του sarge, έχεις δύο λύσεις:

1) Κατεβάζεις τα 2 dvd images από εδώ: http://www.debian.org/releases/sarge/debian-installer/ , κ ξεχνάς τα περί internet, repositories, κλπ

2) Βγάζεις όλες τις προηγούμενες γραμμές από το sources.list (αν θες κράτα αυτή του CD, αλλά δεν είναι απαραίτητη) κ προσθέτεις τις παρακάτω:

deb http://http://archive.debian.org/debian sarge main contrib non-free
deb http://http://archive.debian.org/debian-security sarge/updates main contrib non-free
deb http://http://archive.debian.org/debian-volatile sarge/volatile main contrib non-free
deb http://http://archive.debian.org/backports.org sarge-backports main contrib non-free

Στη συνέχεια δίνεις ένα aptitude update φυσικά.

Παίζει να έχω κάνει κάνα λάθος στα παραπάνω (λέμε τώρα ;) ), γιατί τα έγραψα από το μυαλό μου, κοιτώντας πώς είναι φτιαγμένο το repository. Αν έκανα, θα στο πει το aptitude update, οπότε κ μας ενημερώνεις.

Αφού λοιπόν κάνεις το update με επιτυχία, πάρε κ μια νέα εντολή:


apt-cache search libxerces

Το παραπάνω θα ψάξει για πακέτα που περιέχουν στο όνομα ή την περιγραφή τους τη λέξη libxerces.

Κ τώρα τα άσχημα νέα: δε νομίζω κ πάλι να σου βγάλει libxerces23... :(

Χάζευα τα περιεχόμενα του repository, που είναι παρεπιπτόντως για όλα τα παλιά debian (sarge, woody, potato κλπ), κ δεν τη βρήκα πουθένα. Από libxerces25 κ πάνω, ναι. Αλλά την 23, όχι...

Πιθανός λόγος, κάποιο ζήτημα ασφάλειας που τους οδήγησε να ενημερώσουν τη βιβλιοθήκη "αναδρομικά".

Ίσως κάνω λάθος, γι'αυτό καλό θα ήταν να δοκιμάσεις όσα σου είπα.

Επίσης -ίσως- τα DVD να έχουν μέσα τις παλιές βιβλιοθήκες. Εναλλακτικά, ίσως τα ISO του Woody, ή πιο παλιού Debian να τα έχουν ακόμα.

Στην χειρότερη, μπορείς να βάλεις όποιο libxerces έχεις, να κάνεις force την εγκατάσταση του modelnet χωρίς έλεγχο εξαρτήσεων, κ να φτιάξεις links από τα αρχεία του libxerces25 (ή μεγαλύτερου) σε δικά σου που θα τα ονομάσεις libxerces23 (κ μετά κάνεις το σταυρό σου κ ελπίζεις ότι θα δουλέψει).

edit: υπάρχει κ άλλη μια επιλογή, να τραβήξεις το libxerces23 από τα archived repositories του ubuntu:

http://old-releases.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/x/xerces23/libxerces23_2.3.0-4_i386.deb

κ να το εγκαταστήσεις χειροκίνητα. Εκεί ίσως βρεις κ ό,τι άλλο σου λείπει.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!