Debian News Good News

vriareos | Παρ, 07/31/2009 - 18:29 | 1' | 3

Καλα νεα απο  το project debian εδω www.debian.org/News/2009/20090729  κ εδω www.debian.org/News/2009/20090730 . Οπως δηλωνει το project το debian θα ακολουθει πλεον σταθερο κυκλο κυκλοφοριας των εκδοσεων καθε 2 ετη.Οι αναπτυσσομενες εκδοσεις θα γινονται freeze τον Δεκεμβριο καθε δευτερου ετους αρχης γενομενης απο τον Δεκ/2009 για το squeeze το οποιο κ θα κυκλοφορησει κατ εξαιρεσιν την ανοιξη του 2010.Επισης για το squeeze αναφερει οτι θα υποστηριζει kfreebsd που σημαινει debian με πυρηνα freebsd.Περισσοτερα εδω wiki.debian.org/Debian_GNU/kFreeBSD

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δύο χρόνια δεν είναι κατι τι πολλά? Βασικά το βρίσκω λίγο υπερβολικό.....'Η μήπως οι άλλες διανομές μας έχουν κακομάθει? 

Βασικά, το Debian παίζει πολύ σε servers. Όπου οι admins προτιμούν ένα σταθερό σα βράχος σύστημα, με τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας, και αποφεύγουν τις αναβαθμίσεις από μία έκδοση στην άλλη - για να μην σπάσει το σύμπαν και τρέχουν.  Γι' αυτό Debian stable είναι το αγαπημένο τους.

Για όσους είναι απλοί χρήστες το Debian testing ή και το Debian unstable (aka sid)  είναι πιο λογικές επιλογές.

 --ΔΚ

vriareos]

Οπως δηλωνει το project το debian θα ακολουθει πλεον σταθερο κυκλο κυκλοφοριας των εκδοσεων καθε 2 ετη.Οι αναπτυσσομενες εκδοσεις θα γινονται freeze τον Δεκεμβριο καθε δευτερου ετους αρχης γενομενης απο τον Δεκ/2009 για το squeeze το οποιο κ θα κυκλοφορησει κατ εξαιρεσιν την ανοιξη του 2010.

Καταρχήν, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, δεν σταθεροποιείται ο κύκλος κυκλοφορίας (release cycle) αλλά ο κύκλος των freezes, και αυτό γίνεται κυρίως για να υπάρχει ένα time schedule μεταξύ των προγραμματιστών, να οργανώνουν πιο εύκολα τη δουλεια τους και να θέτουν πιο προσιτούς στόχους, ούτως ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις της τελευταίας στιγμής, για τους οποίους φημίζεται το project. Στην ουσία πιο μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις εκεί καθώς με το που βγαίνει νέα έκδοση έχει ήδη παλιά για τη στιγμή πακέτα. Ενώ αν βγαίνει λίγο χρονικό διάστημα μετά το freeze θα είναι πιο "φρέσκια" η διανομή.

Οπότε, για να συνοψίσουμε, το debian project προσδιορίζει την περίοδο κατά την οποία γίνεται το freeze, οι προγραμματιστές λοιπόν προγραμματίζουν τις εργασίες τους για εκεινη την έκδοση, κάνουν τη δουλειά τους, φτάνει ο Δεκέμβριος, "παγώνουν" την testing μέχρι τότε διανομή και μέσα στο επόμενο εξάμηνο κάνουν bug-fixing μέχρις ότου βγει η νέα έκδοση. Το debian λοιπόν παραμένει ακόμα πιστό στο μοτο "release when ready", βάζοντας όμως ένα πρόγραμμα στις εργασίες του, πράγμα που είναι καλό.

Το μόνο κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι "τρώει τα σκάγια" η επόμενη έκδοση, το squeeze, για χάρη του σχεδίου "κάθε μονό έτος παγώνουμε, κάθε ζυγό έτος εκδίδουμε" με αποτέλεσμα να καταλήξει να είναι η έκδοση με το μικρότερο κύκλο ανάπτυξης στην ιστορια του debian project. Μπορεί να μην το βλέπουμε καθαρά, καθώς είμαστε συνηθισμένοι στους εξάμηνους κύκλους του ubuntu, του fedora, του opensuse και πολλών άλλων, όμως επειδή το debian εγγυάται ποιότητα στο λογισμικό και υποστηρίζει ΟΛΟ το λογισμικό στα αποθετήριά του (το ubuntu υποστηρίζεται από την canonical μόνο στα όρια των αποθετηρίων main και restricted, τα universe & multiverse που έχουν το περισσότερο λογισμικό συντηρούνται και υποστηρίζονται από την κοινότητα των MOTU), και επειδή υποστηρίζει και πολλές αρχιτεκτονικές, με ταυτόχρονο συγχρονισμό σε αυτές, η έκδοση του squeeze θα είναι κατά τη γνώμη μου πιο πολύ φρεσκάρισμα πακέτων χωρίς να προσθέτει πολλά features, καθώς τα περισσότερα θα τεθούν εκτός για χάρη της σταθερότητας και της αξιοπιστίας την οποία το debian μας προσφέρει εδω και χρόνια...

Τώρα, οι έχοντες testing και unstable (sid), δε θα πολυκαταλάβουν διαφορά. Θα ξέρουν απλώς πότε και για πόσο καιρό η διανομή τους θα παύει να τους δίνει νέα πακέτα. Και, πιστέψτε με, τους είναι πολύ σπαστικό... :-p

 

------------------------------------

http://feelgood-cafebar.gr