Αχ!!! Αυτός ο Kernel...

trikalos | Τρί, 06/09/2009 - 16:15 | 5' | 2

Ουφ! Τι να λέμε τώρα; Τα πάντα όλα! Δε λέω, καλό το Linux, ακόμα καλύτερο το Kubuntu (ειδικά το τελευταίο 9.04), αλλά ώρες ώρες νομίζω πως είναι φτιαγμένο για να μου σπάσει τα νεύρα! Και εξηγούμαι στην παρακάτω παράγραφο για να μη νομίζετε πως είμαι κανένας σπαστικός (όσο μπορεί να γίνει αυτό).

Από την αρχή της εγκατάστασης κάποια ψιλοπροβληματάκια τα είχα. Όλα λύθηκαν, αλλά υπάρχει ένα που με τυρανάει ακόμα, και αυτό είναι τα γραφικά. Δε λέω, πολύ όμορφα τα εφφέ του KDE 4.2, εξίσου όμορφα και χρηστικά τα widgets του, αλλά αυτό το κόλλημα που έχει φάει με τα γραφικά είναι άνευ προηγουμένου!

Ψάχνοντας στο Internet, αυτό που βρήκα είναι το διόλου ευχάριστο από το επίσημο site του Ubuntu (θα το βρείτε αν πατήσετε εδώ) πως έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με τις κάρτες γραφικών της οικογένειας Intel. Πιο συγκεκριμένα:

"Display freezes with Intel graphics cards

Users of various Intel video chipsets reported freezes under various conditions (e.g. a few minutes after suspend on the i945, see 339091). In many cases, switching off desktop effects in System → Preferences → Appearance was reported to help.

If it still happens without desktop effects, you can add Option "DRI" "off" to the Device section of /etc/X11/xorg.conf, as described above. This will disable 3D acceleration and desktop effects, but makes suspend work reliably again and also avoid many types of crashes.

These freezes happen particularly often on the i965 chips (359392). For that reason, desktop effects were disabled by default on this chipset in the final release. They will be re-enabled in a 9.04 Update once the problem has been fixed."

Sorry, αλλά δεν με καλύπτει αυτό. Όταν βγαίνει ένα σύστημα, είναι κατανοητό πως δε θα δουλέψουν όλα στην εντέλεια, αλλά το να μη δουλεύει σωστά η κάρτα γραφικών είναι απαράδεκτο. Αν δεν βλέπεις, το σύστημα είναι πρακτικά άχρηστο. Αν σου freez-άρει πάλι είναι άχρηστο. Η απενεργοποίηση των εφφέ είναι σαν να βάζει handsaplast σε έγκαυμα. ναι μεν σταματάει να freez-άρει (αν είσαι τυχερός), αλλά δεν παύει το σύστημα να είναι και πάλι αργό. Ανοίξτε 15 παράθυρα στον firefox με το youtube και χαιρετίστε το λειτουργικό σας καθώς θα κάνετε reset για πολλοστή φορά.

Δείτε και αυτό το άρθρο που διάβασα πριν κανά μήνα και είναι αρκετά κατατοπιστικό. Δίνει μία πάρα πολύ καλή ιδέα για τον λόγο που πάνε στραβά τα θέματα με τις κάρτες γραφικών της Intel και κυρίως κατηγορεί την τελευταία έκδοση του Kernel.

Ελπίζω να μη σας κούρασα με το λογύρδιο μου, αλλά κάπου ήθελα να ξεσπάσω ο Linux-άς. Γιατί, ναι μεν μου τη δίνουν όλα αυτά, αλλά όταν λειτουργεί το Linux είναι λες και σε φωτίζει προβολέας. Και πρέπει να σας πω πως τώρα που μιλάμε, με την απενεργοποιήση των εφφέ έχει να freez-άρει κανά μήνα (φτου να μη σε ματιάσω καμάρι μου!!) και το χρησιμοποιώ για απλές δουλειές (browsing), ενδιάμεσες (downloading) και πολύπλοκες (scripting & programming) και δε με έχει απογοητεύσει με τα εργαλεία του και την απόδοσή του. :-)

Αυτά, για να είμαστε και δίκαιοι. Να μη βγάζουμε μόνο παράπονα!

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κάνε το κλασσικό δοκίμασε και τίποτα άλλο μπάς και διορθωθεί,αυριο βγαίνει και το Fedora 11 ίσως να έχει λυθεί το πρόβλημα σου.

ακριβώς αυτό!!

κάποτε, μού άρεσε να το ψάχνω.

τώρα ... κουράστηκα! μόλις μία διανομή δεν κάτσει καλά, πάμε στην επόμενη  :)

(αλλά μην ξεχνάς κάτι. την κάθε διανομή την φτιάχνουν άνθρωποι σαν εσένα καί εμένα, διαθέτοντας χρόνο, χωρίς από αυτό -καί μόνο αυτό, γιά να προλάβω ενστάσεις- δεν κερδίζουν τίποτα. την πλάκα τους καί το κέφι τους. καί προσπαθούν να "καλύψουν" πάμπολλες εταιρίες, υποεταιρίες, προιόντα καί υποπροιόντα μιά καί αυτές δεν μας δίνουν drivers. ε! κάπου θα γίνει!)

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/