Πρόβλημα στο upgrade ή ο χρήστης έκανε κάτι κακό;

trikalos | Δευ, 04/27/2009 - 02:32 | 5' | 6

Καλησπέρα κι από εμένα. Εδώ και 3 μήνες περίπου είμαι ένας περήφανος χρήστης των Kubuntu 8.10 και κατόπιν κάποιων βελτιώσεων που μου έκανε κάποιος φίλος (μου προσέθεσε αποθετήρια, μου εγκατέστησε προγράμματα, κτλ.) τα χρησιμοποιούσα πάρα πολύ συχνά και τα θεωρούσα πολύ ικανοποιητικά. Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν με την εμφάνιση ορισμένων εφαρμογών (όπως η μπάρες στον firefox που δεν εμφανίζονταν καθαρά) καθώς και με τη διαχείριση της μνήμης. Ορισμένες φορές κολλούσε πολύ όταν άνοιγα πολλά παράθυρα ή όταν έβλεπα βίντεο στο youtube. Να πω εδώ πως έχω τα Kubuntu εγκατεστημένα στο τέταρτο partition του σκληρού μου δίσκου (primary), μέσα στο οποίο έχω δημιουργήσει 2 logical partition (ένα για το swap στα 2 GB και ένα για την εγκατάσταση στα 28GB περίπου). Επίσης, ο υπολογιστής μου είναι είναι ένα laptop (Aspire 5720) με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo T7100 στα 1,8GHz, η κάρτα γραφικών είναι της Intel η Graphics Media Accelerator X3100, και η RAM είναι στα 2 GB.

Το πρόβλημα μου δεν ήταν τόσο το ό,τι δεν εμφανιζόταν καλά η μπάρα στον firefox ή σε κάποιες άλλες εφαρμογές ή όταν πως άνοιγαν τα παράθυρα έκαναν για 2-3 δευτερόλεπτα λες και κολλούσαν. Μπορούσα να ζήσω με αυτό. Το πρόβλημα μου εμφανίστηκε προχθές μετά το upgrade που έκανα στην τελευταία έκδοση Jaunty Jackalope του Ubuntu. Άφησα τον adept να κάνει τη δουλειά του και αφού κατέβασε τα σχετικά πακέτα του επέτρεψα να ξεκινήσει την σχετική εγκατάσταση. Θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαι παρών και να περιμένω μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, είπα να πάω να δω τηλεόραση. Όταν επέστρεψα όμως, το μόνο που εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή μου ήταν η αρχική οθόνη του KDE 4.2 χωρίς όμως να μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω login. Απλά εμφανιζόταν το background. Τίποτα άλλο.

Προσπαθώντας να βγάλω άκρη με το θέμα, αποφάσισα να πατήσω το κουμπί του power και να κάνω επανεκκίνηση. Όταν την έκανα, μου εμφάνισε ό,τι περίμενα από την νέα έκδοση των Kubuntu, αλλά το σύστημα ήταν (και είναι) απελπιστικά αργό. Έχει γίνει πολύ κουραστικό το όλο θέμα. Δεν μπορώ ούτε βίντεο στον vlc να δω. Η CPU μου είναι σαν εγκεφαλογράφημα. Άσε που δεν μου εμφανίζει κάν την μπάρα για το τι γλώσα γράφω (έχω βάλει το KKBSwitch). Απλά υπάρχει εκεί χωρίς εικόνα της σημαίας επάνω.

Η κατάσταση έχει γίνει πολύ γελοία. Έτσι σκέφτομαι να κάνω downgrade (και πιθανώς πιο μετά να ξανακάνω upgrade) ή να ελέγξω την έκδοση μου για σφάλματα. Αλλά δεν ξέρω πως να κάνω κανένα από τα 2. Μπορείτε μήπως να μου προτείνετε κάτι; Έστω κάποιος να μου πει αν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά από όλους διαβάζω πως η καινούργια έκδοση πάει σφαίρα και δεν μου συμβαίνει το ίδιο. :-(

ΥΓ: Αν υπάρχει λύση και για τα ψιλοπροβληματάκια που ανέφερα πιο πάνω με την έκδοση 8.10 και αυτά καλοδεχούμενα είναι. :-)

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μετα απο την αναγνωση της μνημης και πριν φορτωσει το λειτουργικο, αν πατησεις ESC σου βγαζει τις επιλογες του GRUB οσον αφορα πυρηνα και το αντιστοιχο safe mode.Κανε μια δοκιμη αν θες με τον προηγουμενο πυρηνα που ειχες για να δεις αν το προβλημα σου οφειλεται σε καποιον driver του νεου πυρηνα. Για τα αλλα προβληματα μου ακουγονται σαν προβληματα driver επισης, μια και το μηχανημα σου ειναι υπερ αρκετο για οποιαδηποτε χρηση. Δεν ξερω αν για intel graphics χρειαζεται να κανεις κατι αλλο , αν δηλαδη υπαρχουν restricted drivers,αλλα απο μια αναζητηση που εκανα το συγκεκριμενο μοντελο υποστηριζεται 100% (καλα η καμερα partial και το bluetooth δεν εχει τεσταριστει ).

Εχει παιχτει κατι με το udate & τ' αποθετηρια. Υπαρχουν λυσεις, μα απ' οσα λες σου εχει κατσει στραβα απο την αρχη.
Το να καθεσαι να τα διορθωνεις ενα-ενα αυτα θα σε αγανακτισει περισσοτερο.
Ειναι οντως πολυ καλη η διανομη & γρηγορη & ολα οσα &γραφονται. Οπως & το μηχανημα σου ειναι καλο.
Κανε μωρε καλυτερα μια καθαρη εγκατασταση το 9.04 & θα σου κατσει καλυτερα.
Παντως στη ΚDE 9.04 ειχα & γω καποια ζορια & απ' οσο διαβασα & πολλοι αλλοι. Ζορια που ομως, ΔΕΝ υπηρχαν στη Gnome 9.04 η οποια ειθαι αψογοτοτατη.
Δε ξερω, δε το δοκιμαζεις? Οτι αμφιβολια εχεις, ρωτα εδω πριν. Ετσι & αλλιως οι απαντησεις ειναι αμεσες.
Καντο & μολις το κανεις, θα σου πω & ενα τρικακι ωστε να μπορεις να κρατας ακεραιο το /hοme σου παντα, ακομα & οταν κανεις καθαρες εγκαταστασεις (μονο στο / δηλαδη).

constantinos]Εχει παιχτει κατι με το udate & τ' αποθετηρια. Υπαρχουν λυσεις, μα απ' οσα λες σου εχει κατσει στραβα απο την αρχη. Το να καθεσαι να τα διορθωνεις ενα-ενα αυτα θα σε αγανακτισει περισσοτερο. Ειναι οντως πολυ καλη η διανομη & γρηγορη & ολα οσα &γραφονται. Οπως & το μηχανημα σου ειναι καλο. Κανε μωρε καλυτερα μια καθαρη εγκατασταση το 9.04 & θα σου κατσει καλυτερα. Παντως στη ΚDE 9.04 ειχα & γω καποια ζορια & απ' οσο διαβασα & πολλοι αλλοι. Ζορια που ομως, ΔΕΝ υπηρχαν στη Gnome 9.04 η οποια ειθαι αψογοτοτατη. Δε ξερω, δε το δοκιμαζεις? Οτι αμφιβολια εχεις, ρωτα εδω πριν. Ετσι & αλλιως οι απαντησεις ειναι αμεσες. Καντο & μολις το κανεις, θα σου πω & ενα τρικακι ωστε να μπορεις να κρατας ακεραιο το /hοme σου παντα, ακομα & οταν κανεις καθαρες εγκαταστασεις (μονο στο / δηλαδη).

 

Πάντως όπως και να χει, αυτή είναι τακτική άλλων λειτουργικών συστημάτων και κανονικά δεν θα πρεπε να το συζητάμε.  Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα των διανομών που χρειάζονται αναβάθμιση κάθε 6 μήνες. 

Είναι όπως είπες, μπορεί καί όλα να πάνε μια χαρά, μπορεί όμως και όχι και τότε δύσκολα τα πράγματα και δη άν το pc το έχεις για δουλειά και δεν σε παίρνει να περιμένε fix update κλπ. Ας πούμε εγώ, έχω περάσει στην 9.04 εδώ και 2 μήνες περίπου και δεν είχα κανένα πρόβλημα εκτός από κάποια αναμενόμενα αστεία καρασαρισματάκια.

 

~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρω πριν απο την διαδικασία του format; Εννοώ, μήπως πρέπει κάποιο να αποθηκεύσω τις επιλογές μου που έχω για να μπορέσω να το κάνω σωστά; Ξέρω πως από το home, το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να πάρω απλώς τα αρχεία που έχω αποθηκεύσει και χρειάζομαι, αλλά μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;

Carpe Diem!

Στους κρυφους φακελους μεσα στο /home υπαρχουν ολες οι ρυθμισεις που εχεις κανει στα διαφορα προγραμματα,bookmarks και οτι εχεις εγκαταστησει

στον firefox,θεματα και χρωματα,scripts,κλπ.

Αν τα θες ολα αυτα τοτε πρεπε να σωσεις καπου ή αν κανεις εγκατασταση καποια παρομοια διανομη απλα το κρατας αυτουσιο π.χ. ubuntu.

Εγω απο ubuntu εβαλα mint και μου ειχε δουλεψει αψογα.

Ολες οι ρυθμισεις μεταφερθηκαν στο mint χωρις προβλημα.

Για να δεις τους κρυφους φακελους πατας Ctrl+H.

Παίδες, σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Με βοηθήσατε πάρα πολύ. Έκανα format και επανεγκατέστησα το 9.04, πήρα ό,τι αρχεία είχα στην προηγούμενη διανομή και εγκατέστησα ό,τι χρειαζόμουνα από προγράμματα (eclipse, wine, openoffice 3.0, latex, κτλ.).8)

Περιττό να πω πως τελικά έπρεπε να την κάνω αυτή την επανεγκτάσταση προκειμένου να βάλω το νέο σύστημα αρχείων. το ext4. Το σύστημα πάντως πηγαίνει σφαίρα. Ότι πρόβλημα είχα με την εμφάνιση (πχ. Firefox) έχει πλέον λυθεί, και γενικά πιστεύω πως δεν πρόκειται ποτέ να ξανα-boot-άρω άλλο λειτουργικό σύστημα!!! :D :P

Σας ευχαριστώ πάλι και όλους. :-)

Carpe Diem!