Υπάρχει έκδοση puppel live-cd για laptop με RAM <= 92 mb ?

giannisfs | Πέμ, 04/16/2009 - 06:07 | 2' | 4

Καλησπέρα

Ένας γνωστός μου έχει ένα laptop αρχαίο (του το κάνανε δώρο)

έχει windows 98 ... εξελληνισμένα

Αλλά επειδή δεν έχει ιδέα απο υπολογιστές το ίδιο δύσκολο θα είνα να μάθει linux με windows (Αδιαμβισβήτητα αφου δεν έχει ιδέα)

Το laptop έχει επεξεργαστή AMD , 4 GB δίσκο IDE και 92 mb RAM

Το πρόβλημα είναι μπορεί το pupper να τρέξει απο live-cd με τόση λίγη μνήμη;

Αν όχι μπορεί να εγκατασταθεί τουλάχιστον;

Σκέφτομαι να βγάλω τον δίσκο που έχει τα windows 98 και να τους κάνω ένα clone για καλό και για κακό

γιατι στην περίπτωση που δεν παίζει το puppel .. θα έχω προβλήματα (ότι δηλαδή του το χάλασα το pc κλπ κλπ)

 

Παρακαλώ ποια είναι τα requirements  για να τρέξει το live-cd ;

Και αν έχει κάποιος εμπειρία με αρχαία laptop η όποια πληροφορία θα μου ήταν πολύτιμη

Παρακαλώ απαντήστε Θέλω να "κάνω" ένα χρήστη linux

Εσείς δεν θέλετε ;

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γιατί δε το δοκιμάζεις; Είναι live cd. Μπορείς να κάνεις τη δοκιμή να δεις αν θα τρέξει και αργότερα, αν θες,

κάνεις μια frugal εγκατάσταση στο σκληρό μαζί με τα windows.

Σε εναν IBM πολυ παλιο που δοκιμασα, με χαρακτηριστικα ιδια επαιξε και το xubuntu (αργο βεβαια) αλλα με καποιες διορθωσεις εγινε αξιοπρεπες. Τωρα επειδη ειμαι στο γραφειο δεν θυμαμαι , αλλα σε ενα απο τα τευχη του 2008 ειχε συγκριτικο για τις ελαφριες διανομες, και αυτην που εβγαζαν καλυτερη ηταν οντως η καλυτερη.

 Γενικα δεν νομιζω να εχεις προβλημα, απλα πιθανο να σου βγαλει μυνημα για το acpi, και φυσικα οσο και αν ειναι απιστευτο (εμενα με εξεπληξε) θα αντιμετωπισεις προβλημα με καποιους drivers. Παντως γενικα με εναν ελαφρυ windows manager δεν θα εχεις προβλημα. Η προσωπικη μου αποψη ειναι να δοκιμασεις μια εκδοση ευκολη πχ xubuntu και απο κει να αλλαξεις τον windows manager σε κατι πιο ελαφρυ, να αφαιρεσεις οτι δεν χρειαζεσαι κτλ.

 Οτι και να επιλεξεις παντως μην φοβασαι θα παιξει κανονικα το pc.

Δοκίμασα το puppy 4.1.1 retro (puppy με νέο kernel αλλά ελαφρυμένο από εφαρμογές, για παλιά pc) σε pc με Pentuim MMX 233HZ με 92 ram μνήμη. Για την ηλικία του μια χαρά τα πήγε. Αλλά τίποτα άλλο δεν τρέχει. Για να καταλάβεις ,δοκίμασα το happy (puppy με xfce) και όταν έκανα κλικ με το ποντίκι σε εικονίδιο , η οθόνη το έδειχνε μετά από λίγα λεπτά!  Για xubuntu ούτε λόγος. Θα δοκιμάσεις Barebones Pup 4.1.2 Retro  user: puppy , code: linux (56 MB μόνο) και θα φορτωθεί στην ram , έτσι δεν χρειάζεται (στην αρχή) swap partion. Αν σ' αρέσει μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές (έχει ελάχιστες) .

Αδερφέ το μηχανηματάκι σου είναι μία χαρά και ο επεξεργαστής και η ραμ είναι υπεραρκετά για να παίξει με περιορισμούς βέβαια. Σε παρόμοιο υπολογιστή έχω δοκιμάσει και εγκάταστήσει αρκετά ελαφριά distros και δουλεψάν όλα σχεδόν οκ. Το πιό μεγάλο πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσεις ίσως είναι τα περιφεριακά και οι οδηγοί τους που ισως δεν σε καλύπτουν όπως είπε  και ο φίλος πιο πάνω. Εγω θα σου πρότεινα να κατεβάσεις και να δοκιμάσεις το puppy σε live cd και αν δεν δουλέυει δοκίμασε μια παλιότερη έκδοση. Εναλακτικά και καλύτερα κατα την αποψή μου επειδή νομίζω οτι είσαι καινούριος βάλε κάτι πίο έυκολο για τον αρχάριο και με πολλές ευκολες επιλογές στα προγράμματα και δη mint fluxbox η και antix. Το βασικό είναι ο διαχειρ. παραθύρων οπού πρέπει να επιλέξεις κατι απο xfce και κάτω (fluxbox, icewm, κλπ)