Ati + κλειστοι drivers + sidux 2009 ουρανος

paschalis_m | Κυρ, 02/15/2009 - 18:38 | 1' | 15

αγανακτησα με την ati. παλευω να βαλω τους drivers με το sgfxi αλλα τραβαει ζορι γιατι λεει δεν μπορει να κανει build το

.......-kernel-src (καπως ετσι τεσπα). υποπτευομαι οτι κατι παιζει με τον kernel.

anyway, υπαρχει κανας αλλος καψερος να μου πει πως να βαλω τους drivers? δεν τους θελω για 3d αλλα για να σκασει

ο ανεμιστηρας της gpu.

αυτα.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Οχι απλα πατουσα ctrl+alt+f1. Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι εχει να κανει με τον πυρηνα. Μαλλον για να βαλεις ati οδηγους πρεπει να πας στον πυρηνα του sid.

βρε παιδιά, στο παλιο καλό hermes υπήρχε κάτι -στις προειδοποιήσεις- γιά τον kernel καί ati.
τώρα δεν έχω hermes , δεν μπορώ να βρώ καί αυτό.
κάτι με τον πυρήνα παίζει αν θυμάμαι καλά.

====

the hamster's is out there

οι κλειστοί οδηγοί τις ATI δεν δουλεύουν με τον sidux kernel εδώ και αρκετό καιρό. έχει να κάνει με το hard preemption που χρησιμοποιείτε στον πυρήνα του sidux και για κάποιον λόγο, τον οποίο δεν κατανοώ, αυτό (hard preemption) δεν αρέσει στους οδηγούς της ATI. Δεν είναι θέμα πυρήνα αλλά θέμα οδηγών γιατί θα μπορούσαν να δουλέψουν (θεωρητικά) χωρίς να ανακατώνονται με το preemption (βλέπε nvidia) αλλά η ATI δεν φαίνεται να θέλει να φτιάξει το πρόβλημα..

Οι οδηγοί δουλεύουν με τον 2.6.26 πυρήνα του sid αλλά δεν είμαι σίγουρος αν οι νεώτερες εκδόσεις του πυρήνα του sid δεν θα έχουν και αυτές hard preemption (που μάλλον θα το έχουν)

Αν θες οπωσδήποτε κλειστούς οδηγούς ATI μπορείς να κάνεις compile τον slh kernel χωρίς το hard preemption (δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μου έχουν πει ότι δουλεύει)

ΥΓ: οτιδήποτε έχει να κάνει με οδηγούς κάρτας γραφικών πάντα σε init 3 :)

Ελληνικό sidux forum

Τι είναι το hard preemption? Γιατί μόνο το sidux το έχει και οι υπόλοιποι όχι?
Μήπως το μύνημα που σου βγάζει είναι κάτι σαν
"FATAL: modpost: GPL-incompatible module fglrx.ko uses GPL-only symbol"??
Α, και οι οδηγοί της ΑΤΙ μπαίνουν και απο γραφικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό..

με ati δεν θα ανακατευτώ -δεν είχα ποτέ, άρα δεν γνωρίζω.

αυτό πού ξέρω είναι πως θεωρητικά ΤΙΠΟΤΑ δεν πρέπει να γίνεται upgrade στο sidux σε γραφικό περιβάλλον.
όπως επίσης ούτε εγκατάσταση drivers.

(στις αρχές μου στο sidux, πάντα έκανα upgrade γραφικά, καί μάλιστα με synaptik. ποτέ δεν είχα πρόβλημα. 'ομως οί "οδηγίες" από το sidux είναι αυτές.)

====

the hamster's is out there

@teddy: το hard preemption έχει να κάνει κάτι με την πρόσβαση διεργασιών στον επεξεργαστή και αυξάνει την απόδοση του υπολογιστή (μην με ρωτάς περισσότερα γιατί και αυτά τα λίγα για το preemption από το google τα βρήκα) και αυτά τα λίγα που είπα πιο πάνω είναι αυτά που κατάλαβα όταν ρώτησα τον slh και κάποιους άλλους χρήστες που έχουν κλειστούς ATI οδηγούς και self-compiled kernel. Αν οι άλλοι το έχουν αυτό το option στους πυρήνες τους δεν το ξέρω και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αλλά ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση "γιατί το sidux έχει hard preemption" είναι ο slh.

Ναι μπορείς να βάλεις οδηγούς κάρτας γραφικών σε init 5 και μπορείς να αφαιρέσεις και τον xorg σε init 5 αν θες αλλά αν το σύστημα σου δεν δουλέψει μετά, ξέχνα το support από το sidux.. Φαντάζομαι ότι οι devs του sidux έχουν τον λόγο τους που συνιστούν d-u και εγκατάσταση γραφικών μόνο από init 3 :)

Ελληνικό sidux forum

το πως ξενερωσα που δεν μπορω να βαλω το sidux δεν λεγεται.

φυσικα δεν προκειται ποτε να μπω καν στη διαδικασια να κανω ταρζανιες για να παιξει η gpu.

στο 2009 ειμαστε και απαιτω να δουλευουν ολα λιγο πιο απλα.

κατα αλλα πρεπει να σκιζει το sidux (αν και μου εκανε κατι σπασιματακαι  στις λιγες ωρες που το ειχα).

@paschalis_m λίγο πολύ όλες οι διανομές έχουν κάποια προβλήματα με τις κάρτες της ATI και τους κλειστούς οδηγούς. Κάθε τόσο κάποιος παραπονιέται ότι η κάρτα του δεν δουλεύει.. Το πρόβλημα μόνο η ATI μπορεί να το λύση οριστικά και κανείς άλλος (δεν μας δίνουν source βλέπεις..). Δεν νομίζω οι kernel devs να φτιάξουν τον πυρήνα για να δουλέψει με ATI, το αντίθετο πρέπει να γίνει.. Ο slh προσπαθεί ο πυρήνας να υποστηρίζει όσο πιο πολύ hardware γίνεται αλλά συγχρόνως ο πυρήνας να χρησιμοποιεί και τις νέες τεχνολογίες (όταν είναι stable) και αφού η ATI έχει ιστορικό με κακογραμμένους οδηγούς για linux (δεν νομίζω να διαφωνεί κάποιος με αυτό) και το closed-source είναι εναντίον της φιλοσοφίας του sidux και των devs του το βλέπω χλωμό να αλλάξει ο slh το οτιδήποτε στον πυρήνα για να υποστηρίξει την ATI όπως κάνουν άλλες διανομές.

Λυπάμαι που δεν σε βόλεψε το sidux και ελπίζω να καταλαβαίνεις τους λόγους για τους οποίους ο πυρήνας του sidux δεν υποστηρίζει ATI closed-source drivers

ΥΓ: και εγώ έχω απαιτήσεις αλλά κατά την γνώμη μου σε αυτό το θέμα δεν φταίει το sidux αλλά η ATI..

Ελληνικό sidux forum

edhunter]@paschalis_m λίγο πολύ όλες οι διανομές έχουν κάποια προβλήματα με τις κάρτες της ATI και τους κλειστούς οδηγούς. Κάθε τόσο κάποιος παραπονιέται ότι η κάρτα του δεν δουλεύει.. Το πρόβλημα μόνο η ATI μπορεί να το λύση οριστικά και κανείς άλλος (δεν μας δίνουν source βλέπεις..). Δεν νομίζω οι kernel devs να φτιάξουν τον πυρήνα για να δουλέψει με ATI, το αντίθετο πρέπει να γίνει..
Ελληνικό sidux forum

Περί αυτού γνωρίζεις; (το γνωστό μου βιολί εγώ...)
RadeonHD: νέοι open source drivers για κάρτες γραφικών ATI

Όπως καταλαβαίνεις, το περιμένω πώς κ πώς...

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

@gnu_labis: δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για αυτό το θέμα μιας και δεν το παρακολουθώ από κοντά. Ξέρω όμως ότι ήδη υπάρχουν κάρτες ATI που υποστηρίζουν 3d με open-source οδηγούς (αν και δεν έχουν την ίδια απόδοση με τους κλειστούς οδηγούς) και αυτό σίγουρα είναι θετικό. Τώρα να μπει ο xorg από το exp για να δοκιμάσω και εγώ την κάρτα μου με 3d :)

Ελληνικό sidux forum

Όχι Ed, δεν το έπιασες ακριβώς (μάλλον). Δεν είναι απλά drivers ανοιχτοί που "προσπαθούν" να δουλέψουν τις κάρτες της ATI, με τις γνωστές τεχνικές reverse engineering, μαύρης μαγίας κ προσευχών. Η AMD, που αγόρασε την ATI, δημοσίευσε όλες τις τεχνικές πληροφορίες για τις νέες κάρτες της, τα ίδια ακριβώς που θα έδινε κ στους δικούς της developers για να γράψουν drivers.

Πρόσφατα παρακολούθησα την ομιλία του ανθρώπου που ηγείται της προσπάθειας (από τη Novell), κ ανέφερε ότι οι πειραματικές μετρήσεις ταχύτητας των drivers είναι ακριβώς πάνω στα θεωρητικά νούμερα της ATI. Οπότε δεν αποτελούν "συμβιβασμό".

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

@gnu_labis: κατάλαβα τι θες να πεις και υπολόγισα ότι οι οδηγοί για τους οποίους μιλώ δημιουργήθηκαν με τα specs τα οποία αναφέρεις γιατί κάτι είδα στα ποστ που έδωσες λίνκς πιο πάνω (μιλάω κυρίως για την ati mobility radeon x1600 γιατί αυτήν έχω). για να είμαι ειλικρινής δεν τα διάβασα καλά γιατί όπως είπα και πιο πάνω δεν το παρακολουθώ το θέμα..

μάλλον θα έπρεπε να ήμουν πιο σαφής: απ'ότι μου έχουν πει δεν έχουν την ίδια απόδοση αλλά δεν έψαξα για benchmarks ή πληροφορίες από άλλες πηγές και ούτε θυμάμαι μοντέλο κάρτας και drivers..

ελπίζω τώρα να συνεννοηθήκαμε και αν δεν συνεννοηθήκαμε φταίει το γεγονός ότι εγώ δεν το παρακολουθώ το θέμα μιας και το 3d δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα..

Ελληνικό sidux forum

Για τις Χ1000 έχει δοθεί το σύνολο των προδιαγραφών. Οπότε θεωρητικά δεν υπάρχει θέμα μειωμένης απόδοσης. Τα μόνα που δεν έχουν δοθεί είναι πράματάκια όπως το tv-out, τα οποία έχουν υλοποιηθεί όμως.

Το πρόβλημα στον radeonhd είναι οτι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν για τις X1000 (r500). Αν και αρκετά παιχνίδια παίζουν καλά. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η EXA επιτάχυνση, τα 2D είναι απίστευτα γρήγορα
Το τι υποστηρίζεται το βλέπεις απο το http://www.x.org/wiki/RadeonFeature