GNU GRUB 0.97 - NTLDR is missing

cacofonix | Τρί, 12/02/2008 - 17:34 | 1' | 9

Στο boot menu, πατώντας την επιλογή για να μεταφερθώ στα XP, μου εμφανίζει το μύνημα "NTLDR is missing, Press CTRL + ALT + DEL to restart".

Πώς διορθώνεται;

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν νομίζω να είναι πρόβλημα με τον grub,αλλά ψιλιάζομαι πρόβλημα των windows :-).

--------------------
happy_linux_downloads

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ο loader των windows.  Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις bootάρουμε με το cd των XP και από κονσόλα αποκατάστασης δίνουμε κάτι σαν fixboot ή fixmbr το οποίο όμως εγκαθιστά στο mbr τον loader των windows.  Μετά θα πρέπει να επαναφέρεις τoν grub γιατί αλλιώς δεν θα έχεις πρόσβαση στα partition του linux.  Πως ακριβώς έχεις χωρίσει το σκληρό σου και που έχεις εγκαταστήσει τον grub; (στο mbr υποθέτω)

Μάλλον δίκιο έχεις Θάνο.
Αφού βγάζει κανονικά το μενού του grub, και το μήνυμα εμφανίζεται αφού επιλέξει ο cacofonix (πότε θα μας πεις κανα τραγουδάκι :-) ) να κάνει boot σε win, μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα βλαμμένου σκληρού ή λάθος ρύθμιση bios (??).

Μ'ένα γρήγορο search μπορεί κανείς να βρει πολλά πραγματάκια, αλλά μάλλον cacofonix θα πρέπει να μπεις σε διαδικασία recovery των win. Από τα πρώτα αποτελέσματα που δίνει το ανωτέρω search είναι και αυτό στα Ελληνικά

wish u luck ;-)

***edit***
Azzurro, τώρα είδα το post σου

No problem lycky :).  Εκτιμώ πως αν εκτελέσει την εντολή fixboot από την κονσόλα αποκατάστασης των windows δεν θα πειράξει το mbr.  Με ένα γρήγορο googling βρήκα εδώ πως η εντολή fixboot γράφει τον loader των windows στο partition που ορίζεται και όχι στο mbr.  Συνεπώς αν ο grub είναι εγκατεστημένος στο mbr δεν θα πειραχτεί.  Πιο λεπτομερώς πιστεύω πως θα πρέπει μετά την εκκίνηση με το cd των windows και αφού συνδεθεί με την εγκατάσταση των windows που θέλει να επαναφέρει να δώσει "fixboot c:" (και όχι fixmbr) ώστε να εγκαταστήσει τον loader στο partition που τα windows αναγνωρίζουν ως c: και όχι στο mbr.  Με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ...

Edit:  Το link που δίνεις στα ελληνικά μου φαίνεται πιο σωστό από τις παπάτζες που γράφω εγώ.  Έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με τα windows...

Το περίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι γίναν όλα παρθένα, έκανα format όλα τα partition, εγκατέστησα Windows και Fedora, και μετά ασχολήθηκα με το Fedora. Boot-άρω λοιπόν σε Windows, και εμφάνισε το μύνημα που σας είπα...
Έκανα search και βρήκα 1002 πράγματα, το θέμα είναι τι πρέπει να κάνω για να μην τα ξαναπεράσω από την αρχή.

Κάνε αυτό που λέει στο link ο lucky. Boot με το cd των windows, πατάς 'R' για να σε βάλει σε κονσόλα αποκατάστασης όπου και θα σε ρωτήσει με ποιά εγκατάσταση των windows θέλεις να συνδεθείς. Θα σε ρωτήσει κωδικό διαχειριστή, ο οποίος συνήθως δεν υπάρχει (πατάς απλά enter) και, στη συνέχεια, αν υποθέσουμε ότι το cd-drive σου τα windows το αναγνωρίζουν ως D, θα δώσεις:

copy D:\I386\NTLDR C:\ και
copy D:\I386\NTDETECT.COM C:\

Λογικά με την επόμενη επανεκκίνηση θα μπεις στα windows. Αυτό δεν πειράζει καθόλου τον grub οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα με το linux.

Ουσιαστικά αντιγράφεις το NTLDR (που σου λέει ότι λείπει) από το cd των xp στον c:.

Μήπως παίζει ρόλο που τα Windows έχουν το όνομα D:/ και όχι C:/ όπως συνηθίζεται; Σαν C:/ έχει ονομαστεί το partition με όλα τα downloads μου.

Τότε θα πρέπει στις εντολές που έγραψα παραπάνω να βάλεις όπου C: το D:, ενώ όπου D: το γράμμα με το οποίο αναγνωρίζουν τα windows το cd-drive. (υποθέτω ότι είναι Ε: ;)