Ρυθμίσεις Ubuntu Feisty

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 8' | 5

Λοιπόν, σε αυτό το thread θα βάλουμε ορισμένα ωραία πραγματάκια που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο Ubuntu 7.04 Feisty Fawn.

Τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για την εγκατάσταση των εφαρμογών είναι το Applications > Add/Remove Programs (ή Εφαρμογές > Προσθαφαίρεση) και το Synaptic που βρίσκεται στο μενού Σύστημα.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΣΚΩΝ

Για τη διαχείριση των δίσκων σας (προσάρτηση, επιλογές, κλπ) χωρίς να καταφεύγετε στη γραμμή εντολών υπάρχει το:  Storage Device Manager, το οποίο εγκαθιστάται από την Προσθαφαίρεση.
Μετά την εγκατάσταση το τρέχετε από το μενού Σύστημα > Διαχείριση.
Σημειώστε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να χαλάσει τις ρυθμίσεις του /etc/fstab

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/device-manager.jpg

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ

Το παραπάνω εργαλείο είναι μόνο για προσάρτηση (mount) και επιλογές. Αν θέλετε έναν εύκολο τρόπο να πειράζετε τις ίδιες τις κατατμήσεις υπάρχει το Gparted, που εγκαθίσταται από το Προσθαφαίρεση ή με sudo apt-get install gparted

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/gparted.jpg


Κατόπιν, το τρέχετε από το μενού Σύστημα > Διαχείριση > Gnome Partition Editor.

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/gparted1.jpgNTFS

Το Ubuntu Feisty βρίσκει απευθείας και εμφανίζει στο desktop τους Windows δίσκους που έχετε στον υπολογιστή σας. Αλλά αρχικά δεν έχετε δυνατότητα εγγραφής αρχείων σε NTFS κατατμήσεις. Αυτό διορθώνεται με το ntfs-3g. To εγκαθιστάτε από το Synaptic ή από το Τερματικό δίνοντας:

sudo apt-get install ntfs-3g


Και μετά αλλάζετε την παράμετρο ntfs σε ntfs-3g στο αρχείο /etc/fstab.


Για πιο εύκολη διαχείριση δίσκων και κατατμήσεων με NTFS σύστημα αρχείων, υπάρχει η εφαρμογή NTFS-config. Αυτή την εγκαθιστάται είτε από το Εφαρμογές> Προσθαφαίρεση δίνοντας ntfs στο πεδίο Αναζήτηση.

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/ubuntu-add-ntfs-tool.jpg


Κατόπιν την τρέχετε από το Εφαρμογές > Εργαλεία συστήματος.

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/ubuntu-add-ntfs-tool1.jpg

Θα σας ρωτήσει αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την εγγραφή σε εσωτερικές και εξωτερικές συσκευές. Κάντε κλικ και στα δύο checkbox. Και τέλος. Μετά μπορείτε να κάνετε mount και να γράφετε σε δίσκους με ntfs συστήματα αρχείων.ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Inkscape: εφαρμογή επεξεργασίας διανυσματικών εικόνων. Την εγκαθιστάτε από την Προσθαφαίρεση.

Σουίτα εργαλείων ImageMagick για τη διαχείριση πολλών εικόνων ταυτόχρονα (δείτε οδηγίες εδώ). Την εγκαθιστάτε με την εντολή από το Synaptic ή από το Τερματικό με την εντολή:
sudo apt-get install imagemagick


BINTEO & DVD

VLC: O καλύτερος player για Linux, παίζει avi, mpeg, dvd, wmv, κλπ.
Εγκατάσταση από την Προσθαφαίρεση Εφαρμογών. Αναζητήστε το vlc.
ή από το Τερματικό με την εντολή:
sudo apt-get install vlc
Mplayer: O 2o καλύτερος player για Linux, παίζει avi, mpeg, dvd, wmv, κλπ. Εγκατάσταση από την Προσθαφαίρεση Εφαρμογών.

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/ubuntu-mplayer.jpg

Αναζητήστε το mplayer, ή από το Τερματικό με την εντολή:

sudo apt-get install mplayerhttp://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/ubuntu-mplayer1.jpgΕΓΓΡΑΦΗ DVDs

Η εγγραφή DVD στο Ubuntu γίνεται εύκολα από το K3B (που πρέπει να εγκαταστήσετε από την Προσθαφαίρεση).

Για το ριπάρισμα ταινιών DVD υπάρχουν πολλές λύσεις: dvdshrink (με wine) αλλά και Linux εφαρμογές όπως τα dvd::rip, k9copy και DVD95.


JAVA

Για την εγκατάσταση της Java και του Plugin για το Firefox, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε. Το Ubuntu θα έχει ήδη εγκατεστημένη τη Java 6. Πηγαίνετε στο www.java.com και κάντε
κλικ στο Verify Installation για να δείτε ότι όλα είναι ΟΚ. Θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα σαν κι αυτό:

 JAVA SOFTWARE for Your ComputerWe detected your Java environment as follows;
Description Your Environment
Java Runtime Vendor:
Sun Microsystems Inc.
Java Runtime Version
1.6.0

 Διαχείριση εκκίνησης

Μια όμορφη εφαρμογή είναι το BootUp-Manager, που διευκολύνει τη διαχείριση των init υπηρεσιών, όσων δηλαδή ξεκινούν κατά την εκκίνηση του Linux.
Μετά την εγκατάσταση, τρέχετε την εφαρμογή από το μενού Σύστημα > Διαχείριση > Bootup Manager:Firewall

Για firewall μπορείτε να εγκαταστήσετε το firestarter από την Προσθαφαίρεση ή με
sudo apt-get install firestarter

Κατόπιν το τρέχετε από το μενού Συστημα > Διαχείριση. Απαντάτε στις 2-3 ερωτήσεις (για την IP και το αν θέλετε να μοιράζετε τη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο) και είστε έτοιμοι:
http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/firestarter3.jpg
Samba

Για να μοιράσετε αρχεία από το Linux σε Windows μηχανήματα, πρέπει να εγκαταστήσετε το πακέτο

Μετά, αν π.χ. θέλετε να μοιράσετε το φάκελο /home/dimitris/test, προσθέστε τις εξής γραμμές στο αρχείο /etc/samba/smb.conf (το οποίο ανοίγετε με ALT+F2 > gksu gedit /etc/samba/smb.conf)

[test]
comment =  some files
path = home/dimitris/test
guest ok = yes

Αν θέλετε να μπορούν οι χρήστες να γράφουν αρχεία (εκτός από το να διαβάζουν) προσθέστε τις γραμμές
writable = yes
public = yes
browsable = yes

Μετά αποθηκεύστε το αρχείο και από το Τερματικό κάντε επανεκκίνηση στο Samba Server, δίνοντας
sudo /etc/init.d/samba restart

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξετε:
α) το firewall. Αν έχετε εγκαταστήσει το Firestarter, τότε όταν δείτε SMB στο Incoming Connections πρέπει να κάνετε δεξί κλικ και να κάνετε Allow from specific source ή service ανάλογα με το αν θέλετε να έχει κάποιο συγκεκριμένο μηχάνημα πρόσβαση στο Samba Share ή αν θέλετε όλα τα μηχανήματα του τοπικού δικτύου να βλέπουν το συγκεκριμένο φάκελο. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε δεν θα μπορεί κανένα μηχάνημα να συνδεθεί με το Samba Server του Ubuntu (δεν θα βλέπετε καν το μηχάνημα):
http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/firestarter-smb-allow.jpg

β) Σημειώστε ότι για να έχουν δικαίωμα εγγραφής οι χρήστες, θα πρέπει να έχετε κάνει world-readable-writeable τον αντίστοιχο φάκελο, είτε από το Ναυτίλο (δεξί κλικ > Ιδιότητες > Δικαιώματα > Προσπέλαση φακέλου 'Δημιουργία και ανάγνωση αρχείων' από όλους)
http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/file-permissions.jpgείτε πιο απλά δίνοντας από το Τερματικό την εντολή:
chmod 777 ~/test

Προφανώς στην τελευταία εντολή αλλάζετε το path με αυτό που θέλετε εσείς.


dimitris2007-4-23 16:16:16

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!
Σχόλια

Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να ρυθμίσω τον samba server στο Ubuntu 7.04 ώστε το PC με τον HP Deskjet 720C να μετατραπεί σε print server στο τοπικό δίκτυο όπου συμμετέχουν PCs (clients) με Windows XP και Ubuntu Linux;
Επιχειρώ να συνδεθώ στο CUPS με http://localhost:631. Αυτό γίνεται. Μετά όταν μεταβαίνω στην καρτέλα Administration οπότε η διεύθυνση στον browser αλλάζει σε http://localhost:631/admin/ εμφανίζεται η σελίδα λάθους 403 Forbidden. Καμιά ιδέα; Ευχαριστώ!
aantonis2007-5-8 11:33:56

Έβαλα στον παλιό υπολογιστή της δουλειάς το ubuntu. Όλα καλά όλα έχω δύο απορίες:
α) Εγκατέστησα το ntfs-3g και το NTFS-config. Τρέχοντας το NTFS-config η πρώτη επιλογή είναι απενεργοποιημένη και δεν μπορώ να την ενεργοποιήσω. Η δεύτερη δεν έχει πρόβλημα.
β) Σε αυτόν τον υπολογιστή έχω συνδεδεμένους και δύο εκτυπωτές τους οποίους αναγνωρίζει μια χαρά. Ο υπολογιστής αυτός είναι δίκτυο με άλλους δύο υπολογιστές και μέσο αυτού χρησιμοποιούσα τους εκτυπωτές και από τα άλλα δύο μηχανήματα. Αυτό πως μπορεί να γίνει τώρα με το ubuntu; Οι άλλοι δύο υπολογιστές συνεχίζουν αναγκαστικά να έχουν windows xp pro (λόγο autocad).

α) Έχεις πρόβλημα να γράψεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό NTFS δίσκο ;

β) Πρέπει να τους κάνεις share μέσω του Samba. Υπάρχει ένα μικρό tutorial για να μάθεις τα βασικά εδώ Διαμοιρασμός αρχείων μέσω Samba Προφανώς είναι για αρχεία, αλλά όπως θα δεις μπορείς να μοιράσεις με τον ίδιο τρόπο και εκτυπωτές. Εναλλακτικά, εγκατέστησε το Samba server και δες μήπως σου δίνει το γραφικό εργαλείο ρύθμισης του την απευθείας δυνατότητα να μοιράσεις τον εκτυπωτή. 

Ερωτησούλα !!


 Στα Ubuntu 7.04 Compiler gcc Και κάποιο πρόγραμμα τύπου gvim θα μπορέσω να εγκαταστίσω αφού εχω εγκαταστήσει το λειτουργικό και αν ναι πως ? 


 Ευχαριστώ!! 

Αν έχεις Internet, δίνεις από το τερματικό:
sudo apt-get install build-essential

και νετάρεις. Εναλλακτικά, ψάχνεις για αυτό το πακέτο (build-essential) στο Synaptic. Παρόμοια πράτεις και για το gvim, υποθέτω.

Αν δεν έχεις Internet, θα χρειαστείς το AptonCd ή κάποιο άλλο τρόπο μεταφοράς πακέτων από ένα δικτυωμένο Ubuntu στο δικό σου.