Κόλλημα του firefox με μαύρη οθόνη στο Ubuntu Hardy 8.04

kostasp | Τετ, 10/08/2008 - 17:36 | 1' | 48

Έχω εγκατεστημένο το Ubuntu Hardy Heron 8,04 και συχνά πυκνά ο firefox κολλάει και βγάζει μια μαύρη οθόνη και μετά από λίγο επανέρχεται και ξεκολλάει μέχρι να το ξαναπαρουσιάσει κάνοντας έτσι την πλοήγηση και την εργασία μαζί του δύσκολη...

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

εχεις κανει ολα τα updates? Αυτο συνεβαινε και σε μενα παλια αλλα μετα απο καποιο update σταματησε. Τελικα ομως γυρισα πισω στον firefox 2 λογω του οτι με τον 3 δεν μπορουσα να δω videa στο ιντερνετ, o flash player δεν εγκαθιστονταν σωστα. Στον 2 ολα πανε μια χαρα.

Έχω εγκαταστήσει όλα τα updates και πριν ποστάρω διάβασα και το πρόβλημα που είχες με τα video αλλά εγώ δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τα video και το youtube,τουλάχιστον όχι ακόμα...Παρόλαυτα το πρόβλημα μου συνεχίζεται...

ωχ! αρχισαν τα δυσκολα :))

εεε, δεν ξερω, καπου στο administration menu πρεπει να εχει επιλογη. Επειδη ειμαι απο στο pc του γραφειου και δεν εχω εδω το λινουξακι θα κοιταξω το βραδυ να σου πω (αν ενδιαμεσα δεν απαντησει καποιο αλλο παιδι).

δοκιμή:
απενεργοποίησε το compiz.

μάλλον θα είναι όλα εντάξει.

στο κάνει, λογικά, προσπαθώντας να ανοίξει "κάμποσες" σελίδες.

το ελαφρύ μαύρισμα της οθόνης είναι ο τρόπος πού το compiz "δείχνει" ότι το σύστημα προσπαθεί να ανταποκριθεί (ή κάπως έτσι. δεν "μού βγαίνει" αυτην την στιγμή, κάπως καλύτερα)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Μπορείς να δοκιμάσεις από ένα τερματικό:


firefox -safe-mode

Θα σου βγάλει ένα παράθυρο που θα σε ρωτάει αν θες να μονιμοποιήσεις κάποια από τις αλλαγές που προκαλεί το safe mode, πες του όχι σε όλα.

Από εκεί κ πέρα δες καταρχήν αν κολλάει ακόμα σε safe mode, κ έχε κ το νου σου στο τερματικό που έτρεξες το firefox, γιατί το "safe mode" παράγει περισσότερα "debug" μηνύματα στο τερματικό καθώς τρέχει, οπότε παίζει να δεις εκεί κάτι που να σου δώσει κάποιο στοιχείο.

Alfisti...Απανταχού παρόν...χεχε...Ακριβώς αυτό μου παρουσιάζει όπως το περιγράφεις...απενεργοποίησα το compiz και θα το τσεκάρω...πήγα Σύστημα-Προτιμήσεις-Προτιμήσεις εμφάνισης και στην καρτέλα Visual Effects επέλεξα κανένα.Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για την απενεργοποιήση του compiz?

ναι.

Αποψη: ή αναβάθμιση σε 8.10 beta, ή υπομονή 20 μέρες γιά την 8.10 μιά καί μάλλον θα το έχουν λύσει.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Φυσικά και υπομονή μέχρι την σταθερή έκδοση...Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες...

Από όσο έχω προλάβει να τον δουλέψω μετά την απενεργοποίηση του compiz πρέπει να είναι εντάξει...Μόλις σιγουρευτώ θα ξαναποστάρω...

Επανέρχομαι πάλι για να συμπληρώσω πως μετά την απενεργοποίηση του compiz δεν έχω ξανασυναντήσει το ελαφρύ μαύρισμα της οθόνης,αλλά παρατήρησα όταν έχω κάμποσες καρτέλες ανοιχτές και μερικά παράθυρα του firefox εννοώ και αφήσω το σύστημα μου για κάποια ώρα σε αδράνεια όταν συνεχίσω να εργάζομαι στο σύστημα μου ο firefox κολλάει πάλι,και συνήθως χρειάζεται να τον επανεκινήσω.(ίσως μου προτείνεται να εγκαταστήσω την 8,10 να βρω την "υγειά" μου).Στο σημείο αυτό ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τερματίσω τον firefox χωρίς να χάσω τις συνεδρίες που είχα πριν ανοιχτές.

Εγώ πχ κάνω το εξής:εκτελώ την παρακολούθηση συστήματος και από εκεί τερματίζω την διεργασία του firefox για να μπορέσω να συνεχίσω με τις συνεδρίες που είχα ανοιχτές πριν?.

Ναι μπορείς να τον κλείσεις από το system monitor και μετά όταν τον ξανα ανοίξεις αυτός θα σε ρωτήσεις αν θέλεις να επαναφέρεις την συνεδρία που είχες πριν. Όμως παίζει ότι αν επαναφέρεις την συνεδρία και αφού θα έχεις τα ίδια παράθυρα ανοιχτά να σου ξανα κολλήσει .

Τώρα.. επειδή μου λες ότι άμα τον αφήσεις λίγη ώρα αδρανή τότε κολλάει, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να τσεκάρεις και να απενεργοποιήσεις το screensaver. Υπάρχει περίπτωση μόλις πάει να ξεκινήσει να σου φορτώνει την κάρτα οθόνης και για αυτό να σου κολλάει και ότι εφαρμογές έχεις ανοιχτές.
Πήγαινε στις σχετικές ρυθμίσεις και βάλε του να μην έχει καθόλου screensaver και επίσης να μην ξεκινάει αυτό αν η οθόνη μείνει αδρανής για λίγο. Δεν ξέρω αν είναι σωστό, αλλά κοίταξε το και αυτό καλού κακού.

Να ρωτήσω με τη σειρά μου τι κάρτα γραφικών έχεις, και ποιόν driver (+έκδοση) έχεις? Μπας και δουλέψεις απροβλημάτιστα με το compiz τουλάχιστον

marlene το sreensaver το έχω απενεργοποιημένο εξαρχής,Teddy η κάρτα γραφικών μου είναι η Nvdia Geforce 6200 TurboCache,πληροφορία για την έκδοση του driver πως θα βρω για να σε ενημερώσω?

Τι να σου πω.. Δοκίμασε στο nvidia-settings ή αν σου γράφει έκδοση στο add/remove ή στο synaptic.

Σε ρωτάω γιατί υποψιάζομαι οτι όλο το πρόβλημα είναι η 2D επιτάχυνση της nvidia. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο σε αυτό, αλλά στη θέση σου θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κοίταγα. H πρότασή μου είναι να περάσεις τους τελευταίους beta drivers (έκδοση 177.80 ή 177.67) και να κάνεις αλλαγές στο xorg.conf σύμφωνα με αυτό που υποτίθεται οτι λύνει τα προβλήματα. Η απόφαση είναι δική σου, εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να τσεκάρω τι γίνεται και αν αυτά που λένε οι τύποι της nvidia ισχύουν, πλέον είμαι στις παλιές κάρτες...

Παραπάνω έχω εισάγει μια φωτό με τις πληροφορίες συστήματος για να δείξω τον driver της κάρτας γραφικών και επίσης να αναφέρω ότι έχω ενεργοποιήσει τους ιδιωτικούς οδηγούς υλικού για την κάρτα γραφικών μου.Δεν βρήκα κάπου αλλού πληροφορίες για την έκδοση του driver της κάρτας γραφικών.Ελπίζω να βοηθούν τα παραπάνω.

Οσο αφορα τον FF3: Απλα οταν σας λεει οτι λειπει καποιο plugin, ανοιγετε το synaptik & το κατεβαζετε. Ετσι & βιντεο & flash & ολα θα τα βλεπετε.
kostasp, η καρτα σου ειναι μια χαρα & τρεχει τα 3D κολπα του Linux μια χαρα. Βεβαια, μου... μυριζουν & αρκετα addons φορτωμενα.
Μη παιδευεσαι. Δυο επιλογες εχεις:
Αντε Προσθαφαιρεση η στο Synaptik & σουταρε τον FF3 & ξανακαντον εγκατασταση.
Η ακομα καλυτερα, μεχρι να περασει σε μια-επιτελους- σταθερη εκδοση, εγκατεστησε τον 2.
& εμενα μου κανει κατι παλαβα ο 3. Σε ενα pc τον σεταρα μια χαρα, σε αλλο δε μπορεσα, οποτε εχω τον 2 εκει.
Τελος ακομα, καλυτερα, επειδη & ο ff, ΔΕΝ ειναι πανακεια, δε κοιτας τον Opera?? Μολις τον συνηθισεις λιγο & δεις τη διαφορετικοτητα του, θα τον εκτιμησεις πολυ περισσοτερο απο τον ff. (ασφαλεια, ταχυτητα)

Σωστό αυτό που λέει ο Κωνσταντίνος, δοκίμασε τον opera. Ο Firefox έχει κολλήματα, όπως αυτά που αναφέρεις ειδικά αν έχεις αυξημένο φορτίο. Θα σου πρότεινα επίσης να κοιτάξεις αν όλα τα άλλα προγράμματα λειτουργούν κανονικά. Αν "κολλάει" ένα και σου τρώει πόρους (έχω πρόσφατη εμπειρία με το beagle) είναι λογικό ο FF να συμπεριφέρεται έτσι. Οι ubuntάδες θα σου πουν πως, ελπίζω
Τώρα, αυτό που σου είπα με τους drivers αν και νομίζω ότι θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση, προς το παρόν μην το δοκιμάσεις, νομίζω ότι έχεις εναλλακτικές πιο εύκολες.

εγω παντως ακολουθησα την προτροπη του Κωνσταντινου και νομιζω πως εχει δικιο..
ειχα τον opera απο την αρχη εγκατεστημενο, αλλα δεν μπηκα στον κοπο να τον μονταρω στα μετρα μου γιατι οταν κυκλοφορησε δεν ειχε ουτε ενα εναλλακτικο skin κι γενικα ηταν κολληματικος, τωρα ομως εχουν κανει πολλες βελτιωσεις και απ οτι βλεπω δεν μασαει εκει που ο ff μου, κολλαει.
οντως νομιζω θα ηταν πολυ καλο να το δοκιμασεις...
το μονο προβλημα που ειχα ηταν η γραμματοσειρες που ειχε που με ζαλιζανε σε μεγαλα κειμενα με ελληνικα γραμματα, αλλα αμα τις αλλαξεις θα εισαι μια χαρα...

Για να δούμε τι θα δούμε και με τον opera. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ αν κάτι βαριέμαι είναι να τον παραμετροποιήσω. Κατά τα άλλα δεν με χαλάει ποιον browser θα έχω αρκεί να είναι γρήγορος και ασφαλής.

Τον δοκίμασα τον opera.. Δεν παίρνει με καμία Παναγία μέσα τα bookmarks του firefox ( και είναι και κάμποσα. )
Όχι δεν έχουμε το ίδιο πρόβλημα όλοι απλά είδα εδώ που μιλάγατε για τον Opera και είπα να τον δοκιμάσω. Μάλλον όμως δεν μου κάνει γιατί όπως είπα μου κάνει νερά στο import των ρυθμίσεων μου από τον firefox..

Βρε συ, αντγραψε τα copy-paste απο τον ενα φακελο, στον αλλο....

και εμενα μου εκανε νερα με τα 771 bookmarks που του περασα απο τον ff, τα βρηκε μαλλον καπως πολλα, οποτε εκανα εξαγωγη απο ff στο desktop και μετα εισαγωγη στο opera.
το μονο που παραμετροποιησα ηταν το $HOME/.opera/opera6.ini ...του αλλαξα τα χρωματα του πλαισιου γιατι πολυ μαυριλα και δεν μου αρεσε... μετα εκανα το ιδιο στο $ΗΟΜΕ/.opera/skin στο πακετο skin που τρεχει πειραξα το skin.ini με τον gedit .
Τελικα οσο περνα η ωρα η ιδεα του Κωνσταντινου κερδιζει εδαφος....bye bye ff3 με τις μαυρες οθονες σου και το ανωμαλο scrolling

ασε που εχει shortcuts στο ποντικι....δεξι και μετα αριστερο και πας μια σελιδα πισω...το αναποδο και πας ξανα μπροστα...μεγαλη ανεση...ψαξτε διαφορα tricks που εχει..

Constantinos Απ'όσο ξέρω ο firefox συγκριτικά με τον opera είναι πιο ασφαλής,και ο opera συγκριτικά με τον firefox κάνει ταχύτερο rendering στις σελίδες και φυσικά πολύ καλύτερη διαχείριση μνήμης από τον firefox.(όταν κλείνω τον firefox ηρεμεί το σύστημα μου από την αλόγιστη διαχείριση μνήμης που κάνει ο firefox)Πως θα εγκαταστήσω τον opera ώστε όταν υπάρχει νεότερη έκδοση του να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση από την παλιά στην νεότερη έκδοση?

naf]και εμενα μου εκανε νερα με τα 771 bookmarks που του περασα απο τον ff, τα βρηκε μαλλον καπως πολλα, οποτε εκανα εξαγωγη απο ff στο desktop και μετα εισαγωγη στο opera.
το μονο που παραμετροποιησα ηταν το $HOME/.opera/opera6.ini ...του αλλαξα τα χρωματα του πλαισιου γιατι πολυ μαυριλα και δεν μου αρεσε... μετα εκανα το ιδιο στο $ΗΟΜΕ/.opera/skin στο πακετο skin που τρεχει πειραξα το skin.ini με τον gedit .
Τελικα οσο περνα η ωρα η ιδεα του Κωνσταντινου κερδιζει εδαφος....bye bye ff3 με τις μαυρες οθονες σου και το ανωμαλο scrolling

Έτσι έκανα και εγώ και όσες φορές πήγα να τα κάνω import στον opera αυτός κράσαρε. Έχω όμως και άλλα εγώ εδώ και δεν νομίζω ότι τα υποστηρίζει ο opera. Έχω Athens toolbar που είναι για την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, και αυτή δεν υπάρχει για opera, αλλά μου είναι απόλυτα χρήσιμη αφού κάθε βάση έχει δικό της login, έχω και μία toolbar από το πανεπιστήμιο και αυτή δεν περνάει στον opera. Δεν μου κάνει .. sorry.. :(

Υ.Γ Άλλωστε εγώ τρέχω ff2 οπότε δεν έχω πρόβλημα με μαύρες οθόνες. Για καλύτερη εναλλακτική θα τον κοίταζα τον opera.

Για ρίξτε μια ματιά στον flock. Τον δοκίμασα και φαίνεται να είναι πολύ καλός.
Παίρνει τις ρυθμίσεις του ff μέσα κανονικά, παίζει και τα addons του αλλά είναι πιο γρήγορος και πιο στρωτός με τα flash.
To μόνο που έχετε να κάνετε, αφού του φορτώσετε τις ρυθμίσεις σας είναι να τον αδειάσετε από κάτι αηδίες bookmarks που έχει και είναι όλα αυτά τα social sites. Αν κάνετε ένα κόπο να τα ξεφορτωθείτε αυτά νομίζω ότι ο browser αυτός θα σας αρέσει.

http://www.flock.com/

Σχετικά με τις υποδείξεις-προτάσεις που μου κάνατε παραπάνω για να κάνω χρήση του Opera ή του Flock δεν έχω κάνει κάτι ακόμα με αυτό,χρησιμοποιώ ακόμα τον Firefox.Ήθελα να προσθέσω στα “στραβά” του Firefox κάτι που ακόμη παρατήρησα.,όταν ελαχιστοποιώ-μεγιστοποιώ ένα από τα οποιαδήποτε ανοιχτά παράθυρα του τερματίζοντε από το “πουθενά” οι όποιες ανοιχτές συνεδρίες του και έτσι τερματίζεται η λειτουργία του Firefox! Αυτό έχει συμβεί επανειλημμένα

Επίσης παρατήρησα πως με το compiz απενεργοποιημένο και χωρίς να έχω ανοίξει το Firefox συνάντησα παρόμοια συμπεριφορά πχ κατά την ελαχιστοποίηση-μεγιστοποίηση του παραθύρου της εφαρμογής Deluge στην οποία δεν απεικονιζόταν σωστά το γραφικό της περιβάλλον.Μόλις επανεκκίνησα την εφαρμογή δούλεψε σωστά.

Σε κάποιο άλλο κομμάτι του σκληρού μου δίσκου εγκατέστησα την έκδοση 8.10 η οποία δείχνει ως τώρα να δουλεύει απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα και το ίδιο ισχύει και για τον Firefox του οποίου η έκδοση είναι η ίδια με του 8.04 LTS,δηλαδή η 3.0.3!

Αυτό που σκεφτόμουν είναι μήπως να κάνω πάλι μία καθαρή εγκατάσταση και της 8.04 και να ξαναπαρακολουθήσω από την αρχή της συμπεριφορά της και τα όποια “κολλήματα” της..?Περιμένω την-τις απόψεις σας....

Λοιπόν το γράφω εδώ για να σας ενημερώσω και αν ενδιαφέρεστε δοκιμάστε το.

Όπως σας είχα πει τις προάλλες δοκίμασα τον flock. Λοιπόν.. πέρασα οριστικά σε αυτόν αφού μετέφερα όλες τις ρυθμίσεις μου εκεί. Είναι σαφώς πιο γρήγορος από τον firefox ( αν και πατάει σε αυτόν αλλά δεν ξέρω τι χακιά έχουν κάνει και τον έχουν κάνει έτσι γρήγορο) δεν παρουσιάζει τα προβλήματα που είχε ο firefox με τις οθόνες τα plugins κτλ και το flash τρέχει απροβλημάτιστα. ( έχω εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση την Shockwave Flash 9.0 r124 την οποία όμως την πήρε μέσα από τον firefox).
Επειδή είναι λίγο μπερδεμένο να εγκαταστήσετε εκ νέου τα plugins και επειδή ο flock είναι συμβατός με τον firefox, αντί να κάτσω να τον παραμετροποιήσω από την αρχή αντέγραψα στα hidden files στον φάκελο .flock που δημιούργησε με το που τον έτρεξα μία φορά τον φάκελο default το firefox.

Κάποια addonns δεν ήταν συμβατά αλλά τα περισσότερα από αυτά που έχω πάνω ήταν και δούλεψαν καλύτερα από ότι στον firefox.

Η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη.
Αφού κατεβάσετε το σχετικό αρχείο από

εδώ

( μπροστά μπροστά το έχει) το αποσυμπιέζετε στο dekstop και παίρνετε τον φάκελο και τον πάτε στο home.
Μετά πατάτε για να ανοίξει μία πρώτη φορά μέσα στο φάκελο το αρχείο flock-browser ( που είναι ένα script για να τρέξει ο browser). Αυτό το θέλουμε για να δημιουργήσει τον φάκελο .flock στο home μας για να περάσουμε μετά τις ρυθμίσεις του firefox.

Μετά πάμε μεταφέρουμε τα αρχεία που θέλουμε από το .mozilla στο .flock και μετά δημιουργούμε ένα shortcut για να μπορούμε να το ανοίγουμε. Αυτό γίνεται κατευθείαν στην μπάρα όπου φτιάχνουμε ένα launcher ( δεξί κλικ, add to panel, new custom launcher) όπου και γράφουμε στο πρώτο το όνομα και σαν εντολή για να σηκώνει τον browser την εντολή "home/ονομα user/.flock/flock-browser" και για εικόνα βάζουμε το path "home/όνομα user/.flock/icons/mozicon128.png"
και πάπαλα .. είναι έτοιμος.

Βγάλτε του ότι βλακείες έχει μέσα από bookmarks που αφορούν όλα αυτά τα social sites. Αυτό γίνεται από την διαχείριση των toolbars του και από την διαχείριση των bookmarks του. Kατά τα άλλα είναι ίδιος και πολύ καλύτερος από τον firefox παιδιά και τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει με τους καινούργιους drivers της nvidia, αν τα προβλήματα παραμένουν?

Teddy]Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει με τους καινούργιους drivers της nvidia, αν τα προβλήματα παραμένουν?

Ελλάτωσα τον αριθμό των ανοιχτών συνεδριών του Firefox,και τώρα όλα δουλεύουν στρωτά και γρήγορα πάλι.(για την ώρα τουλάχιστον...:-))

Να συμπληρώσω ότι από την έκδοση 3.0.3 βρίσκομαι στην 3.0.4 μετά από την αυτόματη αναβάθμιση του Firefox...

Επίσης για τους 64-bit καλό θα ήταν να δοκιμάσουν την 64μπιτη έκδοση του flash player. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή από ότι κατάλαβα. Δείτε εδώ για οδηγίες εγκατάστασης. Όποιος δοκιμάσει να μας πεί αν βελτιώνεται η κατάσταση

Σχετικά με την επιτάχυνση του Firefox στην ειδική έκδοση "Ξεκινώντας με το Ubuntu Linux" του Linux Format,στην σελίδα 78 και στο tip 11 προτείνεται η αλλαγή των τιμών τριών ρυθμίσεων και συγκεκριμένα των network.http.pipelining-network-http.proxy.pipelining-network-http.maxrequests.Τις 2 πρώτες τις εντόπισα και άλλαξα την τιμή τους,αλλά η τρίτη ρύθμιση δεν υπάρχει αυτούσια όπως αναγράφεται παραπάνω και στην θέση της υπάρχουν οι εξής 4 παρόμοιες 1)network.http.max-connections;30 2)network.http.max-connections-per-server;15 3)network.http.max-persistent-connections-per-proxy;8 4)network.http.max-persistent-connections-per-server;6.

Ποια από αυτές τις 4 ρυθμίσεις πρέπει να "πειράξω" που να είναι αντίστοιχη της network.http.maxrequests δηλαδή?

Λόγω του ακόλουθου link (το οποίο αναφέρει τις άλλες 2 ρυθμίσεις που λες κ εσύ, στην παράγραφο "caveats"):

http://kb.mozillazine.org/Network.http.pipelining.maxrequests

πιστεύω ότι αυτό στο οποίο αναφερόταν το άθρο ήταν το network.http.pipelining.maxrequests

gnu_labis]

Λόγω του ακόλουθου link (το οποίο αναφέρει τις άλλες 2 ρυθμίσεις που λες κ εσύ, στην παράγραφο "caveats"):

http://kb.mozillazine.org/Network.http.pipelining.maxrequests

πιστεύω ότι αυτό στο οποίο αναφερόταν το άθρο ήταν το network.http.pipelining.maxrequests

Ναι αλλά δεν είσαι σίγουρος όμως ε?

Όχι δεν είμαι, μάλλον πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτός που έγραψε το άρθρο. Μου φαίνεται σωστό όμως, κ σίγουρα δεν πειράζει να το δοκιμάσεις. Αν δε δεις διαφορά, ή αν δεις προβλήματα, μπορείς να το σβήσεις.

Να κάνω μία παρέμβαση;; Όσοι απαντάμε εδώ δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για το κάθε τι που υπάρχει δημοσιευμένο στο ίντερνετ γιατί είναι αδύνατον να τα έχουμε διαβάσει και τσεκάρει όλα.
Από την άλλη αυτά που ξέρουμε τα μάθαμε και εμείς γιατί δοκιμάζαμε διάφορα πράγματα, άλλα επιτυχώς και άλλα ανεπιτυχώς. Όμως για τον καθένα είναι και διαφορετικές οι παράμετροι, αφού άλλο μηχάνημα έχω εγώ, άλλο μηχάνημα ο gnu_labis άλλο εσύ kostasp.
Oπότε δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να δώσει εγγυήσεις για κάθε πιθανό ερώτημα και κάθε πιθανή απάντηση που υπάρχει γύρω γύρω. Καλό είναι για πολύ ειδικά θέματα να δοκιμάζουμε και μόνοι μας κάποια πράγματα και αν λειτουργούν να τα γράφουμε για να τα μαθαίνουν και οι υπόλοιποι. Οι διανομές έρχονται και είναι φτιαγμένες για να λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες. Αν εμείς θέλουμε περίεργες παραμετροποιήσεις εκεί πρέπει να το ψάχνουμε και από μόνοι μας.