Ati Radeon 9600 pro TV out προβλημα

tek640 | Παρ, 10/03/2008 - 10:44 | 2' | 24

Εχω εγκαταστησει το ubuntu hardy και θελω να βλεπω στην τηλεοραση καποιες ταινιες.Εχω δοκιμασει διαφορα tutorials απο το ubuntuforums.org αλλα ακομα δεν εχω δει κατι στην τηλεοραση.

Εκανα εγκατασταση τους drivers της ATI μεσω envyng και προσπαθησα να ενεργοποιησω καποιες επιλογες για TV (Catalyst Control Center) αλλα δεν μπορουσα να ρυθμισω την αναλυση στην TV.Επισης με τους drivers της ΑΤΙ δεν δουλευαν τα 3D effects οποτε τους απεγκατεστησα.

Δοκιμασα να εγκαταστησω τους drivers χειροκινητα αλλα τοτε δεν δουλευε καθολου η οθονη του υπολογιστη.Τελικα μονο οι ενσωματωμενοι δουλευουν σωστα.

Υπαρχει καποιος τροπος να δω στην TV μου κατι και να δουλευει σωστα?

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν ξέρω πολλά για το μοντέλο σου, αλλά σύμφωνα με τη wikipedia, η 9600 αποτελεί μέρος της σειράς R300 της Ati:

http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon

Τότε σύμφωνα με το ακόλουθο:

http://www.x.org/wiki/RadeonFeature

ο open-sourced driver "radeon" του linux, πρέπει να μπορεί κ 3D κ TVout.

Ίσως κάποιος άλλος ξέρει περισσότερα.

gnu_labis]

Δεν ξέρω πολλά για το μοντέλο σου, αλλά σύμφωνα με τη wikipedia, η 9600 αποτελεί μέρος της σειράς R300 της Ati:

http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon

Τότε σύμφωνα με το ακόλουθο:

http://www.x.org/wiki/RadeonFeature

ο open-sourced driver "radeon" του linux, πρέπει να μπορεί κ 3D κ TVout.

Ίσως κάποιος άλλος ξέρει περισσότερα.

3D γραφικα εχω για αυτο και οπως ειπα αρχικα ξαναεγκατεστησα τους opensource drivers.
TVout δεν εχω και δεν ξερω πως...

Δοκιμασα αυτο το tutorial http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=1773710 αλλα αυτο ειναι μαλλον για 2η οθονη.Αποτελεσμα δεν ειδα παντως.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το 2007 ο open-sourced driver (όχι ο fglrx της ATI) απέκτησε tvout μέσω του (καταπληκτικού) xrandr.

Τώρα βέβαια έχει περάσει ένας χρόνος, οπότε ευτυχώς εσύ δε χρειάζεται να πάρεις με git τον τελευταίο κώδικα, ελπίζουμε ότι υπάρχει ήδη στο συστημά σου, ένα χρόνο μετά.

Καταρχήν βεβαιώσου λοιπόν ότι έχεις xrandr έκδοση 1.2. Δώσε σε ένα τερματικό:

xrandr -v

Αν λοιπόν έχεις xrandr 1.2, τότε το επόμενο βήμα είναι να σβήσεις οτιδήποτε σχετικό με πολλαπλές οθόνες, τηλεοράσεις, κ συχνότητες/αναλύσεις,  από το xorg.conf. Δε χρειάζονται πλέον, κ εμποδίζουν το xrandr να κάνει αυτόματα τη δουλειά του ;)

Για να το κάνεις αυτό, δες πάλι εδώ, κ ακολούθησε τις παραγράφους Ι.1 κ Ι.2. Αν έχεις πρόβλημα κάνε post το xorg.conf σου να το συζητήσουμε.

Αν άλλαξες το xorg.conf, κάνε ένα restart το γραφικό περιβάλλον. Σύνδεσε το καλώδιο της τηλεόρασης, κ γράψε σε ένα τερματικό:

xrandr

Απλά αυτό. Θα πρέπει να σου βγάλει μια λίστα με όλες τις θύρες της κάρτας γραφικών σου, κ σε όσες υπάρχει συνδεδεμένη οθόνη, λίστα με υποστηριζόμενες αναλύσεις, καθώς κ default κ τρέχουσα ανάλυση.

Έστω λοιπόν ότι το xrandr τα βλέπει όλα κ σου λέει οτι η οθόνη σου ονομάζεται DVI, ενώ η τηλεόραση TV. Τότε:

1. Για να βάλεις την TV να είναι clone του DVI:

xrandr --output TV --same-as DVI

2. Για να ορίσεις την ανάλυση μιας συσκευής:

xrandr --output TV --mode 800x600

xrandr --output DVI --mode 1280x1024

3. Για να βάλεις την TV να είναι προέκταση του desktop σου:

xrandr --output TV --right-of DVI

xrandr --output TV --left-of DVI

xrandr --output TV --above DVI

xrandr --output TV --below DVI

4. Για να επαναφέρεις τα πάντα στα default:

xrandr --auto

5. Για ακόμα περισσότερα κόλπα:

man xrandr

Δεν είμαι σίγουρος ακόμα για το πώς ορίζεις τύπο τηλεόρασης (PAL, NTSC, κλπ.), αλλά αν φτάσεις μέχρι εδώ κ το xrandr "βλέπει" συσκευή τηλεόρασης, θα το βρούμε κ αυτό.

Αν τα ζώα της ATI υποστήριζαν απλά το xrandr στο driver τους (fglrx), τότε το catalyst control center θα εκτελούσε απλά τις παραπάνω εντολές, κ όχι η τωρινή κατάσταση που πάει κ διαβάζει το xorg.conf, προσπαθεί να το πειράξει κατάλληλα (με τραγικά αποτελέσματα συνήθως), κ μετά θέλει κ restart το γραφικό περιβάλλον.

Το μόνο που τους σώζει είναι ότι κατάλαβαν πόσο ανίκανοι είναι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε ένα open-source λειτουργικό, κ παραδώσανε τα όπλα κ παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του hardware τους στην κοινότητα, οπότε πλέον οι καινούργιες κάρτες (σειρές HD) θα έχουν πλήρεις open-source drivers με xrandr (radeonhd). Μια απόδειξη ότι ακόμα κ η Novell με το Suse k OpenSuse (αυτούς πλησίασε η ATI για να συζητήσει το άνοιγμα των στοιχείων του hardware της), κάτι προσφέρει, παρόλα όσα έχει ακούσει (δικαίως) κατά καιρούς.

Goodbye fglrx, rest in peace. Καιρός σου ήταν }:)

gnu_labis]Αν τα ζώα της ATI υποστήριζαν απλά το xrandr στο driver τους (fglrx), τότε το catalyst control center θα εκτελούσε απλά τις παραπάνω εντολές, κ όχι η τωρινή κατάσταση που πάει κ διαβάζει το xorg.conf, προσπαθεί να το πειράξει κατάλληλα (με τραγικά αποτελέσματα συνήθως), κ μετά θέλει κ restart το γραφικό περιβάλλον.

Χμμ, το RandR 1.2 υποστηρίζεται πλέον απο τον 8.9...

Όποιος ενδιαφέρεται να το ενεργοποιήσει (στον 8.9 μιλάμε πάντα) διίνει την εντολή

aticonfig --set-pcs-str="DDX,EnableRandr12,TRUE"

Είναι ακόμα "beta" (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα) και ενεργοποιεί και άλλα extensions που φέρνουν ακόμα πιο γρήγορο 2D. Αλλα είναι beta, οπότε δοκιμάζει όποιος ξέρει τι κάνει

edit: Aναμένεται και υποστήριξη FullHD σύντομα αν σε ενδιαφέρει

Teddy]

Όποιος ενδιαφέρεται να το ενεργοποιήσει (στον 8.9 μιλάμε πάντα) διίνει την εντολή

aticonfig --set-pcs-str="DDX,EnableRandr12,TRUE"

Είναι ακόμα "beta" (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα) και ενεργοποιεί και άλλα extensions που φέρνουν ακόμα πιο γρήγορο 2D. Αλλα είναι beta, οπότε δοκιμάζει όποιος ξέρει τι κάνει

edit: Aναμένεται και υποστήριξη FullHD σύντομα αν σε ενδιαφέρει

Το δοκίμασες Teddy? Εγώ μόλις κατέβασα 8.9 (έχω μια HD2900) με νέες ελπίδες κ πήρα τα .... όπως πάντα.

Έφαγα 2 ώρες από τη ζωή μου, ομολογώ ότι ναι το xrandr πλέον βλέπει 2 συσκευές συνδεδεμένες (χιπ χιπ χιπ, ούρααα), αλλά κ πάλι, η TV δείχνει μόνο σκουπίδια.

Απ'ότι φαίνεται, είναι "κοντά" αλλά όχι ακριβώς έτοιμο. Για παράδειγμα, δίνοντας xrandr --verbose, θα έπρεπε να μου βγάλει μεταξύ άλλων το όνομα του setting για το TV format (PAL, NTSC, κλπ), ώστε μετά να το αλλάξω δίνοντας xrandr --output TV --set [setting_name] PAL. Αλλά πουθενά τέτοιο πράμα. Επίσης ο συνδυασμός xrandr κ catalyst control center, σκάει κ γάϊδαρο.

Τέλος το λεγόμενο 2D acceleration είναι ακόμα τραγικό, αφού όσα κ αν βελτίωσαν (που βελτίωσαν αρκετά), ακόμα επιμένει το bug με το αργό resize, scrolling, max/minimize.

gnu_labis]

Τέλος το λεγόμενο 2D acceleration είναι ακόμα τραγικό, αφού όσα κ αν βελτίωσαν (που βελτίωσαν αρκετά), ακόμα επιμένει το bug με το αργό resize, scrolling, max/minimize.

Μάλλον δεν είχες ποτέ NVidia (σειρά 8***) ... Τα πράγματα εκεί ειναι τραγικά. Είχα την 8500... Η FX5200 καλύτερα παίζει στο αρχαίο laptop μου απο διπύρηνο με την 8500.

Το RandR δεν το έχω δοκιμάσει, δεν έχω 2 οθόνες.. (ούτε ΤV). Aπο αυτά που ακούω και διαβάζω δουλεύει καλά για πρώτη έκδοση, αν έχεις το κουράγιο ψάξτο λίγο παραπάνω, χωρίς να σημαίνει οτι θα σου δουλέψει. Kαι επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ούτε καν οτι υπάρχει σαν beta, oπότε δείξε και λίγη κατανόηση... Αλλα λογικά στον επόμενο-μεθεπόμενο driver θα δουλέψει 100%, και λόγω της "υποχρέωσης" της FullHD υποστήριξης.

Και δική μου πρόταση, σταμάτα να τα χώνεις τόσο, πέρυσι τέτοιον καιρό η ΑΤΙ είχει driver? Aπο όσο θυμάμαι έτρεχα το compiz, με τα χίλια ζόρια, αφού πρώτα την έβγαζα απο το blacklist του compiz, και μόνο με xgl... Και δεν μιλαμε για 3D, άστο...

Και όμως, είχα μια υπέροχη NVIDIA GeForce6800GT, κ παρόλα τα όποια προβλήματα εκεί (ναι δεν είναι σειρά 8 ), γενικά όλα έπαιζαν, compiz, dual screen, TV out, 3D παιχνίδια των windows σε wine, τα πάντα. Ο μόνος λόγος που άλλαξα ήταν ότι είχε 128ΜΒ μνήμη (είχα τσιγκουνευτεί τα 256 όταν την αγόρασα...). Το γύρισα σε ΑΤΙ μόνο κ μόνο επειδή άνοιξαν τις προδιαγραφές των καρτών τους κ θέλω να τους υποστηρίξω σε αυτή την κίνηση.

Έχεις δίκιο πάντως, δε χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους έτσι. Από την άλλη όμως νομίζω ότι κ εσύ συμβιβάζεσαι εύκολα. Χάρη μου κάνουν τα παληκάρια του radeonhd driver, που δουλεύουν για έναν ανοιχτό driver πάνω στις R600 κάρτες, οι περισσότεροι χωρίς να πληρώνονται για αυτό, κ όχι η AMD/ATI. Από τους πρώτους δεν έχω καμία απαίτηση, αλλά από τους δεύτερους...

Αυτοί έχουν στην τσέπη τους τα ωραία μου λεφτάκια, κ όσο καθυστερούν, η παντοδύναμη κάρτα μου οδεύει (σιγά σιγά) προς το μουσείο τεχνολογίας, όπως τόσες άλλες πριν από αυτήν, χωρίς όμως πρώτα να την χαρώ. Θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση απέναντι μου σαν πελάτη να μου προσφέρουν το κατάλληλο software, ειδικά από τη στιγμή που πιέζουν στα νέα κουτιά των καρτών τους, δίπλα από το σήμα των windows να υπάρχει κ ένας μικρός πιγκουίνος...

Meanwhile, ο tek640 που χάθηκε; Αν δεν εμφανιστεί σύντομα θα βγούμε off-topic μου φαίνεται :)

Εδω ειμαι δεν χαθηκα.Λογω δουλειας αργησα να το δοκιμασω.

Λοιπον το xrandr ειναι version 1.2.

Δοκιμασα αυτα που μου εγραψες αλλα τζιφος.Διαβασα το manual και δοκιμασα και καποια αλλα παλι τζιφος.Δεν λεει να εμφανισει στην TV ουτε ενα pixel.Μονο μαυρη οθονη στην TV.
Σε windows καταφερε να παιξει αλλα εκει δεν μπορουσα να επιλεξω αναλυση.Επαιρνε μικροτερη απο την οθονη και επρεπε να αλλαξω την αναλυση της για να χωρεσει στην TV.

Αυτο ειναι το xorg.conf.

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
EndSection

μπορείς να δώσεις ένα απλό xrandr χωρίς παραμέτρους στο τερματικό κ να κάνεις post το αποτέλεσμα του επίσης;

Et voila:

tek640@tek640:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1440 x 900, maximum 1440 x 1200
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected 1440x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 408mm x 255mm
1440x900 59.9*+ 59.9
1280x1024 75.0 59.9
1280x960 59.9
1152x864 75.0 74.8
1024x768 75.1 70.1 60.0
832x624 74.6
800x600 75.0 60.3 56.2
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
tek640@tek640:~$

tek640@tek640:~$ xrandr --output S-video --set load_detection 1
tek640@tek640:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1440 x 900, maximum 1440 x 1200
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 connected 1440x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 408mm x 255mm
1440x900 59.9*+ 59.9
1280x1024 75.0 59.9
1280x960 59.9
1152x864 75.0 74.8
1024x768 75.1 70.1 60.0
832x624 74.6
800x600 75.0 60.3 56.2
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1
S-video connected (normal left inverted right x axis y axis)
800x600 59.9 + 60.3
tek640@tek640:~$

Αλλα τπτ.Εκανα και restart τον Χ αλλα μετα το S-Video το εβγαλε disconnected.Και ξαναεδωσα την εντολη.

Κάτσε κάτσε, κάτι έγινε! Το S-Video είναι συνδεδεμένο πλέον κ έχει κ ανάλυση 800x600.

δώσε άλλο ένα xrandr --verbose, κ κοίτα προς το τέλος του output, εκεί που λέει για το S-Video. Κάνε post από εκεί που λέει "S-video connected" μέχρι τέλος.

S-video connected (normal left inverted right x axis y axis)
Identifier: 0x4e
Timestamp: 3187656
Subpixel: no subpixels
Clones:
CRTCs: 0 1
tv_standard: pal
tv_vertical_position: 0 (0x00000000) range: (-5,5)
tv_horizontal_position: 0 (0x00000000) range: (-5,5)
tv_horizontal_size: 0 (0x00000000) range: (-5,5)
load_detection: 1 (0x00000001) range: (0,1)
800x600 (0x7c) 38.2MHz -HSync +VSync
h: width 800 start 832 end 912 total 1024 skew 0 clock 37.4KHz
v: height 600 start 603 end 607 total 624 clock 59.9Hz
800x600 (0x5b) 40.0MHz +HSync +VSync
h: width 800 start 840 end 968 total 1056 skew 0 clock 37.9KHz
v: height 600 start 601 end 605 total 628 clock 60.3Hz
tek640@tek640:~$

οκ, όλα καλά φαίνονται. Δώσε:

xrandr --output S-video --auto

Πρέπει να παίξει. Από εκεί κ πέρα, εφόσον παίξει, μπορείς να δοκιμάσεις όλα όσα είχα αναφέρει στο 2ο post.
Εκεί που έλεγα TV εσύ θα βάζεις S-Video, κ όπου έλεγα DVI, εσύ DVI-0.

Για να δούμε...

Δυστυχως τπτ.Και το S-Video που συνδεσα και σε scart adarter που συνδεσα το s-video τπτ δεν βλεπω.

το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως επειδή πρόκειται για laptop (?), μήπως υπάρχει κάποιος συνδυασμός πλήκτρων που ενεργοποιεί το TV out? Κ αν ναι, άραγε κάνει τίποτα στο Linux?

Αν έχεις πράγματι τέτοιο πλήκτρο, μπορείς να μάθεις αν "κάνει" τίποτα γράφοντας σε ένα τερματικό acpi_listen, κ πατώντας το πλήκτρο να δεις αν βγάζει κάτι.

Αλλιώς, νομίζω ότι στέρεψα.

Laptop?
Desktop ειναι gigabyte ga-8vm800m-775 mb, ati radeon 9600 pro,
1gb ram.
Καλα αστο μην ψαχνεις αλλο.Σε ευχαριστω παρα πολυ για τον χρονο σου.
Μαλλον δεν λειτουργει απο οτι φαινεται.Επισης με μια αναζητηση στο google για το xrandr ειδα οτι η λειτουργια αυτη ειναι στο Preferences/screenresolution.Επισης με τις δοκιμες που εκανα μετα απο restart του X κανει disconnect to S-Video.
Θα ψαξω λιγο και στο νετ και αν βρω κατι 8α επανελθω.

Σε ευχαριστω πολυ παντως.

Τίποτα, απλά την ανάλυση 1440x900 έχω συνηθίσει να τη βλέπω σε laptop με wide οθόνες. Τζίφος :(

Υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις ένα παραδοσιακό xorg.conf χωρίς να μεσολαβούν τα βοηθήματα του ubuntu? Οπου θα ορίζεις τον driver, και θα ορίζεις και τις δυο οθόνες με τα διάφορα options? Xωρίς τους νεωτερισμούς των Default και Configured (απο ποιόν? πότε? με τι options?) πραγμάτων και την ανυπαρξία options? Καλά όλα αυτά, αλλα είμαι της άλλης άποψης. Ή έστω να ορίσεις "Virtual 2048 2048" στο Section Display (χωρίς τα ")

Α, και διάβασε το wiki, το είδα αρκετά καλό.

Απο εκεί και πέρα κάνε δεήσεις και τελετουργίες, θα κάνουμε και εμεις απο την πλευρά μας voodoo και ανθρωποθυσίες με κοινό στόχο να δουλέψει.. :p

Θα το προσπαθησω αργοτερα και θα επανελθω.
Μηπως μπορεις να γινεις πιο συγκεκριμενος στο πως 8α φτιαξω το xorg.conf μονος μου και πως? Και τι πρεπει να γραψω?

Δεν ειμαι πολυ εμπειρος χρηστης αλλα το παλευω και διαβαζω.Ευτυχως υπαρχει το ιντερνετ.

Ναι. Το xorg.conf είναι ότι λέει το όνομά του, σετάρει τον X server. Κανονικά έχει πληροφορίες για τα options που φορτώνονται, τις οθόνες, τον driver και άλλα πολλά. Τώρα τελευταία ο ρόλος του "υποβαθμίζεται" απο τρείς παράγοντες. Πρώτος είναι οι drivers, δηλαδή αναλαμβάνουν τον ρόλο να βρούν αυτοί τις αναλύσεις της οθόνης κτλ. Ο δεύτερος είναι ο ίδιος ο X server που απο την έκδοση 7.3 φορτώνει κάποια πράγματα μόνος του ανάλογα με το υπόλοιπο xorg.conf. Ο τρίτος είναι οι διανομες οι ίδιες, καθώς "όλα πρέπει να δουλέψουν". Τα ubuntu συγκεκριμένα το έχουνε παρακάνει με το ζήτημα. Αν σου κάτσει έχει καλώς, αν όμως οι ρυθμίσεις που κάνει δεν δουλέψουν τι γίνεται? Στην τελική είναι απαράδεκτο να μην αναφέρεται ούτε ο driver που τρέχεις (δεν φταίς εσύ).

Στην πράξη τώρα: Απο ότι κατάλαβα χρησιμοποιείς τον radeon. Oπότε πέρνα σιγά-σιγά τα παρακάτω, αν σου κολλήσει απο κονσόλα σβήνεις τις προβληματικές γραμμές. Aν θες ένα λιτό και απέριττο, βάλε μόνο τα bold.

1) Στο Section "Device" προσθέτεις: 
Driver "ati"
Option "XAANoOffscreenPixmaps"

BusID "PCI:1:0:0" (Το BusID φαίνεται αν δώσεις lspci. Αν η κάρτα έχει
 01:00.0 θα γίνει "PCI:1:0:0" στο xorg.conf)

Στο Section "ServerLayout"
Option "AIGLX" "true"

2) Προσθέτεις τα εξής

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection


Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

***Δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτικό πλέον να υπάρχουν τα παρακάτω, αν είναι πρόσθεσέ τα
Section "Module"
Load "glx"
Load "dri"
Load "drm"
EndSection

3) Επιπλέον ρυθμίσεις, περνα τες μια-μια, μπορεί να μην σου δουλέψουν όλες!
 Στο Section "Device" Προσθέτεις
Option "AccelMethod" "EXA" (μπορείς να το κάνεις ΧΑΑ αν δεν σου δουλέψει,
 το ΕΧΑ είναι καινούριο και πιο γρήγορο)
Option "ColorTiling" "on"
Option "AccelDFS" "true" (αν βγάλεις το ΕΧΑ βγάλτο και αυτό)
Option "EnablePageFlip" "on" (υπάρχει περίπτωση να μην δουλέψει με το EXA)

Option "TripleBuffer" "true"
Option "DMAForXv" "true" (κάνει καλύτερο το video)
Option "AGPMode" "4" (αν είναι ΑGP κάρτα, ρυθμίζει την ταχύτητα του AGP,
δοκίμασε το, αν δεν σου δουλέψει σβήστο, δεν ξέρω το default
 ποιό είναι, δοκίμασε και 8 )
Option "AGPFastWrite" "yes" ((για AGP?) αν δεν σου δουλέψει σβήστο)

Στο Section Screen
Virtual 2048 2048 (Ορίζεις το μέγεθος των οθονών, κάνε την σούμα των αναλύσεων αφού
 πρώτα τις τοποθετήσεις σε αυτό το τετράγωνο.)

Για το RandR κοίτα αυτό και αυτό. Υπάρχει μια περίπτωση να χρειαστεί να ορίσεις και την TV στο xorg.conf, συμβουλέψου το δεύτερο link  για να το κάνεις. Επίσης διάβασε καλά αυτό. Πηγές για το xorg.conf αυτό είναι τα δυο προηγούμενα και το phoronix