Πρώτη φορά βάλατε Mandriva; Ρωτηστε εδω.

ioannis | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 1' | 17

ξερει καποιος να μου πει πως βγαινει ο κυβος  ο περιστρεφομενος στο desktop;επισης πως μπορω να βρω προγραμματα security και να τα εγκαταστησω;τελος πως μπορω να παω σε ενα φακελο με την εντολη cd;ευχαριστω.

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

αγαπητε κωνσταντινε τα καταλαβα ολα.τελικα ο κυβος λειτουργουσε.δηλ στο linux δεν χρειαζομαι ουτε antivirus,spyware,,firewall,antispam;μπορεις να μου πεις επισης πως μπορω να εγκαταστησω προγραμματα,εννοω τις εντολες οπως εκανες πριν και το καταλαβα,για συμπιεσμενα προγραμματα η πακετα rpm;εχω δυο μερες που εγκατεστησα το mandriva και ειμαι ενθουσιασμενος παροτι εχω και τα vista.βασικα θελω να εγκαταστησω καποια προγραμματα απο το περιοδικο σας.τελος υπαρχει καποιο αρθρο με τις βασικες εντολες για linux;σε ευχαριστω πολυ.

σε ευχαριστω.με εκανες και γελασα.θα το δοκιμασω και θα σου πω.μηπως πρεπει να φταξω και συντομευσεις για το πληκτολογιο γιατι λιγες δουλευουν;καλο βραδυ.

Φυσικα να κανεις συντομευσεις. μια στανταρ πχ ειναι η επανεκινιση του γραφικου: πατας "Alt+Ctrl+Back". Απαραιτητα εσυ & ο οποιος εισερχεται στο linux πρεπει να δει αυτα:

-1-

-2- -3-

-4- (αυτο διευκολυνει για τη μεταφορα (π.χ: wallpapers, bookmarks, κλπ) ρυθμισεων απο τα windows στο linux. -5-: Εδω ενας οδηγος ρυθμισης διαχειρισης για το mandriva σου. (Εχει για πολλες ακομα διανομες)!linuxformat2007-6-21 13:23:56

constantine πανευκολη η εγκατασταση.ολα τα προγραμματα σε πιο φακελο αποθηκευονται;εγκατεστησα το cedega και δεν ξερω που ειναι .με πιο τροπο το τρεχω αφου δεν εχει εικονιδιο σtο desktop;επισης αν ηθελες να μου ελεγες με πιες εντολες μπορουσα να εγκαταστησω πχ το firefox με th consola.υπαρχει τροπος να εγκαθιστω προγραμματα μεσω του κεντρου ελεγχου;

Τα προγράμματα συνήθως εγκαθίστανται στο /usr. Στο /usr/bin τα εκτελέσιμα (ας πούμε τα .exe) και στο /usr/lib οι βιβλιοθήκες τους. Επίσης πολλά προγράμματα που εγκαθιστάς εσύ πηγαίνουν στο /usr/local/bin και /usr/local/lib.

Για να βρεις ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα:

Πατάς ALT+F2 και γράφεις  konsole
Στην κονσόλα γράφεις:
whereis cedega
ή
locate cedega

Προσοχή το δεύτερο θα εμφανίσει πολύ περισσότερα (εικονίδια, κλπ) ενώ το πρώτο μόνο τα εκτελέσιμα  - αυτά που μπορείς να τρέξεις.

Για το Firefox, πάρε το συμπιεσμένο .tar.gz αρχείο από το DVD του περιοδικού και αντέγραψέ το στην επιφάνεια εργασίας. (ή κατέβασέ το από το mozilla.org και σώσε το εκεί). Μετά κάνε δεξί κλικ πάνω του και επέλεξε Extract Here/Αποσυμπίεση Εδώ. Θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος, μπάινεις μέσα και απλά τρέχεις το μοναδικό αρχείο firefox ή στο run-mozilla.sh.

Για την εγκατάσταση εφαρμογών από το Κέντρο Ελέγχου, μπορείς και αυτή είναι άλλωστε η ενδεδειγμένη λύση για σένα. Αν έχεις το Mandriva One 2007, κάνε τα παρακάτω [τα κάνω copy/paste από άλλο thread του φορουμ]


Ανοίξτε μια
κονσόλα (πατήστε ALT+F2 και γράψτε konsole) και δώστε:
su
<κώδικός root>

Μετά κάντε copy/paste μία προς μία τις παρακάτω εντολές (και πατήστε Enter στο τέλος)
για να προστεθούν οι αντίστοιχες πηγές (λογισμικού) από το NTUA
(Μετσόβειο):

urpmi.addmedia
main ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2007.0/i586/me
dia/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia
--update main_updates
ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/ 2007.0/i586/me
dia/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia
main_backports
ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/ mandrake/official/2007.0/i586/me
dia/main/backports with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia
contrib ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2007.0/i586/me
dia/contrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia
--update contrib_updates
ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/offici al/2007.0/i586/me
dia/contrib/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia
contrib_backports
ftp://ftp.ntua.gr/pub/lin ux/mandrake/official/2007.0/i586/me
dia/contrib/backports with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia plf-free ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/2007.0/free/release/binary /i586/ with synthesis.hdlist.cz

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε ότι  προγράμματα θέλετε ως εξής:

Από το K Mενού, πηγαινε στο System/Συστημα και εκεί επέλεξε  το "Install,
remove & update software". Θα εμφανιστεί το Mandriva Control Center
(με την καρτέλα Διαχείριση Λογισμικού ή Software management).

Σε εκείνη τη καρτέλα υπάρχει ένα εικονίδιο "Look at installable
Software..." (αυτό με ένα πράσινο +). Κάνε κλικ εκεί και στο νέο
παράθυρο  γράψε (στο πεδίο Αναζήτηση) το όνομα της εφαρμογής
multimedia/codec που θες, όπως π.χ. wine, xine, mplayer, xmms, mp3, vlc (ένα τη
φορά, ξεχωριστά) και πάτα Enter σε κάθε ένα από αυτά.

Θα εμφανίζεται από κάτω μια λίστα με
εφαρμογές, όπου διαλέγεις αυτή που θέλεις, συμφωνείς (κλικ στο Ναι) με τις
προτάσεις για εξαρτήσεις και πατάς Install. Τα πακέτα θα κατεβούν και θα
εγκατασταθούν αυτόματα.

dimitris2007-4-18 2:55:34

εισαι φοβερος.εμαθα πολλα σελιγο χρονο.πιστευω να μη σε κουραζω,γιατι εδω στη κατερινη τωρα αρχισαν να ασχολουνται με linux.

konstantine γιατι δεν λειτουργουν οι συντομευσεις;η κονσολα ειναι η μαυρη η η ασπρη γιατι βλεπω τρια ειδη στο menu.

ειλικρινα συγνωμη δεν ηξερα πως λειτουργουν τα forum. η φιλοφρονηση αναφερεται σε ολους  τους οποιους θαυμαζω για τις γνωσεις τους.απλα οταν παταω alt+f2  δεν γινεται τιποτε.ετσι μπηκα στη κονσολα απο το μενου.επισης απο τις εντολες για να προσθεσω πηγες η τελευταια απετυχε.μια απορια ακομη.οι εξωτερικοι δισκοι usb με αρχεια windows δεν διαβαζονται απο το mandriva 2007;με εκτιμηση .

καλησπερα.πως γινεται αυτο;και ενα δευτερο.εγκατεστησα το mandriva 2007.1 αλλα τις ελληνικες σελιδες τις δειχνει σαν κινεζικα.τι μπορω να κανω; η διανομη κατεβηκε απο τη σελιδα της mandriva.

εχω ακομη ενα προβλημα.καποια ρυθμιση λαθος θα εκανα και χανονται τα εικονιδια στη μπαρα την κατω.γραμμη εργασιων πως λεγεται.καμια λυση εχει καποιος;

Aνοιξε firefox. Πηγαινε: Προβολη/Κωδικοποιηση χαρακτηρων/Αυτοματος εντοπισμος.Επελεξε: Universal. Mετα καλου-κακου απο κατω επελεξε το: Ελληνικη.

Για το αλλο τωρα. Τι εννοεις χανονται τα εικονιδια? Ποια εικονιδια??? Τι εκανες πιο πριν???

καλη ερωτηση.πηγα στο control  center να δω τις διαφορες ρυθμισεις.εκανα καποια πειραματα και μετα οποτε κανω κλικ στην κατω γραμμη αυτη γινεται ασπρη.βεβαια  οταν ο κερσορας παει επανω της εμφανιζονται οι επιλογες.αν κανω log out ξαναεμφανιζονται τα εικονιδια κατω.

για σας.ξερει καποιος να μου πει γιατι ο firefox δεν

ανοιγει οταν κανω κλικ πανω του;ο κονκουερορ δουλευει

κανονικα.

Kατι θα "σκαλισες" η μηπως καποιο extetion? Μπορει παντως για διαφορους λογους,που ξεκινανε & απο την εγκατασταση να σου κανει κολπακια ο firefox. Κανε επανεκινηση το -x- (πατας Alt+Ctrl+Back).Λογικα οταν ξαναμπεις θα σου δουλευει κανονικα!

Γιάννη, όταν έχεις πρόβλημα με μια εφαρμογή (της οποίας ξέρεις το όνομα) που δεν παίζει όταν την ξεκινάς από το γραφικό περιβάλλον, κάνε το εξής:

¶νοιξε μια κονσόλα/τερματικό και τρέξε την εφαρμογή από εκεί, για να δεις τι μηνύματα σου βγάζει.

Δώσε για παράδειγμα
firefox
από την κονσόλα για να δεις αν ξεκινάει και τι μηνύματα σου βγάζει. Αυτά τα μηνύματα μπορείς να μας τα μεταφέρεις (αν δεν βγάζεις άκρη) για να σε βοηθήσουμε.

  Αν αναγνωρίζεται κανονικά η κάρτα ethernet ή το οτιδήποτε άλλο έχεις από το λινουξ τότε αρκεί να συνδέσεις το καλώδιο utp cat5e (λογικά) με την υποδοχή που έχει η mobo,και θα έχεις ίντερνετ.