Εγκατάσταση Mandriva σε usb και εκκίνηση αυτού

spatman | Τρί, 09/02/2008 - 19:53 | 3' | 17

Καλημέρα σας,

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και το θέμα είναι ένα usb, στο οποίο θέλω να εγκαταστήσω ένα πλήρες αναβαθμησιμο και κινητό linux, με ένα partition αναγνωρίσιμο από windows.
Πρόκειται για ένα turbo-x 8gb, στο οποίο έχω δημιουργήσει με την σειρά που δίνονται:

1:ext3 5gb
2:linux swap 1gb
3:vfat 2gb

Χρησιμοποίησα το εργαλειό που δίνεται στο "Configure Your Computer" με το Mandriva 2008.0 που έχω εγκατεστημένο στον Η/Υ μου.
Από ένα livecd Mandriva 2008.1 που είχα γράψει έκανα liveinstall με mount point "/'το partition ext3. Όταν ρωτήθηκα για τον grub, διάλεξα τη θέση στην οποία αναγνωριζόταν το usb (sda).
Αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση έλεγξα ότι το usb είχε πράγματι μέσα του όσα αρχεία και φακέλους (στο περίπου) έχει μια κανονική εγκατάσταση linux. Όλα καλά, εκτός ισως του boot/grub/menu.lst, όπου στο usb αναφέρεται ως hd0.
Στο πρόβλημα: το BIOS δεν βλέπει το stick. Έχω μια motherboard Albatron Ιntel PX865PEC Pro, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει boot from usb, αφου στα boot priority έχει επιλογη removable, ενώ άλλα usb τα αναγνωρίζει ως hard drives και επιτρέπει boot από εκεί...
Δοκίμασα να κάνω boot from MBR, μέσω του SuperGrub, αλλά ούτε κι αυτό αναγνώρισε το usb...

Θα εκτιμούσα κάθε βοήθεια η οποία δεν απαιτεί να διαλέξω άλλη διανομή ή να φτιάξω ένα μη παραμετροποιηιμο liveusb, όπως αυτά για τα οποία εουν γραφτεί μερικα tutorials που βρήκα στο Google.

Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

1. το hd0 τού menu.lst είναι σωστό (το sda ο grub πρέπει να το βλέπει σαν hd0 -το s το κάνει πάντα h καί το τελευταίο γράμμα το μετετρέπει σε νούμερο -1, άρα το a γίνεται 0)

2. καταρχας, όσον αφοράς το bios, θα ξεκινήσουμε από το απλό. πας στο σωστό σημείο? (το λέω γιατί στα καινούρια bios δεν πας στο hard drive -το αναφέρεις αυτό, αλλά δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά).
στην εκκίνηση τού pc, πριν μπείς στο bios, σε εκείνα τα ασπρόμαυρα γράμματα πού βλέπεις γιά λίγο τις συνδεδεμένες συσκευές, βλέπεις το usb? (τα turbox αναφέρονται σαν ADrive).
αν όχι φοβάμαι ότι έχασες λόγω bios. αν ναί, συνεχίζουμε.

μπαίνεις λοιπόν στο bios καί -επειδή έχω πολυυυυύ καιρό να το κάνω καί δεν θυμάμαι τις τοποθεσίες, θυμάμαι όμως τις κινήσεις, σού λέω ότι πατάς

"κάτω βέλος"

"enter"

"κάτω βέλος"

"enter"

καί εκεί πρέπει να βλέπεις το usb το οποίο βάζεις πρώτο me to "+".

"enter"

F10

καί είσαι έτοιμος

Παρατήρηση: μη παραμετροποιήσιμο live usb? καί το mint καί το ubuntu καί το sidux σαν liveusb σώζουν πλέον ρυθμίσεις καί προγράμματα. πίστεψέ με ειδικά το live usb sidux δεν έχει καμία διαφορά από ένα εγκατεστημένο sidux εκτός τού ... ότι τρέχει παντού

καί δεν χρειάζεται να googlάρεις. κοίτα λίγο σε αυτό εδώ το forum    :)

Παρατήρηση 2: ναί. ο supergrub έχει πρόβλημα καί γιά κάποιον λόγο πού δεν έχω ψάξει, δεν βλέπει mandriva καί fedora.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Να κάνω μια ερώτηση ??? Το swap σε usb sticks είναι αναγκαίο ???

--------------------
happy_linux_downloads

thano, αν η ερώτηση απευθύνεται (καί) σε μένα...

πρώτον δεν το... παρατήρησα, δεν με εντυπωσίασε πώς να το πώ
δεύτερον.. δεν ξέρω σίγουρα. πάντα όταν φτιάχνω usb δεν έχω τέτοιες ερωτήσεις (πρός εμένα) γιατί βλέπουν το swap τού laptop.

γενικότερα πάντως, τώρα με τα μηχανήματα με τις πολλές μνήμες "φοβάμαι" ότι πρέπει να αρχίσουμε να αναθεωρούμε την άποψή μας γιά το swap. ας είναι.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ευχαριστώ για τη βοήθεια,

Μάλιστα, πάω στο σωστό σημείο του BIOS (αν και οι οδηγίες που δινεις, στο δικό μου σύστημα αλλάζουν την ώρα!). Μάλιστα έλεγξα αν αναγνωρίζεται και σε έναν παλαιοτερο Η/Υ (δεν γνωρίζω τί motherboard έχει), χωρίς αποτέλεσμα. Επειδή όμως στο "περιτύλιγμα" του USB εlεγε bootable και ειδα στο ιντερνετ οτι ειναι συμβατό με Linux, νομιζω οτι απλά κάτι δεν εχω κανει σωστα...
Κάπου στη wikipedia διάβασα για ένα bootable flag. Τί ειναι και πως το ενεργοποιούμε;
Επιπλέον, γιατί και linux, και windows αναγνωρίζουν αυτοματα μόνο το πρώτο partition του usb (μάλιστα τα win το αναγνωρίζουν ως μη διαμορφωμένο!) και πως θα τα κάνω να δουν το τρίτο;
Τέλος, αφου τεθηκε το θεμα απο τον thano, ξερω οτι τα linux χρησιμοποιουν τη swap ως συμπληρωματικη μνήμη αλλα τιποτα παραπανω. Μηπως υπαρχει κανενα γρηγορο link για περισσοτερα;

Για να μην το ξεχάσω, νομιζα οτι για να ανανεωσεις τα liveusb που αναφερεις επρεπε να κανεις κατι σαν καινουργιο iso και να το ξαναπεράσεις πανω απο το παλιο. Αληθευει;

(εχουμε αλλο bios λοιπον!)

ξεκιναω απο το τελος. ΟΧΙ. γινονται κανονικα αναβαθμισεις, σωσιματα κλπ. (ειδικα στο sidux).

λυπαμαι αλλα τα win δεν θα δουν ποτε τα αλλα partition. στο λεω μετα απο αμετρητες δοκιμες. βλεπουν μονο το πρωτο σε ολα μου τα usb. το linux τα βλεπει ολα αρα κατι αλλο τρεχει σε σενα που νομιζω δεν ειναι του παροντος.

το usb μπορει να ειναι bootable αλλα πρεπει να υποστηριζεται αυτο και απο το bios.

επαναφερω την ερωτηση.

πριν μπεις στο bios, εκει που "τρεχουν" τα γραμματα και σου δειχνει τον-τους σκληρους και το dvd κλπ, βλεπεις το usb? αν οχι ....

(υπάρχουν διανομές -και το sidux αν θυμάμαι καλά- πού σε live usb  η διαμόρφωση γίνεται σε fat γιά... ευνόητους λόγους)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Σε αυτα τα γραμματα εμφανιζονται μονο πληροφοριες για την καρτα γραφικων. Δειχνει και ενα γενικο μυνημα που δειχνει οτι οι δισκοι φορτωθηκαν χωρις λεπτομερειες...
Τελοσπαντων, θα δοκιμασω τις διανομες που προτεινεις. Τουλαχιστον τοτε θα μπορεσω να εχω ενα fat πρωτο partition? Θα κανει boot απο το δευτερο και θα χρειαστει τελικα swap για μηχανηματα που δεν εχουν δει ποτε στη ζωη τους linux?

ναι. εκει με τους δισκους, βλεπεις το turbox? (σαν adrive).

(στο λεω γιατι τα corsair τα οποια εγω τα βλεπω, σε αλλο μηχανημα δεν φαινονται -με turbox δεν ειχα τετοιο προβλημα αλλα...)

σε λιγο κοιταω ποιες διανομες κανουν fat το usb αρα δεν θα χρειαζεσαι partition (τα win θα στο βλεπουν μια και θα ειναι ολο fat)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

οχι. και τα τρια παραπανω, δημιουργουν ext.

η αποψη μου αυτην την στιγμη ειναι να δεις οπως σου ειπα αν φορτωνεται το usb -μηπως το bios δεν το υποστηριζει.

μην ξεχνας βεβαια και το puppy η το happy.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Λοιπον:

~Σιγουρα εχουμε διαφορετικα BIOS, και το δικο μου δεν δειχνει πληροφοριες οπως το δικο σου (μαλλον απειδη ειναι πιο παλιο)
~Το usb μου δεν αναγνωριζεται απο το BIOS μου, αυτο ειναι σιγουρο. Θα το δοκιμασω σε αλλο pc, οταν βρω ευκαιρια. Λογικα τοτε θα δουλεψει, οχι?
~Επειδη εχω ενα Transcend usb που αναγνωριζεται απο το BIOS, ομως ειναι μοναχα 1gb, και τα sidux παραειναι μεγαλα γι' αυτο, θα ηθελα να ξερω αν τελικα χρειαζεται swap για την μεθοδο που πηγα να εφαρμοσω. Με ενδιαφερει να τρεχει και σε pc χωρις linux.
~Επιπλεον, σε περιπτωση που στο μελλον βρω ενα καταλληλο και μεγαλης χωρητικοτητας usb, γινεται να το μπουταρω απο το 2ο partition χωρις χρηση supergrubdisc κτλπ? Αν οχι, υπαρχει μεθοδος να το εκαταστησω στο ιδιο usb με την διανομη?
~Υπαρχει κατι αναλογο του SGD που να αναγνωριζει Mandriva?
~Τελος, το sidux υπαρχει σε "μικροτερη" εκδοση?

Συγγνωμη αν ρωταω πολλα μαζι. Μου αρκουν απλα links ως απαντηση...

Μα δεν είναι λίγο κουφό να αναγνωρίζεται το ένα usb από τα δύο ??? Μήπως στο stick που έβαλες το mandriva δεν είναι bootable το partition ??? Κατά τη δημιουργία του partition το έκανες bootable ???

--------------------
happy_linux_downloads

thano, (μιά καί ρωτας λιγότερα), στο pc της δουλειάς μου, αναγνωρίζονται όλα τα 4άρια flash, εκτός τα (2) corsair (τα οποία παίζουν κανονικά σπίτι μου) !!!!!!!!!

αν αναγνωριστεί, φυσικά θα δουλέψει.
το swap δεν χρειάζεται. θα τρέχει.

αν θα μπουτάρει από το 2ο παρτίσιον? χμ! δεν τόχω κάνει αλλά πολλές διανομές σού δίνουν δυνατότητα να βάλεις τον grub στο root partition. (γιατί άραγε?)
το supergrub υπάρχει αν δεις στο site του γιά usb άρα λογικά γίνεται.

στο 1 gb πάλι έχεις επιλογές:

puppy, happy, pclinuxos minime. (καί πρόσεξε: ακόμα καί ubuntu, mint, sidux αλλά θα δεσμεύσουν όλο τον χώρο άρα δεν θα μπορείς να αποθηκεύεις ή να σώζεις τίποτα.)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ευχαριστω για τη βοηθεια και για τις πληροφοριες. Απ'οτι φαινεται θα καταληξω σε pclinux....

Αυτη την στιγμη γραφω μεσω ενος liveusb. Η λυση ηταν μπροστα μου (και ομολογω οτι ειχα ξαναπεσει πανω στο MCN παλιοτερα).
Alfisti, "The hamster is out there" ειναι η καλυτερη υπογραφη που εχω δει. Λοιπον, και Mandriva based, και χωρανε στο 1gb usb stick μου, και σωζονται ρυθμισεις. Ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια!

Ποιό mcn έβαλες?
Είναι όντως από τα καλύτερα live usb (δεν στο πρότεινα λόγω παλιών πλέον εκδόσεων στα προγράμματα -κάτι πού δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία σε live usb).

(αν έβαλες άλλο, δες καί αυτό
http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%9D%CE%95%CE%9F-iso-hamster-linux-usb-rc1

με είχε παιδέψει αρκετά πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

To hamster εβαλα. Απλα εχω προβλημα με τα nvidia drivers και δεν ειμαι σιγουρος οτι τοτε θα τρεχει και σε αλλα μηχανηματα. Καμια συμβουλη για την εγκατασταση τους?

sorry. δεν θυμάμαι καί δεν έχω πλέον nvidia.

τώρα όμως πού άρχισες το ... παιχνίδι, δοκίμασε καί αυτό με το οποίο δεν θα έχεις πρόβλημα drivers (θα έχεις όμως πρόβλημα αν το θες γιά πολλά μηχανήματα).

http://www.linuxinsider.gr/forum/minime-2008

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/