Προβλήματα με GRUB (boot). Ερωτησεις

sonny | Κυρ, 01/13/2008 - 23:05 | 1' | 6

Εχω Mandriva one 2007 απο LF τευχος 12 ολα καλα εχω ενα μικρό πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά, οταν ανοίγω το pc μου κανει bout ολα καλά δείνω user name password κ μετα κολάει σα να φορτώνει αλλα μπλέ οθόνη, του κάνω Ctrl + alt+del τίποτε κάνω reset ξαναμπουτάρει κ όλα καλά μπαίνει...κουφό?

κ κάτι άλλο μπορώ να κάνω απο κάπου defragment στο disk drive μου, ή scan disc???

Thanx

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Στο laptop μου, εχω τα xp & το mandriva2007. Τα windows τα χρησιμοποιω για πειραματα με εφαρμογες & πρεπει υποχρεωτικα (απο την εργασια μου) να τα εχω. Προσφατα, οπως το συνηθιζουν τα windows, κλαταρανε εντελως & εκανα ενα αψυχολογητο(!!) format.Δυστυχως κατα την εγκατασταση του Madriva, ΔΕΝ εκανα ξεχωριστη boot κατατμηση, με αποτελεσμα, να μη μπορω πια να εχω προσβαση στο linux μου! Δοκιμασα με τον grub για windows, μα δε καταφερα κατι (κατι δε ρυθμιζω καλα, μαλλον). Δυστυχως ειναι αδυνατο, πια να μπορεσω να εργαστω, ενταξει μπορω να διαχειριζομαι τα αρχεια μου, του linux, μα ΔΕΝ μπορω να εργαστω, χωρις το linux MOY! Εχω κολλησει, εχω χασει & τη ψυχραιμια μου & δε μπορω να σκεφτω, λογικα, για το τι πρεπει να κανω! Θα εκτιμουσα την οποια βοηθεια...
linuxformat2007-6-21 13:19:0

Δυστυχως εχω τον lilo. Δοκιμασα & με τον SBM (SmartBootManager), μα μου δινει: "bad". Ο win grub μου δινει αυτα:
linux (kernel (hd0,2)/boot/vmlinuz root=/dev/hda3 splash=silent vga=788
initrd (hd0,2)/boot/initrd.img)
& αυτα:
( root (hd0,0)
makeactive chainloader +1)
για τα windows.
Λεει κατι, αυτο???  Φοβαμαι οτι Πασχαλιατικα, θα καθομαι να "στηνω" λειτουργικο!!  Θα δοκιμασω οτι αλλο βρισκω, απο τις αναζητησεις & θα γραψω τι & πως,. Γενικα, πιστευω, οτι ειναι ενα προβλημα, που απαχολει αρκετα. Θα δοκιμασω, αν μπορω (μεσα απο τα windows) να κανω με καποιο προγραμμα clone το linux partition μου. Ευτυχως εχω το home μου σε ξεχωριστη κατατμηση.Παιδια, οποια αλλη προταση υπαρχει, please, γραψτε τη!
linuxformat2007-6-21 13:21:57

Στο Mandriva δεν υπάρχει rescue κατάσταση; Παλιά πάταγες F1 κάνοντας boot από το CD και έγραφες rescue. Μετά σου έδινε επιλογές για επανεγκατάσταση του boot loader.

Δες εδώ

Αν όχι, γιατί δε δοκιμάζεις να κάνεις boot από κάποιο άλλο Live CD και να βγεις στην κονσόλα; Εκεί κάνεις mount το /dev/hda2 και μετά chroot στο φάκελο [όπου έκανες το mount] ή δίνεις απευθείας

chroot /dev/hda2 /mnt/wherever

και μετά
/sbin/lilo -v

για να βάλεις εκ νέου το Lilo. Tο Ubuntu και το Knoppix σου κάνουν. To Fedora έχει rescue mode που σε πετάει σε κονσόλα να κάνει τη δουλειά σου.

Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις και το Trinux, ένα Linux που κάνει boot από δισκέτα για να κάνεις chroot.

Ακόμη, υπάρχει η λύση του SuperGrub αν και στην περίπτωση του Lilo μάλλον δεν θα βοηθήσει.

Τέλος, υπάρχει η κλασσική λύση επανεγκατάστασης του Mandriva. Αυτή τη φορά επέλεξε το GRUB, το οποίο δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση κάθε φορά που κάνεις μια αλλαγή στις ρυθμίσεις.

Αυτά.

Για επανεγκατάσταση του LILO στο MBR του πρώτου PATA δίσκου σου δίνεις:

/sbin/lilo -M /dev/hda

Kαμια φορα οι λυσεις ειναι τοσο απλες & μεσα στα ματια σου, που απλα θελει λιγο ψυχραιμια, για να τις σκεφτεις. Το mandriva εχει & μια επολογη (στο cd η dvd εγκαταστασης) που λεει: "if booting problem". Δουλευει αψογα! Ακομα η δουλεια μπορει να γινει, οπως λεει ο Δημητρης &  μεσα απο κονσολα, με οποιοδηποτε live cd. Συμβουλη-προσωπικη- για οσους στηνουν linux, για πρωτη φορα: Καντε ξεχωριστη κατατμηση το home σας, προτιματε να εγκαθιστατε εκει οσες εξτρα εφαρμογες (πακετα) προσθετετε στο linux σας ωστε οτι & να γινει , ακομα & επανεγκατασταση να κανετε, να μη χασετε κανενα δεδομενο σας, μα & πιο ευκολα να σας ερθει!!             Υ.Γ 1: Eιλικρινα 5-6 ημερες τωρα, που δουλευα μονο με windows, ΔΕΝ ενοιωθα οτι βρισκομουνα σε ..."οικειο περιβαλλον". Το δε Panda ειχε λαλησει εντελως!!! Τελικα προτιμησα να ξανασυρικνωσω τα windows στα 3G, του 100 αρη δισκου μου & οτι θελω απο αυτα να το κανω, (εφαρμογες για την δουλεια μου) εστω & με το τιμημα της αργοποριας, μεσα απο το qemu η το v.m. (Θελω , ακομα π.χ να χρησιμοποιω τον ΙΕ για την τραπεζα & καποιες δημοσιες υπηρεσιες που εντελως απαραδεκτα ΔΕΝ σου επιτρεπουν προσβαση με αλλον browser, εκτος του ΙΕ!!! (αν ειναι δυνατον!!!), αν & σκεφτομαι να το λυσω & αυτο αγοραζοντας το crossover & αλλαζοντας τραπεζα!!     -Υ.Γ 2: Δημητρη ευχαριστω, χρωσταω την επομενη ...γυρα παιδακια, στο γνωστο μαγαζι, στη Καλλιθεα!!
linuxformat2007-6-21 13:30:20