Ubuntu σε usb memory stick και Vista...

trikalos | Πέμ, 05/22/2008 - 18:54 | 7' | 16

Πριν λίγες ώρες αγόρασα ένα usb memory stick των 8Gb (μου κόστισε γύρω στα 30€, τιμή πολύ χαμηλή αν σκεφτεί κανείς πως πριν από 1,5 χρόνο αγόρασα ένα usb memory stick των 2Gb στην ίδια περίπου τιμή:O) με τη λογική να εγκαταστήσω Ubuntu 8.10 μέσα στο stick και να τα χρησιμοποιώ από εκεί.

Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο (στο πρώτο μου) ο σκοπός μου είναι να μάθω τα linux και τη συγκεκριμένη λύση μου την είχε προτείνει και ο χρήστης alfisti (σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!:D).Όμως, δε σκέφτηκα πιο πριν ο χαζός να διαβάσω ανάλογα άρθρα από το forum σχετικά με την εγκατάσταση! Έτσι, αφού τελείωσα την εγκατάσταση, έκανα επανεκκίνηση χωρίς το stick και (φυσικά!!) μου έβγαλε πρόβλημα με το grub:(. Περιττό να πω πως όταν έβαζα το stick λειτουργούσαν όλα ρολόι!

Ψάχνω λοιπόν στην πρώτη πηγή που μου ήρθε στο μυαλό (προφανώς αναφέρομαι στο www.linuxinsider.gr ;)) και μέσα σε 10" βρήκα το ανάλογο άρθρο το οποίο είχε γράψει ο χρήστης alfisti (σωτήρα μου!!!:D). Μπορείτε να το βρείτε στο ακόλουθο link: linux σε εξωτερικό σκληρό (διορθωμένο). Οι οδηγίες είναι απόλυτα σαφείς και τεκμηριωμένες. Παρ' όλ' αυτά, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και το αναλύω ευθύς αμέσως.

Το "λειτουργικό του αιώνα" (Vista :P) χρησιμοποιεί δύο δίσκους. Ο ένας χρησιμοποιείται για να γίνει το recovery του συστήματος και ο άλλος για να τρέξουν τα Vista. Το ένα διαμέρισμα λοιπόν είναι το "hd0,0" (αυτό έχει το recavery) και το άλλο είναι το "hd0,1" (αυτό έχει τα Vista). Είμαι σίγουρος για αυτά που σας γράφω επειδή δοκίμασα και τις 2 επιλογές όταν μου ζητήθηκε στην αρχή ποιο λειτουργικό θέλω να τρέξω, και έκανα edit για να δω τι γράφει πίσω από την κάθε επιλογή.

Στο προκείμενο λοιπόν. Μπήκα στα Ubuntu και μέσω του τερματικού έτρεξα τις εντολές και έκανα τις διορθώσεις που πρότεινε ο alfisti. Το θέμα όμως είναι πως δεν ήξερα ακριβώς που έπρεπε να κάνω τις αλλαγές. Και εξηγώ: στο αρχείο menu.lst υπάρχαν 3 αναφορές σε ubuntu kernel... (η πρώτη για το λειτουργικό, η δεύτερη για το safe mode αν θυμάμαι καλά και η τρίτη για το memory test) και για Vista 2 αναφορές (το recovery και το λειτουργικό). Για τα ubuntu και οι 3 αναφορές έγραφαν: root (hd1,0). Για τα Vista έγραφε: για το recovery "(root hd0,0)", ενώ για τα Vista "(root hd0,1)". Είπα λοιπόν να αυτοσχεδιάσω και να γράψω τις εντολές σε όλα τα τμήματα όπως τα πρότεινε στο άρθρο του ο alfisti. Έτσι και για τις 3 αναφορές του root στα Ubuntu έβαλα: root (hd0,0). Για τα Vista έγραψα:

Recovery:

title windows
root (hdx,0)
map (hdx) (hd0)
map (hd0) (hdx)
savedefault
makeactive
chainloader +1

Vista:

title windows
root (hdx,1)
map (hdx) (hd1)
map (hd1) (hdx)
savedefault
makeactive
chainloader +1

Οι εντολές αναγράφονται ακριβώς όπως τις έγραψα (με τα κενά τους και με τα όλα τους). Το savedefault και το makeactive ήταν και πριν με αυτή τη σειρά και είπα να μην τα πειράξω.

Και καταλήγουμε στο προκείμενο. Το κόλπο δε λειτουργεί! Και φαίνεται από το γεγονός πως όταν πατάω στο τερματικό την εντολή "sudo grub", δεν τρέχει την εντολή setup (hd0). Μου βγάζει κάτι του στυλ Error 17 "Connot mount image" (δεν θυμαμαι ακριβώς).

Τι κάνω λάθος :?; Μήπως στις τελευταίες εντολές που γράφει ο alfisti δεν πρέπει να πατάω enter σε κάθε αλλαγή γραμμής (όπως τα έχει γράψει εννοώ) και πρέπει να τα γράψω σε μία γραμμή; Μήπως δεν έπρεπε να πειράξω το κομμάτι του σκληρού με το recovery; Μήπως είμαι απλά χαζός που προσπάθησα χωρίς να σας συμβουλευτώ (βασικά χαζός είμαι, το έγραψα και παραπάνω:P);

Να πω εδώ πως ο σκληρός μου είναι partition-αρισμένος σε 2 μέρη (μάλλον σε 3 αν λάβει κανείς υπόψιν και το recovery κομμάτι του δίσκου). αλλά και οι 2 είναι γεμάτοι (για αυτό δεν κάνω εγκατάσταση στο 2ο partition)

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον κόπο που κάνατε να διαβάσετε το άρθρο,καθώς και για τις απαντήσεις που είμαι σίγουρος πως θα δώσετε. :)

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Και μία παρατυπία. Εάν μπορείτε να μου πείτε, ξέρετε ακριβώς πως μπορώ να επαναφέρω τον boot manager των Windows (όπως αναφέρει ο alfisti στο τέλος του άρθρου του); Ξέρω πως είναι παράλλογο να το ζητάω από ένα site που λέγεται Linuxinside, αλλά θα με βοηθούσατε πολύ αν μου κάνατε αυτή τη χάρη (μαζί με όλα τα άλλα που αναφέρω επάνω). :-D

Carpe Diem!

νομιζω απλα με το supergrub μπορεις να επαναφερεις τον mbr των vista.
περιμενε ομως να το επιβεβαιωσει ο ειδικος grubολογος/ bootολογος Dr.Alfisti Sdw, Mba :-)

Γειά σου trikalos.

έχω μία υποψία.
το είχα κάνει καί είχε δουλέψει σε εξωτερικό σκληρό. (ο οποίος έχει... ΜΒR).

To κάνεις σε flashάκι καί ίσως κάτι να παίζει εκεί. (δεν έχω άλλη εξήγηση).

Προσπάθησε να δώσεις
setup (hd0,0)
μήπως καί μπεί ο grub στο root partition.

(δεν δίνεις καλόυ κακού πιό πριν από κονσόλα με δικαιώματα root -δίνοντας δηλαδή su καί τον κωδικό σου- την εντολή

fdisk -l

καί θα σού επιστρέψει το πως βλέπει το ubuntu τα διάφορα partition).

1. Παρατήρηση άσχετη. Το recovery partition δεν το χρειάζεσαι. Κάνε το ίδιο -σίγουρα υπάρχει εγκατεστημένο πρόγραμμα- σε dvd. Μετά, γλυτώνεις καί τον χώρο.

2. Γιά την επαναφορά του mbr των win μού βάζετε δύσκολα γιατί δεν έχω δουλέψει ποτέ σε vista καί δεν ξέρω τι ισχύει. Εξ άλλου υποθέτω ότι δεν έχεις vista dvd

Oμως γιά δες εδώ

http://neosmart.net/wiki/display/EBCD/Recovering+the+Vista+Bootloader+with+EasyBCD

καί βέβαια

http://supergrub.forjamari.linex.org/

http://www.linuxinsider.gr/forum/super-grub-how-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-boot-%CF%84%CE%BF-linux

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Καί μού έδωσες καλή αφορμή γιά αυτό
http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%8D-windows-mbr-%CE%BC%CE%B5-ubuntu-live-cd

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

@ paschalis_m: Υποθέτω πως το κόλπο πιάνει, αλλά δεν τον βλέπω να το επιβεβαιώνει! :P

@ alfisti: Μιλώντας με ένα φίλο μου τεχνικό, μου είπε πως δεν πρέπει να γράψω "x" στο κομμάτι που λέει για map (hdx), κτλ. αλλά πρέπει να γράψω νούμερο, δηλαδή 1, 2 (κατά προτίμηση 1 απ' ό'τι μου εξήγησε).
Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να ξέρω πριν δοκιμάσω και αυτή την ώρα νυστάζω πολύ! Αύριο το μεσημέρι, θα ξέρουμε καλύτερα τι παίζει.
Το κοίταξα το άρθρο και το βρήκαι πολύ χρήσιμο και καλό. Σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. :)

Carpe Diem!

trikalos]Μιλώντας με ένα φίλο μου τεχνικό, μου είπε πως δεν πρέπει να γράψω "x" στο κομμάτι που λέει για map (hdx), κτλ. αλλά πρέπει να γράψω νούμερο, δηλαδή 1, 2 (κατά προτίμηση 1 απ' ό'τι μου εξήγησε).

Αρίθμηση σκληρών δίσκων - κατατμήσεων

Το grub αριθμεί τους σκληρούς δίσκους που έχουμε καθώς επίσης και κάθε κατάτμηση (partition) αυτών ξεκινώντας από το μηδέν (0).
Ο πρώτος αριθμός συμβολίζει τον αριθμό του σκληρού και ο δεύτερος του partition

πχ:
hd(0,0) -> Το πρώτο partition του πρώτου σκληρού δίσκου
hd(0,2) -> Το τρίτο partition του πρώτου σκληρού δίσκου
hd(1,0) -> Το πρώτο partition του δεύτερου σκληρού δίσκου
hd(2,3) -> Το τέταρτο partition του τρίτου σκληρού δίσκου

εννοείται ότι το X δεν παίζει 8)

@ luckyb: Σ' ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Μόλις διαπίστωσα πόσα λίγα ξέρω για τους υπολογιστές!! Ιδού ένας λόγος που θέλω να μάθω τα Linux. Με τα Windows δεν παίζει τέτοια περίπτωση (δηλαδή να μάθω) και ειδικά με τα Vista.

Χρήσιμα όλα αυτά που μου γράψατε, αλλά τελικά δεν έπιασαν για κάποιον λόγο. Το πιο πιθανό είναι πως εγώ έκανα κάτι λάθος.

Να σας πω πως τελικά η ίδια η εγκατάσταση του Ububtu δεν έγινε σωστά (πρέπει το DVD στο οποίο τα είχα να μην αντιγράφτηκε σωστά) και έτσι έκανα επαναφορά του boot loader των Vista με τον τρόπο που πρότεινε ο alfisti (Easy BCD) και έκανα format στο stick.

Αντί λοιπόν να σκάω με τέτοιες λεπτομέρειες, αποφάσισα να κάνω εγκατάσταση άλλης διανομής. Απ' ό,τι είδα, στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου του LINUXformat υπάρχει μία διανομή που απ' ότι διάβασα μπορεί να εγκατασταθεί απ' ευθείας σε USB flash. Αναφέρομαι στο Slackel 3.3 edu. Βέβαια, μου άρεσαν και οι άλλες διανομές όπως το Mandriva 2008.1 αλλά και το κοινοτικό PCLinuxOS 2008 Gnome. Μόνο και μόνο όμως, από αυτό το σημείο του άρθρου, επιλέγω το Slackel.

Για να σας δώσω να καταλάβετε τι θέλω να κάνω, θέλω να μάθω τα Linux. Και απ' ό,τι έχω καταλάβει, ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τα Linux είναι να χρησιμοποιείς την κονσόλα (το τερματικό δηλαδή) που αυτό σκοπεύω να κάνω. Το θεωρείτε καλή διανομή το Slackel για αρχή ή μήπως τελικά να το ξαναεπιχειρήσω με τα Ubuntu; Ή θεωρείτε πως είναι καλύτερο να εγκαταστήσω κάποια από τις άλλες διανομές που ανέφερα (ή κάποια άλλη που υπάρχει στο περιοδικό ή κάπου αλλού);

Carpe Diem!

Sidux καί ξερό ψωμί.

(ότι αποφασίσεις, διάλεξε διανομή -σχεδόν όλες εκτός τού ubuntu !!!!!- πού να τοποθετεί boot loader στον εξωτερικό σκληρό, γιά να μην ξαναέχεις τα ίδια)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ubuntu βγαίνει σαφώς εκτός. Αφού δημιουργεί πρόβλημα με το Grub. Πάντως το άρθρο σου θα ήταν τέλειο σχετικά με την εγκατάσταση του Ubuntu στον εξωτερικό σκληρό ή USB stick εάν είχες και το σχόλιο που έχει ο luckyb για το πως ονομάζονται οι δίσκοι.:)
Το Sidux βλέπω δεν υπάρχει στο DVD του τελευταίου τεύχους. Λέω να το κατεβάσω, αν και σκέφτομαι να εγκαταστήσω το Slackel μιας και εγκρίνεται για εγκατάσταση σε USB stick.8)
Πάντως, έτσι λίγο που κοίταξα στο forum, είδα πως έχεις πάθει έρωτα με το Sidux!!;)

Carpe Diem!

Είμαι κατά της μονογαμίας :)

Οχι μόνο με το sidux
(τελευταία, όλες οι διανομές -έχω την εντύπωση- πλησιάζουν πλέον η μία την άλλη. Κάτι σαν την θεωρία των Πάντων -άσχετο!!!)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Ω ναι!! Θα συμφωνήσω για τη μονογαμία!! Είναι σαν να τρώς φασόλια κάθε μέρα. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα τα μαγειρέψεις;:P

Από αυτά τα ολίγα που έχουνε δει τα ματακια μου, και βάσει αυτών που έχω κάνει, τολμώ να πω πως πραγματικά όλες οι διανομές πλησιάζουν η μία την άλλη. Πάρε το install τους. Δεν υπάρχει κάμια δυσκολία σε σχεδόν καμία διανομή! + Όλες είναι πολύ έυχρηστες τόσο απο άπειρους όσο και έμπειρους χρήστες. ;)

Πάντως, θεωρώ αυτή τη μεγάλη ποικιλία σε διανομές πολύ μεγάλο εμπόδιο στην διάδοση του Linux. Αν σκεφτείς πως μέχρι πριν 2 μήνες δεν ήξερα το Fedora, το Mandriva, το Slackware, κτλ. αντιλαμβάνεσαι πως αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το άπειρο εώς μέσο χρήστη η επιλογή της κατάλληλης διανομής. Ευτυχώς, υπάρχει και το περιοδικό και ενημερωνόμαστε πολύ σωστά σχετικά με τις διανομές και τα διάφορα προγράμματα.:)

PS: Νόμιζα πως μιλούσες για θεωρία Χορδών και όχι για θεωρία των Πάντων, και ήμουν έτοιμος να σε διορθώσω. Ευτυχώς, υπάρχει και η Wikipedia και γλυτώνουμε τα ρεζιλίκια!:P

Carpe Diem!

Πρώτον να αναφέρω ό,τι το mbr των window$ μπορείς να το επαναφέρεις με το σιντί τους. Μπουτάρεις με το σιντί και επιλέγεις recovery. μπαίνεις σε μια γραμμή εντολών και δίνεις fixmbr. Για να εγκαταστήσεις μια διανομή στο usb stick, πρέπει να επιλέξεις ο grub να εγκατασταθεί στο usb stick. Αυτό γίνεται και στο ubuntu. στο τελευταίο παράθυρο όπου επιβεβαιώνεις τις ρυθμίσεις εγκατάστασης, πατάς advanced και εκεί που λέει (hd0,0) το αλλάζεις και βάζεις τη θύρα όπου τοποθετείς το usb stick.
Το τελευταίο χρειάζεται πειραματισμό... :? Αλλάζεις το πρώτο νούμερο, δηλ. (hd1,0) κλπ. Ελπίζω να βοήθησα :)

Το σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο καί δώξα τω θεώ πού παίζει ζάρια :)

Ευτυχώς πού υπάρχουνε πολλές.
Οταν η μία σε παιδέψει με τον grub στο flash, πας στην επόμενη πού θα τον βάλει σωστά, καί η οποία είναι (σχεδόν) ίδια με την προηγούμενη !!!!!!!!!!!!

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Κοντά τα χέρια σας από το Sidux.
Τά'παμε, ήταν έρωτας από την πρώτη στιγμή ;-)

Μόνο για τον Trikalo θα κάνω μια εξαίρεση και θα τον αφήσω να παίξει λίγο.

Να δει λίγο την φιλοσοφία του unstable που δεν καταρρέει ποτέ, να παίξει υποχρεωτικά με το τερματικό (από εγκαταστάσεις πακέτων και καθημερινά(!!) dist=upgrades, μέχρι ρυθμίσεις wifi με το πανέμορφο ceni) γιατί έτσι προβλέπεται σε Sid σύστημα, να μαγευτεί από εξωπραγματικά scipts που γεμίζουν με χρώματα το άχαρο τερματικό (smxi) κάνοντας όχι μόνο ότι τους ζητήσουμε αλλά και προτείνοντας μας σενάρια ξεπερνώντας τη φαντασία μας και απλοποιώντας τόσο τις καταστάσεις, να νιώσει το συναίσθημα ότι από τον kernel μέχρι το τελευταίο πακέτο θα του χαρίζονται απλόχερα οι πιο νεαρές εκδόσεις που οι υπόλοιποι θα χαρούν όταν έχουν φτάσει το μέσο της ηλικίας τους :-)

gerstavros]Πρώτον να αναφέρω ό,τι το mbr των window$ μπορείς να το επαναφέρεις με το σιντί τους. Μπουτάρεις με το σιντί και επιλέγεις recovery. μπαίνεις σε μια γραμμή εντολών και δίνεις fixmbr. Για να εγκαταστήσεις μια διανομή στο usb stick, πρέπει να επιλέξεις ο grub να εγκατασταθεί στο usb stick. Αυτό γίνεται και στο ubuntu. στο τελευταίο παράθυρο όπου επιβεβαιώνεις τις ρυθμίσεις εγκατάστασης, πατάς advanced και εκεί που λέει (hd0,0) το αλλάζεις και βάζεις τη θύρα όπου τοποθετείς το usb stick.
Το τελευταίο χρειάζεται πειραματισμό... :? Αλλάζεις το πρώτο νούμερο, δηλ. (hd1,0) κλπ. Ελπίζω να βοήθησα :)

Αυτό με την αλλαγή τού δίσκου στο ubuntu τόχω κάνει από περιέργεια κάμποσες φορές καί ποτέ δεν μού δούλεψε.

(Ίσως νάπεσα στην περίπτωση, αλλά επειδή έτσι συνέβη, γιά αυτό δεν το αναφέρω).

Ο τρόπος πού αναφέρεις γιά τα win, ισχύει γιά τα XP καί όχι γιά τα vista, καί εξάλου επειδή διάβασα γιά recovery partition, σίγουρα μιλάει γιά laptop, άρα δεν έχει καί dvd των vista (νομίζω)   :)    :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

@ gerstavros: Το κατάφερα να το επαναφέρω. Ήξερα πως γίνεται και με το recovery DVD, αλλά δεν ήξερα τη διαδικασία. Γι' αυτό και ακολούθησα τη λύση του EasyBCD. Τελικά, απλώς έκανα format το stick και είπα να βάλω άλλη διανομή να ξεμπερδεύω.

@ alfisti: ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! Σωστός! Υπάρχει λογική στο επιχείρημα σου περί ποικιλίας (άσε που χτυπάς ευαίσθητο σημείο με το Grub).
By the way, τσέκαρα προ ολίγου το PCLinuxOS 2008 Gnome μέσω του Live CD. Το γραφικό περιβάλλον είναι άπαιχτο μου θυμίζει απίστευτα το Leopard της Apple (όπως θα έχεις ήδη καταλάβει έχω μία πόρωση με τους Mac). Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που λέω να εγκαταστήσω αυτό τελικά! :) Ναι, ΟΚ, είπα πως θέλω να χρησιμοποιήσω την κονσόλα, αλλά ας κακομάθω και λίγο τον εαυτό μου με το γραφικό περιβάλλον! ;)
Και ναι, δεν έχω DVD εγκατάστασης στα Vista. Μόνο το recovery DVD.

@ luckyb: Φοβερός!Ειδικά η τελευταία παράγραφος/πρόταση... all the money!!!;) Και φυσικά, έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες. :)

Carpe Diem!