Γνωριμία - Βοήθεια

minios67 | Τρί, 05/20/2008 - 10:49 | 4' | 4

 

Γεια σας φίλοι, με λένε Θύμιο και ζω στο Μεσολόγγι.

  1. Παρακαλώ μια βοήθεια για να ξεκινήσω στο Linux. Έχω acer Aspire 9424WSMi, με Intel Core 2 Duo T5600 1,83 Ghz, και 2046 Mb μνήμη, Up to 400MB NVIDIA GeForce Go 7300 Turbo Cache,High Definition Audio και λειτουργικό Vista. Θέλω να έχω σαν δεύτερο λειτουργικό μια καλή έκδοση του Linux πχ Hamster, Ubuntu, εγκατεστημένο όμως σε Flashάκι USB 4Gb και να εκκινεί από εκεί. Θέλω να βλέπει το DVD RW SuperMulti double layer και τις USB θύρες. Έχω ADSL Router Crypto F330 και HP Officejet 5610 και θέλω να δουλεύουν. Βρήκα τη διαδικασία για να κάνω ένα Flashάκι δίσκο εκκίνησης αλλά απαιτεί γνώσεις που δεν έχω, είμαι απλός χρήστης και τα θέλω ποιο αυτοματοποιημένα, απλά να τρέξω ένα πρόγραμμα. Από Linux είμαι άσχετος, μπορείτε να με συμβουλέψετε τι να κάνω?. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θα προτιμούσα βέβαια κάποιος φίλος που θα είχε την υπομονή να αντιμετωπίσει την ασχετοσύνη μου να έχει μία επικοινωνία μαζί μου μέσω τηλεφώνου (2631025513) ή βίντεο με το Skype (minios67) ή Windows live missenger.

  2. Γι εσάς που μαστορεύετε το Linux. Ιδέα που θα την έχουν σκεφτεί πολλοί. Φτιάξτε ένα ευέλικτο λειτουργικό που να εκκινεί από οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης φλασάκια usb, flash κάρτες κλπ. Μεταφέροντας το φλασάκι σου θα μεταφέρεις το γραφείο σου, το λειτουργικό σου, τις εφαρμογές σου, τα έγγραφα σου. Στο φλασάκι να είναι ο βασικός κορμός του λειτουργικού και ότι προγράμματα, drives κλπ χρειάζεται συνήθως ο χρήστης του. Κάθε φορά που θα εκκινεί σε διαφορετικό υπολογιστή θα εντοπίζονται οι διαφορές του υλικού και το λειτουργικό θα συμπεριφέρεται ανάλογα, κατεβάζοντας αν χρειάζεται drives ή πρόσθετα από συγκεκριμένη βάση υποστήριξης στο διαδίκτυο ή από τον υπολογιστή στο σπίτι ή από ένα dvd. Αν θέλεις το φλασάκι θα λειτουργεί σαν κλειδί και να σου δίνει άμεση κι απεριόριστη προσπέλαση στον υπολογιστή σου στο σπίτι ή στο γραφείο.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γειά σου Θύμιο. :)

Θα μού επιτρέψεις να ξεκινήσω ανάποδα.
Διότι όλα αυτά πού αναφέρεις στο "2", γίνονται ήδη στο linux εδώ καί χρόνια, καί το τελευταίο διάστημα, η εγκατάσταση ενός live cd σε ένα live usb, είναι (σε κάποιες) διανομές, υπόθεση ενός κλικ.

Στο δικό μας happy ας πούμε -άρα καί στο puppy- ξεκινάς τον installer καί απλά θα επιλέξεις αν θέλεις να γίνει εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο, σε εξωτερικό σκληρό, σε usb flash, σε compact flash καί όπου αλλόυ μπορείς να φανταστείς.
Γιά την δημιουργία του, σε καθοδηγεί το ίδιο το πρόγραμμα εγκατάστασης καί σε λιγότερο από 5 λεπτάκια, είσαι έτοιμος να κάνεις boot από το usb σου, σε οποιδήποτε pc.

Μία άλλη λύση είναι το sidux, καί οδηγό γιά την δημιουργία τού live usb μπορείς να βρείς εδώ
http://www.linuxinsider.gr/forum/sidux-%CF%83%CE%B5-live-usb

Καί υπάρχει καί το pclinuxos καί ειδικότερα το minime, με επίσης αυτοματοποιημένη διαδικασία
http://www.linuxinsider.gr/forum/minime-2008

Τα βλέπεις καί εδώ είμαστε :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Αν και ψηφίζω sidux δαγκωτό,
νομίζω πρέπει να γίνει αναφορά και στο liveusb creator της Fedora (Τι? Τζάμπα πήγαμε Πάτρα ?? :-))
http://www.linuxinsider.gr/forum/live-usb-0

PS. Ξέχασα να σε καλωσορίσω κι εγώ :-)
Επίσης δεν είναι ανάγκη να κοινοποιείς προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας (ευκαιρία να κάνω κάτι φάρσες που ήθελα :-p). Μπορείς να τα στείλεις με pm σε όποιον ενδιαφέρεται...

Nαί. Αν έφτασες μέχρι Πάτρα, χαλάλι σου.

(Απλά, είναι γιά εγκατάσταση από win, καί το προγραμματάκι υπάρχει κανα χρόνο τώρα καί δουλεύει με όλες τις διανομές).

Τότε πού... είχα win, είχα βάλει έτσι γιά δοκιμή καί mint καί ubuntu)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Εγω απο το fedora παρτυ εφυγα με ενα live usb το οποιο λειτουργησε για μια περιπου ωρα.
Ακολουθωντας τις οδηγιες του Alfisti για εγκατασταση codecs κλπ το συστημα κρασαρε και το Usb εγινε μη εκκινησιμο.

Απο την αλλη, το sidux και το minime PCLinuxOS δεν ειναι οι ιδανικες διανομες για τελειως αρχαριο στο linux (γνωμη μου). Θα προτεινα Mint στην παρουσα φαση

---

always look on the Tux side of life