beryl, τι και πως?

aggelos7 | Κυρ, 01/13/2008 - 23:27 | 1' | 22

Παιδιά έχω kubuntu 7.04 και κάρτα γραφικών ati radeon x1950pro(agp). εχω εγκαταστήσει το beryl μέσα από τον adept manager αλλά πηγαίνωντας να δημιούργήσω τα εφέ που προσφέρει το beryl, όταν πατάω τα shortcuts γι αυτά, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
Μήπως χρειάζονται κάποιεσ ρυθμίσεις ε[ιπλέον και αν ναι ποιεσ είναι αυτές?

ΥΓ: έκανα post εδώ διότι από το θέμα που υπάρχει στη βοήθεια δεν έβγαλα κάποια άκρη.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για το Beryl χρειάζεται να εκγαταστήσεις τους dirvers της κάρτας γραφικών σου, και να πειράζεις το xorg.conf.
Αλλά μια και το Beryl Project έχει σταματήσει την ανάπτυξη του, και έχει συνενωθεί με το Compiz, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις το Compiz Fusion, που και περισσότερα εφέ έχει ,και σταθερότερο από το Beryl είναι.
Οδηγίες για τη διανομή σου μπορείς να βρείς εδώ. Επίσης υπάρχουν οδηγίες για τη ρύθμιση της κάρτας γραφικών σου ,υπάρχουνε εδώ

¶γγελε, ούτε Beryl ούτε Kubuntu 7.04 υπάρχει. Αλλά Compiz και Kubuntu 7.10. Γιατί δεν τα δοκιμάζεις; Δεν συμφέρει να μένουμε στο παρελθόν, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος...   

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Arielis προσπάθησα να ακολουθήσω αυτά που μου είπες αλλά κόλλησα από την αρχή κιόλας!!
Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζεται η εντολή deb, που βρίσκεται στις πρώτες εντολές του link που παρέθεσες. Αν μπορείς εσύ ή κάποιος άλλος πείτε μου τι πρέπει να εγκαταστήσω για να αναγνωρίζεται αυτή η εντολή ώστε να συνεχίσω.

Friedlich είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου αλλά επειδή δεν είμαι και πολύ καλός στα linux (είμαι αρχάριος), το αποφεύγω να ξαναμπλέξω με εγκαταστάσεις. Αφού να φανταστείς στο pc μου εμφανίζονται 2 εγκαταστάσεις του linux, γιατί στη πρώτη είχα πληκτρολογήσει λάθος κωδικό και δε μπορώ να μπω, και επίσης δε ξέρω πως μπορώ να τα σβήσω. Αν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις 2 εκδόσεις, τότε να τα περάσω αλλά αφού πρώτα καταφέρω να σβήσω τα άλλα 2

¶γγελε, είναι κρίμα να προσπαθείς να εγκαταστήσεις Beryl! ¶λλωστε γιατί να μένεις με τόσο ανακατεμένο δίσκο! Πες μας τι κατατμήσεις έχεις να βοηθήσουμε να καθαρίσεις το σύστημά σου από τις λάθος εγκαταστάσεις.

Θέλει βέβαια προσοχή να μην κάνεις τίποτα χειρότερο (πχ. έχεις και Windows ή προσωπικά σου αρχεία στον ίδιο δίσκο;) αλλά είναι κρίμα από την άλλη να μένεις με έναν μπερδεμένο δίσκο.

Εσύ αποφασίζεις και μας λες.

aggelos7]...Αφού να φανταστείς στο pc μου εμφανίζονται 2 εγκαταστάσεις του linux, γιατί στη πρώτη είχα πληκτρολογήσει λάθος κωδικό και δε μπορώ να μπω, και επίσης δε ξέρω πως μπορώ να τα σβήσω. Αν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις 2 εκδόσεις, τότε να τα περάσω αλλά αφού πρώτα καταφέρω να σβήσω τα άλλα 2

Τί εννοείς "άλλες δύο εγκαταστάσεις";  Έχεις περάσει δύο φορές τη διανομή;  Αν όχι, πιθανό να εννοείς την recovery επιλογή που δίνει το σύστημα σε περίπτωση ανάγκης.  Ξεκαθάρισέ μας το αν μπορείς.

Όχι δεν εννοώ τη recovery επιλογή, απλά έχω περάσει 2 φορές τη διανομή γιατί στη πρώτη έχω πληκτρολογήσει λάθος κωδικό και δε μπορώ να μπω. Λοιπόν ο σκληρός μου είναι χωρισμένος σε 3 κομμάτια. Στο πρώτο είναι τα windows, το δεύτερο είναι απλώς αποθηκευτικός χώρος και στο τρίτο είναι τα linux.
Friedlich τώρα δε προσπαθώ να εγκαταστήσω το beryl αλλά το compiz, απλά το σύστημα μου δεν αναγνωρίζει την εντολή deb. Μήπως γνωρίζεις τι πρέπει να κάνω?

ΥΓ: επίσης δε θα με χάλαγε αν μεγάλωνα λίγο το κομμάτι σκληρού που είναι τα linux, αλλά δε ξέρω πως.

Δεν υπάρχει εντολή deb!
Οι γραμμές που αρχίζουν με deb και deb-src είναι τα repositories (οι πηγές εγκατάστασης του λογισμικού ,ελλινιστί). Δες εδώ πως μπορείς να βάλεις νέα repositories.
Τον αποθηκευτικό σου χώρο μπορείς να τον μεγαλώσεις, με το gparted.
Είναι το αντίστοιχο του Partition Magic στα Windows ,αλλά χωρίς τα προβλήματα!!
Μπορεις να το εγκαταστήσεις γράφοντας sudo apt-get install gparted

Παιδιά εγκατέστησα το compiz, αλλά και πάλι δεν έγινε κάτι. Ενεργοποιήσα για παράδειγμα το rotate cube, αλλά πληκτρολογώντας τα κουμπιά για να γίνει unfold, δε γίνεται τίποτα.
Από ότι φαντάζομαι πρέπει να κάνω κάποιες ρυθμίσεις στο compiz αλλά δε ξέρω τι. Αν μπορέσετε να με κατατοπίσετε θα ήμουν ευγνώμων

Έχεις ενεργοποιήσει και το Desktop Cube ,έτσι;
Συνήθως για να γυρίσεις τον κύβο πατάς Ctrl+Alt+αριστερό κλίκ και κουνάς το ποντίκι

Arielis είναι και τα 2 ενεργοποιημένα αλλά δεν γίνεται τίποτα. Μήπως πρέπει να ενεργοποιήσω τίποτα 3D effects από κάπου αλλού ή κάποια αλλη παράμετρο? Πάντως ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί είναι οτι το σύστημα μου ζητάει να κάνω update το compiz-core και ενώ πατάω να το κάνει, δεν το κανει και συνεχίζει να μου ζητά να το κάνω update.

¶λλα εφέ σου λειτουργούν κανονικά; Οι drivers εγκαταστάθηκαν μια χαρά; (για να το διαπιστώσεις σε μια κονσόλα γράψε glxinfo | grep "render". Αν έχουν εγκατασταθεί σωστα, θα σου βγεί μια γραμμή που θα λέει direct rendering "Yes")

Πληκτρολόγησα την εντολή και μου λέει yes όπως μου είπες.
Εγώ οταν είμαι στην επιφάνεια εργασίας πληκτρολογώ τη συντόμευση, και δε γίνεται τίποτα(το γράφω αυτό μήπως κάνω εγώ κάποιο λάθος.)
Πάντως ξανατονίζω αυτό με τα update που κάνω, αλλά ποτέ δεν κάνει.
Βέβαια και με το beryl που δεν ζήταγε update και πάλι γραφικά δεν είδα.
Τι μπορεί να είναι?

ΥΓ:το κουμπί super ποιο είναι?(πρώτη φορά το βλέπω)
aggelos72007-11-26 22:32:51

aggelos7]

ΥΓ:το κουμπί super ποιο είναι?(πρώτη φορά το βλέπω)

Το κουμπί Super είναι αυτό που έχει το σήμα των μαλακοπαραθύρων επάνω!  Σε άλλα πληκτρολόγια (πχ Microsoft) αναφέρεται ως Start.  Βρίσκεται ανάμεσα σε Ctrl και Alt.

Παρεπιπτώντως, θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να μου πει πώς ενεργοποιούνται τα φλεγόμενα παράθυρα. Είναι το μόνο εφφέ που μου έχει ξεφύγει!

Εμένα κάποιος να μου εξηγήσει αν μπορεί, γιατί δεν ενεργοποιείται κανένα εφέ, ενώ η κάρτα γραφικών είναι κανονικά εγκατεστημένη, το compiz επίσης και εχώ ενεργοποιείσει τα εφέ πχ desktop cube αλλά όταν πατάω τις συντομεύσεις δε γίνεται τίποτα????

οκ,
έχεις εγκαταστήσει drivers (δηλαδή τρέχεις  fgl_glxgears και βλέπεις γρανάζια; οκ;)
έχεις εγκαταστήσει όλα τα πακέτα. Για ποιο; Beryl ή compiz-fusion;
Για beryl είχαμε αυτούς τους οδηγούς - δεν ξέρω αν ισχύουν πια.

beryl + AIGLX σε ATi Radeon στο Feisty
beryl + Xgl με ATi στο Ubuntu Feisty

Δημήτρη η κάρτα πιστεύω ότι είναι κανονικά εγκατεστημένη καθώς τρέχοντας την εντολή  fglrxinfo μου βγάζει αποτέλεσμα:

display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: Radeon X1950 Series
OpenGL version string: 2.0.6958 Release

πού από ότι εχω δει στα post για τις εγκαταστάσεις της κάρτας αυτό πρέπει να βγάζει.
Όμως τρέχοντας την εντολή fgl_glxgears που μου υπέδειξες στο post σου, μου άνοιξε μεν ένα παράθυρο αλλά γρανάζια πουθενά!! Το παράθυρο που ανοίγει είναι κενό, δηλαδή βλεπω πίσω από αυτό, και όταν το παίρνω για να το σύρω με το ποντίκι τότε αυτο αρχίζει και ψιλοκολλάει!!
Μακάρι να είναι αυτο το λάθος, τουλάχιστον θα έχουμε ανακαλύψει που γίνεται η στραβή!!

can i ask something?
Ποιον οδηγό ακολουθείς; Εκείνον για Xgl σωστά (δες τελευταίο μου post);

Και δίνεις από το τερματικό
beryl-manager

και δεν γίνεται τίποτε;

από τους δικούς σου οδηγούς αυτον ακολουθω, αλλά όταν δίνω την εντολή
gksudo gedit /etc/apt/sources.list

και μου ανοίγει το παράθυρο για να δώσω τον κωδικό μου τότε μου λέει  failed to open device και δεν μου το ανοίγει.
Από την άλλη ακολούθησα και το link με τις οδηγίες που έχει postαρει ο chek2fire για το compiz, αλλά και εκεί τίποτα. Μάλιστα εκεί το σύστημα μου ζητάει συνεχώς να κάνω upgrade το compiz-core και ενώ πατάω να το κάνει, αυτό δεν το κάνει ποτέ και συνεχίζει να μου το ζητάει.
Πω Πω μπλέξιμο!!

ρε παιδια υπάρχει άλλος τρόπος να κάνω update το compiz-core εκτός του adept manager?
Γιατί όταν το κάνω, πολύ απλά δεν το κάνει και δεν καταλαβαίνω γιατι.
Η ακόμα καλύτερα θα ήταν να μπορούσα να το κάνω download από κάπου αλλού, μήπως και υπάρχει πρόβλημα στη διεύθυνση από την οποία προσπαθει να το κατεβάσει ο adept manager.