2 ερωτήσεις αρχάριου

aggelos7 | Κυρ, 01/13/2008 - 23:27 | 2' | 12

γεια σας παιδιά και πάλι, λίγο τα φώτα σας θα ήθελα.
1) η πρώτη ερώτηση αφορά τα βίντεο. έβαλα να δω κάποια βιντεάκια με το kaffeine μορφής avi, mpeg αλλά αυτα κολλούσαν και φαινόντουσαν και με περίεργα χρώματα. φαντάζομαι οτι λείπουν κάποιοι codecs που θα πρέπει να εγκαταστήσω, αλλά δεν έχω ιδέα.

2) αφορά την κάρτα γραφικών. έχω την ati radeon sapphire x1950pro (AGP) και θα ήθελα να μάθω αν θα πρέπει να εγκαταστήσω drivers γι αυτήν ή περνιούνται αυτόματα μέσα κατα την εγκατάσταση των linux(δεν το νομίζω ). επίσης αν χρειαστεί να εγκαταστήσω drivers, θα ήθελα να ρωτήσω αν το link που υπάρχει στην επιλογή ubuntu & kubuntu για ati drivers είναι αυτό που χρειάζομαι.

η έκδοσή μου είναι τα kubuntu 7.04


Φόρουμ
Δώσε αστέρια!
Σχόλια

Γενικότερα ακόμα αν δεν κάνω λάθος αποφεύγονται οι ati διότι δεν δίνει η εταιρεία drivers... μπορεί αυτό να σου προκαλεί τα προβλήματα στα βίντεο (πέρα από τους codecs)

Φίλε, το πιο απλό είναι να εγκαταστήσεις το Envy. Αυτό κάνει τα παντα. Απλά κάνε κλικ εδώ και Install:
envy_0.9.8-0ubuntu13_all.deb

ΜΕτά το τρέχεις και κάνεις κλικ στο Install Ati.



GUI image



Αυτό αναλαμβάνει τα υπόλοιιπα.


Αν δεν σου κάνει δουλειά (δε νομίζω), ακολουθείς τις οδηγίες από το
Unofficial ATI Linux driver wiki 

Δδλ, πας System > Administration > Software Sources και  κάνεις  check στο "Proprietary Drivers for Devices (Restricted)".
Μετά από το terminal δίνεις:

kdesu kate /etc/X11/xorg.conf

και προσθέτεις τις γραμμές:

Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "off"
EndSection


To κάνεις save και μετά συνεχίζεις με τα παρακατω:


sudo apt-get update

sudo apt-get install linux-restricted-modules-generic restricted-manager

sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

sudo depmod -a

sudo aticonfig --initial

sudo aticonfig --overlay-type=Xv

sudo shutdown -r now


ΜΕτα το reboot, ελέγχεις αν ολα ειναι ΟΚ με

fglrxinfo

Θα δεις ΑΤΙ και οχι MESA, δλδ:


display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI MOBILITY RADEON 9600/9700 Series
OpenGL version string: 2.0.6650 (8.40.4)





root2007-11-14 20:24:2

φίλε σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.
όταν πηγαίνω να εγκαταστήσω το envy, μου βγάζει error καθώς λέει οτι λείπουν πακέτα που χρησιμοποιεί το envy, και μου λέει καμια 10αρια από αυτά. τι πρέπει να κάνω?

οποιο πακετο σε λεει οτι λειπει να το κανεις εγκατασταση ωστε να τρεξει επιτυχως η εγκατασταση σου

Δώσε (από το τερματικό, εφόσον είσαι στο φάκελο με το .deb)

sudo dpkg -i envy_0.9.8-0ubuntu13_all.deb

θα γκρινιάξει πάλι

και μετά

sudo apt-get -f install

για να εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα.

Όταν με το καλό εγκαταστήσεις την κάρτα σου, δοκίμασε να τρέξεις το kaffeine από την κονσόλα δίνοντας $kaffeine -w.

Θα τρέξει έναν wizard οποίος, μεταξύ άλλων μικρορυθμίσεων, θα ελένξει αν έχουν εγκαταστήθει οι ποιό διαδεδομένοι codecs, δηλαδή τα πακέτα xine-lib-extas και xine-lib-extras-nonfree (τώρα τα ονόματα αλλάζουν από διανομή σε διανομή) και τα codecs για wmv,wma,etc στο /usr/lib/win32.
elrom2007-11-15 13:42:36

το θέμα με τη κάρτα λύθηκε, σας ευχαριστώ πολύ. τώρα όσον αφορά το kaffeine δοκίμασα την εντολή σου elrom αλλά μου λέει πως δεν υπάρχει option -w. επίσης πήγα  να βάλω ένα κλιπάκι να παίξει και ενώ η μουσική ακουγόταν μια χαρα (δεν κολλούσε) δεν έδειχνε τπτ, είχε μαύρη οθόνη. Μάλλον αυτό αφορα τους codecs που λέγαμε. Επίσης έψαξα τα πακέτα που είπε ο elrom αλλά στην εκδοσή μου δεν υπάρχουν. Μήπως γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί οι codecs και ποια πακέτα πρέπει να εγκαταστήσω??

 Ως libxine1-ffmpeg & libxine-extracodecs τα έχει. Θα πρέπει να έχεις ενεργοποιημένα  τα multiverse και universe repositories. Πως θα το ενεργοποιήσεις δες εδώ.

Εγκατέστησε αυτούς και μετά από εδώ κατέβασε και αποσυμπίεσε τα περιεχόμενα του αρχείου στον φάκελο /usr/lib/win32. Ο φάκελος πιθανόν να μην υπάρχει και να πρέπει να τον δημιουργήσεις με mkdir, με χρήση του sudo.

Περίεργο που δεν λειτουργεί το -w. Είναι και στο επίσημο faq του kaffeine.. "3. How can i run the wizard again?

Launch "kaffeine -w" from a terminal."
elrom2007-11-15 16:42:16

τελικά φίλε μου η εντολή τρέχει(εγώ έκανα λάθος). τα codecs αυτά είναι εγκατεστημένα, ο wizard μου λέει πως είναι όλα οκ αλλά πήγα και έλεγξα και εγώ μέσω του adept manager. Το θέμα είναι πως το πρόβλημα υπάρχει ενώ οι codecs είναι εγκατεστημένοι. Τώρα θα δοκιμάσω να βάλω και το αρχείο μεσα στο win32, και θα σε ενημερώσω για την εξέλιξη.  

συνεχίζω να έχω το ίδιο πρόβλημα. πάλι μαύρη οθόνη ενώ απο πίσω η μοθσική παιζει κανονικά. τι μπορει να φταίει??

λοιπον επειδη καμια φορα τα πραγματα ειναι απλα και μονο αυτα δεν ελεγχουμε
 (την ειχα πατησει ετσι για αυτο το αναφερω), πηγαινε σε παρακαλω στον kafeine, στην καρτελα video στις ρυθμισεις χρωματων και σιγουρεψου οτι δεν ειναι ολες στο 0 (μηδεν).



αν εκει εισαι ενταξει, πηγαινε στο settings (του kaffeine) και επελεξε

xine backend configuration

και στην καρτελα video
αλλαξε τον driver σε       xshm.
αν δεν δουλεψει (που θα δουλεψει) αλλαξετον σε open gl

ναι και θα πρεπει οι admin μας να το προσθεσουν αυτο ισως στα tips γιατι το εχω αντιμετωπισει σε αρκετες διανομες.