προβλημα εγκαταστασης πολυμηχαν. EPSON

ΡΟΔΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ | Παρ, 05/01/2020 - 10:58 | 1' | 3

καλη πρωτομαγια,και με ΥΓΕΙΑ σε ολους σας..κανω την πρωτη μου γνωριμια με Linux..εχω προεγκαταστημενο το Ubuntu 18.04.4 LTS ελληνικα και ειναι ενημερωμενο updated, σε συσκευη dell-Inspiron-3277-AIO με Intel® Core™ i3-7130U CPU @ 2.70GHz × 4 και Μνημη 11,6 GiB, GNOME 3.28.2, Λειτ.επεξ. 64-bit, Γραφ.Intel® HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2),...και θελω να εγκαταστησω τον εκτυπωτη-πολυμηχανημα μου EPSON L386..δεν υπαρχουν drivers ουτε στη αναζητηση για οδηγους λογισμικου ουτε στην επιλογη του απο βαση δεδομενων του..δοκιμασα αρκετες πλησιον αυτου επιλογες,αλλα τπτ..τον χρειαζομαι για δουλια..καποια βοηθεια σας παρακαλω..σας ευχαριστω.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα και καλή πρωτομαγιά!

Δεν έχω τον συγκεκριμένο εκτυπωτή και η Epson δεν φημίζεται για την καλή υποστήριξη στο Linux. Όμως με διάφορες πληροφορίες που βρίσκω στο διαδίκτυο θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω.

Καταρχάς, σιγουρέψου ότι έχεις συνδεδεμένο τον εκτυπωτή στον υπολογιστή :)

Αρχικά, θα χρειαστείς ένα πακέτο που λέγεται lsb. Ανοιξε ένα Τερματικό (Ctrl+Alt+T) και δώσε την εντολή:

sudo apt-get install lsb

Έπειτα, κατέβασε τους Linux drivers για τον εκτυπωτή σου από το site της Epson από εδώ:

http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02/DriverDownloadInfo.do?LG2=EN&CN2=&DSCMI=104918&DSCCHK=f4af1a8de19da08e2e1da28e9fbddefc949c9eed

Πάτα Accept και μόλις εμφανιστεί ο πίνακας με τους οδηγούς κατέβασε το αρχείο:

epson-inkjet-printer-escpr_1.7.7-1lsb3.2_amd64.deb

Λογικά θα εμφανιστεί ένας διάλογος για να εγκαταστήσεις το πακέτο αυτό μέσω του Software Install:

Λήψη drivers

Πατα ΟΚ και θα εμφανιστεί το Software Install για να εγκαταστήσεις το πακέτο με τους οδηγούς. Εκεί πάτα το κουμπί Install και δώσε τον κωδικό σου:

epson printer l386 linux drivers install

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο μπορεις να εγκαταστήσεις και τον Scanner driver (Image Scan v3) από εδώ:

http://support.epson.net/linux/en/imagescanv3.php

Χρειάζεται να κατεβάσεις και να εγκαστήσεις το πακέτο 64bit για Ubuntu 18.04(LTS).

Image Scan v3

Αυτό που θα κατεβάσεις, είναι όμως συμπιεσμένο σε tarball. Οπότε πρέπει να πας στα Downloads (ή όπου αλλού το κατέβασες) και να κάνεις Extract here.

Αποσυμπίεση πακέτου Image Scan v3

Θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος. Μπαίνεις μέσα με διπλό κλικ. Εκεί θα δεις διάφορα αρχεία:

epson-printer-l386-linux-drivers-install-3-scanner

Για να εγκαταστήσεις τον driver, η Epson μας τα έχει κάνει δύσκολα (δες και το manual). Πρέπει να ανοίξεις Τερματικό (Ctrl+Alt+T) εκεί όπου είσαι, και να δώσεις την εντολή:

sudo  ./install.sh

Λογικά, μετά από όλα αυτά τα βήματα, θα πρέπει να έχει εγκαστασταθεί ο εκτυπωτής. Λέω λογικά, γιατί πολύ απλά δεν το έχω κάνει! 

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ, και π.χ. κάνεις επανεκκίνηση και παρόλα αυτά δεν βλέπεις πουθενά τον εκτυπωτή, πήγαινε στις Ρυθμίσεις (Settings) του Ubuntu, πάτα Devices (Συσκευές) στο αριστερό μενού.

Ubuntu Settings

Από εκεί διάλεξε (απο αριστερά) τους Εκτυπωτές και πάτα το κουμπί "Add a printer".

To Ubuntu θα ψάξει για εκτυπωτές και θα σου εμφανίσει μια λίστα με τους διαθέσιμους/συνδεδεμένους εκτυπωτές.  Λογικά θα πρέπει να βρει και τον εκτυπωτή σου. Τον επιλέγεις, σταυρώνεις τα δάχτυλα και ελπίζω να τελειώσεις την εγκατάσταση.

Εναλλακτικά, αν δεν δουλέψει ούτε αυτό, πήγαινε στον Firefox και δώσε τη διεύθυνση:

http://localhost:631/

Θα εμφανιστεί η σελίδα του σύστηματος εκτύπωσης του Linux, που λέγεται CUPS. Εκεί πάτα το "Adding Printers and Classes" και στη νέα σελίδα πάτα το κουμπί "Add a printer". Θα σου ζητήσει τον κωδικό σου.

Έπειτα, θα σου εμφανίσει μια λίστα με όλους του "εκτυπωτές" που μπορείς να εγκαστήσεις. Κάτι σαν κι αυτό:

CUPS

Ελπίζω και εύχομαι να δεις εκεί και τον δικό σου εκτυπωτή (στα Local Printers). Αν τον δεις, τον επιλέγεις, πατάς Continue και από εκεί και πέρα αποδέχεσαι όλες τις προεπιλογές -- δηλαδή απλά πατάς Continue.

Καλή επιτυχία!

σε ευχαριστω παρα πολυ dimitris, για την πληρη επεξηγηματικη σου απαντηση..θα το πραξω ακριβως οπως το περιεγραψες,και θα σου πω...καλη συνεχεια, και ΥΓΕΙΑ σε ολους σας 

updated 02 ΜΑΗ ..dimitris ΚΑΛΗΜΕΡΑ..σημερα εκανα εγκατασταση του-συνδεση με USB μονο,το wifi του δεν μπορεσα ακομα- και δοκιμες του,με επιτυχια...Συγχαρητηρια για την βοηθεια σου, και σε ολους τους φιλους αυτης της ελευθερης πλατφορμας LINUX... και παλι, ευχαριστω πολυ