Τα σχολεία της Γενεύης πέρασαν στο Linux!

dimitris | Δευ, 07/28/2014 - 11:09 | 4' | 8

Μια ευχάριστη είδηση από την Ελβετία αναφέρει ότι όλα τα σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια) στο ελβετικό καντόνι της Γενεύης θα τρέχουν Ubuntu στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν μαθητές και καθηγητές. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα μετάβασης στο ελεύθερο λογισμικό που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώνεται το 2015. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αφορά τους υπολογιστές σε 170 δημοτικά, με περίπου 32.000 παιδιά, που τρέχουν πλέον Ubuntu καθώς και 20 Γυμνάσια με περίπου 13.000 μαθητές, όπου η μετάβαση στο Ubuntu GNU/Linux θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το τμήμα Πληροφορικής της Γενεύης (Service écoles-médias), το Ubuntu επιλέχθηκε λόγω της ευκολίας συντήρησης, της ασφάλειας και της σταθερότητάς του σε σχέση με το κλειστού κώδικα λειτουργικό σύστημα που έτρεχαν εδώ και μια δεκαετία αυτοί οι υπολογιστές και το οποίο έχει σταματήσει να υποστηρίζεται από την αμερικάνικη εταιρεία που το είχε προμηθεύσει - όλοι καταλαβαίνουμε υποθέτω για ποιο λειτουργικό μιλάμε και ποια εταιρεία οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω.

Όλα τα δημοτικά σχολεία της Γενεύης, όπου πηγαίνουν παιδιά 4 έως 12 ετών, διαθέτουν από ένα PC μέσα στην αίθουσα που χρησιμοποιείται από καθηγητές και μαθητές για internet, αποστολή email, εκπαιδευτικά παιχνίδια κλπ. Επίσης, αρκετά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης διαθέτουν εργαστήρια με PC όπου αυτή τη στιγμή τρέχουν σε dual boot Ubuntu και ένα άλλο κλειστού κώδικα λειτουργικό. "Όπου είναι εφικτό, θα αφαιρέσουμε τελείως τα κλειστά λειτουργικά συστήματα", αναφέρει ο επικεφαλής του Open Standards and Free Software project του υπουργείου Παιδείας της Γενεύης, τονίζοντας όμως ότι κάποιο λογισμικό τρέχει μόνο στο κλειστό λειτουργικό και γι' αυτό στα Γυμνάσια η μετάβαση δεν θα είναι πλήρης.

Οι υπεύθυνοι έχουν κάνει πάντως αρκετά εκτεταμένη έρευνα για το Linux και τις επιλογές που προσφέρει ενώ παρέχουν δωρεάν ένα λεπτομερές manual για το Ubuntu (στα γαλλικά).

Παράλληλα, οργανώνουν εκπαιδεύσεις των καθηγητών, ενώ υπάρχει και online forum για την υποστήριξή τους καθώς και συμβουλευτικές επισκέψεις κάθε Τετάρτη.

Η μετάβαση δεν ήταν "αναίμακτη", πάντως. Κάποιοι καθηγητές έχασαν δεδομένα αφού δεν ακολούθησαν αυστηρά τις οδηγίες για backup που είχαν λάβει (σε ορισμένες περιπτώσεις αντέγραψαν τις συντομεύσεις και όχι τα πραγματικά αρχεία), ενώ στην αρχή υπήρχαν προβλήματα με drivers λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων εκτυπωτών στα σχολεία αλλά και με τις γραμματοσειρές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η "γκρίνια" για την μετάβαση από το κλειστού κώδικα πρόγραμμα Office στο ανοικτό LibreOffice, καθώς υπήρχαν ζητήματα διαλειτουργικότητας με τα έγγραφα που είχαν αποθηκευθεί σε άλλα "κλειστά" formats.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 2.5 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Έτσι μπράβο!

(αυτά να τα βλέπουμε εμείς, που ο πρώτος δάσκαλος πληροφορικής ρώτησε "Τι είναι τα Linux;")

εμεις ειμαστε τα φωτα του πολιτισμου" και της επιστημης? μονο το μυαλο μας να ξιοποιουσαμε κια παλι , θα ημασταν πρωτοι ...  και χωρις  περιιτες αδειες χρλησης , μνημονια κλπ... αχ ποτε θα ξυπνησουμε και να αναλάβουμε δράση?

hellaspc1]

εμεις ειμαστε τα φωτα του πολιτισμου" και της επιστημης? μονο το μυαλο μας να ξιοποιουσαμε κια παλι , θα ημασταν πρωτοι ...  και χωρις  περιιτες αδειες χρλησης , μνημονια κλπ... αχ ποτε θα ξυπνησουμε και να αναλάβουμε δράση?

Ας ξυπνίσουμε κάποτε. Έχουμε βαρεθεί αυτό. Επίσης έχουμε βαρεθεί το ξεπερασμένο περιβάλλον των ΧΡ και του ΜΣ οffce 2003!

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΚΕΦΙ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ΤΗ ΕΙΝAI ΤΟ LINUX ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗΣ ΠΩ ΝΑ ΤΗΣ ΠΩ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ

ας δει η δασκάλα σου αυτο το βιντεο ..

GNU/LINUX (LINUX) ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

hellaspc1]

ας δει η δασκάλα σου αυτο το βιντεο ..

GNU/LINUX (LINUX) ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

1. πήγα γυμνάσιο,έτσι αλλάζω δάσκαλο

2. αυτό το είχε πει μια προιγουμενη δασκαλα.

εχουμε βγει λιγο off-topic όμως

Μπράβο στην Ελβετία...να δω πότε θα ξυπνήσει και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας & εκτός το να μας χαλάει το καλοκαίρι ,να κάνει μια τέτοια κίνηση...

#ΟffTopic:Χάρη ,πάντως μην το παίζεις πολύ έξυπνος με το Linux (από τις πρώτες μέρες) ..γιατί εξαιρώντας τους άσχετους συμμαθητές σου π θα σε κοροϊδευουν,δεν θα σε πάρουν και με καλό μάτι οι άσχετοι καθηγητές σου...