Επιστρέφει το Gnome 2 μέσω του Mate στο Ubuntu!

dsyrmalis | Δευ, 01/20/2014 - 19:34 | 3' | 5

Το Ubuntu είναι μια διανομή που επι σειρά ετών στήριξε τη δημοφιλία της στο περιβάλλον εργασίας του Gnome 2. Με την εμφάνιση του Gnome 3 η Canonical εγκατέλειψε τόσο το Gnome2, όσο και το Gnome 3 στο οποίο βασίστηκε μεν αλλά με το δικό της κέλυφος που δεν είναι άλλο απο το Unity.

Τις εξελίξεις αυτές συνόδευσαν διάφορες αντιδράσεις τόσο απο την πλευρά των χρηστών όσο και απο την πλευρά των developers:

  • Κάποιοι χρήστες λάτρεψαν τα Gnome 3 και Unity
  • Κάποιοι τα μίσησαν
  • Καμία απο τις διανομές που βασιζόταν στο Ubuntu δεν υιοθέτησε το Unity
  • Αυξήθηκε η δημοφιλία του Linux Mint
  • Αυξήθηκε η δημοφιλία του Xfce αλλά και των παραγώγων του Ubuntu που έρχονταν με πιο μινιμαλιστικούς διαχειριστές παραθύρων
  • Εμφανίστηκε το Cinnamon το οποίο έγινε δημοφιλές και fork σε αρκετές διανομές
  • Εμφανίστηκε ένα fork του Gnome 2 με την ονομασία Mate το οποίο επίσης υιοθετήθηκε απο πολλές διανομές

Η Canonical, όσο και αν για τους δικούς της λόγους προωθεί το Unity, δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει το Mate. Έτσι, στην επερχόμενη έκδοση του Ubuntu που θα είναι και LTS, φαίνεται πως το Mate 1.6.1 θα συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον στα αποθετήρια της διανομής. Λόγος έχει γίνει και για το Ubuntu Mate remix που όπως είχαμε δει στο παρελθόν προκάλεσε ένα μικρό Flame War μεταξύ των Mint και Ubuntu. 

Το εως τώρα περίεργο είναι πως στα αποθετήρια δεν έχουν ανέβει κάποιες εφαρμογές όπως ο διαχειριστής αρχείων Caja που στην ουσία αποτελεί μια μετονομασία του παλιού Nautilus. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Και σε Debian 7, παρόλο που είναι απο ανεπίσημο αποθετήριο λειτουργεί άψογα!!

Και στο Opensuse 13.1 λειτουργεί άψογα και πάει σφαίρα , σε netbook....

Επιτέλους ,σκέφτηκε σωστά η Canonical,μόνο που άργησε γιατί οι περισσότεροι έχουν πάει στο LinuxMint MATE ή Xfce

Εμένα το Unity μου φαίνεται εύχρηστο και σωστά σχεδιασμένο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως είχε προβληματική βάση (gnome 3). Η ιδέα να υπάρχει ένας launcher αριστερά, με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς πιο συχνά, είναι σωστή και προσωπικά το κάνω και σε άλλα περιβάλλοντα (xfce4 παράδειγμα:http://imageshack.com/a/img844/7710/e7ns.png επίσης έχω κάνει κάτι ανάλογο χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά panels xfce4 panel + tint2 + openbox) Εγώ απλώς θα είχα μικρότερα και διαφορετικά εικονίδια by default. [Το να υπάρχουν δύο panels, πάνω και κάτω είναι καλό για οθόνες με aspect ratio 4:3, αλλα προβληματικό για οθόνες με aspect ratio 16:9, τουλάχιστον για εμένα].

Το να υπάρχουν επιλογές είναι καλό, αλλά έτσι κι αλλιώς υπήρχαν και υπάρχουν ήδη αρκετές. Και τώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος αν θέλει το ΜΑΤΕ, άσχετα με το αν βρίσκεται στα αποθετήρια;