Πως μπορώ να αλλάξω την γραμμή εργασιών;
Θέλω να την επεκτείνω και να μην φαίνεται κομμένη δεξιά και αριστερά.
Φόρουμ
Δώσε αστέρια!
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Πως μπορώ να αλλάξω την γραμμή εργασιών;
Θέλω να την επεκτείνω και να μην φαίνεται κομμένη δεξιά και αριστερά.
Σχόλια
Δεν είμαι σίγουρος διότι χρήστης Gnome εδώ.
Δες λίγο τις ιδιότητες του Plasma (ιδιότητες μπάρας).
Εκτός αν είναι στο PCC. Δε το νομίζω όμως.
Στο εικονίδιο της εργαλειοθήκης (στην πάνω δεξιά γωνία, αυτό που μοιάζει με νεφρό) ή με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, επέλεξε "Ξεκλείδωμα συστατικών".
Το εικονίδιο της εργαλειοθήκης, θα εμφανιστεί τότε και στην δεξιά άκρη του πίνακα (ή πάνελ, ή μπάρας).
Κλικάρησε εκεί, και τότε θα εμφανιστεί πάνω από τον πίνακα, μια "λωρίδα" με τις διάφορες ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις. Στις δύο άκρες του πίνακα θα δεις από δύο κουμπιά (ανάλογα το θέμα που χρησιμοποιείς θα είναι ή βέλη που δείχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση ή + & - ή ίσως και κάτι άλλο, ανάλογα όπως είπα με το θέμα που χρησιμοποιείς).
Σύροντας το ένα από αυτά (σε κάθε μεριά του πίνακα) αυξάνει το μήκος του και το άλλο το ελλατώνει.
Αν δεν σε βοηθάω μ' αυτό, τότε θα δεις σ' αυτήν την "λωρίδα" ρυθμίσεων, την επιλογή "Περισσότερες ρυθμίσεις". Κλικάρησε εκεί, στο μενού επιλογών που θα ανοίξει, έχει την επιλογή "Μεγιστοποίηση πίνακα". Κλικ εκεί. Κάνει πάλι αυτό που θέλεις.
Τελικά, από διανομή, κατέληξες στην "custom" έκδοση του PCLinuxOS;
Όντως, από διανομή κατέληξα στο PCLinuxOS, πιο εύκολη απο το Mandriva και πιο κατανοητή. Δεν είχε νόημα να έχω "σπάσμένη" έκδοση αφού μπορώ να έχω free λειτουργικό. Ο λόγος που επιμένω σε Linux, και προσπαθώ να μάθω, είναι επειδή είναι πολύ παραμετροποιήσιμο.
Στο θέμα μας τώρα... έκανα ότι μου είπες αλλά φαίνεται ότι η γραμμή εργασιών που θέλω να αλλάξω παραμένει κλειδωμένη εκεί. Πείραξα τις ρυθμίσεις που πρότεινες, τις ρυθμίσεις από το Smooth Tasks, αλλά στην καλύτερη περίπτωση η γραμμή εργασιών "ανοίγει" μόνο όταν ανοίγω παράθυρα όπως στην εικόνα.
Επιτέλους τα κατάφερα..... ήταν ρύθμιση από το FullMonty Tools.
Ορίστε το αποτέλεσμα.
ωραιο desktop. Αμα κανεις την αρχη , αυτο ειναι. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην ξαναασχοληθεις με το Linux. & τωρα κατι για να το κανεις ακομα πιο ομορφο αν εχεις AMD-ATI η NVidia καρτα γραφικων. Μπορεις να εγκαταστησεις το Compiz-fusion για 3D Desktop. Πρωτα περνας τον original driver για την καρτα δλδ τον ati-driver-install-11-11-x86.x86_64 η τον NVidia-linux-driver-290.10-x86.run & μετα δινεις
# apt-get install compiz-fusion fusion-icon
Απο το εικονιδιο του compiz-fusion κανεις τις ρυθμισεις για τα διαφορα εφφε που θες & ενεργοποιεις το 3D Desktop.
Το PCLINUX OS ενα fork της Mandriva ειναι γι'αυτο ειναι τοσο κατανοητο.Δουλευει με πακετα RPMS αλλα εχει το apt-get αντι για το urpmi. Το Mandriva με το KDE δεν μπορει να τραβηξει νεο κοσμο. Δοκιμασε & το Mageia 1 GNOME η KDE για να το συγκρινεις με το PCLINUX KDE. Ειναι ακομα πιο προηγμενο.
Πως μπορώ να διαγράψω αυτά τα έγγραφα;
πακετο ! δεν αναγνωριζει τη γραμματοσειρα .. πακετο ... δοκιμασε ως root απο κονσολα
# rm /home/testament/Downloads/*.doc
o αστερισκος σβυνει οποιοδηποτε αρχειο με καταληξη .doc
Προσοχη γιατι μπορει να σβυσει & αλλα αρχεια .doc που χρειαζεσαι μεσα στον καταλογο !
Αν ουτε με αυτο δεν σβυσει , τοτε ...πακετο !
OK, that's it! Εξαφανίστηκαν....
bravo ! ! ! THAT 'S THE POWER OF COMMAND LINE ! ! !
Επίσης κάτι σημαντικό που παρατηρώ τις τελευταίες μέρες.
Σχεδόν πάντα φαίνεται πως το σήστημα συνέχεια κολλάει. Θέλω να γράψω π.χ. ένα έγγραφο και από κάποια στιγμή και μετά δεν μπορώ να γράψω. Κάνω κλικ μέσα στο έγγραφο αλλά το ποντίκι δεν ανταποκρίνεται.
Πάω να το κλείσω από το Χ και δεν κλείνει το έγγραφο (το ποντίκι φαίνεται να μεταφέρει το παράθυρο) παρά μονάχα από την γραμμή εργασιών δεξί κλικ και τερματισμός.
Πάω να αλλάξω επιφάνεια εργασίας με τη ρόδα του ποντικιού και το σύστημα κολλάει.
Το πρόβλημα το διορθώνω προσωρινά με την αποσύνδεση χρήστη αλλά αυτή δεν είναι λύση.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να κοιτάξω;
το συστημα κατα πως τα περιγραφεις φαινεται να ..σερνεται & να κρασαρουν διαφορα πραγματα , με αποτελεσμα να μην μπορει να δουλεψει ανθρωπος μ' αυτο.
Εχεις το KDE. Που σημαινει πως για να τρεχεις ανετα τις εφαρμογες πρεπει να εχεις παρα πολλη μνημη στο συστημα σου αλλιως θα πηγαινουν ολα σερνοντας. Το KDE ειναι το πιο απαιτητικο σε πορους συστηματος απο ολους τους διαχειριστες παραθυρων. Ειμαι σιγουρος πως ουτε 1GB μνημης δεν εχεις. Πως να τρεξει αυτο το ..μαμουθ που λεγεται KDE ?!!
Στο συστημα μου τρεχω PCLINUX OS με LXDE & Openbox & απο πορους το μηχανημα εχει αφθονους, δλδ 4GB RAM . Εχω & το OpenSuse 12.1 KDE που ειναι & αυτο ενα αλλο ..μαμουθ & πηγαινει σφαιρα , δεν κολλα πουθενα ο ,τι & αν κανω. Γιατι δεν εχω προβληματα ? επειδη εχω μεσα μνημη αρκετη.
& τωρα ενα αλλο κολπο για να κανεις διαγνωση. Δωσε
$ free -m
Tι κανει τουτο παλι ; Σου λεει ποση μνημη εχεις συνολο στο συστημα σου , ποση χρησιμοποιειται & ποση ειναι ελευθερη. Για δες τι λεει & ποσταρε το λιγο το αποτελεσμα. Εχει ενδιαφερον.Σε βλεπω εχεις χωθει για τα καλα στη λογικη του Linux. Μπραβο.Συνεχισε. KEEP WALKING !
εχει 3GB RAM μεσα. Αρα ειναι πολυ δυνατο. Παρολαυτα βλεπεις ποση μνημη καταναλωνει. 2GB & μενουν free μονο 874ΜΒ . Ειναι βαρυ το KDE για το μηχανημα μαλλον .Απο επεξεργαστη τη εχει πανω? Δωσε
$ uname -a
δοκιμασε να κανεις restart & ξαναμπες μεσα. Αν παντα συμβαινει το ιδιο εκνευριστικο κολλημα αυτο που θα εκανα στη θεση σου θα ηταν να εγκαταστησω PCLINUX GNOME η XFCE η LXDE η ακομα αν θες να τρεχεις ντε και καλα σε KDE το OpenSuse 12.1 KDE η το Kubuntu 11.10 μηπως & εχεις καλυτερη τυχη μαζι του.
Θα βρεις την ακρη , ειναι σιγουρο & μην τα παρατησεις ! Για ο,τι θες ποσταρε συνεχεια.Ειναι πανευκολες ολες οι διανομες & ολα τα περιβαλλοντα KDE GNOME XFCE LXDE.
κατι που μολις προσεξα.. μεγαλε ξεχασες να φτιαξεις μια κατατμηση SWAP ! ! !
Που πας να τρεξεις Linux & μαλλιστα ...KDE χωρις SWAP ?!!!
Απο partitioning εισαι λιγο νυχτωμενος..τεσπα, δεν πειραζει.. χωρις swap ολα σερνονται μεσα , να ξερεις.Ειναι ενα ειδος μνημης που συνεχεια κατατρεχει το συστημα γιατι δεν φτανει μονο η RAM.
FORMAT ολη η διανομη & ξαναεγκατασταση με μια partition SWAP 2GB & ολα θα πηγαινουν σφαιρα & με το KDE ! ! ! Δοκιμασε το & μην το παρατησεις. Θα πηγαινει σαν πυραυλος!
για να παρουμε & μια ιδεα ποσο καλα ειναι ρυθμισμενος ο video driver , για δωσε λιγο και αυτο
$ glxinfo ποσταρε μονο τις τελευταιες γραμμες
και μετα $ glxgears γυριζουν ομαλα τα γραναζια η πανε με κολληματα ? ποσα FPS δινει το terminal ?
Βασικά δεν ξέχασα το Swap απλώς δεν ήξερα τι σήμαινε και το προσπέρασα...
Λοιπόν, ο υπολογιστής μου τρέχει μαζί με το PCLinuxOS και Windows XP (dual boot).
Η εγκατάσταση που έκανα στο PCLinuxOS ήταν ένα .iso αρχείο 3,5 GB που έγραψα σε δισκάκι DVD.
Έχω 4GB μνήμη αλλά βλέπω ότι αναγνωρίζει μόνο τα 2,8GB.
Ο επεξεργαστής που έχω είναι ένας AMD Phenom τριπύρηνος στα 2,1 Ghz.
Δεν ξέρω αν αυτά σε βοηθούν σε κάτι για να βγάλεις κάποια συμπεράσματα.
Επίσης εκτιμώ το γεγονός της βοήθειας που προσφέρεις.....
να τι δινει το δικο μου στο τερματικο
zen@colossus4:~$ uname -a
Linux colossus4 3.0.0-14-generic #23-Ubuntu SMP Mon Nov 21 20:34:47 UTC 2011 i686 athlon i386 GNU/Linux
zen@colossus4:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3277 925 2352 0 60 364
-/+ buffers/cache: 500 2777
Swap: 1023 0 1023
zen@colossus4:~$ glxgears
12090 frames in 5.0 seconds = 2417.929 FPS
12329 frames in 5.0 seconds = 2465.777 FPS
12336 frames in 5.0 seconds = 2467.124 FPS
12356 frames in 5.0 seconds = 2471.121 FPS
12321 frames in 5.0 seconds = 2464.190 FPS
zen@colossus4:~$
το δικο μου γραφει athlon στο uname , δλδ τον τυπο του επεξεργαστη.Δεν θα πρεπε να γραφει phenom στο δικο σου ? μαλλον για Intel φαινεται με τα i686 που δινει , τεσπα..
δευτερον , στα 32-bit συστηματα , οπως το PCLINUX OS , μονο τα 3.2GB μνημης αναγνωριζονται & ας υπαρχουν 4GB στο συστημα , αλλα & παλι θα επρεπε να γραφει παραπανω απο 2785ΜΒ που δινει στο δικο σου.
Ειναι λιγο γριφος & μυστηριο. Παντως απ ο, τι φαινεται ειναι σε λειτουργια ο NVidia driver που εχει ενσωματωμενο μεσα η διανομη & ολα ειναι ΟΚ.
Το προβλημα σου ειναι που δεν υπαρχει swap κατατμηση στο δισκο σου & αυτο ειναι πραγματικα τεραστιο προβλημα για το ολο συστημα. Μην περιμενεις να διορθωθει τιποτα οσο δεν υπαρχει το swap. Δλδ δεν φταιει σε τιποτα το PCLINUX που σερνεται με το KDE μεσα.Ουτε υπαρχει καποιο κολπο γι'αυτο.
Ξανα εγκατασταση ολης της διανομης αλλα πρωτα δημιουργια της swap partition 1-2 GB αρκουν.Κατεβασε το GParted-live cd για να κανεις με ευκολο τροπο τη swap & την /root κατατμηση , οπως εχεις ηδη & στην οποια γινεται η εγκατασταση ολου του file system του linux. Δλδ θα σβυσεις ολη τη δευτερη κατατμηση απο την οποια τρεχει τωρα το PCLINUX & θα φτιαξεις 2 νεες , οπως παραπανω , πρωτα τη swap & μετα την /root.
να & η εντολη για να καταλαβεις τι παιζει με το δισκο σου , δλδ ποσες κατατμησεις εχει
# df -h
και αυτο # cfdisk /dev/sda
Στάσου για να καταλάβω. Τη swap δεν μπορώ να την κάνω κατά την εγκατάσταση; Πρέπει να κατεβάσω το πρόγραμμα;
λοιπον , εσυ μια μερα θα πας πολυ ..μπροστα ! Ο, τι θελεις στοιχημα , θα γινεις μεγαλος..λινουξας !
πολυ .. μυστηριο το ολο partitioning.. σιγουρα αποκλειεται να το διαμορφωσες μονος σου. Αφησες τον PCLINUX drake να κανει ο,τι γουσταρε ! Εκτος & αν το εκανες σκοπιμα τοσο μπερδεμενο..
Το cfdisk λεει οτι τα windows τρεχουν απο την πρωτη κατατμηση , δλδ το sda1 που ειναι 62915 MB.
To PCLinux τρεχει απο τη δευτερη κατατμηση , δλδ το sda5 49 GB & υπαρχει & μια τριτη κατατμηση , δλδ το sda6 που ειναι με το NTFS filesystem των windows. Δεν ξερω για ποιο λογο θελεις να υπαρχει αυτη η τριτη κατατμηση των windows στο sda6 , γιατι θα ηταν προτιμοτερο να ηταν αμεσως μετα το sda1 , δλδ διπλα-διπλα με την πρωτη κατατμηση απο οπου τρεχουν τα windows & to PCLINUX να ηταν στο sda6. Δλδ , καλυτερα οι κατατμησεις για τα windows με το ntfs να ειναι κοντα η μια στην αλλη & οι κατατμησεις για το λινουξ να ακολουθουν , σε εναν δισκο που εξαρχης ειχε τα windows. Tεσπα , ακομα& ετσι κανενα προβλημα.
Τι μπορεις να κανεις τωρα
πρεπει να σβυσεις την κατατμηση sda5 οπου τωρα ειναι το PCLinux & στη θεση της να διαμορφωσεις 2 κατατμησεις , μια για το swap & μια για το /root filesystem. Αυτο σιγουρα γινεται κατα τη διαρκεια της εγκαταστασης γιατι υπαρχει το εργαλειο με το οποιο μπορεις να διαμορφωνεις το δισκο οπως θες , ομως πρεπει να σαι λιγο μεγαλος..γατος για να μην κανεις κανενα κουλο , μια & δεν εχεις & μεγαλη εμπειρια απο partitioning. Το GParted live-cd ειναι ενα linux που μολις το τρεξεις σκαναρει το δισκο σου & με ενα ευκολο προγραμμα που εχει μπορεις να διαγραψεις κατατμησεις & να δημιουργησεις αλλες κατα το δοκουν. Απαξ & διαμορφωσεις τις κατατμησεις οπως τις θες , δεν θα χρειαστει να κανεις τιποτα το δυσκολο αφου το PCLinux η οποιαδηποτε αλλη διανομη θα τις αναγνωρισει.
αυτο που πρεπει να ξερεις ειναι πως 1 GB = 1024 MB , 2GB = 2048 ΜΒ , & πχ 32 GB = 32*1024 MB γιατι το GParted η οποιοδηποτε αλλο προγραμμα κατατμησης δισκου σε ρωταει τι μεγεθος θελεις να εχουν οι κατατμησεις , που εκφραζεται σε MBytes η σε GBytes.
Αυτα και καλη τυχη με το partitioning. Αν το καταφερεις & αυτο εισαι ετοιμος να εχεις οχι μια αλλα πολλες διανομες μαζι με τα παραθυρα , αρκει να εχεις & εναν μεγαλυτερο δισκο.Εδω ειμαστε.Για να δουμε τι θα καταφερει ο νεος?!
Έτοιμη η swap κατάτμηση
Τωρα τρεχουν καλυτερα οι εφαρμογες ? κολλαει πουθενα η ολα ειναι ενταξει ?
Εχεις free μονο 219 ΜΒ RAM , ενω σε προηγουμενο πινακα ειχες 874 MB free τουλαχιστον.. Τι αλλο ετρεχες οταν πηρες το screenshot αληθεια ? Με τοσο λιγη μνημη ελευθερη κανονικα θα πρεπει να σερνεται & να κολλα συνεχεια. Ειναι αδυνατο να μην τρεχει τιποτα αλλο παρα μονο το λειτουργικο & να δεσμευει 2566 ΜΒ RAM ! !
Γραψε σε μια γραμμη αν θες πως εκανες την νεα διαμορφωση , με το GParted η με το drake του PCLinux.
Μια αλλη εντολη για τις κατατμησεις που ειναι σε χρηση απο το linux ειναι και η
$ cat /etc/fstab
Μπορεις αν θες για ευκολια να ποσταρεις τις γραμμες απ το τερματικο κανοντας copy πανω στις γραμμες & paste πανω στον κειμενογραφο , οπως εκανα καπου παραπανω , δεν χρειαζεται να ανεβαζεις screenshots που θελουν ολοκληρη διαδικασια, οταν δεν ειν αναγκαιο.
Την δευτερη κατατμηση για windows την ..βλεπουν τα XP ? Δεν νομιζω , γιατι βρισκεται μεσα στην extended partition. Γραψε , αν την βλεπεις μεσα απ τα windows. Αλλιως ειναι εντελως αχρηστη για τα XP & μπορεις να την φορμαρεις , κανοντας εγκατασταση & μιας δευτερης διανομης , οπως Mageia 1 GNOME . Δλδ , να εχεις ενα triple-boot μηχανημα. Δεν θα εχεις κανενα προβλημα μιας & ο GRUB ειναι ο legacy .Εγγυημενα γιατι το εχω τεσταρει.
Δυστυχώς όχι. Παρουσιάζονται πάλι τα ίδια προβλήματα.
Η εγκατάσταση του PCLinuxOS δεν έλυσε το πρόβλημα.
Κι όμως δεν τρέχω τίποτε άλλο και το screenshot το πήρα λίγο μετά την εγκατάσταση αφού έφτιαξα λίγο την επιφάνεια εργασίας.
Αρχίζω να πιστεύω ότι τα κολλήματα δεν είναι μόνο εξαιτίας της μικρής RAM που έχω διαθέσιμη.
Τέτοια μνήμη που καταναλώνει ούτε με τα Vista δε συνάντησα!!!!!
Σε normal συνθήκες με Windows XP καταναλώνουν ένα 20-30% αλλά όχι κι έτσι.
Λοιπόν για να σου δώσω να καταλάβεις πως χρησιμοποιώ τους σκληρούς μου δίσκους.
Έχω δύο σκληρούς δίσκους. Έναν 500GB που χρησιμοποιώ ως αποθήκη για ταινίες-μουσική-βίντεο κ.τ.λ.
Κι έναν 160 GB τον οποίο έχω χωρίσει σε τρία partition.
Στο ένα partition έχω τα XP. Στο δεύτερο έχω κρατήσει back-up από τα XP σε περίπτωση που κρασάρουν για να μπορώ να κάνω επαναφορά. Στο τρίτο partition έχω εγκαταστήσει το LinuxOS.
Μέσα από τα Windows δεν βλέπω τα αρχεία που έχω στο Linux. Αντιθέτως μέσα από το Linux βλέπω τι έχω αποθηκευμένα στα XP.
Όπως καταλαβαίνεις χρειάζομαι το διαμέρισμα που έχω κρατήσει το backup μου.
Τη διαμόρφωση την έκανα μέσα από το Dvd της εγκατάστασης και όχι με το GParted επειδή φοβήθηκα λιγάκι μην κάνω κάτι λάθος και επηρεάσει το άλλο λειτουργικό μου.
Για να πω την αλήθεια όταν ξεκίνησα την εγκατάσταση κάπου το Dvd κόλλησε (μιλάμε για πάνω από μισή ώρα) και πάτησα το Restart και έκανα ξανά την εγκατάσταση από την αρχή.
Με εντελώς μπακαλίστικο τρόπο θα αναφέρω λίγο τη διαδικασία που ακολούθησα.
Με φτάνει στο σημείο που φαίνονται οι κατατμήσεις των σκληρών δίσκων. Στο διαμέρισμα (εκεί που ήδη είχα εγκαταστήσει το LInuxOS) πατάω διαγραφή, μετά επιλέγω τη swap (της δίνω 2GB χώρο) και στον υπόλοιπο χώρο κάνω επανεγκατάσταση το Linux.
Επειδή έχω ένα κάρο απορίες..... σαν πρώτη ερώτηση.....
Πως μπορώ να δω τι διεργασίες εκτελούνται στο παρασκήνιο και πως μπορώ να σταματήσω (;) κάποιες που δεν χρειάζομαι;
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Δεν εχεις κανει τιποτα λαθος παντως. Ειναι σιγουρο πως η εγκατασταση εγινε σωστα & χωρις λαθη. Ομως , ειναι αδυνατο να δουλεψεις ετσι. Ακομα και τα Vista θα τα πηγαινανε καλυτερα . Απο μνημη εχεις υπεραρκετη. Το KDE ακομα & με 2 GB τρεχει με ανεση χωρις κολληματα. Λοιπον , τι φταιει ?
Ασφαλως οχι τα ..zombies ! Καπου υπαρχει ενα αρθρο για να σκοτωνεις τις διεργασιες που δεν χρειαζονται , ομως ειναι βεβαιο πως κατι τετοιο δεν συμβαινει σε μια φρεσκο-εγκατεστημενη διανομη. Οποτε μην το ψαχνεις καθολου.
Ξερεις ποιο ειναι το περιεργο? Τρεχω καπου 17 διανομες & καμια δεν μου εβγαλε ποτε προβλημα..
Ομως , τα windows 7 Ultimate 32 bit τρεχουν σε δικο τους ξεχωριστο δισκο SATA 2 500 GB & ασφαλως πανε σφαιρα , χωρις ποτε να εχω προβλημα μαζι τους.
Τα διαφορα Linux τρεχουν απο 3 διαφορετικους δισκους , ο ενας μαλιστα ειναι SSD 64 GB USB 3.0 1.8 ιντσες & τρεχει Ubuntu 11.10 & Luninux-11.10.5 που ειναι ακριβως οπως το Mac OS Leopard σε εμφανιση. & τα δυο τρεχουν με ..διαστημικες ταχυτητες.
Πραγματικα δεν υπαρχει κανενας τροπος να βρεις μια ακρη. Αφου εχεις κανει ηδη δυο φορες εγκατασταση διανομης , ξαναπροσπαθησε με αλλο περιβαλλον οπως LXDE που ειναι πραγματικα πολυ ευελικτο & χρηστικοτατο. Η εγκατασταση θα γινει παρα πολυ γρηγορα γιατι δεν ειναι μαμουθ σαν το KDE , θα κρατησει γυρω στο 10 λεπτο & λιγοτερο ακομα. Ειμαι σιγουρος πως αποκλειεται να κολλαει παλι. Το PCLinux LXDE εχω & παει σφαιρα. Αφου εκανες την αρχη συνεχισε το & σιγουρα θα δουλεψει σωστα. Μεινε στην ιδια διανομη & δωσε της μια τελευταια ευκαιρια πριν δοκιμασεις καποια αλλη.
& κατι τελευταιο..το dvd-rom καπου κολλησε , εκανες restart , μετα συνεχισε κανονικα..Μηπως εχει αρχισει να χαλαει ? Με τα XP δεν εχει προβλημα ?
testament
1. Το σύστημά σου δεν έχει πρόβλημα με την μνήμη. Χρησιμοποιεί γύρω στα 700-750 ΜΒ. Τα υπόλοιπα ΜΒ που φαίνονται στο αποτέλεσμα της εντολής που έδωσες στο τερματικό, είναι μνήμη buffered & cashed. Δεν χρειάζεται αυτό να σε ανησυχεί καθόλου. Έτσι δουλεύει το GNU/Linux, όσον αφορά την φυσική μνήμη (RAM), χρησιμοποιεί όση περισσότερη γίνεται (ακόμη και όλη), και την έχει -να το πω απλά- σαν "ρεζέρβα" (ως λανθάνουσα μνήμη του δίσκου - disk cache), σαν να είναι το swap (για να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί συνέχεια το swap)
2. Aν και βρήκες την λύση για το μέγεθος της μπάρας, να αναφέρω ότι δεν σου είπα να ρυθμίσεις τίποτα στο smooth tasks (το οποίο είναι ένα applet, widget, πρόσθετο) στην μπάρα και δεν έχει σχέση με το μέγεθός της.
3. Σχετικά με τα κολλήματα που έχεις. Μήπως τυχόν εγκατέστησες το Compiz; Αν το έκανες (δεν ξέρω πως, γιατί κανονικά θα 'πρεπε να είναι μπλοκαρισμένο), να ξέρεις ότι είναι ασύμβατο με το layout της έκδοσης Full Monty του PCLinuxOS. Απενεργοποίησέ το ή απεγκατέστησέ το και δες αν υπάρχει διαφορά στην απόδοση και λειτουργία.
4. Μήπως έχεις ενεργοποιημένα τα desktop effects του KDE (Kwin); Απενεργοποίησέ τα και δες αν υπάρχει διαφορά.
5. Στην εντολή uname -a, σου δείχνει ότι το σύστημά σου είναι 32bit (i686), αλλά ο επεξεργαστής σου είναι 64bit (Phenom X3 8400 ή 8450 ή 8450e, έναν από αυτούς έχεις). Το PCLinuxOs κυκλοφορεί μόνο σε 32bit αρχιτεκτονική, την έκδοση για 64bit... ακόμη την ετοιμάζουνε!
Γι αυτό και το σύστημα δεν βλέπει όλη την μνήμη RAM που διαθέτεις. Αν σ' ενδιαφέρει να χρησιμοποιείς όλη την μνήμη RAM, θα έπρεπε να διαλέξεις μια διανομή που να έχει έκδοση σε 64bit (x86_64 ή AMD64).
6. Δες αν υπάρχουν στα αποθετήρια του PCLinuxOS και άλλες εκδόσεις του kernel 2.6.38.8-pclos3 που "φοράς"(εκτός της έκδοσης bfs που έχεις ήδη, και να είναι"συμβατός" με την έκδοση Full Monty).
Επίσης ψάξε αν έχει έκδοση kernel που μπορεί να διαχειριστεί 4 GB RAM. Αφού ψάξεις, διαβάσεις και ενημερωθείς τί και ποιοί είναι αυτοί, μπορείς να τους εγκαταστήσεις παράλληλα, και να επιλέξεις στον grub να boot-άρεις με καθένα από αυτούς, ώστε να δεις αν υπάρχουν διαφορές στην λειτουρία του συστήματος.
7. Από το wallpaper, υποθέτω ότι η κάρτα γραφικών σου είναι nVidia. Οδηγούς για την κάρτα γραφικών από πού εγκατέστησες; Έπρεπε από τα επίσημα αποθετήρια της διανομής, και όχι απο το site της nVidia (σπάνια το κάνουμε αυτό).
Εκτός κι αν δεν "τρέχεις" τους ιδιόκτητους οδηγούς της nVidia αλλά τους ανοιχτούς (nouveau);
Μπορείς να το δεις με την εντολή (ως root): lspci -knn |grep VGA -A3
8. Είναι μάλλον απίθανο, να τρέχουν κάποιες διεργασίες στο παρασκήνιο και να μην χρειάζονται, αν και δεν έχω δοκιμάσει αυτή την έκδοση του PCLOS. Ρίξε μια ματιά στις "Ρυθμίσεις συστήματος" (του KDE δηλαδή), στην κατηγορία "Αναζήτηση επιφάνειας εργασίας". Εκεί, στις "Ρυθμίσεις εξυπηρετητή Nepomuk/Strigi", μήπως είναι ενεργοποιημένη η υπηρεσία. Αν είναι, μπορείς να την απενεργοποιήσεις (αμφιβάλλω αν την χρειάζεσαι), οπότε βλέπεις αν υπάρχει διαφορά.
Και -με την ευκαιρία- να συμπληρώσω:
9. Μια χαρά τρέχει το KDE και με 2 GB μνήμη.
10. Δεν βλέπω τον λόγο που έπρεπε να ξανακάνεις εγκατάσταση για να έχεις swap. Αν μπορούσες να "μαζέψεις" ένα από τα logical partition σου κατά 2 GB περίπου, πιστεύω θα μπορούσες να το κάνεις και μετά την εγκατάσταση, αρκεί να έκανες μετά τις κατάλληλες εγγραφές/καταχωρήσεις/αλλαγές στα αρχεία /boot/grub/menu.lst και /etc/fstab. Αν έχει κάποιος αντίθετη άποψη, ευχαρίστως να την ακούσω.
11. Τα partition των windoz δεν χρειάζεται να 'ναι συνεχόμενα, μπορούν να 'ναι "μακριά κι αγαπημένα".
Ακόμη και σε άλλο σκληρό δίσκο. Άλλωστε τα "πανέξυπνα" παράθυρα, τα άλλα διαμερίσματα που έχουν διαφορετικό σύστημα αρχείων (linux στην περίπτωσή σου) τα βλέπουν σαν "άγνωστο χώρο", δεν ξέρουν τι είναι.
12. Το 1 GB = 1000 MB, τα 2 GB = 2000 MB, κ.ο.κ.
Ενώ, το 1 GiΒ = 1024 MiB, τα 2 GiB = 2048 MiB, κ.ο.κ.
13. Καταλαναίνω ότι: "περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα", αλλά μήπως έπρεπε να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο με την διανομή που είχες εγκαταστήσει πριν 17 ημέρες;
14. Να θυμάσαι αυτό που υπογράφει κάποιος σ' αυτό εδώ το forum:
"To GNU/Linux δεν είναι windows"
Και να συμπληρώσω και το Νο15:
Στο ISO του Full Monty PCLinuxOS που κατέβασες, έλεγξες το md5sum με το αντίστοιχο που υπάρχει στα αποθετήρια; Και όταν το "έκαψες" σε dvd, είχες επιλέξει να γίνει και επαλήθευση των δεδομένων που γράφτηκαν στο dvd με τα αντίστοιχα του ISO;
σιγουρα , πρεπει να θυμομαστε παντα ο ,τι το GNU/Linux δεν ειναι windows...................Tα πραγματα στο linux εχουν γινει παρα πολυ απλα πλεον & δεν χρειαζεται ο αλλος να πιστευει για τον εαυτο του οτι εγινε....γκουρου για να αποφασισει να ασχοληθει με το.............μυστηριωδες λινουξ. Αυτα σαν μικρη εισαγωγη.
Πολλες ..λεπτομερειες , οι περισσοτερες χρησιμες αρκετα , αλλα..
το πιθανοτερο , το αρχειο 3.9 GB που κατεβασες να ειναι corrupted.Συμβαινει οταν κατεβαζουμε ενα αρχειο μαμουθ.
δευτερο , η ιδια η διανομη full monty-monkey δεν μου φαινεται & κατι το πολυ σοβαρο & αξιοπιστο.Μπορει να ειναι καλλιστα μια προβληματικοτατη εκδοση για πολλους & διαφορους λογους. Τι σε τραβηξε στο KDE αληθεια , ειναι & αυτο ενα μυστηριο περι...κολοκυθοπιττος.
Ασφαλως & χρειαζοταν να σβυσεις ολη την κατατμηση & στη θεση της να φτιαξεις το swap & το /root . Ειναι πολυ πιο ευκολο & συντομο . Το συστημα ηταν & συνεχιζει να ειναι για ..ολικο φορματ. Επιβεβαιωθηκε για δευτερη φορα οτι ειναι προβληματικη η διανομη αν δεν τρεχεις το compiz-fusion ,τουλαχιστον στο δικο σου συστημα. Αν καθοσουν να κανεις συρρικνωση μιας αλλης κατατμησης οπως εγραψε ο φιλος μας , καλο ξημερωμα , μεχρι αυριο θα περιμενες καθως οι αλλαγες μεγεθους στα filesystem ειναι μια λυση απελπισιας , οταν δεν μπορεις να κανεις αλλιως & η ολη διαδικασια μπορει να αποτυχει & να χασεις & τα παραθυρα & ο,τι αλλο μεσα , δλδ , τα πηρε ολα & τα...σηκωσε ! Απο αυτο & μονο που γραφτηκε , ποσο θα μπορουσε να σε βοηθησει μια τετοια....συμβουλη?! & μετα βεβαια , σαν αλλος γκουρου που εισαι & κατεβηκες απο τις κορυφες του Θιβετ , θα πας & θα διορθωσεις το menu.lst & το αρχειο /etc/fstab
& ολα υστερα θα δουλευουν..ρολο'ι' ! Απλα & τετριμμενα πραγματα δηλαδη..
Υστερα , παλι , το 1 GB δεν ειναι στην πληροφορικη 1024 MB , οπως ολοι ξερουμε αλλα 1000 ΜΒ , οπως γραφουν στα DVD που παμε & αγοραζουμε. Τι να γραψεις στο αντιστοιχο πεδιο στο προγραμμα κατατμησης για να εχεις μια partition swap 1-2 GB προσπαθησα με απλο τροπο να σου δωσω , αλλα καποιοι περισσοτερο μελετηροι μπορει να εχουν & αντιθετη γνωμη , γιατι λειπει το i , δλδ 1 GiB = 1024 MiB , οπως ειναι μεσα στα βιβλια τους.
Τεσπα , υπαρχουν πολλες αποψεις εδω μεσα , αλλα το ζητουμενο ειναι απο το μηδεν να γινεις expert σε χρονο dt & πιστεψε με δεν χρειαζεται περισσοτερο απο μιση ωρα για να καταλαβεις ποσο απλα ειναι τα πραγματα στο Linux & ας εχουν μερικοι αντιθετη γνωμη , οτι δηθεν χρειαζεται να διαβασεις τομους & βιβλια.Αυτα για τη σχολη μπορει να τους ειναι χρησιμα , ομως οχι για τον απλο καθημερινο χρηστη Linux , που ανετοτατα μπορει να τρεχει 10 διανομες μαζι σε ενα δισκο.
& κατι ακομη
"κατεβαζουμε τους drivers απο τα επισημα αποθετηρια της διανομης."
Σε ολες τις διανομες που τρεχω παντα εκανα εγκατασταση τον original driver της καρτας που ειχα στο συστημα.Παλια ΝVidia & τωρα AMD-ATI. & οταν μια διανομη δεν μου δουλευε σωστα με τον driver , την πετουσα στα σκουπιδια , φορματ αμεσως , γιατι στο Linux καποιοι που φτιαχνουν διανομες πρεπει να ειναι και σοβαροι.
Οσες διανομες εχω αναφερει σε διαφορα σημεια εδω & κει ειναι ελεγμενο οτι τρεχουν & με τους 2 original drivers , & για το λογο αυτο & μονο τρεχουν στους διαφορους δισκους που εχω. Ο ,τι δεν λειτουργει , καιαδας γρηγορα !
Ubuntu , PCLinux OS , Mageia , Mandriva , OpenSuse , Chakra , Debian ,Slackware , ZorinOS , SalineOS , Lubuntu , Xubuntu , Kubuntu , Zeven OS , Zenwalk , LuninuxOS , PinguyOS , SuperOS , Monomaxos V6 , Mint , Slax , Sabayon , ολα ειναι ελεγμενα & με τις 2 καρτες.Γιατι οι ανθρωποι καναν σοβαρη δουλεια.
Ο ,τι δεν λειτουργει , καιαδας γρηγορα !
Κρατάω αυτό που είπε ο προηγούμενος φίλος! Είμαι κι εγώ αυτής της γνώμης.
Πετάω αυτή τη διανομή.
Θα δοκιμάσω το LuninuX OS σε 64 bit που τα έχω πρόχειρα και βλέπουμε....
Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές.
μια μικρη λεπτομερεια. Ολες οι διανομες που τρεχω ειναι 32-bitες ! Το LuninuxOS-11.10.5 που εχω στον SSD USB 3.0 Transcend 64 GB ειναι & αυτο στα 32-bit γι'αυτο & δεν εχει κανενα προβλημα με τους original drivers της NVidia η της AMD-ATI. Και ειμαι 1000% σιγουρος πως με τα 64-bit που θα εγκαταστησεις ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εχεις το 3D Desktop που υπαρχει στην εκδοση για 32-bit . Ο, τι θες στοιχημα . Εχω δοκιμασει διαφορες διανομες , σοβαρες , στα 64-bit με τους original drivers & ολες ειχαν τεραστιο προβλημα . Πιστευω πως ουτε με τον official driver της διανομης για τα 64-bit θα καταφερεις να εχεις εναν σωστα ρυθμισμενο video-driver . Μην απογοητευτεις . Δοκιμασε με τα 32-bit & ολα θα πηγαινουν σφαιρα με full 3D Desktop. Εδω ειμαστε & θα επαληθευτω στανταρ. Το Luninux ειναι & αυτο ενα Ubuntu 11.04 Natty & στην εκδοση των 64-bit δεν νομιζω πως υπαρχει driver για να υποστηριζει το 3D Compiz-Fusion Desktop. Αλλη μια αποδειξη πως ακομα τα 64-bitα λειτουργικα εχουν προβληματα με τον X server, που χρειαζεται γραψιμο απο την αρχη.
Γραφω τις γραμμες αυτες απο το PCLinux-LXDE & παραθετω μερικες αραδες απο το τερματικο για τη καταναλωση μνημης που γινεται τωρα στο συστημα μου
[zen@localhost ~]$ uname -a
Linux localhost 2.6.38.8-pclos3.bfs #1 SMP PREEMPT Fri Jul 8 18:01:30 CDT 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux
[zen@localhost ~]$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3294 637 2656 0 26 242
-/+ buffers/cache: 369 2924
Swap: 3894 0 3894
[zen@localhost ~]$ date
Τρι 13 Δεκ 2011 03:44:06 μμ EET
[zen@localhost ~]$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda7 32G 2,9G 28G 10% /
/dev/sdb1 3,8G 3,4G 382M 91% /media/disk
[zen@localhost ~]$
χρησιμοποιει μονο 637 MBytes , ενω βλεπει μονο τα 3292 ΜΒ απο τα 4GB RAM που εχω στο συστημα.
Σε βλεπω να ξαναγυριζεις στα 32-bit . & το δικο μου συστημα εχει 64-bitη CPU ΑMD Athlon 64 X2 3600+
αλλα αν δεν εχεις σωστα ρυθμισμενο τον video-driver η διανομη ειναι για τον Καιαδα !
$ setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el
να & η εντολη για να γραφεις στα ελληνικα με τον συνδιασμο Caps shift + Alt , απο το τερματικο , κανοντας ενα απλο copy απο δω & paste μεσα στο τερματικο , σε περιπτωση που δεν το ξερεις.
μερικες γραμμες απο το Luninux-11.10.5 -64bit που μολις εγκατεστησα . Ο official driver ειναι σκετη απελπισια. Ισα μονο για να δουλευεις σε 2D Desktop . Τα 3D εφφε καλυτερα να τα ξεχασεις . Με τον original driver σε βγαζει σε μια ...μαυρη οθονη . Εντελως αχρηστα τα 64-bit με τον X server. Δεν το εχουν παρει ακομα χαμπαρι ?!!
FORTUNE PROVIDES QUESTIONS FOR THE GREAT ANSWERS: #31
A: Chicken Teriyaki.
Q: What is the name of the world's oldest kamikaze pilot?
:~:uname -a
Linux colossus4 2.6.38-13-generic #52-Ubuntu SMP Tue Nov 8 16:53:51 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
:~:free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3961 1064 2897 0 73 355
-/+ buffers/cache: 635 3325
Swap: 3071 0 3071
:~:glxinfo | grep "direct rendering"
:~:glxinfo
name of display: :0
Segmentation fault
:~:glxgears
Segmentation fault
:~:fgl_glxgears
Using GLX_SGIX_pbuffer
Segmentation fault
:~:df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2 32G 5.9G 25G 20% /
none 1.9G 736K 1.9G 1% /dev
none 2.0G 296K 2.0G 1% /dev/shm
none 2.0G 300K 2.0G 1% /var/run
none 2.0G 0 2.0G 0% /var/lock
:~:lspci -knn |grep VGA -A3
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV710 [Radeon HD 4350] [1002:954f]
Subsystem: PC Partner Limited Device [174b:e990]
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx, radeon
:~:date
Tue Dec 13 19:25:07 EET 2011
:~:
Εδω ειμαστε & θα επαληθευτω στανταρ.
Τι το 'θελες και το πες; Φτου, άντε πάλι από την αρχή....
εαν ακολουθησεις καποιες μικρες συμβουλες θα γλυτωσεις περιττες ..εγκαταστασεις , προβληματα διαφορα με τις διανομες & κυριως πολυτιμο χρονο , με το να καθεσαι & να πειραματιζεσαι , περιμενοντας ποια διανομη θα σου δουλεψει τελεια. Ομως , ευτυχως στο Linux τιποτα δεν παει χαμενο. Τωρα εχεις καταλαβει παρα πολλα & χρησιμα. Εξαρχης , συνεστησα PCLinux OS με LXDE , ομως το ιδιο καλα τα πηγαινει & το KDE-mini & το Zen-mini & το Phinx (XFce4) & το Gnome . Παρα πολυ καλο ειναι & το Mageia 1 Gnome η KDE live-cds παντα στα 32-bit και ασφαλως το LuninuxOS-11.10.5-32bit . Οποιο απο αυτα & αν εγκαταστησεις θα εχεις full compiz-fusion 3d Desktop με την NVidia που εχεις. Ομως , γραψε πρωτα ποια απο ολες διαλεξες , για να δωσω μερικες συντομες οδηγιες για να εχεις αμεσως το 3D Desktop. Δλδ , μετα την εκατασταση , μην κανεις αμεσως εγκατασταση των πακετων για τον compiz γιατι πρωτα πρεπει να εχεις ρυθμισει σωστα τον video-driver με τον original NVidia-linux-driver-290.10-x86.run . Ειναι πολυ ευκολο αυτο , οπως & το ιδιο ευκολο καποιος να μην καταφερει τιποτα αν δεν ξερει.
& μερικες γραμμες απο το τερματικο του LuninuxOS-11.10.5-32bit που τρεχει απο USB 3.0 SSD . Ο video driver εδω παιζει τελεια γι'αυτο το desktop ειναι 3D με ολα τα εφφε.
People are beginning to notice you. Try dressing before you leave the house.
:~:uname -a
Linux colossus4 2.6.38-13-generic #52-Ubuntu SMP Tue Nov 8 16:48:07 UTC 2011 i686 athlon i386 GNU/Linux
:~:free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 3274 1182 2091 0 121 533
-/+ buffers/cache: 528 2746
Swap: 1023 0 1023
:~:df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sdb1 29G 13G 16G 45% /
none 1.6G 700K 1.6G 1% /dev
none 1.6G 556K 1.6G 1% /dev/shm
none 1.6G 324K 1.6G 1% /var/run
none 1.6G 0 1.6G 0% /var/lock
/dev/sda1 1.8G 78M 1.6G 5% /boot
:~:mount
/dev/sdb1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro,commit=0)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
none on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
/dev/sda1 on /boot type ext2 (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/zen/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=zen)
:~:glxgears
12519 frames in 5.0 seconds = 2503.790 FPS
13699 frames in 5.0 seconds = 2739.731 FPS
13710 frames in 5.0 seconds = 2741.899 FPS
13423 frames in 5.0 seconds = 2684.432 FPS
13630 frames in 5.0 seconds = 2725.961 FPS
12750 frames in 5.0 seconds = 2549.815 FPS
12799 frames in 5.0 seconds = 2559.674 FPS
13655 frames in 5.0 seconds = 2730.960 FPS
:~:glxinfo | grep "direct rendering"
direct rendering: Yes
:~:lspci -knn |grep VGA -A3
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV710 [Radeon HD 4350] [1002:954f]
Subsystem: PC Partner Limited Device [174b:e990]
Kernel driver in use: fglrx_pci
Kernel modules: fglrx, radeon
:~:date
Wed Dec 14 12:24:00 EET 2011
:~:
Με το συμπάθειο, αλλά γιατί δεν συναντιέσται να τα πείτε? ;)
Παρεπιμπτόντως, μου λύσατε μια απορία σχετικά με το partitioning...
zenwalk05
Δοκίμασα το PCLinuxOS LXDE Desktop σε VirtualBox αλλά καμία σχέση ως προς τα εφέ με το KDE. Η λύση αυτή μάλλον απορίπτεται. Ξεκίνησα ως προς την εμφάνιση γιατί αυτό μ'αρέσει.
Δεν απεγκατέστησα ακόμη την παλιά έκδοσή μου, αλλά τα κολλήματα υπάρχουν ακόμη (όχι τόσο έντονα αλλά υπάρχουν).
Ίσως τώρα πω μια ανοησία αλλά θα το πω (ίσως να κάνω και λάθος)...
Έγραφα στα ελληνικά ένα έγγραφο όταν ξαφνικά κόλλησε πάλι το σύστημα. Μετά δοκίμασα να αλλάξω από ελληνικά σε αγγλικά και πάλι από αγγλικά σε ελληνικά και μετά ξεκόλλησε και συνέχιζα να γράφω.
Μήπως τελικά δε φταίει το λειτουργικό αλλά υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πληκτρολόγιο;
Αλήθεια... όταν κάνω εναλλαγή αγγλικά σε ελληνικά (στο πληκτρολόγιο πάνω από τους αριθμούς υπάρχουν τρία πράσινα λαμπάκια στη σειρά), το πρώτο είναι το Num Lock το δεύτερο το Caps Lock. Το άλλο που ανάβει κάθε φορά που γράφω στα ελληνικά τι είναι;
Είσαι ωραίος, σε ζάλισα έ;
το τριτο λαμπακι γραφει πανω Scroll Lock και αναβει οταν πατησουμε Caps Shift + Alt για να περασουμε απο το αγγλικο στο ελληνικο πληκτρολογιο , οταν χρησιμοποιησουμε την εντολη απο το τερματικο
$ setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el
καλο ειναι που αναβει για να ξερουμε πολυ ευκολα με ποιο πληκτρολογιο δουλευουμε, γιατι δεν υπαρχει παντα ενδειξη με εικονιδιο στο task bar οπως στα παραθυρα. Αρα , πολυ χρησιμο.
Τα εφφε με το LXDE αφορουσαν στο 3D Compiz-fusion desktop & οχι στα διαφορα widgets που υπαρχουν στο KDE. Ειναι θεμα γουστου τι θελεις να υπαρχει στο περιβαλλον που δουλευεις.Δοκιμασε το live-cd με το KDE-mini για να μην εχεις τα κολληματα που σου βγαζει.Φταιει η εκδοση που ειναι ελαττωματικη.
Διαπιστώσεις για το PCLinuxOS:
Έχοντας δοκιμάσει (σε Virtual Box) αρκετές διανομές σε KDE (Ubuntu, Kubuntu, Arch, Mageia, Fedora και πάει λέγοντας) μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι το PCLinuxOS Full Monty είναι η διανομή που με κέρδισε.
Μπορώ (από άποψη εμφάνισης) να τη συγκρίνω μόνο με τη PCLinuxOS Full (αν συνεχίσουν τα κολλήματα θα στραφώ εκεί).
Θα ήθελα να αποτελούσε σε σχέση με τα Windows την πρώτη επιλογή λειτουργικού βλέπω όμως ότι υπάρχουν κάποια θέματα.....
1. Πως μπορώ π.χ. να παίξω παιχνίδια; Δεν εννοώ απαιτητικά παιχνίδια σε γραφικά αλλά του στυλ Big Fish.
2. Πως μπορώ να δημιουργήσω για τα αρχεία μουσικής λίστες αναπαραγωγής σε .m3u;
Παιδεύτηκα με το vlc αλλά δεν έβγαλα άκρη (ακόμη).
Έχω βέβαια και άλλες απορίες αλλά τις αφήνω για τη συνέχεια..........
Ο καλυτερος & γρηγοροτερος τροπος να μαθεις το λινουξ ειναι να δοκιμαζεις αρκετες διανομες , απο τα live-cds. Ευτυχως , εδω και καποιους μηνες εχει ξεκαθαρισει το τοπιο , ως προς το ποιες διανομες αξιζει πραγματικα να ασχοληθεις , γιατι υπαρχουν παντα & οι σαβουρες , που ειναι σκετο χασιμο χρονου. Ειναι θεμα σοβαροτητας της καθε ομαδας , γιατι μετα απο 20 χρονια που ξεκινησε το λινουξ , δεν μπορει πλεον ο καθε ερασιτεχνης να βγαζει & μια διανομη που μονο προβληματικη αποδεικνυεται , λογω της ανεπαρκειας των γνωσεων του. Η εποχη των προχειρων πειραματισμων επρεπε καποτε να τελειωσει & ευτυχως sites οπως το Distrowatch & το Softpedia Linux δημοσιευουν μονο ποιοτικες διανομες.
Στο θεμα μας τωρα.Δεν εχω δοκιμασει ποτε καμια διανομη απο το virtual box η οποιοδηποτε αλλο εξομοιωτη γιατι δεν ειναι δυνατον να τρεξει κανονικα η διανομη σε περιβαλλον εικονικης...πραγματικοτητας.Τεσταρω πρωτα τη συμπεριφορα της σε live mode & μετα αμεσως εγκατασταση σε ενα απο τα 24 partitions που εχω διαθεσιμα.Μονο με κανονικη εγκατασταση καταλαβαινεις αν δουλευει σωστα & οχι μεσα απο...παραθυρα & ιστοριες. Η εισαι hard core η εισαι γιαλαντζι δερβισης, μεση λυση δεν υπαρχει.Παρε εναν η περισσοτερους εξωτερικους δισκους & ξεκινα.Αρκει να εχεις & ενα μηχανηματακι της προκοπης, που ολοι εχουν.Η mobo μου δεν εχει native USB 3.0 port.Εβαλα εναν κονεκτορα PCI-express x1 που δινει 2 USB 3.0 ports. & μια λαμα με 2 e-SATA ports & συνδεω πανω τα κερατά του. Τα λινουξ που εχω μπουταρουν & απο e-SATA & απο USB 3.0 δισκους.Αυτος ειναι ο σωστος τροπος για να τρεχεις λινουξ & οχι μεσω εικονικης πραγματικοτητος.
Εχεις κολλησει στο KDE. Δοκιμασε & τα υπολοιπα.Ειναι σιγουρο πως θα θες οπωσδηποτε να δουλευεις σε ολα τα περιβαλλοντα , Gnome . Lxde , XFce4 & openbox. To KDE μου θυμιζει windows 7 , εχει την ιδια λογικη , κατα την αποψη μου , & ειναι & το πιο κοντινο στον windows explorer. Ειδικα η παλια εκδοση KDE 3.
Απο παιχνιδια δεν ασχολουμαι καθολου.Μονο σκακι & τιποτα αλλο.Ευτυχως υπαρχουν προγραμματα πολυ ανωτερα απο εκεινα στα παραθυρα.Απο μουσικες? Εχω το PSP. Θα το ψαξω λιγο αυτο για το m3u αν & δεν ασχολουμαι καθολου με λιστες.
Αυτο που εχει σημασια ειναι να ξερεις να κανεις εγκατασταση & update μιας οποιασδηποτε διανομης & να γνωριζεις & λιγα πραγματα απο τερματικο για να προσθετεις ο,τι λειπει & χρειαζεσαι.Σ'αυτο ισως μπορω να δωσω καποια βοηθεια.Υστερα υπαρχουν & πολλα καλα βιβλια.
Τελος , να προσθεσω 3 ακομα διανομες KANONIA με ολη τη σημασια της λεξης.
Wolfer Linux 2 Main Lalau , ενα Lucid Ubuntu με μορφοποιημενο Gnome GUI , πραγματικο διαμαντι.
Viperr 01 (Fedora 16 based) με openbox , απο τον co-developer του CrunchBang , που πρεπει να εχουν ολοι οι Φεντοράδες.Εχει ακριβως την ιδια φιλοσοφια με το crunchbang.
Οποιος εχει μηχανημα με 2 GB RAM & καρτα AMD-ATI η ΝVidia , το Revamp Linux 12 ενα Oneiric , με περιβαλλον Mac OS X Snow ακομα καλυτερο & απο το Luninux. Απιστευτα εφφε.