PCLinuxOS 2010 beta1

jvarkas | Τετ, 03/10/2010 - 11:23 | 1' | 6

Αν και καθυστερημένα (πολύ) είναι έτοιμη η έκδοση του PCLinuxOS (beta) με KDE4 (συγκεκριμένα KDE 4.4.1). Απ'ότι αναφέρεται έχουν μερικά ενδιαφέροντα features, μένει να δούμε και αν δουλεύουν και καλά. Για να δούμε θα τα καταφέρει η διανομή να μας εκπλήξει και να ανέβει μετά τη σημαντική πτώση της? Περισσότερα μετά από τις σχετικές δοκιμές..

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τελικά οι εξελίξεις με προλαβαίνουν...Έριξα μόνο μια πολύ γρήγορη ματιά στη διανομή και μου φάνηκε καλή σε πρώτη φάση, αλλά πριν προλάβω να τη δω καλύτερα τσουπ! να και η δεύτερη beta έκδοση! Λέτε τελικά να μπει και πάλι δυναμικά η διανομή στην πρώτη πεντάδα? Ενδιαφέρον πάντως έχει ένα test drive που έτρεξαν στο phoronix μεταξύ Ubuntu 10.04, PCLinuxOS 2010 beta1, openSuSE 11.3 & Mandriva 2010.1. Σε κάποιες κατηγορίες Mandriva και PCLinuxOS πρώτευσαν ενώ σε άλλες κατηγορίες αρίστευσε το openSuSE. Το ubuntu το καλύτερο που έκανε ήταν σε μερικές κατηγορίες απλά να είχε παρόμοιες επιδόσεις με τις υπόλοιπες διανομές...Άμα τρέχεις να προλάβεις το εξάμηνο αυτά παθαίνεις. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει (βέβαια οι του PCLinuxOS πέρασαν στο αντίθετο άκρο με την καθυστέρηση που είχαν μέχρι να βγει έκδοση με KDE 4άρι αλλά ας δούμε το αποτέλεσμα και κρίνουμε...)

************************

www.postokano.gr

Μακάρι να μπεί ξανά στο παιχνίδι. Τόσο καιρό χρησιμοποιούσα την προηγούμενη έκδοση στο λάπτοπ και ήμουνα πολύ ευχαριστημένος. Μπορώ να πω οτι με βόλεψε το οτι δεν είχε προχωρήσει στο KDE4. (βλ. crossfading στον Amarok, και υποστήριξη υποτιτλων στο Kaffeine... Που είναι αυτά τώρα;)

Έχω μερικές σκέψεις/απορίες σχετικά με τα συγκριτικά τεστ του PCLinux:

Στις καινούργιες ΑΤΙ χρησιμοποιεί ΚΜS? Αν όχι είναι μια πολύ καλή εξήγηση γιατί βγαίνει πρώτο στα συγκριτικά των openGL. Βλέπω και όλο το σύστημα γραφικών σχετικά "παλιό". Επίσης μην ξεχνάμε οτι το PcLinux έρχεται μόνο σε 32-bit έκδοση, οπότε σε ένα μοντέρνο σύστημα τα αποτελέσματα θα αλλάξουν αφού λογικά ο χρήστης θα πάει στις 64-bit εκδόσεις για τις άλλες διανομές, οπου θα έχει και 30% αυξημένη απόδοση (το νούμερο δεν είναι απόλυτο). Παρεπιπτόντως το SuSE χρησιμοποιεί πολύ πιο νέο gcc (πιο νέο και απο την Fedora) και γι'αυτό νικάει σε αρκετά test. Αλλά και ο BFS (Brain F**k scheduler) του PCLinux μάλλον κάνει δουλειά.

Πολύ θα ήθελα να δω συγκριτικά τεστ υπο φόρτο. Να γίνουν όλα αυτά ενώ τρέχει ένα βαρύ πρόγραμμα που απασχολεί τον/τους επεξεργαστή/ές. Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, και εκεί θα φανεί και η δύναμη του BFS αν υπάρχει. Αν έχεις παρατηρήσει διαφορά στη καθημερινή χρήση, αν το pc αποκρίνεται καλύτερα, πες μας. Μιας και έχεις και εμπειρία απο το γρήγορο SuSE 11.2.

 

Λοιπόν έκανα (επιτέλους) την εγκατάσταση του PCLinuxOS 2010 στο πισι μου. Δεν το έχω τεστάρει διεξοδικά, οι πρώτες εντυπώσεις πάντως είναι καλές. Αρχικά φαίνεται να έχει καλή απόκριση, δεν έχω κάνει όμως ακόμα αλλαγές, προσθήκες κ.λπ. που ενδέχεται να ζορίσουν καταστάσεις. Δε φαίνεται να έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους χρόνους εκκίνησης και τερματισμού όπως παίζει σε άλλες διανομές (το suse είναι πιο γρήγορο κυρίως στον τερματισμό). Έχω όμως compiz out-of-the-box (με απλή ενεργοποίηση της επιλογής από το control center) με την ATI X1600 (R500 series). Επίσης η διανομή πλέον φιλοξενείται και στον ftp server του Μετσοβείου (δε θυμάμαι αν ίσχυε αυτό από την έκδοση 2009 βέβαια οπότε επιφυλλάσομαι) και έχει και speed tester για επιλογή του γρηγορότερου repository. Προς το παρόν αυτά τα ολίγα, με την πάροδο του χρόνου θα αναφέρω ό,τι βλέπω και συγκρίνω.

************************

www.postokano.gr

Πάντως το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε! Στο distrowatch το PCLinuxOS φιγουράρει στη δεύτερη θέση, τόσο στην κατηγορία last 7 days, όσο και στην κατηγορία last 30 days!

************************

www.postokano.gr

Ωραιότατη είναι , με όλα τα καλά του Mandriva σε συνδυασμό με την δύναμη του apt (synaptic) και το μεγαλύτερο ατού της , πως είναι rolling release και δεν χρειάζεται κάθε 6 μήνες νέες εγκαταστάσεις και ρυθμίσεις αρχείων εξ αρχής. Επίσης δεν θέλει νομίζω χέρι σε νέα έκδοση του kernel , όπως είναι το sabayon που με τρελαίνει κάθε φορά με το τι θα γίνει...

Παίζει να την κάνω και βασική όπως τα βλέπω τα πράγματα.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~