Η δημιουργία μιας “νέας” προσωπικής διανομής Linux είναι πολύ ευκολότερη απ' όσο φαντάζεστε και αξίζει τον κόπο.
Μπορείτε και εσείς να κατασκευάσετε το δικό σας Linux με το όνομα, τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις που προτιμάτε και θα δείτε ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στην πραγματικότητα, αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες μας, θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο. Εδώ θα σας δώσουμε όλες τις μεθόδους, τις συμβουλές και την κατάλληλη γνώση που απαιτείται εστιάζοντας στην τροποποίηση της δημοφιλούς Live διανομής Knoppix. Παράλληλα, θα σας δείξουμε κατευθύνσεις τροποποίησης κι άλλων διανομών Linux (Morphix, Ubuntu, LFS).
Θα ξεκινήσουμε κοιτώντας πως συναρμολογούνται τα διάφορα κομμάτια μιας διανομής, τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε και μετά θα περάσουμε στην πράξη με μια πλήρη τροποποίηση του Knoppix. Θα δούμε επίσης το Morphix (μια εκδοχή του Knoppix) και κάποιες άλλες επιλογές. Φτιάξτε αρκετό καφέ και ...πάμε!
Πως δουλεύει το Knoppix;
Ως Live CD, το Knoppix τρέχει εξολοκλήρου από την μνήμη του υπολογιστή. Δεν κάνει καμία αλλαγή στο σκληρό σας εκτός κι αν του πείτε εσείς. Οι πρόσφατες βελτιώσεις του, όπως η δυνατότητα να σώζει τα προσωπικά αρχεία σας σε ένα USB stick, έχουν μετατρέψει το Knoppix από μια απλή διανομή επίδειξης σε ένας ισχυρότατο Linux με φανατικό κοινό. Να πως δουλεύει από την στιγμή της εκκίνησης μέχρι την εμφάνιση του KDE:
- Εκκίνηση
Το Knoppix ξεκινά όπως κάθε άλλο Linux. Εμφανίζεται το πρόγραμμα εκκίνησης (bootloader) με το κλασσικό boot prompt και μετά πατώντας Enter φορτώνεται ο πυρήνας. Μπορείτε να περάσετε αρκετές παραμέτρους στο boot prompt, όπως επιλογή βίντεο mode ή διαχειριστή παραθύρων (πατήστε F1, F2 για πληροφορίες). Αφού φορτωθεί ο πυρήνας, τα scripts πιάνουν δουλειά και εδώ βλέπετε την πρώτη διαφορά μεταξύ του Knoppix και των υπολοίπων διανομών.
- Σύστημα αρχείων
Ενώ μια “φυσιολογική” διανομή προσαρτά το σύστημα αρχείων και φορτώνει προγράμματα από εκεί, το Knoppix χρησιμοποιεί ένα συμπιεσμένο αρχείο 'loopback'. Πρόκειται για το αρχείο 'KNOPPIX' που περιέχει ένα ολόκληρο σύστημα αρχείων με τους τυπικούς φακέλους του Linux (/, /etc,/usr κτλ) και το οποίο βρίσκεται μέσα στο CD. Η προσάρτηση του γίνεται μέσω του εργαλείου cloop (compressed loop), που σημαίνει ότι το αρχείο ανοίγεται και “μπαίνει” ως ρίζα (/) του συστήματος αρχείων. Μόνο ο πυρήνας ξέρει τι γίνεται, για τον μέσο χρήση και το λογισμικό είναι ένα σύνηθες σύστημα αρχείων.
- Γραφικό περιβάλλον
Μπορείτε να επιλέξτε γραφικό περιβάλλον ή διαχειριστή παραθύρων από το boot prompt, αλλά κάποια πράγματα μένουν σταθερά ότι κι αν κάνετε: η εξορισμού HTML σελίδα βοήθειας και το φόντο της επιφάνειας εργασίας. Αλλάζοντας αυτά τα δύο, δίνετε άμεσα τον προσωπικό σας τόνο στη νέα διανομή.
Τι μπορείτε να αλλάξετε
Τεχνικά, μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε στοιχείο του Knoppix, αλλά κάποια πράγματα γίνονται σχετικά πιο εύκολα. Η πιο άμεση αλλαγή που θα κάνετε, η αλλαγή της συλλογής εφαρμογών της διανομής σας και η προσθαφαίρεση προγραμμάτων, γίνεται χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία χάρη στις δικτυακές αποθήκες λογισμικού Debian πάνω στο οποίο βασίζεται το Knoppix (οπότε θα χρειαστείτε σύνδεση με το διαδίκτυο). Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε κάποιο πρόγραμμα στις ανάγκες σας είτε μέσω πλήρους μεταγλώττισης (που απαιτεί και το Debian) είτε μέσω της πιο γρήγορης μεθόδου που περιγράφουμε στο πλαίσιο “Απλό hacking σε Debian”. Τα εργαλεία διαχείρισης πακέτων του Debian, όπως το apt-get, επιλύουν τις αλληλοεξαρτήσεις των διάφορων προγραμμάτων αυτόματα ώστε να λειτουργούν όλα στη νέα διανομή σας.
Εκτός από το λογισμικό, μπορείτε να κάνετε άμεσα αλλαγές στην διακόσμηση του Linux, προσθέτοντας τα δικά σας λογότυπα, wallpapers και αρχεία τεκμηρίωσης και δίνοντας μια μοναδική όψη και αίσθηση στο Linux σας χωρίς να ξεκινήσετε από το μηδέν. Τέλος, είναι εφικτό να κάνετε αλλαγές στα “θεμέλια” της διανομής σας τροποποιώντας αρχικά scripts και ρυθμίσεις.
Προετοιμασία
Προτού ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μερικά πράγματα (εκτός από καφέ). Το πιο σημαντικό είναι βέβαια το ίδιο το Knoppix Live CD από το http://www.knopper.net. Μπορείτε να κατεβάσετε αν θέλετε και την DVD έκδοση. Σημειώστε ότι εάν έχετε ένα ISO image αρχείο δεν αρκεί να το αντιγράψετε σε ένα κενό CD. Πρέπει να το γράψετε με Burn Image από την εφαρμογή εγγραφής CD που χρησιμοποιείτε ή από το κέλυφος με το πάντα αξιόπιστο cdrecord, όπου η εντολή θα είναι της μορφής:
Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να έχετε είναι 128ΜΒ μνήμης, τουλάχιστον. Με τόση μνήμη, όμως, κάποια στάδια της διαδικασίας θα αργούν, αλλά αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη πρόβλημα. Αφήστε το PC ανοικτό το βράδυ εάν αργεί, αν και όση περισσότερη μνήμη έχετε τόσο το καλύτερο. Η διαδικασία επαναμεταγλώττισης (που είναι προαιρετική) απαιτεί 1GB μνήμης, αλλά και πάλι μπορείτε να σωθείτε προσθέτοντας εικονική μνήμη (swap) στην κανονική RAM. Σημειώστε ότι μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε την DVD έκδοση του Knoppix, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε 5GB μνήμης για την επαναμεταγλώττιση.
Τέλος, θα χρειαστείτε αρκετό ελεύθερο χώρο στο δίσκο του Linux σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια “καθαρή” κατάτμηση ή το /home σας. Για το Knoppix CD χρειάζεστε 3GB ελεύθερα, ενώ για την DVD έκδοση 15GB. Έτσι, όταν εξασφαλίσετε το δισκάκι του Knoppix, αρκετή μνήμη και ελεύθερο χώρο στο δίσκο, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα την διαδικασία με τις ακριβείς εντολές που πρέπει να δώσετε από την αρχή ως το τέλος. Πάμε, λοιπόν!
Ηacking σε Debian/Ubuntu
Το Knoppix και οι άλλες διανομές που βασίζονται στο Debian χρησιμοποιούν αρχεία με κατάληξη .deb για το πακετάρισμα του λογισμικού. Αυτά συνήθως παράγονται από τον πηγαίο κώδικά τους μέσω ενός περίπλοκου συστήματος scripts. Ωστόσο, είναι εφικτό να κάνετε γρήγορες αλλαγές σε .deb πακέτα χωρίς να ταλαιπωρηθείτε. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τα περιεχόμενα τους, όπως η τεκμηρίωση και οι εικόνες. Αν θέλετε λόγου χάρη να αλλάξετε το λογότυπο του προγράμματος FooBar με το δικό σας, δώστε:
ar x foobar_1.2.3_i386.deb tar xzfv data.tar.gz
Έτσι εξάγετε τα συμπιεσμένα δεδομένα (data.tar.gz) από το πακέτο .deb. Με τα περισσότερα προγράμματα, θα δημιουργηθεί ένα γνώριμο δέντρο από φακέλους που περιέχει το /usr και άλλα (στους αντίστοιχους φακέλους του συστήματός σας τοποθετούνται τα αρχεία των .deb πακέτων). Μπείτε μέσα σε αυτούς τους νέους φακέλους και “χακέψτε” άφοβα. Συνήθως, το λογότυπο βρίσκεται στο /usr/share/foobar/splash.png. Όταν τελειώσετε, δώστε:
tar czfv data.tar.gz usr/ ar r foobar_1.2.3_i386.deb data.tar.gz
Η πρώτη εντολή δημιουργεί εκ νέου το data.tar.gz από το /usr και ίσως να χρειαστεί να καθορίσετε κι άλλους φακέλους εκτός του /usr αν δημιουργήθηκαν κι άλλοι κατά την αρχική εξαγωγή. Η δεύτερη εντολή φτιάχνει το .deb πακέτο, έτοιμο να το βάλετε στη διανομή σας ή να το αναδιανείμετε.
ΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΝΟΜΗ LINUX
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε αποφασίσει σε ποιον θα απευθύνεται το Linux σας, τι λογισμικό θα περιλαμβάνει και πως θα μοιάζει. Να πως θα τα κάνετε πράξη.
1 ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ KNOPPIX ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΧΩΡΟ
Βάλτε το Knoppix CD μέσα στο drive και κάντε επανεκκίνηση από αυτό (ίσως να χρειαστεί να αλλάξετε την σειρά εκκίνησης από το BIOS πατώντας Del ή F2 στην εκκίνηση). Αφού εκκινήσει το Knoppix, θα πρέπει να βρεθείτε στο γραφικό περιβάλλον KDE. Mπορείτε να φορτώσετε άλλο περιβάλλον δίνοντας π.χ. knoppix desktop=fluxbox. στο boot prompt. Ανοίξτε μια κονσόλα ως root (K Menu > KNOPPIX > Root Shell).
Πρώτα εξασφαλίστε ότι λειτουργεί η σύνδεση με το διαδίκτυο. Μπορείτε να την ρυθμίσετε είτε από την γραμμή εντολών (ifconfig) είτε από το K Menu > KNOPPIX > Network/Internet. Μετά, προσαρτήστε την κατάτμηση του σκληρού δίσκου που ετοιμάσατε πριν (όπου έχετε 3GB ελεύθερα) και δημιουργήστε εκεί ένα προσωρινό φάκελο:
mkdir /mnt/drive mount -rw /dev/hda1 /mnt/drive mkdir /mnt/drive/knoppix-tmp
Σημειώστε ότι το hda1 της δεύτερης εντολής είναι παράδειγμα και πρέπει να το αλλάξετε με τον αριθμό της δική σας κατάτμησης. Επίσης, δώστε hdparm -d1 /dev/hda για να αυξήσετε μέσω DMA την ταχύτητα του σκληρού σας.
2 ΧΩΡΟΣ SWAP ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ
Όπως είπαμε πριν, πρέπει να έχετε 1GB μνήμης (RAM + εικονικής). Έτσι εάν έχετε λιγότερο από 1GB κανονικής RAM, δημιουργήστε ένα swap αρχείο για εικονική μνήμη. Αυτός οι εντολές δημιουργούν ένα swap αρχείο των 750MB αυξάνοντας την συνολική μνήμη:
cd /mnt/drive/knoppix-tmp dd if=/dev/zero of=swapfile bs=1M count=750 mkswap swapfile swapon swapfile
Τώρα φτιάξτε δύο φακέλους για τα αρχεία του Knoppix και το τελικό CD, που καθένας θα περιέχει τον υποφάκελο KNOPPIX. Μετά αντιγράψτε τα αρχεία του Knoppix από το /KNOPPIX για να μπορέσετε να τα τροποποιήσετε:
mkdir -p /mnt/drive/knoppix-tmp/master/KNOPPIX mkdir -p /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX cp -Rp /KNOPPIX/* /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX cp -ar /cdrom/boot /mnt/drive/knoppix-tmp/master/boot cp /cdrom/index.html /mnt/drive/knoppix-tmp/master cd /cdrom && find . -size -10000k -type f -exec cp -p –parents '{}' /mnt/drive/knoppix-tmp/master/ \;
Σημειώστε ότι αν έχετε την DVD έκδοση του Knoppix 4 (και όχι αυτή που σας δίνουμε εμείς) τότε στην τελευταία γραμμή θα πρέπει να δώσετε -size -15000k και να αντιγράψετε και το KNOPPIX2 φάκελο με
cp /cdrom/KNOPPIX/KNOPPIX2 /mnt/drive/knoppix-tmp/master/KNOPPIX
3 ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΙΑ CHROOT SESSION
Αντιγράψατε λοιπόν το λογισμικό του Knoppix στο source/KNOPPIX και τα επιπλέον αρχεία για να φτιάξετε τη νέα διανομή στο master/. Τώρα περνάμε στο “ψητό”. Χρησιμοποιώντας την εντολή chroot μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο session μέσα στο αντίγραφο του Knoppix, με άλλα λόγια να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το αντίγραφο σαν να πρόκειται για το Knoppix που τρέχετε. Η 'chroot' σημαίνει 'change root', δηλαδή “τοποθέτηση της ρίζας /” εκεί όπου εσείς καθορίζετε. Έτσι, κάντε chroot προς το αντίγραφο του Knoppix για να το τροποποιήσετε σαν να τρέχει:
chroot /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX
Από εδώ και πέρα, ότι αλλαγή κάνετε θα εφαρμόζεται στην νέα διανομή σας. Τονίζουμε ό,τι αυτό που βλέπετε ως ρίζα / είναι στην ουσία ο φάκελος /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX. Εάν τώρα θέλετε να προσθέσετε λογισμικό από τις αποθήκες του Debian, πρέπει να ρυθμίσετε το δίκτυο:
mount -t proc /proc proc
Μετά, ανοίξτε ένα ακόμα παράθυρο κονσόλας ως υπερχρήστης (όπου το σύστημα αρχείων της ρίζας θα είναι το κανονικό και όχι το chroot), δώστε την παρακάτω εντολή και βγείτε:
cp /etc/dhcp/resolv.conf /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX/etc/dhcp/resolv.conf
4 ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΝΕΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Τώρα μπορείτε να προσθαφαιρέσετε λογισμικό μέσω του εργαλείου apt-get του Debian (πρέπει να έχετε σύνδεση με το διαδίκτυο). Πρώτα, όμως, δώστε apt-get update για να αναβαθμίσετε την λίστα των διαθέσιμων πακέτων. Ύστερα, κάντε dpkg-query -l για να πάρετε μια λίστα με τα εγκατεστημένα πακέτα. Με χρήση του “|” μπορείτε να “περάσετε” την λίστα στο εργαλείο less για ευκολότερη ανάγνωση: dpkg-query -l | less. Αφαιρείτε ένα πακέτο με apt-get remove –purge <όνομα> ενώ προσθέτετε με apt-get install <όνομα>. Οι αποθήκες του Debian είναι αχανείς και έτσι θα βρείτε το λογισμικό που θέλετε στο νέο Linux σας. Για παράδειγμα, αφαιρείτε τον Zile κειμενογράφο, προσθέτοντας το Nano με:
apt-get remove --purge zile apt-get install nano
Μόλις τελειώσετε, κάντε apt-get clean για να αφαιρέσετε τα cached αρχεία που κατεβάσατε. Σημειώστε ότι κάποια πακέτα, όπως το πυρήνα, το libc και τα init scripts δεν πρέπει να τα αφαιρέσετε. Εάν έχετε αμφιβολίες για κάτι, αφήστε το ήσυχο. Εάν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θέλετε να γλυτώσετε χώρο, μπείτε σε ένα φόρουμ και ρωτήστε εάν είναι κρίσιμο για την λειτουργία του Linux.
5 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Αφού αλλάξατε την συλλογή του λογισμικού, είναι ώρα να παίξετε και να τροποποιήσετε τις άλλες ρυθμίσεις. Στο /etc/skel μπορείτε να βρείτε πρότυπα αρχείων ρυθμίσεων για αρχάριους (δώστε ls -a για να τα δείτε). Στο /etc/init.d θα βρείτε scripts εκκίνησης για προγράμματα, κάποια από τα οποία αφορούν στην εκκίνηση του Linux. Μπορείτε να προσθέσετε νέα scripts στο /etc/rc5.d για να φορτώνετε προγράμματα πριν από τον Χ Server. Φυσικά, το ίδιο το /etc είναι καταφύγιο όλων των ειδών αρχείων ρυθμίσεων που μπορείτε να πειράξετε, αν και προτείνουμε να μην αγγίζετε ότι δεν γνωρίζετε καλά. Ενόσω είστε στο περιβάλλον chroot, μπορείτε να δοκιμάστε κάποια X εφαρμογή δίνοντας πρώτα:
export DISPLAY=localhost:0
και μετά τρέχοντας την. Αυτό κάνει τα X προγράμματα να συνδέονται και να εμφανίζουν τα παράθυρά τους στο ήδη υπάρχον γραφικό display και να μην προσπαθούν να βρουν X Server στο περιβάλλον chroot. Κάποιες από τις αλλαγές θα πρέπει όμως να γίνουν έξω από το chroot. Σαν παράδειγμα, θα δώσουμε στο εξορισμού wallpaper μια προσωπική πινελιά. Ανοίξτε πάλι μια νέα κονσόλα υπερχρήστη και δώστε:
chmod +w /mnt/drive/knoppix-tmp/master/KNOPPIX/background.jpg gimp /mnt/drive/knoppix-tmp/master/KNOPPIX/background.jpg
Μπορείτε τώρα να επεξεργαστείτε την εικόνα όπως θέλετε ή να την αντικαταστήσετε τελείως. Η splash εικόνα του bootloader είναι στο /mnt/drive/knoppix-tmp/master/boot/isolinux/logo.16, αλλά θα χρειαστείτε το το πακέτο syslinux (που υπάρχει στο DVD μας) για να την επεξεργαστείτε. Έχοντας εγκαταστήσει το syslinux, μετατρέψτε το format της splash εικόνας σε ppm, πειράξτε την με το gimp και ξανα-μετατρέψτε την ως εξής:
cd /mnt/drive/knoppix-tmp/master/boot/isolinux ; chmod +w logo.16 lss16ppm < logo.16 > logo.ppm gimp logo.ppm (σώστε μετά ως 14χρωμo indexed PPM) ppmtolss16 logo.16
Τέλος μπορείτε να αλλάξετε τα αρχεία βοήθειας που εμφανίζονται όταν ξεκινά το γραφικό περιβάλλον. Αυτά βρίσκονται στο /mnt/drive/knoppix-tmp/master/index.html
6 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ IMAGE
Όταν τελειώσετε με τις αλλαγές, φύγετε από το chroot περιβάλλον δίνοντας umount /proc και μετά πατώντας Ctrl+D. Προηγουμένως, ρίξτε μια τελευταία ματιά στους φακέλους όπου δουλεύατε σβήνοντας τα προσωρινά αρχεία *.*~. Μένει, τώρα, ένα ακόμη μεγάλο βήμα: η επαναδημιουργία του συμπιεσμένου image αρχείου με το σύστημα αρχείων του νέου Linux σας. Όπως έχουμε πει, το αρχείο KNOPPIX είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει όλο το σύστημα αρχείων με το λογισμικό, και αυτό πρέπει να ξαναφτιάξετε με την εντολή:
mkisofs -R -U -V “filesystem” -publisher “Name www.name.gr” -hide-rr-moved -cache-inodes -no-bak -pad /mnt/drive/knoppix-tmp/source/KNOPPIX | /usr/bin/create_compressed_fs -65536 > /mnt/drive/knoppix-tmp/master/KNOPPIX/KNOPPIX
Αλλάξτε την παράμετρο publisher και μόνο αυτή. Η διαδικασία, ανάλογα με το μηχάνημά σας, μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα.
7 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ISO IMAGE
Να λοιπόν που φτάσατε στο ακροτελεύτιο βήμα δημιουργίας του ISO image που θα κάψετε στο κενό δισκάκι. Αυτό το ISO θα περιέχει τη δικιά σας διανομή, έτοιμη για χρήση ή κυκλοφορία! Πρώτα, ενημερώστε τα MD5 checksums, πράγμα σημαντικό για έλεγχο ακεραιότητας (δηλαδή να είστε σίγουροι ότι δεν θα δίνετε άχρηστα Cds):
cd /mnt/drive/knoppix-tmp/master find -type f -not -name md5sums -not -name boot.cat -not -name isolinux.bin -exec md5sum '{}' \; > KNOPPIX/md5sums
Ακολουθεί μία ακόμα μεγάλη εντολή, αλλά είναι η τελευταία. Με αυτήν κατασκευάζετε το αρχείο της ISO “εικόνας” που μπορείτε να “κάψετε” σε ένα δισκάκι με cdrecord . Η εντολή mkisofs παίρνει τα τροποποιημένα αρχεία του Knoppix, φτιάχνει την δομή “εκκίνησης” του CD και παράγει το τελικό ISO:
cd /mnt/drive/knoppix-tmp/master mkisofs -pad -r -l -J -v -V “MyDistro” -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -b boot/isolinux/isolinux.bin -c boot/isolinux/boot.cat -hide-rr-moved -o /mnt/drive/knoppix-tmp/mydistro.iso /mnt/drive/knoppix-tmp/master
Όταν ολοκληρωθεί, θα έχετε το ISO αρχείο του νέου Linux σας στο φάκελο /mnt/drive/knoppix-tmp/mydistro.iso. Για δοκιμή πριν το κάψετε χρησιμοποιείστε κάποιο emulator, π.χ. το Qemu. Αν όλα πάνε καλά, ανεβάστε το ISO στο διαδίκτυο και μοιραστείτε με την κοινότητα το Linux σας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μπορώ να πάρω κάποια άλλη διανομή ως βάση για τη δικιά μου;
A. Με βάση το Ubuntu
Ναι, σχεδόν κάθε Linux μπορεί να “έρθει” στα μέτρα σας, αρκεί να ξέρετε πως. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι οι διανομές που δίνουμε στα DVD μας είναι συνήθως ελαφρά αλλαγμένες. Δεν πειράζουμε τα ίδια τα περιεχόμενα τους, απλά αλλάζουμε λίγο την μορφή του δίσκου προσθέτοντας τα μενού του Ελληνικού Linux Format και το επιπλέον λογισμικό που σας παρέχουμε. Οι περισσότερες σύγχρονες διανομές Linux έχουν ένα λογικό layout και έτσι οι όποιες τροποποιήσεις δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσετε το αρχείο ISO της διανομής. Έστω, λοιπόν, ότι έχετε το ISO image του Ubuntu CD (θα το βρείτε στο συνοδευτικό DVD). Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα περιεχόμενα ενός ISO αρχείου, μέσω του συστήματος loopback, και να τα βλέπετε σαν να υπάρχει το αντίστοιχο CD στο drive. Αυτό το κάνετε δίνοντας την παράμετρο loop στην εντολή mount:
mount -o loop -t iso9660 ubuntu.iso /mnt/loop
Με αυτήν την εντολή, θα μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα του ubuntu.iso στον φάκελο /mnt/loop σαν να το είχατε “κάψει” σε ένα κενό δισκάκι. Μετά, μπορείτε να αντιγράψετε τα πάντα από το /mnt/loop σε ένα προσωρινό φάκελο (cp /mnt/loop/* /home/user/temp), να πάτε εκεί όπου τα αντιγράψατε και να τα κάνετε όλα εγγράψιμα με την εντολή:
chmod -R 777 *
Ύστερα, κάνετε ότι τροποποιήσεις θέλετε. Οι μέθοδοι αλλαγής πακέτων και τροποποίησης των scripts εκκίνησης διαφέρουν από διανομή σε διανομή, γι' αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα την τεκμηρίωση της διανομής.
Αφού, λοιπόν, κάνετε ότι αλλαγές θέλετε στα αντιγραμμένα αρχεία, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ένα νέο ISO αρχείο με το mkisofs. Το κρισιμότερο σημείο εδώ είναι να δώσετε τις κατάλληλες παραμέτρους στο mkisofs έτσι ώστε το δισκάκι που θα προκύψει από το νέο ISO image να είναι εκκινήσιμο:
mkisofs -rdlJ -allow-leading-dots -hide-rr-moved -dir-mode 555 -p "Dimitris Kalamaras" -publisher "Linux Inside" -A "LI8" -V LI8 -o ../li8.iso -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table .
Αυτή η εντολή παράγει το αρχείο ../lxf8.iso που θα κάψετε σε ένα δισκάκι από τα περιεχόμενα του τρέχοντος φακέλου. Εσείς θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τις παραμέτρους -ο, -c και -b ανάλογα με το όνομα του τελικού ISO και την διανομή που έχετε. Διαβάστε την man σελίδα του mkisofs για πληροφορίες. Όταν κάψετε το ISO image, θα έχετε ένα Linux CD με τις δικές σας αλλαγές.
B. Ξεκινώντας από το μηδέν (Linux From Scratch)
Αν και το Knoppix παρέχει μια ξεκάθαρη οδό δημιουργίας ενός νέου Linux, έχετε πολλές ακόμα επιλογές για να πάτε πιο “βαθιά”. Μία από αυτές είναι το Linux From Scratch (LFS), μια 'μετα-διανομή', δηλαδή όχι ένα λειτουργικό Linux αλλά ένα πλαίσιο εργασίας και ένας οδηγός δημιουργίας της δικιάς σας διανομής κυριολεκτικά από το μηδέν. Αυτό σας δίνει τρομερή ευελιξία αλλαγών και βελτιώσεων, με κόστος επιπλέον χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, κάνοντας τα πάντα από το μηδέν αποκτάτε μια τεράστια ποσότητα γνώσεων για τον τρόπο λειτουργίας του Linux και σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε ακόμα πιο θεμελιώδεις αλλαγές. Πολλοί από τους προγραμματιστές των σύγχρονων διανομών ξεκίνησαν με το LFS, που τους ενστάλαξε το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε ένα project.
Το LFS παρέχεται σαν σύνολο από tarballs πηγαίου κώδικα μαζί με έναν λεπτομερή online οδηγό χρήσης. Ξεκινάτε δημιουργώντας τον σκελετό του νέου Linux από την κανονική διανομή σας, προσθέτοντας κομμάτι-κομμάτι τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι λειτουργικό (π.χ. την συλλογή μεταγλωττιστών GCC). Ο οδηγός είναι ορθολογικά διαχωρισμένος σε μέρη που εξηγούν πως μεταγλωττίζετε κάθε πρόγραμμα δίνοντας σας πολλές ευκαιρίες να κάνετε τις αλλαγές σας. Για σκληροπυρηνικούς, υπάρχει και το BLFS (Πέρα από το LFS), που σας εισάγει σε πιο προωθημένα θέματα όπως η μεταγλώττισης του γιγαντιαίου Gnome περιβάλλοντος. Για περισσότερα, δείτε το www.linuxfromscratch.org.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
καταρχάς να δώσω τα "συγχαρητήρια" μου για αυτό το _φοβερό_ tutorial....αλλα θα ήθελα ακόμα κάποια μικρή βοήθεια παρόλου που ξέρω πως με ένα τόσο καλο tutorial στο είδος του γίνομαι κουραστικός...αναφέρεις μέσα για αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον και στα logο του δικού μου linux. Πιστεύω πως είναι από τα βασικά που μετράνε σε μια προσωπική linux "distro" να αλλάξεις εξολοκλήρου το γραφικό περιβάλλον και τα logo του συστήματος....
Eπίσης μπορώ να βάλω gnome αν ναι πως???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.......
τι αλλάζει στις εντολές κονσόλας εάν θέλω να "αλλαξω" μια διανομή με KDE;
Δεν αλλάζει τίποτα ιδιαίτερο. Απλώς αντί να εγκαταστήσεις (με apt-get) εφαρμογές Gnome μέσα στο νεο image, θα επιλέξεις εκείνες του KDE.
εξαιρετικός οδηγός, έμεινα :jawdrop:
"Imagination is more important than knowledge.” , Albert Einstein.
Ναι. Είναι εξαιρετικό άρθρο. Συγχαρητήρια.
Θα ήθελα να ζητήσω το εξής από τον συγγραφέα:
Διατηρώ κάποια ελληνικά ιστολόγια με περιεχόμενο σχετικό με το Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Θα ήθελα (εάν συμφωνείς βέβαια) να αναδημοσιεύσω το σχετικό άρθρο, με σχετική υποσημείωση και μόνιμο σύνδεσμο στο forum σας. Η αναδημοσίευση θα γίνει στο http://howtolinuxpc.wordpress.com.
Και κάτι άλλο. Το περιοδικό πωλείται στην Κέρκυρα; Δεν το έχω δει ποτέ!
εφτιαξα την δικαι μου διανομη βασισμενη στο ubuntu 10.10 με το remastersys ( βεβαια δεν υπαρχει για την 10,10 αλλά σε προηγουμενη εκδοση )
το remastersys το ειχα εγκαταστησει απο εδώ
To backup your Ubuntu to Ubuntu Live CD:
1. Open your terminal and add remastersys repository:
And add:
2. Update your repository:
3. Install remastersys:
4. This will take a while to finish the installation.
remastersys usage format:
remastersys usage sample:
1. To make a livecd/dvd backup of your system
sudo remastersys backup
2. To make a livecd/dvd backup and call the iso custom.iso
sudo remastersys backup custom.iso
3. To clean up temporary files of remastersys
sudo remastersys clean
4. To make a distributable livecd/dvd of your system
sudo remastersys dist
5. To make a distributable livecd/dvd filesystem only
sudo remastersys dist cdfs
6. To make a distributable iso named custom.iso but only if the cdfs is already present
sudo remastersys dist iso custom.iso
remastersys
will exclude your home folder when you create a distributable
livcecd/dvd, it won’t copy to the iso image. And after you create your
livecd/dvd, don’t forget to remove all temporary file created during the
iso generation as well as the /home/remastersys directory with command
“remastersys clean”.
So now i have my full backup system on the DVD. And install it in any computer without too much configure and tweak it anymore.
περισσόιτερα εδώ