Η ζωή είναι άδικη. Μπορεί να παλεύεις χρόνια να δημιουργήσεις κάτι και να έρθει κάποιος από το πουθενά και να το πετύχει με τη πρώτη. Κάπως έτσι πρέπει να νιώθει η ομάδα του LibreOffice. Είκοσι, εικοσιπέντε χρόνια πριν στο Linux δεν υπήρχαν πολλές εφαρμογές παραγωγικότητας όπως ονομάζονται στην επιχειρηματική αργκό τα προγράμματα που είναι αντίστοιχα του MS Office. Η ιστορία των εφαρμογών γραφείου στο Linux έχει πολύ ενδιαφέρον. Κάποτε η Corel με το Wordperfect έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το χώρο με την δική της διανομή που την ονόμασε Corel OS. Το βασικό της πλεονέκτημα ήταν το Wordperfect Office, μια πολύ αξιόλογη πλατφόρμα επεξεργασίας εγγράφων για την εποχή. Γρήγορα όμως η Corel ανακάλυψε ότι το ΕΛΛΑΚ δεν προσφέρει τόσο εύκολα και άνετα κερδοφορία και εγκατέλειψε την προσπάθεια της, η οποία ήταν και η πλέον σοβαρή από επιχειρηματικής απόψεως. Άλλα φιλότιμα αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας εγχειρήματα όπως το AbiWord, το KOffice και το Calligra είχαν ωραίες ιδέες αλλά ποτέ δεν θα μπορούσε κάποιος να τα θεωρήσει όχι ισάξια αλλά συγκρίσιμα με το MS Office.
Η πιο επιτυχημένη κίνηση που έγινε στο χώρο του Linux ώστε να υπάρξει μια εναλλακτική, λειτουργική και αξιόπιστη σουίτα προγραμμάτων γραφείου ήταν το StarOffice το οποίο εκείνη την εποχή ήταν σχετικά κοντά στο MS Office σε δυνατότητες. Το ευτύχημα ήταν ότι αγοράστηκε από την Sun Microsystems όταν ήταν στα τελευταία της και αναζητούσε ένα εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο ελεύθερο λογισμικό. Η Sun άνοιξε το κώδικα του StarOffice και γεννήθηκε το OpenOffice. Το OpenOffice αποτέλεσε μια μεγάλη ελπίδα στο χώρο του ανοικτού λογισμικού και πραγματικά κατάφερε πολλές και σημαντικές επιτυχίες όπως για παράδειγμα την υιοθέτηση του σε όλους τους υπολογιστές του Δήμου του Μονάχου αλλά και αλλού. Τα πράγματα χειροτέρευσαν ραγδαία όταν η Sun εξαγοράστηκε από την Oracle. Είναι γνωστό ότι η Oracle και το ελεύθερο λογισμικό δεν έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση, με αποτέλεσμα όλοι οι developers του OpenOffice να φύγουν και να δημιουργήσουν το LibreOffice το οποίο αναπτύσσεται ακόμα.
Το LibreOffice συγκεντρώνει πολλά καλά στοιχεία. Δεκάδες χρήσιμα πρόσθετα, καλή υποστήριξη και μια πολύ ζωντανή κοινότητα που το υποστηρίζει. Η συμβατότητα με το MS Office όμως σε μεγάλα και δύσκολα έγγραφα δεν είναι πάντα ιδανική. Η δημιουργία παρουσιάσεων είναι μια δύσκολη εμπειρία για όσους δουλεύουν παράλληλα το Powerpoint, ενώ σε θέματα επιδόσεων το LibreOffice υστερεί τραγικά. Τέλος, το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το interface του είναι παλιό και ξεπερασμένο, κολλημένο κάπου στην δεκαετία του ‘90. Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος όταν το StarOffice ήταν η εφαρμογή που όλοι οι χρήστες Linux θέλαμε να έχουμε.
‘Όλοι μας είχαμε περισσότερο ή λιγότερο συμβιβαστεί με αυτή τη κατάσταση όταν εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά το OnlyOffice. Μια σουίτα γραφείου με απίστευτα κομψό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Θυμίζει αρκετά σε πολλά σημεία το βραχύβιο στο χώρο του Linux, αντίστοιχο πρόγραμμα της IBM, το Lotus Symphony. Είναι όμως περισσότερο δεμένο και με καλύτερες επιδόσεις. Το OnlyOffice συγκεντρώνει μέχρι στιγμής θετικότατες κριτικές. Έχει ένα πολύ καλό επιχειρηματικό μοντέλο που παρέχει δυνατότητες αντίστοιχες με του Office 365 και φυσικά είναι ανοικτού κώδικα (github). Αναμφίβολα βάζει πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για το μέλλον. Φυσικά και άλλοι το προσπάθησαν αυτό με εξαιρετικές περγαμηνές αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Μόνο το LibreOffice έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου.
Μακάρι οι επόμενες εκδόσεις του LibreOffice και του OnlyOffice να φανούν ανώτερες των προσδοκιών μας και να ζήσουμε επιτέλους ένα υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους. Τίποτα δεν έχει εμποδίσει περισσότερο το Linux από το να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο απλών χρηστών, από την απουσία μιας καλής σουίτας γραφείου. Ήρθε η ώρα να γίνει και αυτό. Ίσως τελικά το “φέτος θα είναι η χρονιά του Linux στο desktop” να πάψει να είναι το παλιότερο ανέκδοτο στο χώρο του ανοικτού λογισμικού.
Δείτε περισσότερα
Λήψη OnlyOffice Community Edition (για εγκατάσταση σε server)
Σύγκριση OnlyOffice-Google Docs
Βίντεο με το OnlyOffice Desktop Editor
O Βασίλης χρησιμοποιεί Linux από όταν έπεσε στα χέρια του το Slackware 96. Από τότε εξακολουθεί να παραμένει πιστός στο Linux όχι όμως και στο Slackware.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε