Redcore Linux: Ήρθε η ώρα για Gentoo χωρίς κόπο;

rpil | Κυρ, 02/25/2018 - 11:55 | 5' |

Και μετά από 10 χρόνια στο Gentoo, ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσω, τουλάχιστον στη μορφή που το γνώριζα. Η εγκατάστασή του έχει αλλάξει σημαντικά, αλλά και όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διαδικασία, το τελικό compile του πυρήνα αποτυγχάνει. Ίσως να φταίει και το παλιό μου το PC, ποιός ξέρει...

Ψάχνοντας λοιπόν για μια διανομή που θα διαδεχθεί το Gentoo στον υπολογιστή μου, βρέθηκα μπροστά σε ένα όνομα που αυτοδιαφημιζόταν ως "Gentoo χωρίς κόπο" (αλλά με ...τρόπο!). Το όνομα αυτό ήταν Redcore Linux.

Η εγκατάστασή του μού πήρε περί τα 25 λεπτά και όταν μπήκα για πρώτη φορά στην επιφάνεια εργασίας του, μπορώ να πω ότι μου άρεσε ως εμφάνιση. Το Redcore έρχεται με LXQt περιβάλλον, που είναι διακριτικό και σχετικά εύκολα παραμετροποιήσιμο. Άλλαξα την έντονα κόκκινη ταπετσαρία, πρόσθεσα την ελληνική γλώσσα στο πληκτρολόγιο, άλλαξα τον απαράδεκτο Qupzilla που δίνει ως browser by default η διανομή (και που κρασάρει με το καλημέρα!) με τον γνωστό μας Firefox και ιδού η πρώτη μου εμφάνιση με το νέο μου σύστημα!

Το Redcore έχει δικό του package manager, τον Sisyphus, ο οποίος, σύμφωνα με τους developers της διανομής είναι 100% συμβατός με το Portage, σε αντίθεση με τον Entropy του Sabayon, ο οποίος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο Gentoo based σύστημα, προς αποφυγήν conflicts σε binary και source πακέτα.

Με το που ανοίγεις το GUI του Sisyphus, αρχίζει από μόνος του να κάνει sync και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορείς με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνεις ενημέρωση συστήματος. Μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις πακέτα, τόσο μέσω του παραθυρικού, όσο και μέσω κονσόλας, με την εντολή sisyphus install ή uninstall αντίστοιχα.

Επιχείρησα να εγκαταστήσω κάποια έξτρα πακέτα, αλλά μού έβγαλε μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ως binary. Σε ερώτησή μου στη σελίδα της διανομής στο FB, αν μπορώ να τα περάσω μέσω Portage, μού απάντησαν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επιχείρησα να το κάνω, αλλά πήρα το ίδιο μήνυμα. Δεν το έψαξα περαιτέρω. Κάποια στιγμή θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα. Κάποιος μού μίλησε και για μια εφαρμογή με το όνομα παράξενο όνομα Vasile, με την οποία χτίζεις binary πακέτα μέσα από το Portage, μπορείς να φτιάξεις ISO με βάση το Redcore ή να μετατρέψεις το σύστημά σου σε πλήρες Gentoo, με αποκλειστικά source based πακέτα, αλλά για να πω τη μαύρη αλήθεια μου, δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς στην ευχή δουλεύει!

Δοκιμάστε το αν θέλετε. Πιστεύω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα διανομή με μέλλον.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)