Αντικαθίσταται, έπειτα από δεκαετίες, το λογισμικό BIOS στην καρδιά των PC

marlene | Κυρ, 10/03/2010 - 13:37 | 2' | 3

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=12

Το τέλος πλησιάζει για το απαρχαιωμένο BIOS, το λογισμικό που εκτελείται κατά την εκκίνηση των PC και προετοιμάζει το μηχάνημα για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος. Ο διάδοχός του, με την ονομασία UEFI, υπόσχεται υπολογιστές που ξεκινούν σε λίγα δευτερόλεπτα.

To UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα συστήματα και του χρόνου αναμένεται να γίνει το στάνταρτ για τα νέα PC, δήλωσε στο BBC ο Μαρκ Ντόραν, επικεφαλής του UEFI Forum που αναπτύσσει το νέο λογισμικό.

Το BIOS δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, την εποχή των IBΜ PC, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί για λίγα χρόνια σε περίπου 250.000 μηχανήματα, ανέφερε ο Ντόραν.

Οι δημιουργοί του «είναι έκπληκτοι όπως όλοι μας με το γεγονός ότι το BIOS είναι ακόμα ζωντανό και χρησιμοποιείται σε τόσα συστήματα. Ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να είναι επεκτάσιμο» επισήμανε.31061259

Ενδιαφέρουσα είδηση. Λέτε να δούμε επιτέλους προκοπή στο θέμα αυτό;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για φαντάσου! Ποτέ δεν είχα σκεφθεί ότι θ' άλλαζε το BIOS!

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Το EFI είναι πραγματικότητα εδώ κ κάποια χρόνια, κάποιοι υπολογιστές το χρησιμοποιούν ήδη.

Δε μου έχει τύχει κανένα στα χέρια μου ακόμα, οπότε δεν έχω ακριβώς άποψη.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αποχωρεί το BIOS:

1. Το γεγονός ότι πλέον τα λειτουργικά συστήματα ψάχνουν μόνα τους για συσκευές και κοθορίζουνε με τον δικό τους τρόπο την επικοινωνία τους με αυτά. Το BIOS είχε νόημα σε εποχές π.χ. DOS και Win 3.14, όπου τα λειτουργικά ήταν μικρά σε μέγεθος και στην κυριολεξία στηρίζονταν στις συναρτήσεις του BIOS... Τώρα γλυτώνουμε στην ουσία τον διπλό έλεγχο (BIOS και λειτουργικό)

2. Το BIOS έχει έναν σημαντικό περιορισμό: μπορεί να αναγνωρίσει κατατμήσεις μέχρι 4TB, μέγεθος που πριν 25 έτη (όταν οι σκληρή δίκσοι μετρούνταν σε KB) φαινόταν εξωγήινο, αλλά πλέον τείνει να αποτελεί φραγμό...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων