MeeGo, new OS for netbook

mitsaras77 | Κυρ, 06/13/2010 - 17:36 | 6' | 15

Καθώς σέρφαρα χθες στο internet για την εξέλιξη του maemo και αν θα βγούν καινούργια κινητά από την Nokia με αυτό το λειτουργικό, έπεσα πάνω στην ιστοσελίδα του MeeGo. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που φτιάχνεται και υποστηρίζεται από κοινού από την Nokia και την Intel. Βασικά αυτές οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα projects που διατηρούσε η κάθε μια χωριστά (Moblin και maemo), βασιμένα σε ΕΛΛΑΚ και linux, για να φτιάξουν ένα καινούργιο  λειτουργικό σύστημα-πλατφόρμα, δηλαδή το MeeGo,  που μπορεί να δουλέψει, ή τουλάχιστον  έχει σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο, σε κινητά τηλέφωνα, smart phones, pocketables, netbook, τηλεοράσεις, media συστήματα αυτοκινήτων κοκ. 

Στην επίσημη ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και να το δοκιμάσετε στο netbook σας. Εγώ το εγκατέστησα στο ASUS Eee PC 1008HA. Βασικά κατεβάζετε ένα image αρχείο, το οποίο το περνάτε σε ένα usb stick με την εξής εντολή

dd bs=4096 if=<image file> of=<usb stick>

Εδώ θέλει πολύ προσοχή για την τιμή που θα βάλετε στο usb stick, ώστε να μην καταστρέψετε π.χ τον σκληρό σας δίσκο. Εγώ έπρεπε να βάλω /dev/sdb ( το βρήκα από το dmesg). Επίσης το στικάκι δεν πρέπει να είναι mounted. Συνήθως τα σύγχρονα OS το κάνουν αυτόματα  mount. Κάντε το umount και πείτε αντίο στο περιεχόμενο του ( παρτε backup). 

Υστερα, το βάζετε στη θύρα usb και λέτε στο bios να κάνει εκκίνηση από το στικάκι. Σε δευτερόλεπτα έχετε τρεις επιλογές: 

1) να τρέξετε το MeeGo ως live-cd και να μην πειράξετε τον σκληρό δίσκο.

2) να το εγκαταστήσετε 

3) να ξεκινήσετε το OS που έχετε στο δίσκο.

Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη και τελειώνει σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Αναγνωρίζει πλήρως το hardware και έχει ελάχιστες επιλογές (τι Ubuntu ή  fedora μου λέτε....). Οταν τελειώσει, κάνει reboot, βγάζετε το στικάκι, και μπουτάρει από τον δίσκο. Δύο τρείς τελευταίες ρυθμίσεις ( username, password κλπ) και θα βρεθειτε στην κεντρική οθόνη

 

 Απο δω και πέρα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μπορείτε να το ρυθμίσετε στο άψε σβήσε από εδώ

ν

To ασύρματο δίκτυο το ρυθμίζεται από εδώ και είναι τοοοόσσσσοοο απλό (τρία απλά,απλούστατα βήματα)

Για το ιντερνετ έχετε τον chromium ως περιηγητή ιστοσελίδων, και ο flash player έρχεται προεγκατεστημένος. To empathy είναι αυτό που να σας επιτρέψει να κάνετε chat στα διάφορα δίκτυα instant messaging (εγώ βέβαια θα προτιμούσα kopete), ενώ τα υπόλοιπα δεν τα έχω ψάξει ακόμη. Θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία όταν θα το έχω ψάξει βαθύτερα.

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ καλή, αν και τα γραφικά δεν είναι της αρεσκειάς μου. Είναι εύχρηστο, απλό, αναγνωρίζει τα πάντα από μόνο του ( που να δείτε τι τράβηξα για να βάλω το lenny στο ίδιο netbook...), και σε καθοδηγεί από μόνο του. Βέβαια χωρίς ιντερνετ είναι ψιλοάχρηστο, αλλά ποιος δεν έχει σήμερα ιντερνετ. Πιστεύω ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι πολύ καλή και μακάρι να εξελιχθεί και να γίνει ακόμη καλύτερο.

Περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της 1.0 έκδοσης (βγήκε το Μάιο του 2010), copy-paste από το επίσημο site:

 

  • Kernel based on 2.6.33
  • DeviceKit and udev for interacting with hardware devices
  • Modern 2D / 3D graphics stack including Kernel Mode Setting, non-root X
  • Voice and data connectivity with Connman connection manager, Ofono telephony stack and BlueZ Bluetooth
  • Qt 4.6
  • Universal Plug and Play (gUPnP)
  • Media frameworks
  • Next generation file system BTRFS, as the default file system, with a other file systems also supported

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 proprietary drivers μπορεί να ενσωματώσει; Σε ποιόν kernel βασίζεται; Δείχνει να σηκώνει ενημέρωσή του στην "last stable" (2.6.34) ; 

τι εννοείς με την τιμή που θα πρέπει να βάλουμε για να μην καταστραφεί ο σκληρός;

 Με το λοιπόν: 

1) proprietary drivers δεν υπάρχουν στα αποθετήρια του MeeGo. Γενικά, θα έλεγα ότι είναι αρκετά φτωχα τα αποθετήρια του. Ισως επειδή είναι ακόμη στα σπαργανα σαν project (sorry παίδες αλλά έχω συνηθίσει στην πολυτέλεια του debian...)

2)

cortlinux] τι εννοείς με την τιμή που θα πρέπει να βάλουμε για να μην καταστραφεί ο σκληρός;

Εννοώ τη τιμή αναγνώρισης που έχει αποδώσει ο kernel στην συγκεκριμένη  συσκευή. Σε όλες τις σύγχρονες διανομές συνήθως τα μέσα εγγραφής (dvdrom, σκληροί δίσκοι, usb stick) αναγνωρίζονται ως /dev/sd<κάτι>, όπου κάτι μπορεί να είναι a,b,c κλπ. Εξαρτάται από το νούμερο των συσκευών αποθήκευσης που έχεις εγκατεστημένο στο μηχάνημά σου.

3) Τα αποθετήρια είναι τόσο φτωχά, που δεν έχουν ούτε το openoffice!!! Εντάξει, έχουν το abiword, αλλά πέφτει λίγο... Γενικά, σε μένα δεν κάνει. 'Επειτα, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα codecs για να μπορείς να παίξεις τα διάφορα αρχεία ήχου ή βίντεο! Σαν music player χρησιμοποιείται ο banshee και στα αποθετήρια υπάρχει o totem προς εγκατάσταση, αλλά πολύ φτωχός σε εξαρτήσεις και δυνατότητες. (σε σχέση πάντα με αυτό του debian). Ξεχάστε τα movie trailers της apple!

4) Ενα tip. Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, σας προτείνω να διαλέξετε την αγγλική διαταξη πληκτρολογίου. Αν διαλέξετε την ελληνική εξαρχής, δεν θα έχετε την δυνατότητα να γράψετε αγγλικά!!!! Αφού το κάνετε και αυτό και πάνε όλα καλά, θα διαπιστώσετε ότι από το κέντρο ελέγχου του MeeGo δεν μπορείτε να προσθέσετε διατάξεις πληκτρολογίου. Θα πρέπει να ανοίξετε κονσόλα και να δώσετε

gnome-keyboard-properties

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν...

 

Και γιατί να μην βάλετε το Ubuntu moblin remix που έχει το πανέμορφο μενού του moblin και από πίσω έχει την δύναμη του Ubuntu;;;

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

Επιτρέψτε μου να προσθέσω μια παράμετρο που δεν την λαμβάνουμε υπόψη μας τελικά. Αυτές οι διανομές δεν προορίζονται για βασική διανομή ενός netbook ή ενός laptop. Είναι διανομές για σερφάρισμα. Μια διανομή που εντέλει θα έχει oO, και +1000 ακόμα προγράμματα δεν θα είναι τελικά το Moblin ή το MeeGo. Βάλε UNR αν θές κάτι τέτοιο ή Debian και φτιάξτο όπως πιστεύεις εσύ.

Όμως αυτές οι διανομές δεν θέλουν να είναι κάτι τέτοιο, στόχος τους είναι τα απολύτως βασικά και κοινά σε όλους τους χρήστες.

Qbric] Αυτές οι διανομές δεν προορίζονται για βασική διανομή ενός netbook ή ενός laptop

Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο, και μιλάω πάντα για netbook. Πουθενά δεν έχω αναφέρει laptop, ούτε το επίσημο site αναφέρει laptops!

Επίσης, κατά την γνώμη μου, θεωρώ το openoffice ίσως το βασικότερο εργαλείο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμία διανομή για πολλούς και γνωστούς λόγους (ο κυριότετος, συμβατότητα με office). Μπορεί να είναι λίγο βαρύ, αλλά σου λύνει τα χέρια, ιδίως όταν χρησιμοποιείς το netbook για επαγγελματικούς λόγους (π.χ εγώ).

Υστερα, όσον αφορά τα codecs, το MeeGo βασίζεται στο gstreamer ως multimedia framework. Αρκεί να προσθέσουν το gstreamer-ffmpeg (όπως στο debian). 

Υστερα, να βάλουν ένα link για το acrobat reader (έρχεται προεγκατεστημένο το flash, και δεν βάζουν το acrobat reader??).

Θεωρώ, ότι αυτά που ανέφερα, είναι τα στοιχειώδη για να μπορέσει να σταθεί μια σύγχρονη διανομή. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι προεγκατεστημένα. Αρκεί να υπάρχουν στα αποθετήρια της διανομής (εκτός από εκείνα που δεν μπορούν λόγω άδειας χρήσης φυσικά, όπως acrobat reader).

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λές (τη χρησιμότητα του οΟ κτλ) απλώς θεωρώ ότι το MeeGο μάλλον άλλου κοιτάει (προς cloud μεριά), αυτό στο οποίο αναφέρεσε μάλλον θα είναι το MeeGo μετά την "παρέμβαση" της Canonical :P
Έχω την εντύπωση πως το MeeGo, το Moblin το Google OS θα θελήσουν να είναι το δεύτερο κυρίαρχο λειτουργικό σε ένα netbook, αλλά αυτή είναι προσωπική άποψη.

 

Help!!! Είχα dual boot xp και ubuntu 10.04 περασα το MeeGο αλλα δεν βγαζει grub menu με πεταει αμεσως στο λειτουργικο

Επισης δεν μπορω να βρω το menu.lst για να δω μηπως υπαρχει προβλημα με το χρονο. Τι κανουμε?

Βασικά θα το ψάξω το θέμα γιατί δεν έχω απάντηση αυτή τη στιγμή. Δεν έχω dual-boot στο MeeGo και δεν γνωρίζω πως συμπεριφέρεται. Πάντως ούτε σε μένα βγάζει το grub. Πρέπει να το έχουν κρυμμένο. Οσο για το menu.list, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσεις... Πιθανότατα να χρησιμοποιούν grub2. Το πως ρυθμίζεται το grub2 είναι μεγάλη ιστορία που δεν την κατέχω.

Όχι κ τόσο μεγάλη. Το αντίστοιχο αρχείο σε grub2 είναι το grub.cfg, στην ίδια τοποθεσία που ήταν το menu.lst, κ τα περιεχόμενα πολύ παρόμοια.

Συνήθως το grub.cfg παράγεται αυτόματα από αρχεία στο φάκελο /etc/grub.d/, αλλά αν δεν κάνεις update/install/remove κάποιον πυρήνα, δύσκολα θα αλλάξει. Οπότε για να διορθώσεις προσωρινά την κατάσταση, σίγουρα μπορείς κ απλά να πειράξεις απ'ευθείας το grub.cfg (αν έχει grub2 βέβαια...)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Χρησιμοποιώ το meego 1.1 εδώ και λίγο καιρό, και έχω μια μικρή εμπειρία πάνω σ'αυτή τη διανομή. Τα προβλήματα που αναφέρονται εδώ μπορούν να ληθούν(τουλάχιστον τα περισσότερα) αν κάνετε μια αναζήτηση στο φόρουμ του meego στην ενότητα που αφορά τα netbook:
http://forum.meego.com/forumdisplay.php?f=6

Συγκεκριμένα σχετικά με τις εφαρμογές και τα codecs που λείπουν, αυτά μπορούν να εγκατασταθούν μέσω της community repo:
http://forum.meego.com/showthread.php?t=1451
στο παραπάνω θέμα υπάρχουν σχετικές οδηγίες, καθώς επίσης και στο sticky: welcome to the Netbook thread, όπου υπάρχουν οδηγίες σχετικά με mp3 support, dual boot, wifi fix, non free codecs, και εγκατάστασης του Open Office.

Επίσης όσον αφορά το πρόβλημ με το boot, το meego χρησιμοποιεί το extlinux και το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με την επεξεργασία του αρχείου /boot/extlinux/extlinux.conf
αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το timeout(η τιμή 100 πχ είναι καθυστέρηση 10 δευτερόλεπτα).
Το μενού επιλογής λειτουργικού μπορεί να εμφανιστει πατώντας esc όταν εμφανίζεται η οθόνη με το μήνυμα meego starting...

Σ'ευχαριστώ dancer_69. Είχα υπόψιν μου το forum αυτό αλλά τον καιρό που το είχα ψάξει λίγο εγώ(ελάχιστα όμως θα μπορούσα να πω) δεν είχα βρεί αυτές τις πληροφορίες. Να'σαι καλά. Αν είχα το netbook (το κατέστρεψα) θα της έδινα άλλη μια ευκαιρία αυτής της διανομής.

Ωχ! Του έβγαλες τα μάτια; :o

-------------------------------------------------------------------------------------

 Ναι, αλλά με κάλυψε η εγγύηση σε χρήμα! χιχι. Οχι όλο το ποσό βέβαια, ένα μέρος (>50%).