Μία μέρα στο Μουσείο... ( πως λένε μια νύχτα στον υπόγειο...)

marlene | Δευ, 11/24/2008 - 14:54 | 9' | 0

Πήγα χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μη με ρωτήσετε γιατί.. Έτσι περνάω τις Κυριακές μου.
Στο συγκεκριμένο είχα να πάω χρόνια .. Άνοιξα λοιπόν την σελίδα τους να δω ώρες λειτουργίας και άλλα τέτοια συναφή..
Το Μουσείο λειτουργεί τις Δευτέρες από την μία το μεσημέρι μέχρι τις επτάμιση το απόγευμα Τρίτη ως και Παρασκευή από τις 8.30 ως τις 7.30 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα 8.30 με 3.00 το απόγευμα. Τις Κυριακές η είσοδος είναι ελεύθερη.. κάτι είναι και αυτό και θα καταλάβετε παρακάτω το γιατί.

ΕΙΣΟΔΟΣ τώρα ( προσέξτε εδώ)... 7 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 3 το μειωμένο!

Και η είσοδος ισχύει για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου ανεξαρτήτου εθνικότητας, τουτέστιν ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο για να δουν τα εκθέματα της χώρας τους!
Εξαιρούνται βέβαια ΑΜΕΑ και συνοδοί τους, δημοσιογράφοι κάτοχοι κάρτας πολιτισμού (????), φίλοι των Μουσείων (???) και μαθητές κάτω των 19 ετών., μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου ( ! ), υφλοί με τους συνοδούς τους, ( τι περίπου θα πάει να δει ένας τυφλός στο Μουσείο.. μπορεί να μου πει κάποιος;) κτλ κτλ.. Πάντως αν φέρεις απλά την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και δεν έχεις θέση εξουσίας ή θέση δημοσιότητας .. δεν έχει.. Πληρώνεις είσοδο.

Γιατί είχα μείνει εγώ με την εντύπωση ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και εκθέσεις που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους αυτής της χώρας;;;

Έλα μου ντε!

Αnyway ας μην σταθούμε όμως μόνο σε αυτό το σκανδαλώδες συμβάν .. Έχει και άλλα πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε εδώ.

Όπως είπα, είχα να πάω χρόνια. Τα εκθέματα μεταφέρθηκαν .. Πρώτη μούρη στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου στέκονται πλέον τα Πρωτοελλαδικά, Μυκηναϊκά, και Μινωικά ευρήματα. Η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα κοσμήματα και τέτοια πράγματα. Τα υπόλοιπα εκθέματα κυρίως γλυπτά είναι στις υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου.

Το φουαγιέ είναι όπως ήταν .. Under construction με τις σκαλωσιές στο έμπα... Αναρωτιέμαι τι φτιάχνουνε τόσα χρόνια εκεί μέσα και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να το ολοκληρώσουν. Πάραυτα το Μουσείο έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ όπως μας ενημερώνει και μία σχετική επιγραφή για να συντηρηθεί και να ανακαινιστεί.

Άλλες αίθουσες, ειδικά εκείνες που επικοινωνούν με την κεντρική αίθουσα όπου υπάρχουν τα Μυκηναϊκά εκθέματα, ήταν κλειστές για το κοινό. Άγνωστοι οι λόγοι ... πάντως όχι γιατί δεν υπάρχουν εκθέματα για να μπουν στις αίθουσες. Από ότι μαθαίνω από κάτι φίλους μου αρχαιολόγους, ότι βγαίνει από τις ανασκαφές πάει κατευθείαν στις αποθήκες του Μουσείου. Οι οποίες είναι πλήρεις. Τώρα γιατί τα ευρήματα δεν εκτίθενται.. ποιος ξέρει;;

Περπατήσαμε, περπατήσαμε. ε διψάσαμε οι άνθρωποι και είπαμε να πάμε στο αναψυκτήριο να πιούμε ένα καφέ.
Ωραίο το αναψυκτήριο! Το σχέδιο του το έχουμε πάρει από το καφέ του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. Είναι που είναι trendy.. μάλλον δεν μπορέσαμε εμείς να βρούμε κάτι πιο πρωτότυπο..

Καφές στο αναψυκτήριο.. 4 ευρώ, μηλόπιτα στο αναψυκτήριο το τεμάχιο, 5 ευρώ! τέλος πάντως μόνο οι τυρόπιτες είχαν 2 ευρώ ( αλλά δεν νομίζεται ότι πολλά λεφτά είναι και 700 δραχμές για μία τυρόπιτα;; - δεν μετράμε σε δραχμές πια αλλά λέω τώρα..)

Και αυτά όλα τα δίνουν σε τουρίστες. Που έρχονται από την ζώνη του ευρώ και σίγουρα θα τους σηκώνεται η τρίχα όταν θα κάνουν την σύγκριση της δικής τους μηλόπιτας με την δική μας. Μάλλον η δική μας έχει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων μέσα για αυτό είναι πιο ακριβή.

Σε μία σχετική ταμπελίτσα έγραφε. Όσοι από τους επισκέπτες πάρουν τον καφέ τους όρθιοι να ζητήσουν να τιμολογηθούν με ελεγχόμενο τιμοκατάλογο..

Τώρα όποιος κατάλαβε κατάλαβε.. Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί υπάρχουν δύο ειδών τιμοκατάλογοι, για ορθίους και για καθίμενους..
Κάποτε που τα τρόλευ είχαν εισπράκτορα έπαιζε κάτι τέτοιο. Σε ένα μουσείο όμως που υποτίθεται μας διαφημίζει στους τουρίστες είναι δυνατόν να υπάρχουν διπλοί τιμοκατάλογοι, ο ένας εκ των οποίων έχει ελεγχόμενες τιμές; Δηλαδή στον άλλο τι παίζει;;;;Οι τιμές είναι ανεξέλεγκτες;
Μήπως είναι κατάλογοι για Ξ και για ΝΤ ( όπου Ξ ξένοι, όπου ΝΤ ντόπιοι!!)

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, είδα αυτά που ήθελα να δω και έφυγα..Δεν μπορώ να πω όμως, ότι έμεινα με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την γυφτιά που δέρνει τους υπευθύνους του Μουσείου, είτε αυτοί ανήκουν στο ΥΠ.ΠΟ. είτε υπάγονται στην διεύθυνση του Μουσείου.

Τα Μουσεία κύριοι δεν είναι μαγαζάκια τουριστικών ειδών για να πουλάμε ότι νά' ναι στους τουρίστες. Είναι χώροι που προάγουν τον πολιτισμό μίας χώρας, με όλους τους τρόπους, είτε δια μέσου των εκθεμάτων και του τρόπου που παρουσιάζονται αυτά, ( και δεν θα έλεγα έκθεμα την σκαλωσιά και τις κλειστές αίθουσες), είτε δια μέσου της πολιτικής που εκφράζεται μέσα από αυτούς τους χώρους.( άκου ελεγχόμενη τιμολόγηση).

Κυρίως όμως τα Μουσεία πρέπει να απευθύνονται στους πολίτες της χώρας στην οποία ανήκουν για αυτό άλλωστε χρηματοδοτούνται από τα εκάστοτε Υπουργεία Πολιτισμού και όχι από τον ιδιωτικό τομέα.

Οπότε κάθε είδους αισχροκέρδεια μέσα σε τέτοιους χώρους, το μόνο που κάνει είναι να δυσφημεί τον τουρισμό μας αλλά και να είναι αρνητικός παράγοντας για το ενδιαφέρον του κόσμου.
Έχετε καμία αντίρρηση για αυτό;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)