Dte. Εντυπώσεις και σχόλια...

marlene | Δευ, 11/10/2008 - 00:23 | 13' | 10

Aαα.. μια ωραία έκθεσηηηη!!

Επισκέφτηκα σήμερα στην Dte. Έγινε και φέτος στην Expo Athens και μάλιστα μαζί της συν διοργανώθηκε και έκθεση με επαγγελματικό εξοπλισμό για ήχο και φωτισμό. Έτσι, όπως θα καταλάβατε, πάλι πήγαμε σαν Χιώτες στην έκθεση ( με τον ηχολήπτη!)

Στην φετινή διοργάνωση της Dte έλαμψαν δια της απουσίας τους όλοι οι "μεγάλοι".
Δεν είχαμε φάτσα κάρτα στην πόρτα την περιπτεράρα της MS, ( καλύτερα γιατί εμένα μου χαλάει την διάθεση), δεν υπήρχαν και άλλες μεγάλες εταιρίες που υπήρχαν πέρυσι.
Πάραυτα η έκθεση είχε πιο πολλά περίπτερα, ως επι το πλείστον από μικρότερες εταιρίες αλλά και περισσότερο κόσμο που από ότι έμαθα έσκασε μύτη από την Παρασκευή το πρωί. ( επίτευγμα.. μπράβο στα PR της έκθεσης.. το πάλεψαν φέτος).

Για άλλη μία φορά τα περίπτερα ήταν ατάκτως ερειμένα στην έκθεση.
Οι διοργανωτές δεν σκέφτηκαν ότι εταιρίες με συναφές αντικείμενο θα μπορούσαν να είναι όλες μαζί σε κάποιο διάδρομο. Έτσι για να εντοπίσει κάποιος το περίπτερο κάποιας εταιρίας έπρεπε να περιπλανηθεί για πολύ ώρα στους διαδρόμους, που φέτος ήταν ακόμη περισσότεροι από πέρυσι. Η συνεχής εναλλαγή περιπτέρων που κάποια π.χ ήταν από εταιρίες που πουλούσαν gadgets και άλλα από κρατικές υπηρεσίες δημιουργούσαν σε μερικές περιπτώσεις ένα απίστευτο κομφούζιο και ένα σχετικό συνωστισμό στους διαδρόμους. ( αλλά για το τελευταίο μπορεί να έφταιγε και το γεγονός ότι ήταν η τελευταία μέρα και όσο ναναι πλάκωσε και κόσμος).
Όπως και να έχει οι διοργανωτές θα μπορούσαν είτε να έχουν ομαδοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τους εκθέτες, είτε να φτιάξουν κάποιου είδους οδηγό για τον χώρο.

Dte και hellug.

Για άλλη μια φορά σπουδαία ήταν και η παρουσία του hellug στην έκθεση.
Kόσμος και λαός στο περίπτερο του hellug, από όσο είδα το ημίωρο που πιάσαμε την κουβέντα με τον Richard, θαμμένο πάλι το περίπτερο στον λαβύρινθο, το εντόπισα μετά από καμία ώρα περπάτημα.

Είχαν στήσει και παρουσίαζαν μία πολύ ωραία εφαρμογή στο περίπτερο, πρόκειται για ένα touch screen πίνακα ( φανταστείτε κάτι σαν σχολικό πίνακα ) όπου μπορούσες να γράψεις αλλά και να χειριστείς διάφορες εφαρμογές εκεί. Πολύ εντυπωσιακό, νομίζω όμως ότι έπρεπε να το έχουν βγάλει λίγο πιο μπροστά ώστε να τραβάει, με την εντύπωση που έκανε, ακόμα περισσότερο κόσμο.

Δεν γνωρίζω τι έγινε τις προηγούμενες μέρες αλλά και φέτος πάλι δεν υπήρχαν αρκετά έντυπα ή διάφορα live cds διανομών, ( επίσημα ) για να μοιραστούν στο κοινό. Την dte την επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος, πιστεύω ότι καλό είναι να έχει προβλεφτεί ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα από live cds όλων των νέων releases των διανομών. Αν δεν μοιραστούν εκεί που θα μοιραστούν στην τελική.

Ο σύλλογος επίσης χρειάζεται να ανανεώσει τα έντυπα του ή να εκδώσει κάποιο βιβλιαράκι που να αναφέρεται πιο αναλυτικά στο τι είναι το linux και τι κάνει.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους τα υπόλοιπα lugs. Γιατί δεν μαζεύονται όλοι μαζί να πιάσουν ένα περίπτερο ρεφενέ ( ! ) Δεν θα ήταν άσχημο και το linux θα είχε ακόμα ισχυρότερη παρουσία στην έκθεση.

Dte και Μagenta

Άλλη μία πολύ σταθερή παρουσία που αφορά τον χώρο του linux έγινε από την εταιρία Magenta ή οποία στο περίπτερο της παρουσίαζε και το linux λειτουργικό που έχει βγάλει στην αγορά αλλά και μία σουίτα γραφείου με εφαρμογές ανοιχτού κώδικα που απευθύνεται όμως σε χρήστες windows.

Έμεινα και συζήτησα αρκετή ώρα με τον υπεύθυνο της εταιρίας τον κ. Παναγιώτη Σιδηρόπουλο ο οποίος μου είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα αναφέρω εδώ για να τα συζητήσουμε.

Όπως είπα και πιο πάνω η εταιρία αυτή έχει φτιάξει και πουλάει μία διανομή με το όνομα Matzenta Desktop OS η οποία βασίζεται στο ubuntu Gatsy και περιλαμβάνει εκτός από τα γνωστά και την χρυσή έκδοση του ελληνοαγγλικού αγγλοελληνικού λεξικού της Matzenta καθώς και την σουίτα γραφείου που επίσης διαθέτει στην αγορά η εταιρία. Πρόκειται για μία πολύ καλοδουλεμένη αναδιανομή, και φυσικά η εταιρία, για εκείνους που θα αγοράσουν το πακέτο και ειδικά για επαγγελματική χρήση, προσφέρει και support.

Παρόλο που το πακέτο που προσφέρεται, είναι ένα πακέτο που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες αφού περιλαμβάνει και τεχνική υποστήριξη δεν έχει περπατήσει και τόσο πολύ στην ελληνική επαγγελματική ( πάντα) αγορά.

Αυτό, κατ' εμέ, σημαίνει δύο πράγματα. Είτε οι ελληνικές εταιρίες δεν γνωρίζουν τι εστί linux, είτε οι Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με linux είναι τόοοσο γατιά που δεν έχουν ανάγκη από επαγγελματικό support.
Ή το χειρότερο.. Έχουμε πάλι παγιδευτεί στην νοοτροπία του τσάμπα αλλά με την κακή έννοια δηλαδή του τσάμπα νά ναι και βλέπουμε.. ( κάτι που αν συμβαίνει στο linux είναι επιεικώς σιχαμένο... )

Η εταιρία αυτή όμως, έκανε και μία άλλη πρωτιά. Το πακέτο σουίτας γραφείου με εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού κατάφερε και το πέρασε σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στην Β περιφέρεια Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι έδωσε εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού, μαζί με την τεχνική υποστήριξη φυσικά, σε οργανισμούς που αλλιώτικα θα ήταν καταδικασμένοι να μην δουν ανοιχτό λογισμικό ούτε στον ύπνο τους ( βλ. "Στρατηγική Συμφωνία").

Για το κλου ο κύριος Σιδηρόπουλος με ενημέρωσε ότι ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά υπολογιστές που θα έχουν προεγκατετημένα το linux λειτουργικό της εταιρίας τους οποίους θα τους προσφέρουν με το σχετικό πάντα support. ( του είπα να ρίξει και μία σχετική δημοσίευση εδώ. )

Θεωρώ ότι τέτοιες κινήσεις είναι σπουδαίες αφού καταφέρνουν να περάσουν στο ευρύτερο κοινό την λογική του linux αλλά και των εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού, ( έστω και αν σε πρώτη φάση αυτό γίνεται σε άλλη πλατφόρμα) και ως εκ τούτου εύγε στη Ματζέντα για τις κινήσεις της.

Εδώ φυσικά θα προσθέσω ότι δεν είμαι κατά του να πωλούνται κάποιες εφαρμογές αφού αυτές περιλαμβάνουν και τεχνική υποστήριξη αλλά και προβληματίζομαι γιατί βλέπω ότι η ίδια η κοινότητα δεν υποστηρίζει επαρκώς τέτοιες κινήσεις.

Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός το linux να πατήσει πόδι και στην πραγματική αγορά; ( πως λέμε πραγματική οικονομία ένα πράγμα.. Αυτό! )

Dte και Αmiga

Και ενώ πέρυσι το περίπτερο της Amiga έμοιαζε με μουσείο βιομηχανικού ντιζάιν, (γεμάτο ωραίους συλλεκτικούς υπολογιστές από το πάλαι ποτέ) φέτος μας ξάφνιασε αφού παρουσίασε ένα νέο ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ υπολογιστή, ( τρεις μήνες μόνο στην ελληνική αγορά ) που τρέχει δικό της λειτουργικό, το Amiga OS βασισμένο στον κώδικα της Αmiga.
Δεν είναι linux είναι όμως από τα καλύτερα unix. Κάθισα και το χάζεψα αρκετή ώρα, μου έκανε εντύπωση το πόση οικονομία κάνει στους πόρους του συστήματος... και το καλύτερο;;; Διαθέτει και sequencers με custom υποστήριξη για κάθε συσκευή ήχου κατόπιν παραγγελίας κάτι που γούσταρε πολύ ο ηχολήπτης για να κάνει την επεξεργασία του ήχου του μετά την εγγραφή σε linux.

Ωραία φάση.. Ετούτοι έχουν παράδοση σε κάποια πράγματα και θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ σε αυτούς.

Dte και γκατζετιές.
Η πιο εντυπωσιακή γκατζετιά, στα περίπτερα με το σχετικό είδος, ήταν φέτος μία ... Ferrari ( κανονική) !! :D

H οικονομική κρίση φαίνεται έσφιξε τα ζωνάρια και έκλεισε τα πορτοφόλια οπότε λίγο όνειρο δεν κάνει και τόσο κακό.
Ωραίο το τουτου.. Το χάζεψε πολύ κόσμος ( και ήταν και μαύρο.. ) Του χρόνου ελπίζω να έχουν εκεί και κανένα liarjet γιατί εντάξει.. Εγώ δεν αγοράζω θήκη για κινητό αν δεν έχω και το ανάλογο jet αξεσουάρ για να μου την υποστηρίξει!!

Σταματήσαμε και σε πολλά άλλα περίπτερα τα οποία όμως αφορούσαν εφαρμογές ήχου, ( εκτός από αυτά που ήταν μόνο για ήχο και φιλοξενούνταν σε δική τους αίθουσα).
Δεν θα αναφερθώ σε αυτά.. θα σας τα πει ο ηχολήπτης άμα φιλοτιμηθεί να αφήσει κάτω το samegnome..

Φουφ πιάστηκε το χέρι μου να γράφω. Αν έχω ξεχάσει κάτι θα το προσθέσω αργότερα..

._

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

γενικώς νομίζω πήγε πολύ καλά η dte. ειδικά το σάββατο δεν χωράγαμε στο περίπτερο του hellug, οπότε σχεδόν είχαμε κάνει κατάληψη και στο απέναντι περίπτερο :D

διανομές είχαμε μπόλικες να δώσουμε. ευτυχώς η novel μας είχε στείλει πολύ μεγάλη ποσότητα από opensuse, ενώ μοιράσαμε και αρκετά ubuntu και fedora.

νομίζω βέβαια το πιο σημαντικό ήταν η επαφή με τον κόσμο και το γεγονός πως υπήρχαν αρκετοί σταθμοί εργασίας για τους δύσπιστους ;)

άντε και του χρόνου..

Ναι το Σάββατο το απόγευμα που πέρασα είχε πολλή πλάκα. Δίπλα ήταν το περίπτερο της ΓΓΠΣ (taxis, εφορία) το οποίο ήταν τεράστιο και άδειο! Επομένως είχε γίνει σχεδόν κατάληψη, άσε που οι καραμελίτσες είχαν γίνει ανάρπαστες. Καλά ήταν γιατί είδα κόσμο που μόνο ηλεκτρονικά τους ήξερα και φυσικά με τον κόσμο που είχε το περίπτερο αν ήταν λίγο κεντρικότερο (ας το σκεφτούν οι οργανωτές της dte ποιος μάζεψε τόσο κόσμο και δη ενθουσιώδη) θα μιλούσαμε για το hotspot της έκθεσης.

-------

alea jacta est!

Μπράβο παιδιά! Μακάρι κάθε φορά να υπάρχουν περισσότερα live cds,
και κάθε φορά να μην φτάνουν! ;)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

alexbillans]Μπράβο παιδιά! Μακάρι κάθε φορά να υπάρχουν περισσότερα live cds,
και κάθε φορά να μην φτάνουν! ;)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Συμφωνώ.. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος. Να φεύγουν όσα περισσότερα live cds από τις καινούργιες releases.
Πήρα και εγώ ένα από τα cds που έδωσε η novel. Ήταν το Open suse 10.3. Δεν είναι και ότι πιο καινούργιο όμως διότι αν δεν απατώμαι βρισκόμαστε τώρα στην έκδοση 11.

Καλά κάνει η Novell και δίνει cds αλλά το περίπτερο του συλλόγου δεν είναι το καλύτερο μέρος για σπρώξει το stock της.

Ο στόχος είναι να αναδειχτεί ότι νέο υπάρχει στο linux, άρα να γίνει promotion στο Linux όχι σε σε κάποια εταιρία ειδικά, και μάλιστα με τις περσινές της releases.

Kαι μιας και ο hellug μαζεύει τόσο κόσμο στο περίπτερο του και μάλιστα σε έκθεση που την επισκέπτεται τόσος πολύ κόσμος, είναι καιρός να γίνει και κάποια συμφωνία με την Canonical αλλά και τις άλλες εταιρίες, από τώρα και εν όψη της επόμενης dte ώστε του χρόνου στο περίπτερο να υπάρχουν σε αφθονία, ( και μιλάμε για το λιγότερο 200 κομμάτια από την κάθε release), ότι καινούργιο θα παίζει την δεδομένη στιγμή.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι αυτό που γίνεται στο περίπτερο του hellug είναι ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για τις εταιρίες, που ενισχύει την φήμη τους και σε βάθος χρόνου, τα κέρδη τους. ( γιατί κανείς δεν αποκλείει ένα cd να κάνει γνωστό ένα λειτουργικό σε κάποιο επιχειρηματία ο οποίος θα περάσει για την υποστήριξη της εταιρίας του και για support από την εταιρία που παράγει το λειτουργικό).

Αφού λοιπόν o hellug ενισχύει μέσα από τους στόχους του εμμέσως πλην σαφώς τις διάφορες εταιρίες, μπορεί να εγείρει και αξιώσεις ώστε να είναι καλυμμένος από "προωθητικό υλικό".

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι το linux πρέπει να μπει στην πραγματική αγορά. ;)

marlene μαζί σου 100%. Εκεί είναι και το ζουμί όλων αυτών των εκθέσεων,
να καταλάβουν και οι εταιρείες το συμφέρον τους, και να ενεργούν άμεσα
σε τέτοιες περιπτώσεις, παρέχοντας τα πάντα, όχι μόνο cds, αλλά στην
κυριολεξία τα πάντα. Όπως και να το δει κανείς είναι προς όφελός τους
και κατ' επέκτασιν και του Linux γενικότερα.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Άρα ο hellug θα μπορούσε να έχει σπόνσορες κάποιες από αυτές τις εταιρίες αντί να τις σπονσοράρει ο ίδιος; Έτσι δεν είναι;
Είναι θέλω να πω, καθαρά θέμα οπτικής.

ο hellug είχε σπόνσορες. το μεγαλύτερο μέρος του κόστος του περιπτέρου το κάλυψαν εταιρίες που δραστηριοποιουνται στον χώρο του opensource. οπότε την ίδια οπτική έχουμε.

μην μπερδεύετε τις διανομές με τις εταιρίες που μπορεί να παρέχουν support σε αυτές. δίναμε το opensuse και όχι το suse enterprise όπως επίσης και το fedora και όχι το rhel.

Μιλάμε γενικότερα εδώ για θέματα τακτικής και δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες εταιρίες. Το suse το ανέφερα ως παράδειγμα αν και πάλι η τρέχουσα release για το open suse είναι η 11. Η Novell έπρεπε να στείλει δείγματα από την τελευταία της release ( βέβαια αν δεν θέλει πρόβλημα της αλλά ο σύλλογος θα πρέπει να είναι πολύ πιο επιλεκτικός σε αυτά τα θέματα.)

Δεν είδα όμως σχόλια και για τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρθηκα. Η υπόθεση π.χ Magenta είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν είδα να έχει γίνει κανένα comment πάνω σε αυτήν.
Δεν μας ενδιαφέρει η διείσδυση του linux στην ( πραγματική) αγορά; ( επιμένω στο θέμα "πραγματική" καθώς δεν αρκεί να διαδίδουμε κάτι, πρέπει να βλέπουμε και αυτή την διάδοση ρεαλιστικά)

φυσικά και μας ενδιαφέρει. έχουν γίνει ήδη επαφές για τη δημιουργία open source τμήματος μέσα στις εκθέσεις, ώστες να προσελκύσουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να εκθέσουν τις open source λύσεις τους. περισσότερα επ' αυτού προσεχώς..

Πολύ θετικό αυτό. Θα πρότεινα λοιπόν να γράψεις εδώ και μία παρουσίαση αυτών των εταιριών, αλλά και να τις φέρεις σε επαφή με τους υπεύθυνους του περιοδικού έτσι ώστε στο επόμενο τεύχος να έχουμε ένα αφιέρωμα στις εταιρίες αυτές και στις υπηρεσίες και προιόντα ΕΛ/ΛΑΚ που προσφέρουν. Έτσι θα είμαστε σε θέση να τις γνωρίσουμε και εμείς και όλος ο κόσμος που διαβάζει το περιοδικό.
Άλλωστε αυτό το περιοδικό είναι το πρώτο και το μόνο που δραστηριοποιείται στον χώρο, όπως άλλωστε και ο σύλλογος, και έτσι λογικά, από εδώ θα ήταν δυνατόν να κοινοποιούνται στον κόσμο οι εξελίξεις που αφορούν την διείσδυση του ΕΛ/ΛΑΚ στην ελληνική αγορά.