Η Google δίνει 22 εκατ. δολάρια στο KaiOS, ένα fork του Firefox OS

dimitris | Πέμ, 06/28/2018 - 19:55 | 4' | 0

Το KaiOS, ένας απόγονος του πάλαι ποτέ Firefox OS, έχει γίνει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα για κινητά το 2018, καθώς αναμένεται να φτάσει τις 100 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το τέλος του 2018. Τώρα το KaiOS αποκτά τεράστια ώθηση από την Google, η οποία δίνει 22 εκατ. δολάρια στην εταιρεία που αναπτύσσει την πλατφόρμα, KaiOS Inc., με έδρα το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Το KaiOS είναι μια πλατφόρμα για τηλέφωνα η οποία μπορεί να τρέξει σε τηλέφωνα με μόλις 256MB μνήμης RAM. Παράλληλα όμως  υποστηρίζει τεχνολογίες αιχμής όπως το 4G. Αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές με KaiOS (τα λεγόμενα "feature phones") μπορούν να πέσουν σε επίπεδα τιμών που το Android δεν μπορεί, κάτι που θέλουν όμως πάρα πολύ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

To λειτουργικό σύστημα είναι ένα fork του B2G (ή Boot to Gecko), το οποίο είναι με τη σειρά του fork του Firefox OS, το οποίο ξεκίνησε από το Mozilla Foundation με μεγάλες προσδοκίες το 2013. Η Mozilla τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2015, εγκατέλειψε τα σχέδιά της να ανταγωνιστεί τις Google και Apple στα λειτουργικά συστήματα για smartphones και κάπου εκεί φάνηκε να τελειώνει η ιστορία.

Όμως ο κώδικας του Firefox OS με διαδοχικά forks κατέληξε να ζει ακόμα στο KaiOS που τώρα θεωρείται ότι πιο hot στα feature phones.

Το KaiOS ξεπέρασε φέτος την Apple σε μερίδιο αγοράς στην Ινδία, χάρη στα φτηνά τηλεφώνα Jio της Reliance. Πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται και στη Δύση, αφού η Nokia επέλεξε να το βάλει στο ανανεωμένο 8110, το "Banana Phone", φέτος.

To Nokia 8110 τρέχει KaiOS
To Nokia 8110 τρέχει KaiOS

Το KaiOS μόλις τώρα αρχίζει να ανοίγει app stores για τους προγραμματιστές, οι οποίοι αναπτύσσουν apps σε HTML5 και CSS (δείτε περισσότερα εδώ).

Βέβαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Google επενδύει στο KaiOS όχι για το καλό του ανοικτού κώδικα, αλλά για ίδιον όφελος: για να διασφαλίσει ότι η αναζήτηση Google, το YouTube και οι Χάρτες Google θα παίζουν στις συσκευές με KaiOS...
 

 

Δώσε αστέρια!

MO: 4.5 (ψήφοι: 2)