Έρχεται το ChromeOS και το Chromebook

dimitris | Παρ, 05/13/2011 - 00:29 | 3' | 6

Όπως ανακοίνωσε  ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, στο συνέδριο της Google , τα πρώτα ChromeBook θα κυκλοφορήσουν στις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για τα laptops που θα τρέχουν το ChromeOS που ετοιμάζει πυρετωδώς η Google εδώ και πολλούς μήνες. Το ChromeOS βασίζεται στο Linux βέβαια, αλλά με εντελώς διαφορετική λογική. Αντί για γραφικό περιβάλλον, επιφάνεια εργασίας κοκ, ο χρήστης βρίσκεται πάντοτε μέσα σε ένα παράθυρο του Chrome. Εκεί βλέπει ιστοσελίδες, και χρησιμοποιεί εφαρμογές.Στόχος της εταιρείας είναι βέβαια να ενθαρρύνει τον κόσμο να χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές, διότι «εκεί   γίνονται οι περισσότερες δουλειές και δαπανάται πάρα πολύς χρόνος».  Τι εφαρμογές; Κυρίως τις υπηρεσίες της Google: αναζήτηση, email, κοκ....

Το ChromeBook, που είναι απόγονος του CR-48 το οποίο είχε δοθεί πιλοτικά σε αρκετούς χιλιάδες προγραμματιστές στις ΗΠΑ, έχει πάντως μερικά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως ότι κάνει boot σε 8 δευτερόλεπτα, υπόσχεται αυτονομία 6 έως 8.5 ωρών και οι ενημερώσεις ασφαλείας θα γίνονται αυτόματα. Μένει να φανεί τι θα γίνεται με την αποθήκευση αρχείων, αν δηλαδή θα υπάρχει μέσο αποθήκευσης ή αν όλα τα αρχεία του χρήστη θα αποθηκεύονται και αυτά σε cloud υπηρεσίες...

Αρχικά, τo ChromeBook θα κυκλοφορήσει σε δύο μοντέλα, από την Samsung και από την Acer. Το μοντέλο της Acer θα κοστίζει 349 δολάρια ενώ της Samsung 429 δολάρια και θα είναι διαθέσιμα από τις 15 Ιουνίου στο Amazon. Δείτε το βίντεο της παρουσίασης:

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ωραία όλα αυτά, αλλά.......

Τι να το κάνεις το Laptop, που θέλει συνέχεια internet???

Αφού ο κόσμος παίρνει laptop, κυρίως για να κυκλοφορεί έξω με αυτό και όχι για να
χρειάζεται παντού το internet!

Να κάνω και 1 εξαίρεση, αυτούς που κάθονται σε μια καφετέρια με wi-fi internet?

Ε, και πόσοι είναι αυτοί πια??

Καλύτερα straight-up Linux, παρά αυτό το πράγμα και με αυτή την τιμή!

Εδώ ΔΕΝ είναι Η.Π.Α., να έχουν internet και οι δημόσιες τουαλέτες!

  

Στο εξωτερικο έχει παντού Internet και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΗΠΑ. Προσφατα πηγα Γερμανια Αγγλία και Ιρλανδια σε πολλες περιοχές και έπαθα πλάκα όταν διαπίστψσα ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει κινητο που δεν έχει Internet (aka smartphone). Ιντερνετ ειχαν ακόμα και τα ταξί, τα λεοφορεία και όλες οι πλατείες. Η χώρα μας είναι πολλά χρόνια πίσω τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να μας φαίνεται παράξενο αυτό που δοκιμάζει η Google.

Προσωπικα θα συμφωνησω όπως λεει και ο φιλος TemplarX πιο πανω δεν συμφέρει να το αγοράσει καποιος στην Ελλάδα. Νεκρό Laptop θα ειναι χωρις Internet.

TemplarX]Ωραία όλα αυτά, αλλά.......

Τι να το κάνεις το Laptop, που θέλει συνέχεια internet???

Αφού ο κόσμος παίρνει laptop, κυρίως για να κυκλοφορεί έξω με αυτό και όχι για να
χρειάζεται παντού το internet!

Να κάνω και 1 εξαίρεση, αυτούς που κάθονται σε μια καφετέρια με wi-fi internet?

Ε, και πόσοι είναι αυτοί πια??

Καλύτερα straight-up Linux, παρά αυτό το πράγμα και με αυτή την τιμή!

Εδώ ΔΕΝ είναι Η.Π.Α., να έχουν internet και οι δημόσιες τουαλέτες!

  

Δίκιο έχεις. Αν δεν έχεις internet το συγκεκριμένο Laptop είναι άχρηστο.

Γι'αυτό άλλωστε η Google ξεκινά τη διάθεση σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπου το Internet είναι παντού διαθέσιμο. Δεν πάνε να το πουλήσουν στην Αφρική.

Τώρα για την Ελλάδα, υπάρχουν περιοχές και πόλεις όπου υπάρχουν αρκετά wireless δίκτα. Εδώ που είμαι στον Πειραιά μετράω καμιά δεκαριά στο σαλόνι του σπιτιού μου.

Σηκώνει συζήτηση πάντως το θέμα. Π.χ. πόσοι κάνουν σήμερα κάτι άλλο στο laptop τους εκτός από να σερφάρουν και δεν χρειάζονται «γραφικό περιβάλλον»;

Λογικά θα είναι κάτι ποιοτικό. Έτσι τουλάχιστον μας έχει συνηθίσει η google. Δεν αισθάνομαι όμως άνετα να έχω τα έγγραφα μου στο cloud.

Σωστός ο dsyrmalis!

Το θέμα μου είναι η διαφήμιση που του κάνουν για τη χώρα μας.

Χώρια που διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα οτι η Google, θα εισηγηθεί εν καιρώ, την διαμέριση του internet, ανα χώρα και πάροχο για πιο πολύ control!
Αλλιώς πως θα βγάλουν οι εταιρείες λεφτα???

Ειδικά όταν στο internet, δίνει συγχαρητήρια ο διευθυντής της CIA στο δημιουργό του facebook, Mark Zuckerberg, για την δημιουργία του, η οποία εξοικονομεί πόρους στην κατασκοπία, αφού η υπηρεσία αυτή είναι παγκόσμιας εμβέλειας!!!!
Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το cloud, αλλά η μετεξέλιξη του internet σε κατασκοπευτικό μέσο
όπου στο τέλος, θα μας ζητάνε να πληρώνουμε με ογκοχρέωση και θα έχουμε και restrictions, ανάλογα με τον πάροχο! ΕΛΕΟΣ! (βλέπε Τουρκία και Κίνα!!!!)

 

Αλλά να σημειώσω ότι με το mobile internet έχεις παντού ιντερνετ. Και πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα πέσουν και οι τιμές του.