Ελληνική ορθογραφία και θησαυρός στο LibreOffice, OpenOffice και Firefox

dimitris | Τετ, 02/27/2013 - 12:49 | 4' | 4

Παρακάτω αναφέρουμε συνδέσμους για επεκτάσεις του LibreOffice και του OpenOffice.org για έλεγχο της ελληνικής ορθογραφίας στα κείμενά σας, αλλά και θησαυρό λέξεων, όπου υπάρχει.

Ελληνικός ορθογράφος και θησαυρός στο LibreOffice

Για έλεγχο ορθογραφίας στο LibreOffice, υπάρχουν δύο επεκτάσεις:

Το libregreek έχει δημιουργηθεί από τον φίλο Παντελή Κουκούσουλα (pktoss) που έχει ξεκινήσει το project για δημιουργία μιας ενιαίας επέκτασης Ορθογράφου-Συλλαβισμού για LibreOffice, το squibbylinux / LibreGreek. Το LibreGreek έχει στόχο να δώσει την καλύτερη υποστήριξη για ελληνικά στο LibreOffice και περιέχει το λεξικό του Κώστα Παπαδήμα για Ελληνικά/Αγγλικά στον Firefox με 1703127 λέξεις, θυσαυρό από το OpenThesaurus, κανόνες για συλλαβισμό από την InterZone, τα OpenOffice templates που μεταφράστηκαν στο Greek Coding Camp 2009 και αρχεία αυτόματης διόρθωσης από τον Λευτέρη Θάνο.

Το Orthros περιέχει ορθογράφο, αλλά θησαυρό, και ξεκίνησε ως fork του LibreGreek. To ωραίο με το Orthros είναι ότι παρέχει και επεκτάσεις για ελληνική ορθογραφία σε Firefox. Επιπλέον, διατίθεται και ως δίγλωσσο λεξικό (Αγγλικά/Ελληνικά) αν γράφετε μεικτά κείμενα και θέλετε να κάνει έλεγχο και των αγγλικών και των ελληνικών λέξεων.  Στην πράξη δηλαδή αυτό πρέπει να κατεβάσετε!

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Orthos κυκλοφόρησε το Μάιο του 2018 και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Στη συνέχεια, αποσυμπιέστε το αρχείο .zip και κάντε κλικ σε ένα από τα αρχεία που θα εμφανιστούν. Παρακάτω εξηγούμε τι είναι το κάθε αρχείο:

- orthos-el_GR-(version).oxt - Ελληνικό λεξικό και ορθογράφος
- orthos-el_GR-en_US-(version).oxt - Αγγλοελληνικό (δίγλωσσο) λεξικό/ορθογράφος
- orthos-el_GR-el_CY-(version).oxt - Ελληνικά και Ελληνοκυπριακά
- orthos-thesaurus-(version).oxt - Θησαυρός συνωνύμων

Ελληνικός ορθογράφος στο OpenOffice

Για έλεγχο ορθογραφίας στο OpenOffice.org υπάρχουν τα παρακάτω πακέτα:

Τα δύο πρώτα περιέχουν περίπου 575.000 λέξεις, και η κύρια διαφορά τους είναι ότι το δεύτερο περιέχει και θυσαυρό. Και οι δύο επεκτάσεις βασίζονται στο elspell project του Στιβ Σταυρόπουλου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, απλώς το πρώτο βασίζεται στη νεότερη έκδοση elspell 0.7 του 2006 ενώ το δεύτερο στην έκδοση 0.6 του 2004.

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 4.5 (ψήφοι: 8)

Σχόλια

Τι διαφορά έχουν με το ενσωματωμένο Dictionary που έχει το LibreOffice(π.χ. v4.0);

Δεν ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει τη νέα έκδοση. Πριν την 4.0 όμως δεν υπήρχε ενσωματωμένο dictionary από όσο ξέρω.

Δεν ξέρω, δεν έχω δοκιμάσει τη νέα έκδοση. Πριν την 4.0 όμως δεν υπήρχε ενσωματωμένο dictionary από όσο ξέρω.

Ευχαριστώ για την απάντηση. να υποθέσω πως δεν επηρεάζεται το ενσωματωμένο λεξικό αν προσθέσουμε κάποιο επιπλέον από τα προτεινόμενα;