Gambas = Basic σε Linux και εφαρμογή εορτολογίου

agelospanagiotakis | Πέμ, 07/23/2009 - 18:33 | 2' | 8

Αντι να πάω για μπάνιο κάθομαι και παίζω με παλαιές γλώσσες.
Είδα λοιπόν λίγο τα περιβάλλοντα εργασίας του Linux για προγραμματισμό μιας και δεν τα έχω ακουμπήσει καιρό κάποια από αυτά ... αναφέρομαι στα Kdevelop, Monodevelop και Gambas.

Εφτιαξα μια μικρή παραλλαγή της εφαρμογής εορτολογίου που είχα κατεβάσει και εγκαταστήσει λίγο παλαιότερα (το εορτολόγιo screenlet που έφτιαξε ο Μισδανίτης Δημήτρης από το http://code.google.com/p/eortologio/) ύστερα από την εμφάνιση του στο linux format.

Διάβασα τον κώδικα και εφόσον δεν κάνει τίποτα τρομερό είπα να το κάνω μια παραλλαγή της εφαρμογής δοκιμάζοντας τις λειτουργίες του Gambas.

Αναπόλησα ! Αχ αυτή η Βasic ... . πολυ όμορφο πράγμα οι αναμνήσεις ... μονο REM δεν έγραψα! To gambas θα σας θυμίσει πάντως την M$ Visual Basic απο 3 εως 6 ....

Για όσους ενδιαφέρονται να δούν πως παίζει η εφαρμογούλα :

http://agelospanagiotakis.blogspot.com/2009/07/gambas-basic-linux.html

Αντε να δούμε τώρα πως θα είναι η υπερπήδηση στο MonoDevelop και το εντυπωσιακότατο QT creator της Nokia λέει.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλή φάση, αν και έχω ενστάσεις πλέον για το Mono. Προτιμώ Qt/C++, αλλά αυτά είναι γούστα. Καλωσήλθες, btw, διόρθωσα λίγο το post σου (καλό είναι να αποφεύγεις τα χρώματα στο κείμενο). ;)

 

--ΔΚ

 Γεια χαρά Δημήτρη ,

Τι ενστάσεις έχεις για το mono ?

Άσχετο Είδα το apeiro.gr ... αχολείσαι με moodle ? me too , στο ntua !

 

 

πράγματι  η Gambas είναι μια ωραία visual basic για linux.

Περιμένω κι εγώ τον Σεπτέμβριο που θα έχω περισσότερο χρόνο να φιάξω μια εφαρμογή ώστε να καταργήσω 100% τα Win.

Έχει ωραίο δέσιμο με την MySQL και μοιάζει τόσο πολύ με την visual basic !!

Ωραίο το εορτολόγιο !

To Qt creator για να το δουλέψεις χρειάζεται πολλές γνώσεις C++.

Από αυτή την πλευρά προτιμώ το Gambas διότι δεν πάνε χαμένες οι γνώσεις μου περί Basic!

άγγελε, για το Mono έχω τις ίδιες ενστάσεις που έχει το Free Software Foundation. Προσωπικά, θα πρόσθετα, όταν υπάρχουν τόσες όμορφες γλώσσες με widgets (C++, C++/Qt, Python, Python/Qt, Gambas, Tcl/Τκ, κοκ) για ποιο λόγο να πας να δεθείς (ξανά) στο άρμα και τις διαθέσεις της όποιας Microsoft?

Με το moodle ασχολήθηκα μόνο για να στήσω το www.apeiro.gr - μια και πρόκειται για site με εκπαιδευτικό περιεχόμενο (ασκήσεις μαθηματικών κλπ) το Moodle ήταν περίπου μονόδρομος για να φτιάξω κάτι εύκολα, γρήγορα και σωστά. Θα μπορούσα βέβαια να το στήσω και σε Drupal, όπως εδώ για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά τότε ο βαθμός δυσκολίας και ο χρόνος ολοκλήρωσης θα αύξανε.

 

Για την Gambas, πάντως, είμαστε σύμφωνοι - πρόκειται για φανταστικό project!

--ΔΚ

Να προσθέσω απλά οτι εκτός απο την Gambas υπάρχει για όσους θέλουν να παίξουμε με τις γνώσεις τους (και το παρελθόν) η Liberty Basic ( www.libertybasic.com/)

αλλα και το εμπορικό πακέτο με όνομα RealBasic ( www.realsoftware.com/realbasic/ )

Θεωρώ παρ'όλα αυτά πολύ μποροστά την σκέψη στην οποία όλοι θα μπορούν να γράφουν σε κοινή πλατφόρμα (.net ή μόνο[!] mono αν προτειμάτε)

ανεξαρτήτως λειτουργικου συστήματος και δεν θα χρειάζεται έστω και μια γραμμή κώδικα παραπάνω για να κάνεις compile σε άλλο λειτουργικό παρά τις αντιρήσσεις του FSF που κάνει εξαιρετικά την δουλειά του. Μπορει η Microsoft να σταματήσει να ξεκλειδώνει σιγά σιγά απο τα σκαλώματα που τρώει κατα καιρούς κοιτάζοντας την τσέπη της και οχι την τεχνολογία. Μπορεί οι kernel drivers για virtualisation που εξέδωσε υπο την GPL να είναι μια καλή αρχή;

Αγγελε, απ' ότι καταλαβαίνω αναφέρεις κλειστού κώδικα πακέτα για Basic. Αν είναι έτσι, τότε μάλλον δεν ταιριάζουν εδώ - στο linuxinsider.gr ασχολούμαστε και προωθούμε το ελεύθερο λογισμικό. Χωρίς να θέλω να γίνω γκρινιάρης ή κακός, καλό είναι να μην «διαφημίζουμε» τέτοια λογισμικά, έστω και ακούσια, ειδικά όταν υπάρχουν πολύ καλύτερα πακέτα ελεύθερου λογισμικού όπως η Gambas.

 

εί! μην με κράζεται ρε παιδιά! δεν εκανα τιποτα άλλο παρά να αναφέρω ένα ακόμα ελεύθερο και ένα εμπορικό που έχουν να κάνουν με την Basic.

Φιλικά,

Αγγελος

Συγνώμη, δεν είχα πρόθεση να σε κάνω να νομίζεις ότι σε κράζω!

Απλά σου έγραψα την άποψη μου αλλά και τη νοοτροπία του portal.

btw, κανένα από τα δύο πακέτα που αναφέρεις δεν είναι ελεύθερα με την έννοια του ελεύθερου λογισμικού. ;)

 

και παλι σόρυ, αλλά καλό είναι να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: εδώ δε συζητάμε για «δωρεάν προγράμματα» αλλά για ελεύθερο λογισμικό.

 

--ΔΚ