ubuntu no sound (κάρτα ήχου realtek high definition της intel(ich7))

fotioskats | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 1' | 12

εχω φορητο της turbo-x uranus duo ,ubuntu την τελευταια εκδοση και καρτα ηχου την realtek high definition της intel(ich7).το προβλημα ειναι οτι αναγνωριζει την καρτα, δειχνει οτι παιζει κανονικα, αλλα για καποιο λογο δεν βγαινει ο ηχος.δοκιμασα τα παντα καθως και καποια παιδια προσπαθησαν και δεν μπορουσαν να βγαλουν ακρη.οποιος μπορεσει να βοηθησει τον ευχαριστω.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Υποθέτω ότι μέχρι τώρα ο ήχος λειτουργούσε σωστά.

Δοκίμασε να τρέξεις το alsamixer ή το alsamixergui και να τσεκάρεις ότι δεν είναι muted κάποιο κανάλι. Ένα συχνό πρόβλημα είναι το IEC κανάλι, το οποίο πρέπει να είναι σε συγκεκριμένο (και διαφορετικό ανα υπολογιστή) σημείο για να ακούσεις ήχο. Π.χ. στο laptop σου μπορεί να θέλει 25% ενώ στο δικό μου 0%. Βάλε ένα MP3 να παίζει στο Amarok (ή ότι άλλο χρησιμοποιείς) και πειραματίσου με τα κανάλια.

Μετά (άσχετο, αλλά για να ξέρεις τί παίζει) πήγαινε στο Σύστημα > Προτιμήσεις > Ήχος και έλεγξε την προεπιλεγμένη κάρτα ήχου. Στην ίδια καρτέλα, κάνε κλικ στο Play κάποιου ήχου συστήματος για να δεις αν παίζει.

Τέλος, έλεγξε μην είναι κανένα κουλό: καλώδια, ηχεία κλπ. Βασικά αυτό πρέπει να το κάνεις πρώτα απ´ όλα, αλλά φαντάζομαι ότι το έχεις κάνει ήδη.

ηχο δεν ειχα καθολου μεχρι τωρα.ολες οι διανομες το ιδιο μου εκαναν.κατεληξα στο τελος σε ubuntu μηπως το παλεψω.mute δεν υπαρχει ειναι οκ.θα κανω με το % και θα απαντησω εντος ολιγου.thanks

Το IEC εμφανίζεται μαζί με τα υπόλοιπα κανάλια στο alsamixer(gui). Στο gui πρέπει να πας (μεγαλώνοντας το παράθυρο ή με την μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος) λίγο πιο δεξιά επειδή τα κανάλια είναι πολλά. Δες πως είναι στην αρχή:
http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/alsamixergui1.jpg

και που βρίσκεται τελικά το IEC:

http://nicomedia.math.upatras.gr/~oxy/shots/feisty/alsamixergui.jpg

Συνήθως πρέπει να πειραματίζεσαι με το IEC ενόσω παίζεις κάποιο MP3. Ή ακόμα καλύτερα βάλε κάποιο μουσικό CD να παίζει και παίξε με το IEC από το GUI.
dimitris2007-4-23 14:55:54

το εκανα αλλα τιποτα.υποψιαζομαι μηπως καποια manual στον kernel  γ την καρτα μεσω  help βημα βημα.δεν μπορω να καταλαβω πως ενω παιζει κανονικα και αναγνωριζει ολα δεν βγαζει αυτο τον ηχο.τελειως κουφο....αν δεν σου απαντησω σημαινει οτι εχω φυγει για δουλεια.θα απαντησω την νυχτα οταν γυρισω.ευχαριστω

ξαναδοκιμασα παλι 1-1 τιποτα.μια λεπτομερεια ειναι οτι το alsamixer δειχνει οτι υπαρχουν τα: pcm-front-front mi-line-iec958-caller i-input so(front mi/απο πανω)-input so(line/απο πανω)-off hook.
τις μπαρες που εδειχνε και δοκιμαζα 1-1 ηταν οι pcm,front mi,line,mic.
ενω οι iec958,caller i,inputso,input so,off hook δεν εδειχναν καμια απολυτως μπαρα γ να ανεβοκατεβαζω γ test.υπ΄οψιν με cd να παιζει ολα αυτα.περιμενω απαντηση σου τι μπορει να ειναι,τουλαχιστον γ την iec που δεν μπορουσα λες κ ηταν απενεργοποιημενη.thanks

Τι να σου πώ...

Δώσε
/sbin/lspci | grep Audio
/sbin/lspci -v

να δούμε τι ακριβώς chip έχεις.

Δοκίμασε πιο πρόσφατη έκδοση του ALSA
http://www.alsa-project.org/alsa/ftp/driver/alsa-driver-1.0. 14rc3.tar.bz2

Εγκατάσταση


tar jxvf alsa-driver-1.0.14rc3.tar.bz2
cd alsa-driver-1.0.14rc3
./configure
make
sudo make install

Μετά δώσε:
sudo vim /etc/modprobe.d/alsa-base

και
πρόσθεσε τη γραμμή snd-hda-intel model=auto

Κάνε reboot.

dimitris2007-4-25 1:44:28

intel corporation 82801g (ich7 family) high definition audio controller
η τελευταια εκδοση της alsa ειναι περασμενη

το ιδιο ακριβως προβλημα ειχε ενας φιλος ακριβως υπο παρομοιες συνθηκες και παρομοιο lap, οποτε μπορω να σε βοηθησω ελαφρως...
Αφου με ειχε στο τηλεφωνο κανα δυωρο και του ειχα πει πανω κατω αυτα που υπωθηκαν, και αφου μετα με ειχε κανα δυωρο ακομη στο msn, (ο τυπος εντωμεταξυ αρχαριος και δυσκολα καταλαβαινα τι ηθελε να πει)μου ρθε η τρελη ιδεα και του πα να μπει στο synaptic,να κανει search τη λεξη alsa και να εγκαταστησει ολες τις βιβλιοθηκες που θα βρει εκει μεσα (οτι εχει .lib) Δε λεω πως ηταν η πιο σοφη συμβουλη που χω δωσει στη ζωη μου (μοιαζει με "ποναει κεφαλι κοψει κεφαλι") αλλα λειτουργησε.... Αν δε βρεις ακρη λοιπον με πιο νορμαλ μεθοδους...

Έχω ένα laptop toshiba με την ίδια ακριβώς κάρτα και δίνοντας

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

που σου είπαν τα παιδιά, αλλά προσθέτοντας

options snd-card-0 index=0 model=3stack
options snd-hda-intel index=0 model=3stack

δούλεψε. Δοκίμασέ το μπας και σου κάνει τη δουλειά.

Einai kapoio problhma me thn ALSA. Koitaksa sta bugtrack ths alsa kai to exoun ypopsin. Nomizw oti me tous teleutaious alsa drivers lynetai. To problhma einai oti exw Debian kai exei built-in ston kernel tous drivers opote den ginetai na to kaneis compile to driver.
Yparxei kai kainourio codec apo to site ths Realtek gia to linux. Feel free to try :D

Lysh:
To problhma den einai pouthena pera apo to oti h alsa apla den to kanei swsta detect. H as to poume etc, den fortnwnei swsta to module. Meta apo poly psaksimo brhka mia selida me ta pithana models gia to driver.
Meta apo merikes prospa8eies emena fortwse ws ekshs:

modprobe snd-hda-intel model=hp

Auto pou prepei na breite einai to model pou perpei na balete kai tha doulepsei.