FOSSCOMM2018 - Μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση

dimitris | Κυρ, 10/14/2018 - 18:18 | 12'

Αν υπάρχει κάτι που όλοι συμφωνούν για τη φετινή 11η διοργάνωση του FOSSCOMM, δηλαδή του Πανελλήνιου Συνέδριου Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, είναι ότι ήταν άψογα οργανωμένο.

Η οργανωτική επιτροπή (δείτε τη συνέντευξη που μας είχαν δώσει κατά την προετοιμασία του FOSSCOMM18), δηλαδή ο σύλλογος των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, το toLabaki hackerspace, και ο ΡΑ.ΣΤΑ.ΠΑΝ.Κ, μαζί με δεκάδες εθελοντές είχαν οργανώσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Από την πολύ ενημερωτική ιστοσελίδα με συνδέσμους σε κάθε τι χρήσιμο, μέχρι τις αφίσες με τις ώρες κάθε παρουσίασης έξω από κάθε αίθουσα, το live streaming των παρουσιάσεων για όσους κάθισαν σπίτι τους αυτό το σαββατοκύριακο, τα ενημερωτικά φυλλάδια με το πρόγραμμα, το ανοικτό όλο το σαββατοκύριακο καφέ της σχολής,  αλλά και το social event του σαββατόβραδου με φαγητό για όλους, μπορούσε κανείς να βρει το δρόμο του και να απολαύσει το συνέδριο. Σε αυτό συνέβαλλαν και οι εκπληκτικές για τα ελληνικά δεδομένα εγκατάστασεις του Πανεπιστημίου Κρήτης - μέσα στο τμήμα Η/Υ υπάρχει και ένα είδους ανοικτό μουσείο με υπολογιστικές μηχανές από το παρελθόν (δείτε στο τέλος του άρθρου). Απλά, πολλά μπράβο στα παιδιά αυτά που βάλανε τον πήχη τόσο ψηλά για τις επόμενες διοργανώσεις.

Στο ψητό τώρα, τα keynotes, τις παρουσιάσεις και τα workshops που έγιναν την πρώτη μέρα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αλέξης Ζάβρας, Senior Open Source Compliance Engineer στην Intel, προσπάθησε να μιλήσει για τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται σε νέους προγραμματιστές και developers αν ασχοληθούν με ΕΛ/ΛΑΚ. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η ενασχόληση με open source σήμερα δίνει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην εύρεση εργασίας, ο zvr τόνισε ότι η δουλειά γύρω από τον ανοικτό κώδικα  δεν περιορίζεται πια μόνο στην ανάπτυξη κώδικα, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς η γραφιστική σχεδίαση, η συγγραφή και μετάφραση κειμένων τεκμηρίωσης, οι νομικές υπηρεσίες για αδειοδότηση λογισμικού, κ.ά. Μιλώντας με βάση την μεγάλη εμπειρία του, αναφέρθηκε στις διάφορες επαγγελματικές διαδρομές που ανοίγονται σε αυτούς που, όπως είπε, θα… τολμήσουν.

Α. Ζάβρας μιλάει εκ πείρας, και εξηγεί γιατί να τολμήσουμε με open source (φωτό: Φ. Δοκιανάκης)
Ο zvr μιλάει εκ πείρας, και εξηγεί γιατί να τολμήσουμε με open source (φωτό: Φ. Δοκιανάκης)

Στην ομιλία που έκλεισε το πρόγραμμα του Σαββάτου, ο Διομήδης Σπινέλλης, παρουσίασε την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του UNIX απ’ το 1970 μέχρι σήμερα.  Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανπιστημίου έχει δημιουργήσει ένα απλά εκπληκτικό github repo όπου έχει ανεβάσει το “ιστορικό” των commits του Unix από το 1970 μέχρι σήμερα! Χρησιμοποιώντας τον κώδικα του λειτουργικού, όπου υπάρχει, και τα εγχειρίδια που έχουν ανακτηθεί από τις πρώτες εκδόσεις του UNIX εντός των Bell Labs, μέχρι τις πρόσφατες εκδόσεις του FreeBSD, το αποθετήριο αποτελείται από όλα τα ορόσημα στην ανάπτυξη του UNIX. Στην παρουσίαση, ο κ. Σπινέλλης έδειξε γραφήματα με το ρυθμό ανάπτυξής του συστήματος, τις ομοιότητες και τις διαφορές με τα σημερινά FreeBSD, και τελικά μας έδωσε μια γεύση της τεράστιας επιρροής που είχαν οι ιδέες των πρωτοπόρων του Unix, Ken Thompson και Dennis M. Ritchie  στα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα στα συστήματα ανοιχτού κώδικα, καθώς και το Linux και το BSD βασίστηκαν στην αρχιτεκτονική του Unix.  

 

Από την παρουσίαση του Σπινέλλη στο FOSSCOMM2018 για το UNIX history
Από την παρουσίαση του Δ. Σπινέλλη στο FOSSCOMM2018 για το UNIX history

Ενδιάμεσα στα δύο keynotes, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο ενδιαφέρουσες μικρές και μεγάλες παρουσιάσεις αλλά και workshops. Προσωπικά, δεν μπόρεσα να πάω σε πάρα πολλά, λόγω του κλασικού προβλήματος των παράλληλων sessions. Είδα και άκουσα τον Δημήτρη Γλυνό της CENSUS (census-labs.com), να μας δίνει μια εισαγωγή στο program instrumentation με open source εργαλεία. Ο Δημήτρης επικεντρώθηκε στην περίπτωση του instrumentation όταν είναι διαθέσιμος ο κώδικας της εφαρμογής και παρουσίασε τις τεχνολογίες, τις μεθόδους και τα εργαλεία ανοικτού κώδικα που υπάρχουν για instrumentation είτε για debugging είτε κυρίως για θέματα ασφάλειας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Δ. Γλυνού για software instrumentation τεχνικές
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Δ. Γλυνού για τεχνικές program instrumentation

Την ίδια ώρα υπήρχαν εξίσου ωραίες παρουσιάσεις όπως εκείνη για GNOME του Στάθη Ιωσηφίδη, το workshop για Go programming του Φώτη Νικολαίδη κλπ. Είδα επίσης την παρουσίαση του Παναγιώτη Ατματζίδη, devops engineer στην Beat (thebeat.co), που μίλησε για το Docker Swarm, μια ολοκληρωμένη λύση για orchestration σε Docker containers. Αν και δεν έχω εμπειρία με Docker, πόσο μάλλον με orchestration solutions, μου φάνηκε πολύ καλό για να καλύψει ανάγκες σε high availability ανάγκες. Μια και ασχολούμαι ενεργά με Qt, ήθελα να πάω και στο Qt5 session, όπου η Αλεξάνδρα Μπετούνη μιλούσε για τα πολλά θετικά του Qt, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να είσαι παντού.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Facebook με δικό του booth (ήταν και χορηγός) στο συνέδριο, ενώ ο Γιάννης Στοϊλης μας υπενθύμισε στην παρουσίασή του ότι το Facebook χρησιμοποιεί πολύ ανοιχτό λογισμικό, ενώ μας έδειξε κάτι που δεν ήταν τόσο γνωστό: ότι το εσωτερικό μοντέλο ανάπτυξης κώδικα που ακολουθείται σε αυτήν την τεράστια εταιρεία είναι παραπλήσιο με τον τρόπο οργάνωσης και δουλειές των open source projects.

Στιγμότυπο από την παρουσίαση του Γ. Στοίλη για τον τρόπο ανάπτυξης κώδικα στο Facebook
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Γ. Στοίλη για τον τρόπο ανάπτυξης κώδικα στο Facebook

Στη συνέχεια είδα την παρουσίαση του Arnold Spyros για self-healing συστήματα και μοντέλα, όπου παρουσίασε και το νέο σύστημα Self Healing που αναπτύσσεται στα πλαίσια του CS-AWARE project. Αμέσως μετά, ο φίλος Βασίλης Βλάχος, καθηγητής στο ΑΤΕΙ Λάρισας, μίλησε για τις δράσεις της ομάδας Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΕΛΛΑΚ, ιδέες και προτάσεις για τον κανονισμό GDPR, καθώς και την (διαρκή) παρουσία στην εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας “Πανόπτης” - στην φετινή μάλιστα άσκηση συμμετείχαν με 4 ομάδες από 4 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Β. Βλάχου για την Ομάδα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΕΛΛΑΚ
Από την παρουσίαση του Β. Βλάχου για την Ομάδα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΕΛΛΑΚ

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης (HELLUG, ΕΕΛΛΑΚ κλπ) παρουσίασε την open source πλατφόρμα IAM WSO2 Identity Server και μας έκανε μια επίδειξη της χρήσης του και build from source. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καργιωτάκης και η Εφη Μουζέλη έκαναν Linux Metrics Workshop όπου έδειξαν πως βλέπουμε βασικές μετρικές του Linux (Load, CPU usage, memory usage, Disk IO κλπ) καθώς και πώς τα ερμηνεύουμε, με χρήση εργαλείων που υπάρχουν στις περισσότερες διανομές (top, vmstat, mpstat, sar, perf, κτλ) καθώς και καινούργιων (prometheus, grafana).

Και πάλι, λόγω των πολλών παράλληλων συνεδριών, “έχασα” πολύ ενδιαφέροντα -για εμένα τουλάχιστον- πράγματα όπως την παρουσίαση του SatNOGS, ενός ανοικτού κώδικα δικτύου επίγειων σταθμών που παρακολουθεί, λαμβάνει δεδομένα και ελέγχει τους Low Earth Orbit (LEO) δορυφόρους. Μάλιστα, το project έχει βγάλει δημόσια στο db.satnogs.org, περισσότερα από 21 εκατ. πακέτα δεδομένων που έχει λάβει από αυτούς τους δορυφόρους. Επίσης, ο Στάθης Ιωσηφίδης παρουσίασε την ελεύθερη πλατφόρμα GNU Health για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, ο Κώστας Παπαδήμας μίλησε για τις εμπειρίες από το φετινό Google Summer of Code (όπου η ΕΕΛΛΑΚ συμμετείχει με 10 projects αν δεν απατώμαι,  όπως πχ. για προσθήκη ελληνικής υποστήριξης σε ανοικτές γραμματοσειρές αλλά και για την ανάπτυξη της εφαρμογής διαχείρισης σχολικής τάξης Epoptes ώστε να υποστηρίζει Python3/GTK3.

Φυσικά, η πρώτη μέρα είχε πολλές ακόμα συνεδρίες (δείτε το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης για να πάρετε μια γεύση του πόσο ενδιαφέροντα πράγματα υπήρχαν να δεις και να ακούσεις!!!) και ελπίζω σύντομα να ανέβουν κάπου στο διαδίκτυο όλες οι παρουσιάσεις και τα βίντεο τους. Πάντως, το Σάββατο για εμένα έκλεισε με την παρουσίαση του Equinox, μιας C++11 πλατφόρμας για προγραμματισμό software defined radios (SDR), την οποία αναπτύσσει ο Μανώλης Σουρλίγκας, με στόχο το χαμηλό latency για χρήση σε real time εφαρμογές ενώ δίνει τη δυνατότητα για visual programming με χρήση blocks. 

Αυτά τα ολίγα! Ελπίζω σύντομα να κάτσω να γράψω εντυπώσεις από τη δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μέρα, που ήταν γεμάτη RISC-V και linux kernel module programming...

 

Οι Φάνης Δοκιανάκης (αριστερά) και Ιάκωβος Στέλλας (δεξιά) από το HELLUG και ανάμεσά τους ο Αλέξης Ζάβρας της Intel
Οι Φάνης Δοκιανάκης (αριστερά) και Ιάκωβος Στέλλας (δεξιά) από το HELLUG και ανάμεσά τους ο Αλέξης Ζάβρας της Intel

 

 

Το μουσείο στους διαδρόμους του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ του Παν. Κρήτης

Το μουσείο στους διαδρόμους του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ του Παν. Κρήτης

Το μουσείο στους διαδρόμους του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ του Παν. Κρήτης
Αρχαίο modem (?)
Το μουσείο στους διαδρόμους του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ του Παν. Κρήτης
Νο comment :)

 

Δώσε αστέρια!

MO: 3.8 (ψήφοι: 11)