Eνεργοποιηση Xetex στο Lyx

ALdaperan | Τρί, 05/24/2011 - 17:32 | 1' | 3

Καλησπέρα σας , είμαι χρήστης του Ubuntu 11.04 και έχω εγκαταστήσει το Lyx 2.0 απο τα αποθετήρια 
Προσπαθώ να ενεργοποιήσω το Xelatex για να μπορώ να επιλέγω γραμματοσειρές πέρα απο τις καθορισμένες του Latex .
Aκολουθησα τον οδηγό αυτό για να εγκαταστήσω το Xetex : http://tinyurl.com/427r7jk

Παρ'όλα αυτά όταν πηγαινω στο Lyx εγγραφο>ρυθμισεις>γραμματοσειρα δεν μπορω να ενεργοποιησω την επιλογη "use non tex fonts via Xetex/luatex" που έχει . Δείτε και ενα screenshot παρακάτω :http://www.latex-community.org/forum/download/file.php?id=3687

Μηπως γνωρίζετε τι συμβαίνει ? 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γιατί δεν εγκατέστησες το Xetex από τα αποθετήρια;

Πρόκειται για το πακέτο texlive-xetex.

Θα σου πρότεινα να απεγκαταστήσεις ό,τι έβαλες ακολουθώντας τον οδηγό, κ να βάλεις αυτό το πακέτο, το οποίο μαζί του θα τραβήξει κ ό,τι χρειάζεται από το texlive γενικότερα.

το εχω εγκαταστήσει και το texlive-xetex απο το synaptic αλλά έκανα και τον οδηγό που ανέφερα παραπάνω.. να απεγκαταστήσω δλδ ενα απο τα δυο ?

Του οδηγου πως να το απεγκαταστήσω τώρα ? Δεν έχει οδηγιες .. :( 

Για αρχή, δοκίμασα στο σύστημα μου (debian unstable) που δεν έχει εγκατεστημένο ούτε texlive ούτε lyx, κ έδωσα:

pre. sudo apt-get install lyx texlive-xetex

Στη συνέχεια έτρεξα το lyx, πήγα document->settings->fonts κ μπορούσα μια χαρά να επιλέξω να χρησιμοποιήσει γραμματοσειρές από το xetex.

Τώρα, αν δεν καταλαβαίνεις από μόνος σου πώς να το απεγκαταστήσεις, δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές να σου πω εγώ βήματα χωρίς να είμαι μπροστά στον υπολογιστή σου, γιατί μπορεί να πω κάτι λάθος κ να τα κάνεις μαντάρα.

Ξεκίνα σίγουρα από απεγκατάσταση των πακέτων από το synaptic, ώστε ό,τι μείνει στο σύστημα να είναι προϊόν του οδηγού που ακολούθησες.

Από εκεί κ πέρα, αν ισχύει ότι ο οδηγός που ακολούθησες εγκατέστησε τα αρχεία στο /usr/local/texlive, τότε *νομίζω* ότι είναι αρκετά ασφαλές να το σβήσεις το φάκελο αυτό όπως είναι.

Εν συνεχεία, κ εφόσον πάντα έχεις βγάλει τα πακέτα από το synaptic, αν υπάρχει ακόμα το αρχείο /etc/fonts/conf.d/09-texlive.conf, σβήσε το κ αυτό.

Τέλος, δώσε σε ένα τερματικό την εντολή:

pre. echo $PATH

Αν αυτό που θα σου βγάλει περιέχει το /usr/local/texlive/2009/bin/i386-linux (ή κάτι άλλο που περιέχει /usr/local/texlive μέσα του), τότε θέλει αλλαγή κ το PATH. Αν απλά ακολούθησες τις οδηγίες αυτές, μάλλον δεν θα το δεις να το περιέχει όμως, οπότε είσαι καλά.

Τέλος μπορείς να σβήσεις κ το φάκελο που το κατέβασες.

Μπορείς να δοκιμάσεις κ μια αναζήτηση στα αρχεία των δίσκων σου για ονόματα που περιέχουν "texlive" μέσα τους. Μετά από τα παραπάνω δε θα πρέπει να βρει τίποτα.

Αν λοιπόν το σύστημα είναι καθαρό πλέον, βάλε πάλι τα πακέτα lyx κ texlive-xetex.