Γιατί σκοτώνουν αυτό το άλογο κούρσας; είναι δυνατό!

minios67 | Τρί, 05/17/2011 - 10:24 | 3' | 7

Το Gnome2 ή Gnome panel είναι ένα τεράστιο έργο που επάνω στις επιλογές
του έχει ακουμπήσει πάρα πολύς κόσμος, αυτό το έργο αυτή τη στιγμή
θάβεται (μη μου πείτε ότι βρίσκεται απο πίσω στο παρασκήνιο, εμένα με ενδιαφέρει τι
βρίσκεται μπροστά). Το gnome panel δεν απέτυχε για να το
αντικαταστήσουμε με κάτι ποιο καλό, είναι σταθερότατο, εύχρηστο,
λειτουργικό και φοβερά παραμετροποιήσιμο και ως εκ τούτου μπορεί να
ενσωματώσει πάρα πολλές καινούργιες ιδέες χωρίς όμως να χάσει την βασική
του φυσιογνωμία, δικαιούται να ζει και να εξελίσσεται παράλληλα στο
σύμπαν των GUI. Θα ήταν απόλυτα έντιμο όλα αυτά τα καινούργια, gnome 3,
gnome shell, unity να υπάρξουν σαν ανεξάρτητες νέες προτάσεις κι
επιλογές και αν αρέσουν να τραβήξουν κόσμο. Αν ο κόσμος μετακινηθεί από
το gnome panel κάπου αλλού τότε το gnome panel δικαιούται να πεθάνει.
"Πρόοδος" και "εξέλιξη" δεν είναι να παρουσιάζουμε γενικώς κάτι
καινούριο. Πρόοδος είναι να παρουσιάζουμε κάτι που να εξυπηρετεί
καλύτερα τις ανάγκες των χρηστών. (Η τελευταία φράση από φίλο σε άλλο
forum).
Το ξέρω ότι πολλοί (μπορεί κι εγώ) θα συρθούν από ανάγκη σε
κάτι που δεν τους αρέσει για να μη μείνουνε πίσω και μετά έρχεται η
συνήθεια αλλά τελικά αναρωτιέμαι έχει σχέση αυτή η αλλαγή με τη
φιλοσοφία του ubuntu και του linux.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις. Κατα την άποψη μου τόσο το KDE 4 όσο και τα Gnome 3 - Unity είναι γεμάτα υπερβολές και ειδικά το Ubuntu έχει κάνει τεράστια σχεδιαστικά λάθη τον τελευταίο καιρό, μιμούμενο το Mac OS X το οποίο εξυπηρετεί άλλες ανάγκες.

Και εγώ καλοβλέπω το Xfce. Δεν αποκλείω πάντως ειδικά στις ΗΠΑ να πιάσει το Unity.

dsyrmalis]Και εγώ καλοβλέπω το Xfce. Δεν αποκλείω πάντως ειδικά στις ΗΠΑ να πιάσει το Unity.

Έβαλα ήδη το xfce σε debian sid και μέχρι στιγμής όλα καλά,είμαι παραπάνω απο ικανοποιημένος :) 

παιδια αν και ειμαι της αποψης λιτο και ευχριστο
εγω το βλεπω να πιανει αρκετα σε ποιο πιτσιρικαδες που χρησιμοποιουν linux διανομες ... συνηθως "χορταινει το ματι τους" & τους κανει χαρουμενους αυτο....

Το fallback mode δεν σας βολεύει ;

edit: Επίσης ρίξτε μια ματιά σε αυτό το extension

Μετακινεί το ρολόι και την ημερομηνία στα δεξιά,το activities αντικαθίσταται από ένα drop-down μενού με τις εφαρμογές,ενώ οι αγαπημένες εφαρμογές εμφανίζονται δίπλα από το μενού.

Στην ουσία "μετατρέπει" το shell στο παλιό γνώριμο gnome.Έτσι σε σχέση με το gnome 2 (ή και το fallback mode) έχετε τις εφαρμογές στα αριστερά ενώ στις ρυθμίσεις του συστήματος έχετε πρόσβαση από το status menu στα δεξιά.

Στο ΕΛΛΑΚ ευτυχώς τίποτα δεν πεθαίνει. Ο κώδικας του Gnome2 και των συστατικών του είναι και θα είναι πάντα διαθέσιμος για όποιον επιθυμεί να συνεχίσει να τον εξελίσσει προς την κατεύθυνση που τον εξυπηρετεί.

Τα Gnome3 και Unity είναι μια προσπάθεια ριζοσπαστικής και πρωτότυπης κίνησης προς τα μπροστά. Οι αλλαγές σε σχέση με τις συνηθισμένες και δοκιμασμένες πρακτικές του Gnome2 είναι μεγάλες και αρκετές λειτουργίες και ευκολίες που είχαμε συνηθίσει δεν υπάρχουν στα νέα περιβάλλοντα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σχεδιαστές τους προτίμησαν να απαλλαχθούν από οτιδήποτε παλιό, να κάνουν ένα "reset" στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ιδέα desktop γενικότερα, έτσι ώστε απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και παγιοποιημένες μεθόδους του παρελθόντος να είναι όσο πιο ελεύθεροι να σκεφτούν καινοτόμα και δημιουργικά. Τώρα που οι πρώτες εκδόσεις - προτάσεις τους είναι επίσημα διαθέσιμες στο κοινό, είναι σειρά της κοινότητας των χρηστών να πάρει τη σκυτάλη αναδεικνύοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία της νέας πρότασης, τις σημαντικές ελλείψεις της και τελικά την κατεύθυνση προς την οποία θα προχωρήσει η ανάπτυξή τους. Ήδη έχουν γραφτεί δεκάδες πρόσθετα, σενάρια και μικροεφαρμογές που επεκτείνουν, συμπληρώνουν ή αλλάζουν την συμπεριφορά των νέων περιβαλλόντων προς διάφορες κατευθύνσεις. Τους επόμενους μήνες θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Άλλα θα επαναφέρουν λειτουργίες και πρακτικές του Gnome2, άλλα θα δημιουργήσουν εντελώς νέες δυνατότητες και ευκολίες παντώντας πάνω στο νέο κώδικα του Gnome3 ή του Unity. Σε 6 μήνες τα πιο χρήσιμα και δημοφιλή από αυτά θα αρχίσουν να ενσωματώνονται στις επίσημες εκδόσεις αλλοιώνοντας ίσως τον αρχικό τους προσανατολισμό.

Τα νέα γραφικά περιβάλλοντα είναι ένα πείραμα, στο οποίο συμμετέχουμε όλοι ως χρήστες ή προγραμματιστές, και όλοι πρειμένουμε με ενθουσιασμό να δούμε που θα οδηγήσει την εμπειρία και αλληλεπίδρασή μας με τον υπολογιστή. Για τους λιγότερο ανήσυχους βέβαια πάντα θα υπάρχουν οι κλασσικές λύσεις Gnome2, XFCE, LXDE κλπ. Ο χρόνος θα δείξει αν το καινοτόμο θα βρει τον τρόπο να αποδειχθεί πιο εύχρηστο και λειτουργικό από το παλιό ή θα εγκαταλειφθεί ως λάθος... Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από τώρα τα Gnome3 και Unity θα έχουν μεταφέρει την εμπειρία χρήσης του προσωπικού υπολογιστή σε νέα επίπεδα λειτουργικότητας, εργονομίας και ευχρηστίας που το Gnome2 δεν θα μπορούσε να προσφέρει ποτέ.