Επαναφορά αρχείου Open Office σε προηγούμενη κατάσταση ?

thanos_evia | Κυρ, 09/20/2009 - 10:37 | 4'

 

Καλημέρα σε όλους! Καταρχήν συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια για την διάδοση και υποστήριξη του ελεύθερου λογισμικού. Είμαι χρήστη linoux και συγκεκριμένα της Mandriva εδώ και ένα χρόνο περίπου, αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο το δυνατόν πιο σαφή και περιεκτικά:
Χρησιμοποιούσα το QGIS για να εντοπίσω και να περιγράψω αγροτεμάχια σε χάρτη, σε κάθε πολύγονο – αγροτεμάχιο που περιέγραφα πρόσθετα κάποιες πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη τοποθεσία έκταση κλπ.
Για να το κάνει αυτό το QGIS δημιουργεί ένα αρχείο με κατάληξη .dbf και δίνει σε κάθε πολύγωνο ένα μοναδικό id το οποίο αντιστοιχίζει με τις περιγραφικές πληροφορίες που εισάγει ο χρήστης, κάποια στιγμή χρειάστηκε να διορθώσω κάποιες καταχωρήσεις πχ. να διορθώσω ένα ορθογραφικό λάθος σε ένα όνομα, και επειδή δεν μπορούσα να το κάνω μαζικά μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα (ίσως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή δεν μπορούσα να την βρω εγώ), άνοιξα το αρχείο dbf με το calc - ανοίγει από προεπιλογή με αυτό μιας και βασικά αποθηκεύει τις καταχωρήσεις του χρήστη σε έναν πίνακα.
Ανοίγοντας λοιπόν το dbf αρχείο παρουσιάζεται ένας πίνακας με τις καταχωρήσεις του χρήστη (στον οποίο όμως δεν υπάρχει η στήλη με τα id), για να κάνω τις μαζικές αλλαγές που ήθελα έκανα ταξινόμηση κατά όνομα πχ. και αφού τελείωσα έσωσα το αρχείο.
Αυτό ήταν πραγματική καταστροφή γιατί αποθηκεύοντας το αρχείο με την νέα ταξινόμηση άλλαξε η αντιστοίχηση των id με τις υπόλοιπες καταχωρήσεις και καθώς η στήλη με τα id δεν εμφανίζεται στο calc δεν είχα την δυνατότητα να κάνω νέα ταξινόμηση κατά id ώστε να το επαναφέρω στην προηγούμενή κατάσταση.
Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να επαναφέρουμε το αρχείο που τροποποιήθηκε με το oo calc στη μορφή που είχε πριν τροποποιηθεί, σημειωτέο ότι οι καταχωρήσεις ανέρχονται σε περίπου 800 όποτε είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει με άλλον τρόπο πχ. από μνήμης.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια.

 

Δώσε αστέρια!

MO: 2 (ψήφοι: 1)