office suites - δημόσιες υπηρεσίες και πολίτες. υπάρχουν standard και πρέπει;

Centient | Τρί, 09/23/2008 - 17:48 | 2' | 11

Επειδή ο τίτλος δεν είναι πολύ κατατοπιστικός να εξηγήσω : Έστω οτι φτιάχνει ένας χρήστης linux ένα αρχείο σε open office, είτε αυτο είναι με το writer είτε με το impress είτε οτιδήποτε, το οποίο θα πρέπει να αποσταλεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση; Θα πρέπει υποχρεωτικά ο κάθε χρήστης linux και να βρει ms office να το (ξανα)φτιάξει ή θα έπρεπε να έχει η δημόσια υπηρεσία το open office;(εάν το επιτρέπουν οι συμβάσεις με τη ms) Το ίδιο πρόβλημα αντίστοιχα υπάρχει και σε περιπτώσεις φοιτητή - καθηγητή, θα πρέπει ο φοιτητής να έχει οπωσδήποτε ms office ή θα πρέπει ο καθηγητής να έχει και open office;

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΥΓ. κάποιος να διορθώσει το χτήστης με το χρήστης παρακαλώ!! :sick:
Δε μου εμφανίζεται επιλογή "επεξεργασία"

Απλά το στέλνει με μορφή που κατά συνθήκη αποτελεί το πρότυπο (ms office λόγω τις ευρείας χρήσης του) και ο όποιος παραλήπτης μπορεί να το ανοίξει έχοντας οποιαδήποτε άλλο office άνετα αφού όλα σχεδόν διαβάζονται απο το OOffice η το ms. Βέβαια το λογικό θα ήταν όλοι μας να έχουμε και να χρησιμοποιόυμε το ΟΟfice μιας και παράγει αρχεία με αναγνωρισμένο απο τον iso φορματ. Άλλα ας όψεται η αμάθεια και οι συμφωνίες με την ms.

Βασικά ως σπουδαστής γνωρίζω ότι δέχονται και pdf αρχεία (πχ για πτυχιακές/διπλωματικές) οπότε νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα. Τώρα αν το αντίστοιχο ισχύει και για κάποιες δημόσιες υπηρεσίες νομίζω ότι κι από odt κι από doc είναι προτιμότερο το pdf (γνωστά τα πλεονεκτήματά του).

Το έχω ξαναγράψει και αλλού αλλά δεν θυμάμαι τώρα. Αν κάνεις save ένα κείμενο
σου δίνει σαν επιλογή να επιλέξεις διάφορους τύπους αρχείων μαζί και αυτούς της M$.
Οπότε δεν χρειάζεται να ψάξεις για κάτι άλλο.

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Αυτό που ανέφερε ο Alexbillans είναι πολύ σωστό. Σώζε το αρχείο σε μορφή που να διαβάζεται από το MS office, δηλαδή .doc, ή .xls πηγαίνοντας στο save as.

Ακόμα όμως καλύτερα είναι να σώζεις το αρχείο που θα στείλεις σε μορφή pdf γιατί τότε το αρχείο διατηρεί το αρχικό του layout και φυσικά δεν μπορεί να παραποιηθεί σε καμία περίπτωση. ( που αυτό είναι και το ζητούμενο.)

Μπορεί να τύχει αν αποθηκευτεί το αρχείο ως .doc, όταν ανοιχτεί μετά με ms office, να χαθεί ένα μέρος της μορφοποίησης. (μου είχε τύχει μια φορά με σχεδιαγράμματα και έτρεχα σε internet cafe να το ξαναμορφοποιήσω).
Το ιδανικότερο είναι το pdf, συμφωνώ.
Πάντως ελπίζω να ισχύει αυτό που λένε ότι το ms office θα υποστηρίζει odf στο μέλλον (το 2009 αν δε κάνω λάθος), θα γουστάρω να μπορώ να στείλω .odt οπουδήποτε.

Όταν αναφέρομαι σε παραποίηση δεν αναφέρομαι μόνο στο layout δηλαδή την μορφοποίηση που θα έχει το αρχείο αλλά και στο περιεχόμενο του που καλό είναι όταν πρόκειται να το στείλουμε σε κάποια δημόσια υπηρεσία να είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορεί να αλλαχθεί.

Οπότε καλύτερα pdf.

IMHO, η βέλτιση λύση είναι εξαγωγή σε PDF, όπου είναι δεκτό.

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

dimitris]IMHO, η βέλτιση λύση είναι εξαγωγή σε PDF, όπου είναι δεκτό.

--
Where is the ripcord, the trap door, the key?
Where is the cartoon escape-hatch for me?

Νομίζω ότι είναι δεκτό και μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν οποιοδήποτε αρχείο στείλει κάποιος σε αυτήν την μορφή.

Εμένα πάντως με χαλάει το θέμα με τα .odt. Και στο πανεπιστήμιο είχα το ίδιο πρόβλημα και τους το έκανα θέμα. Στις εργασίες ζητάνε το αρχείο σε μορφή που να μπορούν να κάνουν διορθώσεις αλλά από openoffice δεν ξέρουν τι τους γίνεται οι καθηγητές. Το πανεπιστήμιο προμοτάρει όμως και την χρήση του open office. ( όχι ότι δεν είναι δοσμένοι και αυτοί στον Bill!! Το παλεύουν πάντως να έχουν από όλα..)

Κακώς όμως, δε πιστεύω οτι θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα για ένα καθηγητή να κάνει μια διόρθωση σε open office.
Στα πανεπιστήμια τουλάχιστον συνήθως έχουν linux servers και λινουξάδες που ασχολούνται και το διαδίδουν όσο μπορούν (το linux γενικότερα).

Centient]Κακώς όμως, δε πιστεύω οτι θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα για ένα καθηγητή να κάνει μια διόρθωση σε open office.
Στα πανεπιστήμια τουλάχιστον συνήθως έχουν linux servers και λινουξάδες που ασχολούνται και το διαδίδουν όσο μπορούν (το linux γενικότερα).

Οι περισσότεροι καθηγητές βόσκουν στα πέρα λιβάδια και είναι και πολύ διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν open office.
Δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη που δίνει το ανοιχτό πρότυπο, δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία για αυτό.
Όταν στον κάθε καθηγητή σπουδαστή του προτείνεις ένα πρόγραμμα σαν το open office, εκείνος το βλέπει σαν τον μπελά που θα μπει για να το μάθει καθώς δεν γνωρίζει ποια είναι η διαφορά. Έτσι και αλλιώς όλα τα άλλα, δηλαδή το user interface το βλέπει ίδιο, οπότε ΓΙΑΤΙ να καταλάβει σε τι διαφέρει.
Όταν εξηγήσεις σε κάποιον ΠΟΙΑ είναι η διαφορά, σε τι συνίσταται η διαφορά του ανοιχτού προτύπου, τότε μόνος του θα θελήσει να προσαρμοστεί και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του σε αυτό το πρότυπο..

Αυτά λέγαμε και τις προάλλες.. Δεν υπάρχει κανένας που να ασχολείται με αυτό το θέμα .. δυστυχώς όμως όπως θα είδες, πολλοί χρήστες δεν θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση και την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον ανοιχτό κώδικα καθώς και τις διαφορές που αυτός έχει από τον κλειστό.

Και ενώ οι προγραμματιστές κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να δημιουργήσουν προγράμματα που να μοιάζουν με αυτά της MS, με στόχο να κάνουν πιο εύκολη την μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τελικά χωρίς θεωρητικό background ωφελούν την ίδια την MS, ( τουλάχιστον στην Ελλάδα), αφού για τον τελικό αποδέκτη όλα μοιάζουν ίδια, οπότε κάθεται σε αυτό που ήδη έχει.. ( και έχει πληρώσει ενίοτε ).

Τι να κάνουμε όμως.. Έτσι είναι αυτά.. Όσοι ξέρουν ξέρουν οι υπόλοιποι ας πάνε να κόψουν τον σβέρκο τους. Στο ενδιάμεσο φυσικά μπορείς να στέλνεις τα αρχεία σου σε .doc. Έτσι για να υποστηρίξουμε λίγο πιο ενεργά την ΜS.. :)