linux kai windows

voldy | Τετ, 03/12/2008 - 11:11 | 2' | 19

δεν ξερω αν ειμαι στο σωστο forum για το προβλημα μου αλλα επειδη ειστε οι καλυτεροι ελπιζω να με βοηθησετε.λοιπον ακουστε τι προβλημα εχω: αγορασα ενα λαπτοπ το καλοκαιρι το οποιο ειχε windows vista. τα windows μου ειχαν ενα partition περιπου 6 gb για recovery. εγω στο χωρο αυτο και αφου τον εκανα format εβαλα linux-ubuntu 7.10-. μεχρι εκει ολα καλα.ομως αποφασισα να formarw τα windows και τα linux προκειμενου να βαλω windows xp σε ενα partiton και το linux στο αλλο.βαζω το cd εγκαταστασης των xp και τρεχει κανονικα, περνανε οι μπλε οθονες και στο σημειο που πρεπει  να πατησω οκ για την εγκατασταση τους μου βγαινει το εξης μνμ: δεν υπαρχουν εγκατεστημενες μοναδες σκληρων δισκων... μπορει καποιος να με βοηθησει γιατι εχω τρελαθει!!! θελω να βαλω βεβαιως τα πολυ καλυτερα linux αλλα θελω να εχω και τα windows τουλαχοστον μεχρι να μαθω καλα τα linux. οποιος με βοηθησει θα ειναι "θεος". σας ευχαριστω!!!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μια πρώτη σκέψη είναι ότι το CD σου των Windows είναι μόνο Recovery CD.
Να εγκαταστήσεις τα Windows από original CD.
Έστω και τα XP, για να δεις αν αυτό το αναγνωρίζει.

Χμμμμ, δηλαδή μόνο στην εγκατάσταση σου βγάζει πρόβλημα; Τα ήδη εγκατεστημένα λειτουργικά ξεκινούν κανονικά; Τι μοντέλο laptop έχεις; Γιατί τουλάχιστον κάποια της HP έχουν ένα recovery partition προεγκατεστημένο και είναι ανεξάρτητο του λειτουργικού που χρησιμοποιείς.

Για προσπάθησε να μπείς στο BIOS να δείς τι δείχνει για τα hard drives σου.

Δεν ειναι αυτο. Ολα τα laptop/pc εχουν SATA οπου τα XP θελουν οδηγουν απο πριν για να γινει το installation.

Γιατι κατι μου λεει ότι δεν έχεις σκοπο να βαλεις Linux???

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

λοιπον για να απαντησω σε ολους, πρωτα απ ολα να αναφερω οτι το cd που εχω ειναι το original των windows και με αυτο προσπαθω να κανω την εγκατσταση. δευτερον να αναφερω πως εχω κανει format το laptop οποτε δν εχω αυτη τη στιγμη κανενα λειτουργικο συστημα οποτε ναι, μονο στην εγκατασταση εχω προβλημα και τριτο να πω οτι βεβαιως και σκοπευω να βαλω linux αλλα επειδη ειμαι αρχαριος καλο θα ειναι να εχω και τα windows στο λαπτοπ.οποτε τωρα οποιος μπορει να με βοηθησει μετα τις καινουργιες πληροφοριες θα ειμαι ευγνωμων.τελος να αναφερω το μοντελο του λαπτοπ μου: hp pavillion dv6520ea

σας ευχαριστω

Για τσέκαρε αυτό που λέει ο slackware.

Αν ο σκληρός σου δίσκος είναι SATA τότε θα πρέπει να περάσεις,
μάλλον, τους αντίστοιχους drivers για το μοντέλο σου
κατά την εγκατάσταση των Windows.

ναι sata ειναι ο δισκος. πως ομως θα βαλω τους drivers αφου δεν εχει δισκετα το λαπτοπ!!!

Βασικά γιατί να μπλέκεις με με drivers μπες στο BIOS και δες αν αναγνωρίζεται ο δίσκος.Αν ναι τότε είσαι οκ.Μετά αφού λες ότι δεν έχεις κανένα λειτουργικό μπορεί να είναι (αφορμάριστος,δύσκολο) και να μην αναγνωρίζουν κάποιο παρτισον τα win για εγκατάσταση (ntfs,fat32 κ.λπ).Βάλε ένα live cd δες λίγο σε τι κατάσταση είναι ο σκληρός τα παρτίσον,τι σύστημα αρχείων κάνεα παρτίσον για τα win και το linux και λογικά είσαι οκ.

ο δισκος αναγνωριζεται.τι live cd να βαλω?? απο τα ubuntu??πως τα ελεγχω αυτα???

Ναι μπορείς και από το ubuntu ή από οποιαδήποτε άλλη διανομή με τον partition manager που έχουν ή και με το gparted αν το έχεις σαν ξεχωριστό cd.

-----------------

ωραια, με το gparted εκανα φορματ τον δισκο και τωρα μου τον βρισκει και μου τον εμφανιζει σε ενα γκρι φοντο και λεει κατι  un..... δεν θυμαμαι καλα. αυτο.

E λογικά θα είναι unpartitioned space κοινώς ότι και να κάνεις άμα δεν το φορμάσεις σε fat32 ή ntfs δεν θα γίνει τπτ.Κάνε ένα φορμάτ σε ntfs (νομίζω την έχει την επιλογή) αλλιώς κάνε fat32 και φόρμαρε το κατά την εγκατάσταση σε ntfs.
________________

ναι!!αυτο μου εγραφε!!τον fat32 λες θα μου τον αναγνωρισει???μια φορα προσπαθησα μεσω του gparted na τον κανω σε ntfs και με πεταει εξω απο το προγραμμα και μου βγαζει πανω ψηλα ενα κιτρινο εικονιδιο και ελεγε κατι με crash system και κατι τετοια..

Ε ναι άμα το φορμάρεις σε fat32 τα win θα το αναγνωρίσουν (το λογικό αυτό είναι) τον σκληρό και θα μπορείς να κάνεις και εγκατάσταση,αν 8ες πριν το φορμάτ νομίζω υπάρχει μια επιλογή των win να τον κάνεις και ntfs.Ενιγουέι αυτά δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο που παραλείψαμε.Κάνε την μαραθώνια εγκατάσταση των win και μετά βάλε και ένα linux. :)
-------------

Επειδή είχα παρόμοιο θέμα στο desktop, θα συμφωνήσω με τον slackware, αν ο σκληρός είναι sata, δεν παίζει να τον δουν τα XP χωρίς εξωτερικούς drivers....

οκ παιδια τελικα καταφερα κ εβαλα vista. τωρα θα βαλω κ τα linux. ευχαριστω πολυ