ΛΙΝΟΥΞ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Alex-corfu | Τρί, 03/11/2008 - 04:10 | 4' | 1

Ρώτησα έναν μαθητή λυκείου αν ξέρει τι είναι το Λίνουξ και δεν είχε ιδέα. Στο μάθημα των υπολογιστών μου είπε, απλά πάνε στην αίθουσα των υπολογιστών και σερφάρουν στο ίντερνετ. Ούτε βιβλία δεν έχουν. Από την εμπειρία μου άλλωστε ως φοιτητής ξέρω ότι η συντριπτική πλειοψειφία (αν όχι το σύνολο) των υπολογιστών στα πανεπιστήμια τρέχει μόνο window$. Και ερωτώ το κράτος. Πάει, κάνατε την συμφωνία με την Microsoft. Ισχυρίζεστε όμως ότι αυτή δεν είναι δεσμευτική. Γιατί τότε δεν κάνετε τους υπολογιστές των σχολείων και των πανεπιστημίων να τρέχουν ΚΑΙ window$ ΚΑΙ Λίνουξ; (DUAL BOOT); Δεν θα πρέπει οι μαθητές και οι φοιτητές να ξέρουν ότι υπάρχουν και άλλα λειτουργικά συστήματα, να εξετάζουν τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός, να δουν ότι, ναι, μπορούν να σερφάρουν και μπορούν να κάνουν δουλειές και από το Λίνουξ. Βγαίνει μετά ο πτυχιούχος να αρχίσει την δουλειά του και την σταδιοδρομία του, και μην έχοντας ιδέα για το ότι υπάρχουν δωρεάν λειτουργικά και δωρεάν προγράμματα, αναγκάζεται να σπαταλήσει μεγάλα ποσά για πράγματα που θα μπορούσε άνετα να πάρει δωρεάν και με εξαιρετική ποιότητα.

Νομίζω ότι το κράτος στον συγκεκριμένο τομέα δεν προσπαθεί να πλάσει τους μαθητές και τους φοιτητές σε ελεύθερους πολίτες, με γνώση, γνώμη και δικαίωμα επιλογής και ανοιχτούς ορίζοντες, αλλά με αυτή την πρακτική του δημιουργεί άβουλα όντα, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, προορισμένα να είναι πελάτες της Μεγάλης Μητέρας Μάικροσοφτ.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεκριμένα και οργανωμένα συμφέροντα μέσα σε διάφορους χώρους που σπρώχνουν την κατάσταση προς τα εκεί. Ούτε νομίζω ότι η Μάικροσοφτ είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και ο νούμερο ένα εχθρός. Και αυτή κάνει την δουλειά της και προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζειν :) Αύριο μπορεί να μας προκύψει μια άλλη εταιρεία που θα γιγαντωθεί και θα αποκτήσει τεράστια δύναμη και μονοπώλειο. Απλά, σε μια κοινωνία της γνώσης, όπως είναι η σημερινή, είναι κρίμα να αφήνουμε τα παιδιά μας, το μέλλον, στο σκοτάδι και στην άγνοια.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Fίλε μου έχω την εντύπωση ότι για τα πανεπιστήμια το κράτος δεν έχει να κάνει τίποτα. Είναι καθαρά θέμα του πανεπιστημίου το τι λειτουργικό θα επιλέξουν. Για παράδειγμα εγω σπούδασα Πληροφορική στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στo δικό μου το τμήμα μέχρι την τελευταία χρονιά δεν υπήρχε υπολογιστής με wιndows. Όλοι οι υπολογιστές είχαν UNIX!!! με xwindows. Μόνο αφού τελείωσα φτιάξαν ένα εργαστήριο με Windows XP (το οποίο δεν χρεισιμοποιείται για εργασίες από τους φοιτητές παραμόνο για να παίζουν Age of Empires II (τότε) δικτυακά). Όλη η δουλειά βγαίνει στο UNIX και επειδή δεν μπορείς να είσαι όλη μερα στα εργαστήρια το πιο κοντινό λειτουργικό για τις εργασίες που μπορεί να εγκαταστασθεί σε PC είναι το Linux έτσι γίνεται και η πρώτη επαφή. Καλά όμως για το τμήμα Πληροφορικής, τι γίνεται όμως στις υπολοιπες σχολές. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι σχολές έχουν κάποια εργαστήρια με Windows PC, αλλά αν κάποιος φοιτητής ήθελε να πάρει κάποιο μάθημα υπολογιστών τότε το μάθημα (όλων των σχολών) γίνονταν σε εργαστήριο με unix σύστημα κάτω από xwindows. Αυτά τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια. Δεν μπορώ να σου πώ τι γίνεται σε άλλα πανεπιστήμια αλλά από όσο γνωρίζω οι φοιτητές που έχουν να κάνουν με υπολογιστες (είτε είναι μηχανολόγοι είτε είναι πληροφορικάριοι) το linux το αγαπάνε άλλωστε το πανεπηστίο της Αθήνας έχει ένα πολύ συνατό LUG. Και μην ξεχνάς ότι αυτόι που έχουμε αγαπήσει το linux δεν είμαστε ούτε μεγάλοι σε ηλικία ούτε έχουμε (οι περισσότεροι) παιδιά για να κάνουμε πιο ουσιώδη προώθηση. Σκέψου σε λίγα χρόνια τι θα γίνεται! Για τα σχολεία που αναφέρεσαι όντως έχεις δίκιο αλλά ίσως με το OLPC να αλλάξει η κατάσταση!!!