Logical Volume Management

philip | Πέμ, 01/24/2008 - 08:47 | 1' | 5

Νέα παρατήρηση, προς συζήτηση.  Όταν κάνει boot το σύστημα, καθυστερεί σημαντικά ξεκινώντας το Logical Volume Managent (LVM). Εκεί ψάχνει για CD μέσα στο DVD drive, δεν βρίσκει (είναι φυσικά άδειο), επαναλαμβάνει ψάχνοντας για όλα τα πιθανά μέσα (CD, DVD, DVD R κλπ) και μετά ξεκινάει κανονικά.  Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την καθυστέρηση αυτή.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

philip, γράψε δύο τρια στοιχεία - δεν θυμόμαστε όλοι σε τι αναφέρεσαι. Τι διανομή έχεις; Fedora, Ubuntu,... ;

Αυτό που αναφέρεις νομιζω ότι είναι θέμα fstab. :)

Ναι, έχεις δίκιο. PCLOS 2007 είναι η διανομή. Το παρατήρησα κατά τη διάρκεια του boot sequence. Λέει: loading LVM και δίνει διαφορά μηνύματα από το DVD drive, ενώ παράλληλα προσπαθεί να "διαβάσει" από εκεί. Μετά από 20 - 30 δεύτερα, λέει ότι δεν βρίσκει δίσκο στο drive (λογικό) και συνεχίζει κανονικά. Απλά είναι ενοχλητική η καθυστέρηση. fstab?

ΥΓ: Από το bios του έχω ορίσει να κάνει boot από το σκληρό και σαν δεύτερη επιλογή από το DVD, αλλά δεν νομίζω να είναι εκεί το πρόβλημα. Υπάρχει κάπου το LVM σαν αρχείο?

Mπορείς να του πεις να μην ψάχνει στα CD/DVD. Συνήθως το αρχείο ρύθμισης του LVM είναι κάπου στο /etc, π.χ. /etc/lvm/lvm.conf.

Για δες εκεί, υπάρχει καμία γραμμή σαν κι αυτή:

filter = [ "r|/dev/cdrom|"

(ή /dev/dvd ή /dev/hdd ή οπουδήποτε είναι το DVD σου!) Αυτή η γραμμή του λέει να μην ψάχνει στις αντίστοιχες συσκευές.

Πάντως, αν δεν έχεις LVM στο Linux σου, δεν το χρειάζεσαι. Στο Fedora π.χ. για να απενεργοποιήσεις το rc.sysinit έχει μια αναφορά στο /etc/lvmtab, την οποία πρέπει να σβήσεις. Κάτι αντίστοιχο θα είναι στο PCLinuxOS.

Βρήκα τα αρχείο /etc/lvm/lvm.conf

Δεν το πείραξα, διότι φοβήθηκα να το κάνω χωρίς κάποια παραπάνω πληροφορία. Θα το δοκιμάσω απόψε. Το LVM το είχε έτσι κι αλλιώς, δεν το εγκατέστησα. Μπορώ να το απεγκαταστήσω, μέσω Synaptic, χωρίς να "κρεμάσει"το μηχάνημα; Το έχω ρυθμίσει όπως ακριβώς το θέλω και δεν θέλω "εκπλήξεις" :jawdrop:

ΥΓ: ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Προτείνω να μην απεγκαταστήσεις τίποτε. Απλώς κοίτα αν υπάρχει η γραμμή filter.