Solus 4.4: Η πανέμορφη διανομή που κάνει παιχνιδάκι τη μετάβαση από τα Windows στο Linux

editor | Παρ, 07/28/2023 - 10:19 | 7'

Το Linux είναι πλέον ένα από τα πιο εύκολα λειτουργικά συστήματα χάρη σε διανομές όπως το Ubuntu, το Linux Mint αλλά και το Fedora.  Αλλά δεν είναι μόνο οι μεγάλες διανομές που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Ακόμα και οι «μικρές» διανομές συμβάλλουν στο να γίνει το Linux ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Και μερικές από αυτές τις μικρότερες διανομές προχωρούν ακόμα περισσότερο στη φιλικότητα προς το χρήστη. Τέτοια περίπτωση είναι το Solus.

Το νέο Solus 4.4 προσφέρει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις για να διαλέξετε: Budgie, GNOME, KDE Plasma και Mate. Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, ωστόσο, είναι ότι η έκδοση 4. 4 είναι η τελευταία για το Mate (καθώς οι προγραμματιστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιφάνεια εργασίας δε συμβαδίζει με την ανάπτυξη του Wayland). Πίσω από το γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές του Solus, βρίσκεται ο πυρήνας Linux 6. 3. 8-240, που προσφέρει υποστήριξη για όλο το hardware που χρειάζεστε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδοχή του Solus με το Budgie (που είναι η «προτεινόμενη») προσφέρει ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς «μοντερνιές». Αλλά για τους περισσότερους χρήστες, αυτή η παραδοσιακή διάταξη (δηλαδή ο πίνακας με το κλασικό μενού και τα εικονίδια επιφάνειας εργασίας) θα είναι οικεία, υπό την έννοια ότι θυμίζει πολύ Windows.

Το πάνελ

Στο Budgie του Solus, λοιπόν, θα βρείτε το «παραδοσιακό» πάνελ στο κάτω μέρος της οθόνης. Δεδομένου ότι πρόκειται για Linux, όμως, μπορείτε να το παραματροποιήσετε. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις BudgieDesktop και κάντε κλικ στο Bottom Dock. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε διάφορες παραμέτρους του πίνακα, όπως θέση, μέγεθος, απόσταση, αυτόματη απόκρυψη, διαφάνεια, σκιά, στυλιζαρισμένες περιοχές και λειτουργία Dock.

Κάνοντας κλικ στο μενού του πίνακα, θα δείτε κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή κατηγοριοποιημένη και έτοιμη για εκκίνηση. Σε αυτό το μενού, θα βρείτε εφαρμογές όπως Firefox, LibreOffice, Thunderbird, Celluloid (πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο), Rhythmbox (πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής), Budgie Control Center και άλλες. Κι αν δε βρίσκετε κάτι που χρειάζεστε, υπάρχει πάντα το Κέντρο λογισμικού για την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων εφαρμογών.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τις ειδοποιήσεις

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Budgie, μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως με το πρόγραμμα για τις ειδοποιήσεις του συστήματος, που λέγεται Raven.  Εάν κάνετε κλικ στο σχετικό εικονίδιο (κάτω δεξιά, αυτό με το κουδουνάκι), θα εμφανιστεί από τα πλάγια ο πίνακας Raven, όχι μόνο για να εμφανίσει τις ειδοποιήσεις σας αλλά και με διάφορα γραφικά στοιχεία με τα οποία μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε, όπως το ημερολόγιο και ο ελεγκτής ήχου.

Raven

Και μπορείτε να προσθέσετε νέα widgets εκεί. Για να το κάνετε αυτό, τρέξτε την εφαρμογή Budgie Desktop Settings (από το μενού της επιφάνειας εργασίας) και κάντε κλικ στο Raven στα αριστερά. Εκεί, μπορείτε να κάνετε κλικ στην καρτέλα Widgets, να κάνετε κλικ στο + και να επιλέξτε κάποιο από τα υπόλοιπα widgets. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο πέντε ενσωματωμένα widgets για να διαλέξετε:

  • Calendar
  • Media Controls
  • Sound Input
  • Sound Output
  • Usage Monitor

Snap & Flatpak

Στο Solus θα βρείτε τόσο το Snap όσο και το Flatpak, ώστε να μπορείτε να εγκαταστήσετε από ένα πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών (τόσο ανοιχτού κώδικα όσο και ιδιόκτητων). Το μόνο αρνητικό είναι ότι ούτε το Snap ούτε το Flatpak υποστηρίζονται από το Κέντρο λογισμικού. Οπότε, αν θέλετε να εγκαταστήστε πακέτα Snap και Flatpak, θα πρέπει να το κάνετε από τη γραμμή εντολών.

Και κάτι ακόμα. Το snapd. apparmor δεν είναι ενεργοποιημένο, που σημαίνει ότι κάποιες εφαρμογές snap δε θα τρέξουν. Για να το διορθώσετε αυτό, πρέπει να τρέξετε την παρακάτω εντολή:

sudo systemctl enable --now snapd.apparmor

Μετά, όλες οι εφαρμογές Snap θα εκτελούνται μια χαρά.

Σε ποιον απευθύνεται το Solus;

Η απάντηση είναι προφανής. Το Solus απευθύνεται σε όλους τους χρήστες αλλά κυρίως σε όσους μπούχτισαν με τα Windows και θέλουν να «μπουν» στο Linux. Οπότε, αν ψάχνετε για ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό, παραμένοντας ταυτόχρονα πολύ φιλικό, δε θα μετανιώσετε επιλέγοντας το Solus. Είναι πανέμορφο και εύχρηστο, είναι γρήγορο και σταθερό και, όπως κάθε διανομή Linux, είναι ασφαλές. Αν αυτό ακούγεται σαν ένα λειτουργικό σύστημα που χρειάζεστε, κατεβάστε ένα ISO σήμερα, γράψτε το σε ένα USB stick και εγκαταστήστε το Solus 4.4 για μια αναζωογονητικά ευχάριστη εμπειρία Linux!

Ιστοσελίδα: https://getsol.us/

Λήψη ISO: https://getsol.us/download

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 3.9 (ψήφοι: 7)