Qt Design Studio: Ένα πανίσχυρο εργαλείο για να φτιάχνεις εντυπωσιακά UI για κάθε εφαρμογή

dimitris | Παρ, 10/26/2018 - 12:35 | 4'

Αν ασχολείστε με τη δημιουργία εφαρμογών σε Qt ή αν ψάχνετε ένα visual εργαλείο για να στήσετε μια διεπαφή της προκοπής για ένα project που σκαρώνετε, πρέπει να δείτε το Qt Design Studio, ένα νέο και πολύτιμο εργαλείο για σχεδιασμό και υλοποίηση διεπαφών. Η έκδοση 1.0 κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2018!

Το Qt Design Studio είναι ένα “UI design και prototyping” εργαλείο που απ’ ότι φαίνεται θα αγαπήσουν όσοι και όσες ασχολούνται με την ανάπτυξη desktop (και όχι μόνο!) εφαρμογών σε Qt, είτε είναι designers είτε είναι developers. Κι αυτό γιατί το Qt Design Studio διευκολύνει τη δημιουργία νέων διεπαφών για όλους επιτρέποντας στους σχεδιαστές να δουλεύουν με την οπτική αναπαράσταση της διεπαφής (graphical view) ενώ ταυτόχρονα οι προγραμματιστές μπορούν να δουλεύουν με τον αντίστοιχο QML κώδικα της διεπαφής.

Να τι βλέπει ο designer:

Qt Design Studio 1.0 - Graphical view
Qt Design Studio 1.0 - Graphical view

Και να τι μπορεί να βλέπει ο hardcore προγραμματιστής:

Qt Design Studio 1.0 - QML code view
Qt Design Studio 1.0 - QML code view

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του Qt Design Studio, παραθέτουμε τα εξής επιγραμματικά:

  • Qt Photoshop Bridge: ‘Έξυπνη” λειτουργία εισαγωγής και μετατροπής Photoshop-to-QML
  • Timeline Animations: Δημιουργία animations με timeline
  • Qt Live Preview: Γρήγορη προεπισκόπηση και ρύθμιση για κάθε συσκευή

Δείτε ένα βίντεο με τις λειτουργίες του Qt Design Studio 1.0

Και επειδή αυτό δεν φτάνει προφανώς, η Qt Company έχει δημιουργήσει μια σειρά από βίντεο για να μάθουμε να δουλεύουμε με το Qt Design Studio.

Για παράδειγμα σε αυτό το βίντεο tutorial μπορείτε να δείτε πως δημιουργείται ένας πίνακας με όργανα ελέγχου για αυτοκίνητο με το Qt Design Studio!

Όπως καταλαβαίνετε, η εφαρμογή αυτή απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες που κάνουν ανάπτυξη σοβαρών εργαλείων σε Qt, από mobile και desktop apps μέχρι car infotainment και τα ρέστα!

Και τι κοστίζουν όλα αυτά τα καλούδια; Το Qt Design Studio είναι δωρεάν εργαλείο για δοκιμή και αξιολόγηση. Ωστόσο, για διανομή των UIs που έχουν δημιουργηθεί με το QDS είναι απαραίτητη η αγορά εμπορικής άδειας.

Για τους υπόλοιπους, που δεν έχουν τα χρήματα για developer license, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας πάντως. Τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει και η open source έκδοση του Qt Design Studio!

Δείτε περισσότερα στο blog του Qt.

Δώσε αστέρια!

MO: 4.1 (ψήφοι: 10)