Το NordVPN έχει πλέον εύκολη εφαρμογή για Linux, αν θέλετε ασφάλεια και ανωνυμία μέσω VPN χωρίς ρυθμίσεις

dimitris | Τετ, 09/05/2018 - 15:50 | 8'

Το Linux είναι ένα από πιο ασφαλή λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρωτά σημεία. Και ποιο ειναι το πιο τρωτό σημείο απ'όλα; Εμείς οι ίδιοι, οι κωδικοί που χρησιμοποιούμε και φυσικά οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε. Είναι γνωστό άλλωστε ό,τι τα πάντα μπορεί να καταγράφονται (ειδικά αν δεν χρησιμοποιούμε secure https συνδέσεις) ενώ δεν είναι λίγα τα sites που μοιράζουν malware και κάνουν περίεργα πράγματα κάτω από τη μύτη του browser μας. Και ο μόνος τρόπος για να μην γίνεται αυτό, ώστε να έχουμε πραγματική ιδιωτικότητα και ασφάλεια, είναι η χρήση ενός VPN με encryption, μια (επί πληρωμή) υπηρεσία η οποία μας συνδέει στο Internet μέσω ενός δικτύου από ιδιωτικούς servers και ουσιαστικά μεταφέρει με ασφάλεια όλα τα data μας μέσω αυτών των servers, δίνοντας μας ανωνυμία.

Πολλές VPN υπηρεσίες υποστηρίζουν Linux (AzireVPN, ExpressVPN, SaferVPN, PureVPN, κλπ) οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές. Όμως η υπηρεσία με τους περισσότερους servers παγκοσμίως, πράγμα σημαντικό για την ταχύτητα που "βλέπουμε" όταν είμαστε στο Internet, τα περισσότερα ίσως features (τουλάχιστον σύμφωνα με τη Wikipedia) και ταυτόχρονα μία από τις λίγες που έχουν έδρα σε χώρα (Παναμάς) που δεν έχει νόμους για καταγραφή των ιντερνετικών δεδομένων, είναι η NordVPN.

Χρησιμοποιώντας το NordVPN, όπως και με τα περισσότερα VPNs, αποφεύγουμε το geo-blocking, τις επιθέσεις man-in-the-middle, την κλοπή cookies και session, το DNS spoofing και ένα σωρό άλλα πράγματα, ενώ μπορούμε να σερφάρουμε σε κάθε site με ισχυρή ασφάλεια χωρίς να φοβόμαστε ότι η κίνηση δεδομένων από και προς την IP μας "καταγράφεται" από κάποιον. Στα μάτια ακόμα και του ISP φαίνεται απλά ότι έχουμε συνδεθεί έναν από τους 4500+ servers της NordVPN. Λόγω χρήσης κρυπτογράφησης, δεν αποκαλύπτεται ούτε ένα byte από ότι στέλνουμε και λαμβάνουμε. Κι αν συμβεί κάτι με τη σύνδεση μέσω VPN, το NordVPN έχει ένα kill-switch που δεν επιτρέπει να συνεχίσει η μεταφορά δεδομένων μέσω της μη προστατευμένης σύνδεσής μας...

Tο NordVPN υποστηρίζει τόσο το πρωτόκολλο OpenVPN (default) όσο και το νεότερο και πιο γρήγορο IKEv2/IPsec. Παράλληλα, ενσωματώνει και ένα πράγμα που το λέει CyberSec, δηλαδή μια σειρά λειτουργιών που μπλοκάρουν διαφημίσεις και διάφορες απειλές στο Internet. Για τους... μουρλούς με την ασφάλεια, το NordVPN έχει και μια λειτουργία που λέγεται Onion over VPN, δηλαδή αφού συνδεθείς στο VPN όλα τα data σου γίνονται μεταφέρονται αυτόματα μέσω του δικτύου Tor (The Onion Router), χωρίς καν να χρειάζεται να αλλάξουν browser.

Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει (χεχε) αλλά το NordVPN επιτρέπει τη χρήση του δικτύου για P2P δεδομένα (σε αντίθεση με άλλους παρόχους που κάνουν throttle τέτοιου είδους "κακά πράγματα") ενώ επιτρέπει να συνδέουμε στον λογαριασμό μας μέχρι 6 συσκευές ταυτόχρονα. Η NordVPN ισχυρίζεται ότι έχει την ταχύτερη υπηρεσία VPN της αγοράς σήμερα, πράγμα που βέβαια δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.

Ολα αυτά φυσικά, δεν είναι τσάμπα μια και κάποιος πρέπει να πληρώνει τους servers και το bandwidth. Το βασικό πακέτο του NordVPN στην ετήσια συνδρομή κοστίζει 7 δολάρια το μήνα, δηλαδή η «ζημιά» είναι 84 δολάρια ετησίως. Αν προτιμάτε να πληρώνετε με το μήνα το κόστος ανεβαίνει στα 12 δολάρια. Για συγκριση, το αντίστοιχο πακέτο στο AzireVPN κοστίζει 45 ευρώ το χρόνο για 5 συσκευές, αλλά με χειροκινητη ρύθμιση μόνο για OpenVPN.

Πως εγκαθιστώ το NordVPN στο Linux

Αντίθετα με άλλες υπηρεσίες VPN που υποστηρίζουν σύνδεση από Linux, χωρίς όμως να δίνουν έτοιμο client (πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις στο OpenVPN εμείς με το χέρι), το NordVPN έχει έτοιμη εφαρμογή για κατέβασμα σε μορφή deb πακέτου με αντίστοιχο αποθετήριο για Debian/Ubuntu.

Αρχικά κατεβάζουμε το πακέτο ρύθμισης του αποθετηρίου από εδώ (κλικ στο κουμπί "Download"!).

Επειτα κάνουμε εγκατάσταση του πακέτου που κατεβάσαμε, με το συνήθη τρόπο. Π.χ. από Τερματικό (αλλάξτε το ~/Downloads με το σωστό path):

sudo dpk -i ~/Downloads/nordvpn-release_1.0.0_all.deb

Τώρα πρέπει να έχει προστεθεί το αποθετήριο του NordVPN στον υπολογιστή μας.

Οπότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή με τον κλασικό τρόπο:

sudo apt-get update

sudo apt-get install nordvpn

Στη συνέχεια τρέχουμε την εφαρμογή

nordvpn login

Και συνδεόμαστε στο δίκτυο με την εντολή connect.

nordvpn connect

Με την εντολή status βλέπουμε την κατάσταση της σύνδεσης ενώ με την εντολή refresh φρεσκάρουμε τη λίστα με τους servers.

Δείτε περισσότερα

Το δίκτυο των VPN servers της NordVPN εδώ. Για την Ελλάδα υπάρχουν 5 servers και φυσικά επιτρέπουν P2P traffic.

Όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι σύνδεσης/ρύθμισης του NordVPN για διάφορες διανομές Linux

Ρύθμιση του router για απευθείας σύνδεση στο NordVPN

Ρύθμιση του NordVPN με πρωτόκολλο IKEv2/IPSec

Αν το προτιμάτε, υπάρχουν οδηγίες για χειροκίνητη ρύθμιση του NordVPN με το openVPN
 

 

Δώσε αστέρια!

MO: 3.5 (ψήφοι: 4)