Ξεχάστε το Skype ή το Google Hangouts και δείτε το Jitsi, μια ανοικτού κώδικα πλατφόρμα για video conferencing, που κάνει τα πράγματα απλά και δωρεάν!

dimitris | Πέμ, 03/12/2020 - 03:01 | 10'

Αν ψάχνετε για μια πλατφόρμα για video conferencing, ή απλώς για ένα online δωρεάν εργαλείο για να κάνετε βίντεοκλήσεις με ένα ή περισσότερα άτομα με απλό τρόπο, χωρίς να πληρώσετε τίποτε, και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσει τίποτε στο PC σας, τότε το Jitsi ειναι αυτό που ψάχνετε.

Το Jitsi ειναι ο ορισμός του πολυ-πλατφορμικού: παίζει σε κάθε υπολογιστή που έχει έναν μοντέρνο browser αλλά και σε mobile (Android και iOS). Οι developers πιστεύουν ότι οι βιντεο-συζητήσεις θα πρέπει να φαίνονται και να ακούγονται πολύ καλά, είτε μιλάς με 2 είτε με 200 άτομα, όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Και αυτό μάλλον το έχουν πετύχει με αυτό το εργαλείο. Το οποίο μάλιστα μπορείτε είτε να το ενσωματώσετε σε multi-user client που αναπτύσσετε εσείς είτε απλώς να το χρησιμοποιήσετε απευθείας μέσω του browser σας για να μιλήσετε και να δείτε φίλους -- εντελώς δωρεάν και με όσα άτομα θέλετε ταυτόχρονα! Πηγαίνετε στην αρχική σελίδα του Jitsi και πατήστε απλά το κουμπί “Start a call” για να φτιάξετε το δικό σας video conference σε λιγότερο απο 5 δευτερόλεπτα!

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Jitsi είναι η ευκολία χρήσης, το low latency και η καλή ποιότητα, πράγμα που οφείλεται στο ότι στέλνει σε όλους τους συμμετέχοντες τα streams με τον ήχο και το βίντεο όλων, αντί να κάνει πρώτα μίξη. Επιπρόσθετα το λογισμικό είναι συμβατό με WebRTC και υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες όπως simulcasting, εκτίμηση bandwidth κλπ.

Και όλη αυτή η τεχνολογία είναι 100% δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.

Τι είναι και τι κάνει το Jitsi

Στην πράξη, το Jitsi είναι μια σειρά από έργα ανοικτού κώδικα που όλα μαζί επιτρέπουν και διευκολύνουν το στήσιμο λύσεων για video conferencing που διακρίνονται για την ασφάλειά τους. Οι βασικές εφαρμογές είναι δύο: το Jitsi Videobridge που είναι ο server της υπόθεσης και κάνει το video routing και το Jitsi Meet, που δημιουργεί συνεδρίες πολλών ατομών μέσω του διαδικτύου. Στην πράξη, όμως, ένας απλός χρήστης θα χρειαστεί μόνο το δεύτερο, το οποίο διατίθεται σε desktop/mobile  αλλά και web εφαρμογή, την οποία προτιμάμε για ευκολία και περιγράφουμε παρακάτω.

Με το Jitsi Meet μπορείτε να δημιουργήσετε τηλεδιάσκεψη με όσα άτομα θέλετε και με βίντεο, δωρεάν και εύκολα. Πηγαίνετε στο https://meet.jit.si/ (το web app του Meet που λέγαμε πριν!), δωστε ένα όνομα στη συνεδρία σας και το σύστημα θα σας δώσει ένα link. Αυτό το στέλνετε (με email, sms, σήματα morse, ταχυδρομικό περιστέρι ή όπως αλλιώς θέλετε) σε όσα άτομα θέλετε. Μόλις κάποιος κάνει κλικ σε αυτό το σύνδεσμο θα μεταφερθει στη σελίδα της βιντεο διάσκεψής σας. Εκεί μέσα, όλοι θα βλέπουν τα streams όσων έχουν webcam στο PC/laptop τους (ή έχουν εγκαταστήσει το mobile app του Jitsi Meet) και έχουν πατήσει Allow στο σχετικό μήνυμα για τα δικαιώματα πρόσβασης που τους έχει εμφανίσει ο browser. Τόσο απλό.

Το web περιβάλλον του Meet είναι απλό και εύχρηστο. Στα δεξιά εμφανίζονται τα streams όσων συμμετέχουν ενώ στην κάτω μπάρα είναι τα εικονίδια για τις διάφορες λειτουργίες. Στην αριστερή γωνία της μπάρας υπάρχουν τρία εικονίδια: για να μοιραστείτε με τους άλλους ότι βλέπετε στην επιφάνεια εργασίας,  για να... σηκώνετε το χέρι σας αν θέλετε να πάρετε το λόγο και για να ανοίξετε/κλείσετε το widget για γραπτό chat. Στην δεξιά γωνία υπάρχει ένα  εικονίδιο με κουτάκια από όπου ενεργοποιείται το Brady Bunch layout. Σε αυτό το layout, τα βίντεο των φίλων εμφανίζονται σε ένα grid που προσαρμόζεται αυτόματα (δείτε την αρχική εικόνα του άρθρου). Επίσης, υπάρχει εικονίδιο για να κάνετε invite (απλά σας δίνει το link της συνεδρίας) και τέλος στο δεξί άκρο της οθόνης υπάρχει το κλασικό εικονίδιο μενού με έξτρα επιλογές: να παίξετε βίντεο, να κάνετε Live streaming μέσω Youtube ή να επεξεργαστείτε ένα κοινό έγγραφο!

jitsi menu web

Παρόμοιο, ακόμα πιο απλό όμως λόγω της οθόνης, ειναι το περιβάλλον του Meet στα κινητά:

jitsi android

Όπως είπαμε αρχικά, για τους φανατικούς του desktop, υπάρχει και και μια desktop εφαρμογή του Meet για την οποία υπάρχει φυσικά και Debian/Ubuntu πακέτο. Δεν υπάρχει λόγος όμως να την εγκαταστήσετε αφού η web έκδοση του Meet έχει τις ίδιες ή και περισσότερες δυνατότητες.

Παράλληλα, υπάρχουν διάφορα άλλα projects που έχουν φτιαχτεί από μέλη της κοινότητας του Jitsi, τα οποία το συμπληρώνουν με άλλα στοιχεία όπως εγγραφή και streaming, κλήσεις, δημιουργία traffic για τεστ κλπ

To ακόμα καλύτερο είναι ότι επειδή το Jitsi ειναι όλο open-source, μπορείτε να ενσωματώσετε τον κώδικά του και να φτιάξετε δικά σας πράγματα με βάση αυτό. Ηδη έχουν στηθεί πάνω του ή με αυτό, ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες WebRTC, όπως το Stride για business team chat, το HighFive, το Symphony, το Rocket για web chat και το Matrix, ένα ανοικτό δίκτυο για αποκεντρωμένη επικοινωνία. Μάλιστα, ο Jitsi Videobridge έχει πολύ καλές επιδόσεις αφού μπορεί να διανείμει άνετα αρκετές εκατοντάδες διαφορετικά βιντεο streams σε έναν απλό Xeon server στα 550 Μbps.

Κι αν είστε fan του Slack για την ενδο-επικοινωνία της ομάδας σας, το Jitsi έχει κι από αυτό – αρκεί να το ενεργοποιήσετε εδώ και μετά να πατήστε /jitsi στο Slack. Και υποστηρίζει έως πενήντα συμμετέχοντες στις βιντεοδιασκέψεις μέσω του Slack.

jitsi slack invite

Συντομο ιστορικό του Jitsi

Το Jitsi ξεκίνησε ως JsPhone το μακρινό 2003 από τον Emil Ivov, που ήταν τότε φοιτητής στη Γαλλία. Αργότερα το λογισμικό μετονομάστηκε σε SIP Communicator και ο Ivov δημιούργησε την εταιρεία Blue Jimp για να προσφέρει υποστήριξη. Το 2011 το SIP Communicator μετονομάζεται σε Itsi (που σημαίνει “καλώδια” στα βουλγάρικα) μια και υποστήριζε πλέον και XMPP Jingle extensions. Τον επόμενο χρόνο, το Jitsi αποκτά πλέον και δυνατότητες τηλεδιασκέψεων με βίντεο με δρομολόγηση των video streams, την οποία κάνει η εφαρμ,ογή εκείνου που οργανώνει κάθε φορά τη συνεδρία. Το 2013, οι δυνατότητες video routing μεταφέρονται στο Jitsi Videobridge ως ξεχωριστή server εφαρμογή ενώ προστίθεται υποστήριξη για ICE και DLTS/SRTP οπότε γίνεται και συμβατό με WebRTC εφαρμογές. Τέλος, το 2014 κυκλοφορεί το Jitsi Meet για video conferencing μέσω web browser και τέλος το 2015 η Atlassian του BitBucket εξαγοράζει την Blue Jimp, δίνοντας ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτο το open-source project!

Δείτε και ένα βίντεο για να μάθετε περισσότερα για το Jitsi:

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: 4 (ψήφοι: 28)