Η διανομή Manjaro βασίζεται στο Arch Linux αλλά προσπαθεί να κάνει το Arch πιο προσιτό για τους χρήστες. Η διαδικασία εγκατάστασης του είναι πιο φιλική και το κυριότερο μετά το τέλος της τα πάντα είναι έτοιμα και προεγκατεστημένα. Παράλληλα διατηρεί την απλότητα του Arch αλλά και τη συμβατότητα με αυτό. Επίσης, το Manjaro είναι μια κυλιόμενη διανομή όπως και το Arch, αν και όπως φαίνεται αναβαθμίζεται λιγότερο συχνά. Περίπου ανα δυο μήνες.
Το Manjaro έρχεται σε εκδόσεις 32 και 64 bit και μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε (μαζί με τα ISO της κοινότητας) μεταξύ των KDE, Openbox,Cinnamon, Mate και Xfce. Για την εγκατάσταση του υπάρχει ένας γραφικός εγκαταστάτης και ένας χωρίς γραφικά. Υπάρχει και τρίτη επιλογή και πάλι χωρίς γραφικά αλλά θεωρείται πειραματικός. Το περίεργο στην περίπτωση μας είναι πως κάναμε τη δουλειά μας με... τον πειραματικό. Οι άλλες δυο μέθοδοι απέτυχαν κατα τη δημιουργία κατατμήσεων. Οι έμπειροι και οι μέσου επιπέδου χρήστες πάντως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
Περνώντας τώρα στο σύστημα μας θα βρεθούμε σε ένα ευχάριστο και σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας που θυμίζει κάπως το Linux Mint. Για την ακρίβεια έρχεται με τον ίδιο login manager.
Το Xfce διαθέτει ένα όμορφο Artwork, προσεγμένες γραμματοσειρές και ένα λειτουργικό μενού, διαφορετικό απο οτι σε άλλες διανομές. Η αποκρισιμότητα του συστήματος είναι καλή και η κατανάλωση μνήμης σχετικά χαμηλή (200MB). Περίμενα πάντως ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ίσως λόγω του φρέσκου λογισμικού που διαθέτει να τα πηγαίνει καλύτερα σε αδύναμους υπολογιστές, νεότερης όμως τεχνολογίας.
Απο την άλλη οτιδήποτε θα χρειαστούμε για τις καθημερινές εργασίες αλλά και για τη διασκέδαση μας είναι ήδη έτοιμο. Adobe Flash Plugin, κλειστοί αποκωδικοποιητές πολυμέσων κλπ.
Το Manjaro όπως είπαμε είναι μια κυλιόμενη διανομή οπότε το λογισμικό που υπήρχε κατα τη διάρκεια του review ήταν το εξής:
- Πυρήνας 3.10.32
- Python 3.3 ως default
- Firefox 27
- LibreOffice 4.1.5.3
- Gimp 2.8.10
- Vlc 2.1.4
Το δυνατό χαρτί της διανομής, πέρα απο την απλότητας της, είναι ο Pacman με τη βοήθεια του οποίου γίνεται η διαχείριση των πακέτων. Το Manjaro διαθέτει και Gui του Pacman με δυνατότητα εύρεσης και πακέτων πηγαίου κώδικα απο το Yaourt με την άνεση του ενός κλικ. Ας το φανταστούμε σαν κάτι παρόμοιο με τα αποθετήρια slackbuilds.org.
Μικροπροβλήματα σταθερότητας υπήρξαν πριν τις πρώτες αναβαθμίσεις αλλά και κάποιες άστοχες επιλογές. Για παράδειγμα, ενώ είχε εγκατασταθεί ο IDLE για την Python, έλειπε το πακέτο Tκ με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί. Αυτά όμως είναι μικρές λεπτομέρειες που δεν θα τα βρει μπροστά του ο αρχάριος ενώ ο έμπειρος μπορεί να τα ξεπεράσει με ευκολία.
Σε γενικές γραμμές το Manjaro είναι μια καλή διανομή που με λίγη ακόμα δουλειά (ειδικά στον εγκαταστάτη) μπορεί να αποτελέσει το Mint του Arch linux. Ειδικά όσοι θέλουν μια φιλική διανομή που έχει απλή δομή και σύγχρονα πακέτα αλλά χωρίς τις συνεχείς αναβαθμίσεις του Arch, ίσως να βρήκαν αυτό που έψαχναν.
Ιστοσελίδα: http://manjaro.org/
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Δουλεύει με pacman να φανταστώ έτσι?
Το Arch το ίδιο έχει αποχτήσει γραφικό installer (έστω και ανεπίσημο) που δουλεύει κανονικά:
https://sourceforge.net/projects/evolutionlinux/
Μην χάνετε χρόνο με διανομές που ΔΕΝ είναι Arch, αλλά Arch-compatible (Manjaro).
Ναι, Γιάννη. Κλασσικά sudo pacman -Syu
@Helix Κάποια στιγμή θα ήταν καλό και ένα review του Arch.
Πω πω , έχω χάσει επεισόδια. Πάνε 3 χρονια που άφησα το Arch κι έλεγα να το ξαναπιάσω , αλλά βαριόμουνα την εγκατάσταση αφόρητα.
Τώρα παίζει πιο εύκολα να το ξαναδω λιγάκι.
Δεν έχασες και πολλά επεισόδια. Έχει κάτι μήνες που έχει βγεί.
Hellix διακρίνω μία ελαφρά αντιπάθεια για τη συγκεκριμένη διανομή ή κάνω λάθος?
Τη χρησιμοποιώ κανα 4μηνο+ και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος,αν έχεις κάποιους λόγους μη συμπάθειας θα μ'ενδιέφερε να τους ακούσω.
Καμία αντιπάθεια φίλε μου. Είναι μια πολύ καλή διανομή, ιδανική για αρχάριους, αλλά για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομα τους, ΔΕΝ είναι Arch. Απλά διατηρεί συμβατότητα με τα πακέτα του Arch.