Sabayon 14.01 Xfce review

dsyrmalis | Σάβ, 01/04/2014 - 16:17 | 8'

To Sabayon είναι μια ιταλική διανομή που βασίζεται στο Gentoo. Η διαφορά τους είναι πως είναι φιλικότερο απο τη μητρική διανομή πράγμα που οφείλεται τόσο στον εγκαταστάτη με γραφικά που διαθέτει όσο και στο οτι δεν είναι απαραίτητη η μεταγλώττιση των πακέτων απο των πηγαίο τους κώδικα. Επίσης, το Sabayon είναι "κυλιόμενο" και εφόσον το εγκαταστήσουμε μια φορά μπορούμε να περνάμε απο έκδοση σε έκδοση χωρίς να χρειάζεται η εκ νέου εγκατάσταση του. Φυσικά κάθε κυλιόμενη διανομή που σέβεται τον ευατό της έρχεται και με φρέσκα πακέτα. Ας δούμε όμως τι νέα στοιχεία μας φέρνει η έκδοση 14.01.

Για αρχή και ανάλογα τα γούστα μας μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των παρακάτων (32 ή 64 bit) εκδόσεων:

  • Gnome 3.10
  • Kde 4.11.4
  • Gnome 4.10
  • Οι προχωρημένοι χρήστες που θέλουν να χτίσουν ένα σύστημα με τα βασικά ή και τα δικά τους spins στα minimal ή corecdx iso.

Να σημειώσουμε πάντως πως στα αποθετήρια υπάρχουν τα Mate 1.6 αλλά και το Cinnamon 2. Μάλιστα το Cinnamon εμανίστηκε νωρίτερα στο Sabayon απο οτι στο Mint....!

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του παραμένει φιλική και γεμάτη επιλογές για χρήστες κάθε επιπέδου. Υποστηρίζεται και η ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση που την επιλέξουμε και βρεθούμε στο σημείο που θα ορίσουμε τον κωδικό του υπερχρήστη (Root) θα πρέπει να αλλάξουμε στο αγγλικό πληκτρολόγιο με το ταυτόχρονα πάτημα των δύο πλήκτρων Shift. Στο μοναδικό σημείο που υπήρξε αποτυχία ήταν όταν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια κατάτμηση διαμορφωμένη στο σύστημα αρχείων BtrFS.

Επιφάνεια Εργασίας

Το Sabayon φημίζεται για την καλαισθησία του και το όμορφο Artwork. Απο την εκκίνηση εως και το περιβάλλον του Xfce4 τα πάντα είναι προσεγμένα. Πέρα απο το όμορφο Artwork όμως η εντυπωσιακή εμφάνιση οφείλεται και στα πανέμορφα Fonts. Σε αυτό έχει παίξει το ρόλο του το γνωστό patch Infinality. Κατα τα άλλα το Xfce έχει δεχτεί τις αισθητικές επεμβάσεις της διανομής που σε γενικές γραμμές είναι πάντα εύστοχες.

Λογισμικό

Ας δούμε όμως τώρα και τι νέο μας προσφέρει η διανομή απο πλευράς λογισμικού:

  • Πυρήνας 3.12.5 ( BFQ iosched). Παράλληλα προσφέρονται και οι παλαιότεροι LTS πυρήνες ( 3.4 και 3.10)
  • Libreoffice 4.1.3. Αν επιλέξουμε την ελληνική γλώσσα απο την αρχή θα βρύμε ενεργοποιημένο και τον ελληνικό ορθογράφο. Τα μενού του πάντως παρέμεναν στα Αγγλικά.
  • Υποστήριξη (εξωτερική) για το εξελιγμένο σύστημα αρχείων ZFS.
  • Υποστήριξη για το U.E.F.I στις 64 bit εκδόσεις
  • Το Systemd αντικατέστησε το OpenRC και πήρε τη θέση του ως το εξ ορισμού init sytem.
  • Steam Big Picture (μετατρέπει το Pc μας σε μια πανίσχυρη παιχνιδομηχανή ανεξάρτητα τι κάρτα γραφικών έχουμε.)
  • H Python 3.3 συνυπάρχει με την Python 2.7
  • Parallelization support στο Entropy και στο PackageKit (Παράλληλη εγκατάσταση - απεγκατάσταση εφαρμογών και ταυτόχρονη επικοινωνία με το αποθετήριο.)
  • Ο Midory με τη μηχανή αναζήτησης Duck Duck Go είναι ο εξ ορισμού περιηγητής αν και ο Firefox 26 βρίσκεται ένα κλικ μακριά στα αποθετήρια.
  • Gparted
  • Gimp 2.8.10
  • Wine 1.7.4 (Στην εφαρμογή της ρύθμισης του υπήρχαν προβλήματα με τα Fonts)

Φυσικά στα αποθετήρια θα βρούμε χιλιάδες άλλα πακέτα και όπως πάντα δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τους κλειστούς αποκωδικοποιητές πολυμέσων, το Adobe Flash plugin κλπ.

Επιδόσεις  -  Σταθερότητα

Το Sabayon και ειδικότερα η 64 bit που εξετάζουμε ήταν αρκετά αποκρίσιμο αν και είχε λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση μνήμης σε σχέση με άλλες διανομές που έρχονται με το Xfce. Γενικότερα το Sabayon αποδίδει καλύτερα αν βρίσκεται σε σχετικά σύγχρονους υπολογιστές και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για να "αναβιώσει" το παλιό μας pc.

Η εγκατάσταση πακέτων με τον equo απο τη γραμμή εντολών είναι αξιόπιστη και έρχεται με πολλές επιλογές. Παρόλα αυτά υπολείπεται λίγο σε επιδόσεις σε σχέση με άλλα εργαλεία όπως το apt-get. O Rigo (κάτι σαν το Κέντρο Λογισμικού του Sabayon) έχει μια εμφάνιση που θυμίζει αρκετά τη μηχανή αναζήτησης της Google ενώ παράλληλα εμφανίζει και διάφορες σημαντικές ειδοποιήσεις για τους φίλους της διανομής.

Το Sabayon προσφέρει απο την αρχή και τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Firewall. Παρόλα αυτά ο Firewall Manager δεν λειτούργησε σωστά. Για την ακρίβεια δεν λειτούργησε καν.

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές το Sabayon έρχεται με μια ακόμα καλή κυκλοφορία. Τα μικροπροβλήματα του στερούν το άριστα αν και συνήθως αυτά συμβαίνουν στις κυλιόμενες διανομές. Γενικότερα το Sabayon είναι μια διανομή που έχει πολλά να προσφέρει ξεκινώντας απο τους αρχάριους και φτάνοντας μέχρι τους πολύ προχωρημένους χρήστες. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια διανομή που έχει καθιερωθεί και συνεχώς έρχεται με φρέσκο λογισμικό και πολλές εκπλήξεις. Όσοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο τους ταιριάζει δεν έχουν παρα να του ρίξουν μια ματιά.

Ιστοσελίδα: http://www.sabayon.org/

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)