Τέσσερα εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα που αξίζουν την προσοχή μας

Linuxlalala | Κυρ, 09/16/2012 - 16:28 | 5' | 1

Δουλεύουμε με linux και περνάμε καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα για να δοκιμάσουμε. Σε αυτό το thread θα παρουσιάσω τέσσερις εκπροσώπους του είδους που πιστεύω ότι είναι άξιοι αναφοράς.

1. Icaros Desktop

Το Icaros Desktop είναι μία διανομή του AROS, ενός λειτουργικού συστήματος το οποίο προσπαθεί να είναι συμβατό με το API του Amiga OS. Το Icaros Desktop παίρνει τον πυρήνα του AROS, του προσθέτει περισσότερες λειτουργίες, όπως υποστήριξη USB 2.0, λειτουργία εκτέλεσης αυθεντικών προγραμμάτων AMIGA αν έχετε τα αυθεντικά αρχεία του προγράμματος και ένα AmigaOS System ROM. Σε περίπτωση που δεν τα έχετε μπορείτε ακόμα να τρέξετε προγράμματα του AMIGA αν έχετε τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος. Επίσης περιλαμβάνει πολλά προγράμματα τα οποία θα ξυπνήσουν ακόμα περισσότερες αναμνήσεις στους χρήστες AMIGA, όπως το milkyTracker, καθώς και πολλά κλασσικά παιχνίδια, όπως το ArosQuake. Το Icaros Desktop έρχεται τόσο σε εκδόσεις LiveCD, τόσο και LiveDVD, τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε στον σκληρό σας δίσκο.

Υπέρ:
-Συμβατό με το API του AmigaOS
-Πολύ εύχρηστο
-Θα ξυπνήσει αναμνήσεις στους fans του Amiga
Κατά:
-Ίσως το Hardware σας να μην υποστηρίζεται

Ιστοσελίδα Project: http://vmwaros.blogspot.gr/

Video Review: http://vimeo.com/2673001

2.Haiku

To Haiku είναι ένα λειτουργικό σύστημα συμβατό με το BeOS. Έχει ένα μινιμαλιστικό User Interface, το οποίο προσπαθεί να είναι προσβάσιμο τόσο από τους αρχάριους όσο και τους προχωρημένους χρήστες.
Αν και βρίσκεται ακόμα σε alpha στάδιο, υποστηρίζει το Hardware των περισσότερων υπολογιστών. Έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο αποθετήριο software (στο http://www.bebits.com/ ) και θα εκπλαγείτε από την ταχύτητά του, καθώς όλες οι εφαρμογές ανοίγουν σχεδόν άμεσα!!! Κυκλοφορεί σε Live CD και Live USB, και μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο σκληρό σας δίσκο μέσω του ενσωματωμένου installer.

Υπέρ:
-Τέλειο για παλιά PC
-Έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο αποθετήριο Software
-Πολύ καλή δουλειά γενικά
Κατά:
-Είναι ακόμα σε Alpha στάδιο

Ιστοσελίδα: http://www.haiku-os.org

3.Syllable

Αποτελεί fork του AtheOS, ενός λειτουργικού συστήματος που έχει σταματήσει να αναπτύσσεται εδώ και καιρό. Είναι φιλικό προς τον χρήστη και είναι συμβατό με το πρότυπο POSIX. Δυστυχώς, έχει περιορισμένη υποστήριξη Hardware και ίσως δεν δουλέψει καθόλου στο δικό σας σύστημα. Είναι πολύ ελαφρύ, πράγμα που το κάνει κατάλληλο για παλιά μηχανήματα. Μπορείτε να το βρείτε τόσο στην μορφή ενός μη εγκαταστάσιμου Live CD, όσο και στην μορφή ενός CD εγκατάστασης.

Υπέρ:
-Φιλικό στον αρχάριο
-Συμβατό με το POSIX
Κατά:
-Περιορισμένη υποστήριξη Hardware

Ιστοσελίδα: http://web.syllable.org/pages/index.html

4. KolibriOS

Το KolibriOS είναι ένα fork του menuetOS, όταν αποφάσισε να κλείσει τον κώδικά της 64-bit έκδοσής του. Είναι γραμμένο 100% σε assembly, πράγμα που το κάνει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΡΗΓΟΡΟ (ανοίγει σε 1 δευτερόλεπτο!!!). Περιέχει το FASM, έναν assembly compiler, υποστήριξη δικτύου, καθώς και έναν μινιμαλιστικό web server!!! Δυστυχώς δεν συνεργάζεται με τα περισσότερα USB ποντίκια.

Υπέρ:
-Πολύ γρήγορο
-Γραμμένο 100% σε Assembly
Κατά:
Περιορισμένη υποστήριξη Hardware

Ιστοσελίδα: http://kolibrios.org/en/

Σας εύχομαι καλούς πειραματισμούς :)!!!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

και έλεγα που εξαφανήστικε αυτή η ανάρτηση.

να προσθέσω και τον σύνδεσμο σχετικής δικής μου ανάρτησης στο φόρουμ τού ubuntu:
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=44&t=22980